Lilly Diabetes Stravování diabetiků v systému sacharidových jednotek Autoři: MUDr. V. Kissová, Ph.D., dietolog, FN Nitra a dietoterapeuti K. Šugrová a I. Koprdová Recenze a doplnění české verze: M. Divišová a D. Černá Vydáno farmaceutickou společností Eli Lilly. CZDBT00411 Praktické rady pro práci se SJ Polévky: Na každou použitou lžíci mouky při přípravě polévky musíme započítat 1 SJ. Jde-li o mléčnou polévku, počítáme mléko a mouku = 1,5 SJ. Ostatní suroviny, tj. brambory, luštěniny, rýže, ovesné vločky, těstoviny, lité těsto, noky apod., musíme započítat dle použitého množství SJ. Masa: Nezapočítáváme. Byla-li však šťáva zahuštěna moukou či škrobem, je nutno započítat dle použitého množství SJ. Přílohy: Započítáváme všechny do SJ. Zelenina: Nezapočítáváme kromě: mrkve, kukuřice, zeleného hrášku a červené řepy - započítáváme dle výměnných tabulek. Ovoce: Započítáváme všechny druhy do SJ. Nápoje: Mléko a nápoje z něj jako hořké kakao a hořká bílá káva započítáváme. Podle výměnných tabulek ostatní nápoje nezapočítáváme, musí však být light, tedy s umělým sladidlem. Výjimkou jsou ovocné šťávy, které započítáváme pro obsah ovocného cukru. Polomasitá a bezmasá jídla: U těchto započítáváme škrobová jídla (složené sacharidy, tj. brambory, rýže a těstoviny), též podle výměnných tabulek. Zeleninová jídla jako lečo, dušená kapusta s brambory, obalovaný květák je třeba počítat podle výměnných tabulek. Omáčky a příkrmy: Byla-li k zahuštění použita mouka, tak 1 – 1,5 SJ/1 porce. U mléčných omáček 1,5 – 2 SJ/1 porce. Kompoty: Pouze s umělým sladidlem - započítáváme podle výměnných tabulek. Koření: Nezapočítáváme. Masné výrobky: Započítáváme, je-li ve výrobku použita mouka, např. dietní salám nebo dietní párky. U těchto výrobků počítáme na 100 g 0,5 – 1 SJ. Mléčné výrobky: Některé mléčné výrobky započítáváme podle výměnných tabulek. DIA výrobky: Dia džemy, dia čokoládu, dia sušenky atd. je nutné započítat do SJ. Na výrobku bývá uvedeno množství sacharidů ve 100 g výrobku. Množství sacharidů vydělíme 10 a zjistíme, kolik je SJ na 100 g výrobku. Podle snědeného množství víme, kolik jsme požili SJ. Na některých výrobcích je uvedeno množství SJ (dříve CHJ nebo BE) na celý daný výrobek, nemusíme tedy nic vypočítávat, pouze započítat do SJ. Tyto výrobky konzumovat co nejméně! Maso hovězí 48 g Maso vepřové 60 g Kuřecí prsíčka 34 g Kuřecí stehno 49 g Pstruh 54 g Mražené rybí filé 62 g Salám šunkový 62 g Párek 72 g Mléko odtučněné 296 g 1,5 Kefír 280 g 1 Acidofilní mléko 290 g 1 Jogurt bílý 230 g 1,1 Sýr Eidam 38 g Sýr Lučina 90 g Tvaroh 52 g Těstoviny celozrnné vařené 187 g 5 Těstoviny bezvaječné bílé 338 g 8 Ovesné vločky 76 g 5,5 Chléb celozrnný 110 g 5 Chléb tmavý 127 g 7 Pečivo bílé 102 g 6 Brambory 500 g 10 Rýže