TEORETICKÁ ČÁST: A 1. Výživové chování 2. Hodnocení výživového stavu - metody antropometrické 3. Hodnocení výživového stavu - metody laboratorní a klinické 4. [DEL: Globální metody hodnocení spotřeby :DEL] 5. Hodnocení výživové spotřeby: [DEL: individuální :DEL] metody záznamové a anamnestické 6. Terminologie nutriční epidemiologie – prevalence, incidence, úmrtnost, smrtnost, spolehlivost a validita studie. Chyby v epidemiologických studiích[DEL: + intervenční studie :DEL] 7. Typy epidemiologických studií[DEL: (deskriptivní a analytické) :DEL] 8. Výživová a potravinová politika 9. [INS: Prevence jódového deficitu. :INS] [DEL: Jód v podpoře zdraví :DEL] 10. Vlivy reklamy v oblasti výživy (pozitivní a negativní aspekty reklamy). Regulace reklamy v oblasti výživy a její význam 11. Obecná výživová doporučení + FBDG[DEL: :DEL] 12. [DEL: VDD (nutriční standardy) :DEL] 13. [DEL: Potřeba tekutin - význam tekutin, množství, co zahrnout do pitného režimu. Kvalita nápojů - co tvoří základ pitného režimu, mineralizace. :DEL] 14. [INS: Malnut :INS] [INS: rice :INS] [INS: z pohledu :INS] [INS: veřejné :INS] [INS: h :INS] [INS: o :INS] [INS: zdraví :INS] [DEL: Které s :DEL] [DEL: kupiny obyvatel v ČR :DEL] [DEL: jsou :DEL] [DEL: ohrožen :DEL] [DEL: y :DEL] [DEL: malnutricí :DEL] [DEL: ? :DEL] 15. [DEL: Vysvětlete pojem malnutrice a uveďte dělení malnutricí. Vysvětlete pojmy kwashiorkor, beri-beri, pellagra, skorbut, rachitis, xeroftalmie. :DEL] 16. [DEL: Výchova ke zdraví. Příklady podpory veřejného zdraví. Příprava projektu podpory zdraví. :DEL] 17. [DEL: Doplňky stravy a potraviny pro zvláštní výživu :DEL] [INS: Skupiny obyvatel v ČR ohrožené malnutricí. :INS] [INS: :INS] 18. [INS: Doplňky stravy a potraviny pro zvláštní výživu :INS] [INS: :INS] 19. [INS: Výchova ke zdraví. Příklady podpory veřejného zdraví. :INS] [DEL: :DEL] 20. [DEL: Potravinářská legislativa :DEL] [DEL: [KJ1] :DEL] [DEL: :DEL] 21. [INS: Označování :INS] [DEL: Značení :DEL] potravin[INS: :INS] 22. [INS: V :INS] [DEL: , v :DEL] ýživová a zdravotní tvrzení[INS: , :INS] [INS: příklady :INS] 23. [DEL: Legislativní opora :DEL] [DEL: š :DEL] [INS: Š :INS] kolního stravování[INS: – :INS] [DEL: , :DEL] státní garance školního stravování a související předpisy hygieny a ochrany zdraví, spotřební koš 24. Glykemický index a nálož - význam z hlediska podpory zdraví[INS: :INS] 25. [INS: Plýtvání potravinami :INS] [INS: , :INS] [INS: vymezení pojmů potravinové ztráty a :INS] [INS: potravinový odpad :INS] [INS: :INS] 26. [INS: Výživa a zdraví ženy :INS] [INS: :INS] TEORETICKÁ ČÁST: B 1. Výhody kojení pro matku a dítě[INS: , složení mateřského mléka, :INS] [DEL: + :DEL] kontraindikace kojení 2. Podmínky úspěšného kojení - co je rooming in, BFH, správné přiložení[DEL: , kdy dítě přiložit :DEL] .[INS: :INS] [DEL: Čtyři body pro podporu kojení. :DEL] Nejčastější problémy při kojení a jejich řešení, hodnocení prospívání dítěte[DEL: . :DEL] 3. Zavádění příkrmů[DEL: a rizika z něj plynoucí :DEL] [INS: , b :INS] [DEL: . B :DEL] atolecí negativizmus[DEL: a rizika z něho plynoucí. :DEL] 4. Potřeba živin v předškolním věku a související rizika 5. Potřeba živin u školáků a dospívajících[DEL: :DEL] 6. [DEL: Bodyimage a poruchy příjmu potravy :DEL] 6. Prekoncepční výživa, nejčastější deficity v těhotenství a výživa v době laktace 7. Potřeba živin ve výživě dospěl[INS: ých :INS] [DEL: ého a související rizika :DEL] 8. Fyziologické změny ve stáří a jejich souvislost s výživou a výživovým stavem seniorů. Nejčastější problémy výživy u seniorů. Základní doporučení pro výživu ve stáří - jednotlivé typy, stručná charakteristika[DEL: . :DEL] 9. Nutriční a zdravotní aspekty alternativních způsobů stravování - možná rizika versus přínosy, rizikové populační skupiny 10. Výživa při[DEL: vytrvalostním :DEL] sportu. Výživa před a po výkonu. 