BZNT031: Nutriční terapie a výživa člověka

Potravinové skupiny a výživová doporučení

Vyučující: Mgr. Veronika Suchodolová
Z následujících přednášky si osvojte zejména následující:

  • doporučené počty porcí jednotlivých skupin potravin
  • živiny, které z daných potravin získáváme
  • výběr potravin v rámci dané skupiny

Výživová doporučení jsou základním kamenem komunikace mezi státem či zdravotníky na straně jedné a klientem nebo pacientem na straně druhé. Proces vedoucí k sestavení výživových doporučení není vůbec jednoduchý (byť se to tak může zdát, když na různá doporučení narazíme na každém druhém blogu) – stojí za nimi stovky hodin práce expertů v oboru a stovky studií a publikací, jejichž syntézou kvalitní výživová doporučení vznikají.

Proto jsou také doporučení velmi dlouho neměnná a k jejich úpravě dochází pozvolna – aby se odborníci shodli na úpravě nějakého parametru, je zapotřebí velmi silných důkazů o daném jevu, nikoliv jen jedna studie (ideálně pak na myších).

Poslední (byť neoficiální) výživová doporučení pro Českou republiku pocházejí z roku 2019 a byla adaptována z projektu Pohyb a výživa, který byl původně určen jako edukační program pro základní školy. V aktuálním znění tato doporučení najdeme na Národním zdravotnickém informačním portálu.

Pyramida výživy prezentovaná v těchto doporučeních je pak podrobněji elaborovaná v publikaci Výživa na vlastní pěst, kterou vydal Státní zdravotní ústav.

Kromě doporučení založených na skupinách potravin pak existují také doporučení Společnosti pro výživu z roku 2012, které najdete na odkazu níže.

Přednáška