natural vařená 139 g 3 Rýže 146 g 4 Hrách vařený 130 g 2,5 Sója vařená 60 g 0,5 Fazole vařené 129 g 2,5 Čočka vařená 128 g 2,5 Sójový sýr tofu 128 g Vejce 1,5 ks Hotová jídla a jim odpovídající obsah sacharidů (v SJ) V následující tabulce najdete příklady některých hotových jídel a jim odpovídající obsah sacharidů (v SJ) v 1 porci. Množství potraviny s obsahem 10 g bílkovin při poškození ledvin cukrovkou Při poškození ledvin cukrovkou je nutno dodržovat v dietě kromě dovoleného obsahu sacharidů i lékařem předepsané maximální množství bílkovin na den. V tabulce najdete některé příklady, kde je v daném množství potraviny 10 g bílkovin a příslušné množství sacharidů v sacharidových jednotkách (SJ). Hotová jídla - 1 porce SJ Název potraviny Množství Název potraviny MnožstvíSJ SJ Kuřecí bujón se zeleninou (bez těstovin) Polévka čočková kyselá (250 ml) Pečené kuře, dušená rýže (190 g), hlávkový salát Smažený řízek, brambory (200 g), okurka Hovězí svíčková, kolínka (110 g) Vepřová pečeně, dušené zelí, knedlík (2 ks) Zapečená kuřecí prsíčka, bramborová kaše (250 g), dia kompot (100 g) Telecí perkelt, halušky (100 g), rajčatový salát Hovězí závitek, těstovinová rýže (120 g), zelný salát Smažený květák, brambory (200 g), salát z červené řepy (100 g) Zeleninové rizoto se sýrem (rýže 200 g, zelenina 100 g), rajčatový salát Volské oko, špenát, brambory (200 g) Lečo zeleninové, brambory (200 g) Dušená zelenina (300 g – mrkev, kukuřice, květák), brambory (200 g) Nudle s tvarohem (nudle 150 g, tvaroh 100 g), neslazený nápoj Kapustový karbanátek, brambory (200 g), rajčatový salát Jíška (1 PL mouky, 13 g) SJ = sacharidová jednotka, PL = polévková lžíce 0 2 5 5 4,5 4 5,5 4,5 3 6 5 5,5 4 6 4,5 5 1 GLYKEMICKÝ INDEX Odborná definice: Glykemický index (GI) potraviny je definován jako poměr plochy pod vzestupnou částí křivky postprandiální glykémie* testované potraviny, která obsahuje 50 g sacharidů (cukrů), a standardní potravy. Standardní potravou může být 50 g glukózy nebo bílý chléb s obsahem 50 g sacharidů (cukrů). V našem seznamu potravin je referenční hodnotou glukóza, její GI = 100. GI vyjadřuje účinek potraviny na zvýšení glykémie. Čím je vyšší číslo GI, tím rychleji a více stoupne glykémie. GI nevyjadřuje množství sacharidů ani energetickou hodnotu!! Doporučovány jsou potraviny s GI pod 55 - tedy s nízkým glykemickým indexem. Při jejich konzumaci nedochází k většímu hladu, a tím k přejídání, a též nezpůsobují prudký vzestup glykémie po jídle. Potraviny s vyšším GI - nad 70 jsou nevhodné. Na hodnotu GI má také vliv technologické zpracování a některé složky stravy (vláknina, tuk). Suchý chléb (žitný) má paradoxně vyšší glykemický index než stejný chléb namazaný máslem či margarínem. Eli Lilly ČR, s.r.o., Pobřežní 394/12, 186 00 Praha 8 Bezplatná informační telefonní DiaLinka 800 112 122 Potravina http://www.istob.