Hygiena výživy přednáška

4. Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP)

Pravidla správné výrobní a hygienické praxe (SVP/SHP) představují soubor pravidel a doporučení, která umožňují provozovatelům potravinářských podniků vč. stravovacích služeb, kontrolovat některá předtím identifikovaná nebezpečí a kvantifikovaná rizika.  Napomáhají prokazovat shodu s politikou bezpečnosti potravin.  Většina pravidel SVP/SHP je zakotveno legislativně.

Součástí správné výrobní a hygienické praxe jsou požadavky na zdravotní stav osob vykonávající tzv. činnosti epidemiologicky závažné.

Zvláštní součástí požadavků na správnou výrobní a hygienickou praxí  jsou kritéria kladená na předměty pro styk s potravinami: jedná se o nástroje, náčiní, povrchy a obalové materiály. Mohou představovat nezanedbatelnou cestu znečištění potravin. Platí zásada, že při zacházení s předměty pro styk s potravinami a pokrmy se dodržují obdobné zásady jako při zacházení s potravinami samotnými (viz obecné požadavky SVP/SHP). Samostatně se řeší požadavky na složení těchto předmětů:  nevhodné složení může být zdrojem znečištění potravin chemickými látkami, použití nevhodného materiálu způsobuje negatvně vnímané až zdraví nebezpečné změny vlastností potravin a pokrmů.


Následující