Výživová politika Ing. Mgr. Veronika Pourová Nutriční terapeutka a technoložka potravin Výživová politika •Základní úkol státu – zajištění výživy obyvatelstva •Cíl: zlepšení zdraví obyvatelstva •Zaměřena na obyvatele daného státu •Specifikace skupin: důchodci, děti •Nadváha a obezita vs. malnutrice Obsah obrázku text, snímek obrazovky, řada/pruh, Písmo Popis byl vytvořen automaticky Trend v USA Trend v USA • Trend v USA • Definice výživové politiky page3image39276608 Složky výživové politiky •Sledování úrovně výživy •Sledování stavu výživy na zdraví populace •Sledování nutričních cílů •Orientace ve spotřebě potravin ve smyslu stanovených nutričních cílů a dostupnosti zdrojů •Vytvoření organizační struktury pro podporu výživové politiky vládními i nevládními institucemi • https://csu.gov.cz/spotreba-potravin?pocet=10&start=0&podskupiny=276&razeni=-datumVydani#grafy___st ruktura-spotreby-vybranych-potravin-v-roce-2022-alkoholicke-napoje- Organizace podílející se na VP •Evropská Unie •Evropská komise (předkladatel legislativy) •EFSA (vědecká a technická stránka) •OSN •FAO (odborné poradenství) •WHO (konzultační činnost, ne legislativa) •Národní organizace •V rámci států Zákon o ochraně veřejného zdraví •Podpora veřejného zdraví je souhrn činností pomáhajících fyzickým osobám zachovat a zlepšovat své zdraví a zvyšovat kontrolu nad faktory ovlivňujícími zdraví Pilíře VP dle WHO •Bezpečnost potravin – prevence kontaminace (chemické, biologické) •Výživová strategie k zajištění optimálního zdraví, a to zejména v kritickém období života •Zabezpečení potravin – dostatek potravin odpovídající kvality podporující trvale udržitelný život WHO (OSN) •We champion health and a better future for all •Dedicated to the well-being of all people and guided by science, the World Health Organization leads and champions global efforts to give everyone, everywhere an equal chance to live a healthy life. • United Nations - UIHJ - Judicial officers WHO: World Health Organisation - Office of the Secretary-General's Envoy on Youth Akční plány WHO •Metodická podpora pro jednotlivé státy •Definice problémů veřejného zdraví souvisejících s výživou a potravinami •Strukturování problémových oblastí •Deklarace priorit •Stanovení reálných a dosažitelných cílů •Návrh strategie https://www.who.int/tools/child-growth-standards Obsah obrázku text, snímek obrazovky, Webové stránky, Internetová reklama Popis byl vytvořen automaticky https://www.who.int/groups/nutrition-guidance-expert-advisory-group-(nugag) WHO https://www.who.int/groups/expert-group-for-updating-guidance-on-indicators-for-the-assessment-of-i odine-status WHO: World Health Organisation - Office of the Secretary-General's Envoy on Youth •https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/379324/9789240101876-eng.pdf?sequence=5 •Dostatečná •Vyvážená •Přiměřená •Pestrá FAO •„The Food and Agriculture Organization (FAO) is a specialized agency of the United Nations that leads international efforts to defeat hunger. Our goal is to achieve food security for all and make sure that people have regular access to enough high-quality food to lead active, healthy lives. With 195 members - 194 countries and the European Union, FAO works in over 130 countries worldwide.“ • Evropská Unie – výroba potravin Nástroje VP 1.Fyziologicky odůvodněné optimální potřeby výživy (skupiny i globálně) -Výživové doporučení dávky pro jednotlivé skupiny obyvatel -Doporučené dávky potravin -Výživové trendy (Food Based Dietary Guidelines) a další doporučení Nástroje VP •2. Výsledky sledování a vyhodnocování spotřeby potravin -Na úrovni celkových bilancí a nutričního vyhodnocení -Statistika spotřeby potravin za základě rodinných účtů, hodnocení spotřeby u skupin Nástroje VP •3. Terénní a klinické výzkumy výživového stavu •- U různých skupin obyvatelstva v porovnání s jejich spotřebou potravin •- Cílené výzkumy na nejvíce ohrožené skupiny obyvatelstva Nástroje VP •4. Údaje o chemickém složení potravin a surovin na jejich výrobu -Nástroje pro vyhodnocování spotřeby potravin -Potravinové databáze složení včetně softwarových programů pro výpočet celkové nutriční hodnoty pokrmů a stravy Výživové doporučení - hierarchie •Dietary allowances -> dietary goals -> food based dietary guidelines Nutriční standardy •Výživové doporučené dávky •Referenční dávky •Referenční hodnoty příjmu živin •Dietary Reference Values •=/= doporučené denní dávky Výživové doporučené dávky (VDD) v ČR Obecná výživová doporučení v ČR •10 kroků k pevnému zdraví (MZČR 2005) •Zdravá třináctka (Fórum zdravé