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=1337&Itemid=270 GI PotravinaGI PotravinaGI 27 Boby sušené 70 Bramborová kaše 85 Bramborová kaše instantní 52 Bramborové knedlíky 90 Brambory pečené v troubě 70 Brambory šťouchané 76 Brambory v mikrovlnce 87 Brambory vařené bez slupky 65 Brambory vařené v páře 50 Brambory vařené ve slupce 10 Brokolice 40 Broskev 90 Burizony 30 Cizrna vařená 70 Coca Cola 72 Cornflakes 75 Croissant 70 Cukr sacharóza 10 Česnek 27 Čočka červená 30 Čočka hnědá 22 Čočka zelená 22 Čokoláda hořká 70% kakaa 22 Čokoládový nápoj s umělým sladidlem 48 Čokoládový nápoj slazený 25 Droždí 73 Dýně 87 Džem jahodový 50 Džem průměr 47 Džus grapefruitový 44 Džus mrkvový 50 Džus pomerančový 40 Džus rajčatový 65 Fanta 30 Fazole bílé 40 Fazole červené 30 Fazole zelené 35 Fíky 50 Fíky sušené 20 Fruktóza 100 Glukóza 22 Grapefruit 10 Houby 60 Houska hamburgerová 22 Hrách loupaný 90 Hranolky smažené 48 Hrášek zelený 65 Hrozinky 40 Hroznové víno 35 Hruška 75 Chipsy 56 Chléb bílý pita 64 Chléb celozrnný 39 Chléb černý německý 47 Chléb ovesný - otruby 70 Chléb pšeničný bílý 44 Chléb žitný 40 Jablečná šťáva přírodní 50 Jahody 32 Jogurt nízkotučný s fruktózou 35 Jogurt slazený 48 Jogurt sójový 70 Kaše kukuřičná 48 Kaše ovesná 70 Kaše ovesná + E80 70 Kavli křehký chléb 50 Kiwi 75 Kobliha 54 Koktejl ovocný 48 Koláče 46 Kompot broskev 42 Kompot hruška 56 Kompot meruňky 70 Kukuřice 34 Kukuřice indická 53 Kukuřice sladká 45 Kuřecí nugety 64 Kuskus 45 Laktóza 50 Mango 30 Marmeláda ovocná bez cukru 85 Med 71 Meloun červený 65 Meloun žlutý 55 Meruňka 30 Meruňky sušené 60 Mléko kondenzované slazené 30 Mléko odtučněné 25 Mléko plnotučné 29 Mléko polotučné 29 Mléko sójové 70 Mouka amarantová 70 Mouka bílá 50 Mouka z pohanky 61 Mouka žitná 35 Mrkev syrová 61 Muffiny 61 Müsli tyčinka 70 Nudle 30 Nutella 15 Ořechy vlašské 20 Oříšky burské 22 Oříšky kešu 10 Paprika 27 Párky 58 Pizza sýrová 42 Polévka čočková 38 Polévka rajčatová 35 Pomeranč 76 Popcorn bez cukru 51 Pšenice rychle vařená 40 Pudink instantní 10 Rajče 70 Ravioli 39 Ravioli plněné masem 36 Rybí prsty 50 Rýže basmati 56 Rýže bílá 58 Rýže bílá dlouhá 54 Rýže hnědá 44 Rýže instantní vařená minutu 47 Rýže parboiled 85 Rýže předvařená 50 Rýže tmavá natural 10 Salát hlávkový 20 Sója vařená 14 Sójové boby v konzervě 50 Sorbet 57 Sušenky bohaté na vlákninu 55 Sušenky máslové 55 Sušenky slané 60 Špagety vařené 20 minut 41 Špagety vařené 10 -15 minut 35 Špagety vařené 5 minut 44 Špagety vařené al dente 40 Šťáva z čerstvých pomerančů 22 Švestky 40 Těstoviny celozrnné 55 Těstoviny vařené bílé 49 Tortellini sýrové 20 Třešně 64 Tyčinka Mars karamelová 47 Tyčinka