11. Etiologické faktory vzniku osteoporózy, výskyt v ČR, prevence osteoporózy 12. Definice kardiovaskulárních onemocnění, výskyt v ČR, etiologické faktory vzniku, prevence kardiovaskulárních onemocnění 13. Etiologické faktory vzniku nádorov[INS: ých :INS] [DEL: ého :DEL] onemocnění, výskyt v ČR, prevence nádorov[INS: ých :INS] [DEL: ého :DEL] onemocnění, Evropský kodex proti rakovině 14. Výživa rizikových skupin obyvatelstva (narkomani, alkoholici) 15. Specifika výživy Romů a bezdomovců 16. Zubní zdraví a výživa 17. Výživa a kouření 18. Vliv náboženství na stravovací zvyklosti 19. Biopotraviny a bioprodukty 20. Definice obezity. Etiologie a patogeneze obezity. [INS: Prevence. :INS] [DEL: Hlavní zásady terapie obezity :DEL] 21. Pojem zdravotní postižení, jednotlivé typy, faktory, které mohou negativně ovlivňovat výživu a výživový stav zdravotně postižených osob[INS: :INS] [INS: :INS] [INS: :INS] PRAKTICKÁ ČÁST: C - Zhodnoťte výživu představované osoby a navrhněte možná zlepšení. Svá doporučení odůvodněte. - Zhodnoťte uvedený jídelníček z hlediska potřeby živin a energie, dostupnosti potravin a ekonomické zátěže. Navrhněte změnu. - Přečtěte si a zhodnoťte následující článek. Vyberte pasáže, které Vás zaujmou (pozitivně či negativně) a vyjádřete se k nim. - Navrhněte dotazník pro zjištění výživových zvyklostí kojící matky. Jednotlivé položky zdůvodněte. - Navrhněte dotazník pro zjištění výživových zvyklostí staršího člověka. Jednotlivé položky zdůvodněte. - Navrhněte dotazník pro zjištění výživových zvyklostí sportovce. Jednotlivé položky zdůvodněte. - Jak byste postupoval/a při zjišťování nutričního stavu vegetariánsky živených dětí předškolního věku. Navrhněte studii včetně zdůvodnění její důležitosti a navrženého postupu. - Jak byste postupoval/a při zjišťování nutričního stavu osob žijících v domově důchodců. Navrhněte studii včetně zdůvodnění její důležitosti a navrženého postupu. - Jak byste postupoval/a při zjišťování nutričního stavu těhotných žen. Navrhněte studii včetně zdůvodnění její důležitosti a navrženého postupu. [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: anémie :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: zvýšení n-3 mastných kyselin :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: snížení konzumace soli :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: osteoporóza :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: pitný režim :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: slazené nápoje :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: vláknina :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: nádorové onemocnění :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: kardiovaskulární onemocnění :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: jód :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: zubní kaz :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: obezita :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: obaly potravin :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: výživa a kouření :DEL] [DEL: Intervence: zdůvodněte, zvolte cílovou skupinu, stanovte cíle a navrhněte postupy: vitamin D :DEL] ________________________________ [KJ1]Uvažuji jestli toto nechat, protože jsme se tam loni shodli, že tam můžou akorát tak mluvit o tom, že existuje nějaký Zákon o potravinách a ostatní je víceméně v té další otázce, případně by to chtělo upřesnit, pokud bychom otázku nechaly