výživy, Společnost pro výživu 2005) •Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR (Společnost pro výživu, 2012) • Doporučení založená na skupinách potravin •Srozumitelnost •Zapamatovatelnost •Schopnost vzbudit zájem •Schopnost vzbudit ochotu k účasti •Schopnost vyvolat skutečné změny chování • Obsah obrázku text, snímek obrazovky, vánoce Popis byl vytvořen automaticky „Fórum zdravé výživy bylo založeno v červnu 1994. Od samého počátku je cílem jeho činnosti vzdělávání a osvěta nejširší veřejnosti v oblasti zdravého životního stylu, poskytování poradenských služeb a usnadnění orientace v nabídce potravin a nápojů. Členy spolku Fórum zdravé výživy, z.s. jsou významní odborníci z oblasti výživy, technologie potravin, nutričního poradenství, interní medicíny, gastroenterologie a pediatrie se zaměřením na obezitu.“ Neoficiální potravinová pyramida Fórum zdravé výživy Potravinová pyramida MZ ČR (2005) oficiální Zdravá 13 (FZV a Společnost pro výživu (SPV)) obrázek 1 k článku Potravinová pyramida v praxi obrázek 2 k článku Potravinová pyramida v praxi Národní zdravotní informační portál (NZIP) „Cílem Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) je poskytovat laické veřejnosti informace z oblasti zdravotnictví, za které ručí vybraní odborníci na danou problematiku v ČR. Tito lidé působí v několika českých organizacích přímo se zabývajících zdravotnictvím; jmenovitě jsou to Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. NZIP přináší ověřené a garantované informace, na které se můžete spolehnout.“ Belgie USA, Velká Británie, Španělsko USA Velká Británie Kanada Jak by mohlo podle Vás vypadat ideální doporučení založené na skupinách potravin? Provedení VP •Vzdělávání a výchova populace •Projekty a programy např. do škol •Využití médií a sociálních sítí •Zjištění mezer ve znalostech a projekty na jejich odstranění •Investice do potravinářských firem (granty…) •Úprava legislativy •Zákony o potravinách, regulace kvality, informace o kvalitě zboží, uvedené nutriční hodnoty, složení Další globální a státní projekty Earth Globe Europe-Africa EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) •“Jsme agentura Evropské unie, která byla zřízena v roce 2002, aby působila jako nestranný zdroj vědeckého poradenství pro subjekty, které se zabývají řízením rizik, a poskytovala informace o rizicích souvisejících s potravinovým řetězcem. Spolupracujeme se zainteresovanými stranami za účelem podpory soudržnosti vědeckého poradenství EU. Poskytujeme vědecký základ pro právní předpisy s cílem chránit evropské spotřebitele před riziky souvisejícími s potravinami – od zemědělce ke spotřebiteli.“ EFSA – scientific opinions https://www.efsa.europa.eu/cs/efsajournal/pub/9052 EFSA •Stáže pro studenty •https://www.efsa.europa.eu/cs/careers/starting-your-career-at-efsa European Food and Nutrition Action Plan 2015-2020 (WHO) •https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/329405/9789289051231-eng.pdf?sequence=1 •Dostupnost, férovost, zabezpečení práva na potravu jako základního lidského práva, podpora zranitelných skupin •Vyvážená a zdravá strava – posílení prevence malnutrice i obezity, propagace zdravé stravy •Podpora dohledu, monitoringu, hodnocení a výzkumu •Podpora organizací zabývajících se zdravou výživou • Zdraví 21 •WHO 1998 •„Zdraví pro všechny v 21. stolení“ (ČR) •Definice cílů, úkolů •Model komplexní péče o zdraví společnosti vypracovaný týmem předních světových odborníků • https://mzd.gov.cz/wp-content/uploads/wepub/2461/7180/Zdraví%2021%20-%20Cile%201-9.pdf Health 2020 •Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí • https://mzd.gov.cz/zdravi-2020-narodni-strategie-ochrany-a-podpory-zdravi-a-prevence-nemoci-2/ https://zdravi2030.mzcr.cz Zdraví 2030 •Přehledné statistiky, analytické studie •Demografické rozdělení obyvatel, porodnost, úmrtnost • Obsah obrázku text, snímek obrazovky, Písmo, číslo Popis byl vytvořen automaticky Zdraví 2030 •Zdravotní stav obyvatelstva Zdraví 2030 Zdraví 2030 Zdraví 2030 Zdraví 2030 • Obsah obrázku text, řada/pruh, snímek obrazovky, Vykreslený graf Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku text, řada/pruh, snímek obrazovky, Vykreslený graf Popis byl vytvořen automaticky VP v ČR - příklady •Ovoce do škol •Mléko do škol •Jodidovaná sůl Daň z cukru? •Francie, Norsko, Quatar, Portugalsko, Saudská Arábie… •Často výjimka pro 100% džusy Zamyšlení na závěr •Výživová politika není jen formulace programu a jeho organizační zabezpečení, ale i jeho realizace. Děkuji za pozornost •Ing. Mgr. Veronika Pourová •