Mars ořechová 55 Tyčinka Snickers 43 Tyčinka Twix 49 Vařená mrkev 52 Vločky Kellogs s medem 39 Vločky Kellogs 55 Vločky müsli 65 Zavařenina 10 Zelenina kořenová 10 Zelí 60 Zmrzlina 50 Zmrzlina nízkotučná 32 Žito – zrno * Postprandiální glykémie = glykémie 2 hod. po jídle VÝMĚNNÉ TABULKY SACHARIDOVÝCH JEDNOTEK (SJ) 1. část - škroboviny Knäckebrot 1 ks 15 g 21 g 44 kcal Chléb celozrnný 1/2 ks 45 kcal 20 g Chléb grahamový 1/2 ks 47 kcal 19 g Chléb bílý 1/2 ks 46 kcal 19 g Chléb bramborový 1/2 ks 44 kcal 13 g Suchar dietní 1 ks 50 kcal Houska tmavá 1/2 ks 16 g 49 kcal Pečivo celozrnné 1/2 ks 18 g 44 kcal Pečivo grahamové 1/2 ks 17 g 50 kcal Pečivo bílé 1/2 ks 17 g 50 kcal Strouhanka 2 PL 13 g 45 kcal Bageta bílá 16 g 49 kcal Ovesné vločky 2 PL 14 g 53 kcal Ječné kroupy 1 PL 13 g 44 kcal Sója suchá 3 PL 38 g 135 kcal Čočka suchá 2 PL 17 g 51 kcal Fazole suché 2 PL 16 g 47 kcal Fazole vařené 3 PL 48 g 51 kcal Hrách vařený 3 PL 49 g 48 kcal Chipsy 2 hrsti 25 g 150 kcal Popcorn 7 PL 18 g 85 kcal Hranolky 40 g 100 kcal Čočka vařená 3 PL 58 g 52 kcal Hrách suchý 2 PL 16 g 48 kcal Brambory 1malý kus 49 g Bramborová kaše 2PL 90 g 40 kcal 85 kcal Bramborový salát 68 g 90 kcal Sója vařená 5 PL 93 g 135 kcal Sójový granulát 250 ml 79 g 63 kcal Topinambury 1/2 ks 60 g 18 kcal Houskový knedlík 1/2 plátku 20 g Bramborový knedlík 11/2 ks 70 kcal 50 g 47 kcal Pšeničná mouka celozrnná 2 PL 14 g 44 kcal Sójové mléko sušené 2 PL 15 g 114 kcal Pšeničná mouka bílá 1 PL 13 g 46 kcal Kukuřičný škrob 1 PL 11 g 41 kcal Bramborový škrob 1 PL 12 g 42 kcal Těstoviny celozrnné 2 PL 13 g 44 kcal Rýže natural 1vrchovatá PL 13 g 45 kcal Těstoviny celozrnné vařené 2 PL 37 g 46 kcal Rýže natural vařená 2 PL 42 g 45 kcal Rýže loupaná 1 vrchovatá PL 12 g 44 kcal Rýže loupaná vařená 2 PL 38 g 44 kcal Rýžová mouka 1 PL 12 g 45 kcal Těstoviny bílé 2 PL 13 g 47 kcal Těstoviny bílé vařené 2 PL 37 g 47 kcal Kukuřičné lupínky 3 PL 12 g 42 kcal VÝMĚNNÉ TABULKY SACHARIDOVÝCH JEDNOTEK (SJ) Ananas 1 plátek 78 g 103 g 34 kcal Angrešt 31 kcal 167 g Avokádo 1/2 ks 372 kcal 45 g Banány 1/2 ks 37 kcal 87 g Borůvky 120 ml 28 kcal 82 g Broskve 1 ks 34 kcal Brusinky 120 ml 82 g 31 kcal Citróny 1ks 108 g 30 kcal 1/2 ks Fíky čerstvé 11/2 ks 55 g 5 kcal Grapefruit 1/2 ks malého 10 bobulí 100 g 33 kcal Hrušky 1/2 ks 74 g 31 kcal Hroznové víno 59 g 46 kcal Jablka 77 g 32 kcal Rybíz červený 150 ml 78 g 26 kcal Grapefruitová šťáva 110 ml 44 kcal Pomerančová šťáva 104 ml 45 kcal Rajčatová šťáva 250 ml 45 kcal Šťáva z červené řepy 120 ml 91 g 46 kcal Pivo světlé 10˚ 500 ml 500 ml155 kcal Pivo DIA 500 ml 165 kcal Víno bílé přírodní 100 ml 0,1 g sacha- ridů 53 kcal Pivo světlé 12˚ 170 kcal Jablečná šťáva 100 ml 47 kcal Mrkvová šťáva 90 ml 36 kcal Ryngle, švestky 2 ks 63 g 34 kcal Třešně 18 ks 69 g 37 kcal Višně 21 ks 82 g 37 kcal Jahody 5 ks 114 g 33 kcal Meloun vodní 1plátek 165 g 41 kcal Meloun cukrový 2 plátky 130 g 41 kcal Kiwi 1 ks 72 g 36 kcal Meruňky 1 ks 83 g 32 kcal Ostružiny 130 ml 82 g 31 kcal Pomeranče 1 ks 90 g 32 kcal Rybíz černý 120 ml 58 g 26 kcal Maliny 120 ml 77 g 36 kcal Mandarinky 1 ks 106 g 36 kcal Mango 2 plátky 60 g 37 kcal 77 al 1/2 ks 37 kcal g l Grapefruit 1/2 ks malého 101111111111 0 g 33 kcal 2. část - ovoce a nápoje Jogurt bílý 200 ml 206 g 77 kcal Kefír 250 ml 251 g 123 kcal Mléko kravské 210 ml 210 g 138 kcal Podmáslí 220 ml 217 g 80 kcal Syrovátka 210 ml 213 g 52 kcal Tvaroh 218 g 214 kcal 5. část - zelenina Nezapočitatelná zelenina Započitatelná zelenina až nad 200 g Započitatelná zelenina Brokolice Cuketa Červené zelí Česnek Čínské zelí Dýně Hlávkový salát Hlávkové zelí Chřest Kapusta KvětákKedlubna Kysané zelí Celer Červená řepa 104 g 36 kcal Lahůdková kukuřice 2 PL 53 g 44 kcal Mrkev 2 malé ks 136 g 28 kcal Zelený hrášek 150 ml 77 g 39 kcal Cibule Fenykl Růžičková kapusta Zelené fazolky lusky Lilek ŘedkvičkyRebarbora Okurky Špenát Žampiony Olivy Paprika Rajčata 3. část – mléko a mléčné výrobky Cukr krystal 1 PL 10 g 38 kcal Hroznový cukr Glukopur 1 PL 10 g 38 kcal Kostkový cukr 2 kostky 10 g 13 g 38 kcal Med 1 PL 39 kcal Coca Cola 100 ml 100 ml 213 g 43 kcal 100% džus 44 kcal 6. část – rychle vstřebatelné sacharidy Hořické trubičky DIA 3 ks 48 g 300 kcal! DIA čokoláda 23 g 152 kcal! DIA džem 1 PL 25 g 60 kcal Dia kompot švestky, meruňky 100 ml 100 g 40 kcal 7. část – DIA výrobky Burské oříšky 4 PL 55 g 321 kcal Para ořechy 3 PL 70 g 645 kcal Pistácie 4 PL 39 g 234 kcal Piniové oříšky 5 PL 70 g 415 kcal Kaštany 3 ks 24 g 44 kcal Kokos mletý 150 ml 41 g 256 kcal Lískové ořechy 4 PL 63 g 410 kcal Mandle 4 PL 3 PL 53 g 316 kcal Oříšky kešu 38 g 221 kcal Vlašské ořechy 6 PL 69 g 461 kcal 4. část – ořechoviny Návod k použití tabulek: Sacharidové jednotky vytvářejí systém rozdělení potravin podle obsahu sacharidů s cílem stanovit, jaké množství potraviny obsahuje 10 g sacharidů (= 1 SJ). Tabulky pomáhají pacientovi sestavit rovnocenná množství různých druhů potravin s povoleným množstvím sacharidů na celý den. V našich tabulkách platí, že 1 sacharidová jednotka = 10 gramů sacharidů. Ve starších materiálech se můžete setkat i s názvy Chlebová jednotka (CHJ) nebo Broteinheit (BE). Do sacharidových jednotek započítáváme téměř všechnu rostlinnou potravu a z potravin živočišného původu pouze mléko a některé mléčné výrobky. Na fotografiích je vždy vyobrazeno množství potraviny odpovídající 1 sacharidové jednotce (tj. s obsahem 10 g sacharidů).Vedle fotografie je uvedená hmotnost a energetická hodnota v kcal (chcete-li používat KJ, vynásobte x 4,2). Při výrobě fotografií byl použit dezertní talíř o průměru 19 cm. Surovinu, u které není uveden odhad, je potřebné vážit. Vždy doporučujeme alespoň poprvé si dané množství každé potraviny odvážit, aby byl váš odhad množství co nejblíže skutečné hmotnosti dané potraviny. Volná políčka jsou ponechána pro zapsání jiných surovin podle individuálních požadavků pacienta po konzultaci s nutričním terapeutem. Doporučujeme vám umístění tohoto edukačního materiálu na běžně dostupné místo ve vaší kuchyni (např. na chladničku) tak, aby vám nic nebránilo v jeho každodenním používání při přípravě jídel. Počet sacharidových jednotek na den a jejich rozdělení na jednotlivá jídla určuje lékař – diabetolog v závislosti na typu diabetu a druhu léčby. Dodržování dietního režimu – SJ – napomáhá k celkové úspěšnosti léčby diabetika. *PL=polévková lžíce Vysvětlivky k tabulkám: 1. část - škroboviny (výrobky obsahující tzv. složené sacharidy – škroby). Doporučujeme upřednostňovat v potravě zejména tmavé a celozrnné škroboviny. 2. část - ovoce a ovocné šťávy (obsahují tzv. ovocný cukr). Doporučujeme upřednostňovat zejména méně sladké ovoce – citrusy, jablka. 3.část - mléko a mléčné výrobky (obsahují mléčný cukr). Doporučujeme upřednostňovat nízkotučné mléko a výrobky zejména u obézních pacientů s cukrovkou typu 2. 4. část - potraviny jako kaštany, ořechy, vlašské ořechy a jiné obsahují sacharidy a je potřebné je započítat.Doporučujeme konzumovat nesolené ořechoviny pravidelně v menších množstvích (0,5 - 1 SJ den). Pozor na jejich vysokou energetickou hodnotu! 5. část - zeleninu může diabetik konzumovat bez omezení. Musí ovšem dávat pozor na množství mrkve, kukuřice, zeleného hrášku a červené řepy. Dále si sleduje množství zeleniny nad 200 gramů, a to cibule, celeru, zelených fazolek, růžičkové kapusty a fenyklu. 6. část - rychle vstřebatelné sacharidy vhodné pouze při hypoglykémii. 7. část - DIA výrobky doporučujeme zařazovat do jídelníčku uvážlivě, pouze po poradě s lékařem nebo s nutričním terapeutem. Suroviny jako maso, masné výrobky a vejce se pro nízký a nebo žádný obsah sacharidů nezapočítávají. Pozor ale např. na vepřové maso a masné výrobky, které mají vysoký obsah tuku, což je nevhodné zejména u obézních pacientů s cukrovkou typu 2. Doporučujeme proto upřednostňovat zejména ryby a drůbež. Nejčastější chyby pacienta stravujícího se podle systému sacharidových jednotek: • nezapočítávání ovoce • nezapočítávání škrobovin jako příloh • nezapočítávání mléčných výrobků • nezapočítávání DIA výrobků Pozor: Alkohol je možné konzumovat pouze po poradě s lékařem či edukační sestrou. Alkohol může způsobit těžkou hypoglykémii!!! Údaje použité ve výměnných tabulkách byly zpracovány podle Potravinových tabulek VÚP. 19 cm