Adobe Systems BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška 1 Minerální látky Mgr. Veronika Zelenková Adobe Systems 2 Co nás dnes čeká ̶Úvod ̶Jednotlivé minerální látky ̶Funkce ̶Výživová doporučená dávka ̶Zdroje ̶Rizika ̶Zdravotní tvrzení Students in classroom seated individually at single tables, with bags on floor, reading and writing on paper sheets BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 3 Základní informace o minerálních látkách ̶Minerální látky jsou anorganické složky potravy ̶Mají prokázané biochemické funkce ̶Jsou pro nás esenciální ̶Dle množství, které potřebujeme pro správnou funkci organismu, je dělíme do dvou skupin ̶Makroelementy ↑50 mg/d ̶Stopové prvky ↓50 mg/d BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 4 Přívod Terminologické okénko Příjem ̶Konzumace potraviny ̶To, co sním ̶Intake ̶Absorpce ze střeva ̶Množství, které se vstřebá do krve ̶Uptake Checkmark with solid fill Checkmark with solid fill BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 5 Minerální látky vs. Minerály Obsah obrázku stůl, velké, muž, zakryté Popis byl vytvořen automaticky BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 6 Makroelementy BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 7 Vápník Obsah obrázku stůl, hrníček, vsedě, káva Popis byl vytvořen automaticky BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 8 Vápník ̶Důležitý pro: ̶kosti a zuby ̶kontrakce hl. svalstva ̶nervosvalová dráždivost ̶přenos signálů v buňce ̶srážení krve ̶ Free photo Happy Face Smiling Teeth White Dentist Tooth - Max Pixel BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 9 Výživová doporučená dávka Table Description automatically generated BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 10 Zdroje vápníku ̶Mléko a mléčné výrobky, sardinky s kostmi, ořechy a olejnatá semena, tvrdá pitná voda, brukvovitá zelenina ̶U vápníku je důležité zohlednit využitelnost z potravin: ̶≥50 % brukvovitá zelenina ̶≈30 % mléko a mléčné výrobky, fortifikované výrobky ̶≈20 % ořechy (mandle) a semena (sezamová semena), fazole ̶≤5 % špenát, rebarbora ̶ BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 11 Snížení Absorpce vápníku Zvýšení ̶Oxaláty ̶Fytáty ̶Fosfáty ̶Vysoký přívod vlákniny ̶Nadbytek volných MK ̶Vitamin D ̶Kyselé prostředí ̶Obsah bílkovin ̶Poměr Ca:P ~ 1,4-1,9:1 BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 12 Rizika BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 13 Hořčík Obsah obrázku stůl, dřevěné, vsedě, paluba Popis byl vytvořen automaticky BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems Element Magnesium" iPad Case & Skin by Syrolline | Redbubble 14 Hořčík ̶Důležitý pro: ̶kosti ̶činnost buněčných membrán ̶přenos nervosvalového vzruchu ̶svalové kontrakce ̶ATP ̶ BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 15 Výživová doporučená dávka Table Description automatically generated BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 16 Zdroje hořčíku ̶celozrnné výrobky, brambory, luštěniny ̶zelenina, pomeranče, banány, ořechy a olejnatá semena ̶káva, čaj, kakao, čokoláda ̶minerální voda ̶zelené části rostlin Obsah obrázku interiér, vsedě, dort, přepážka Popis byl vytvořen automaticky BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 17 Rizika BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 18 Fosfor Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, různé Popis byl vytvořen automaticky BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 19 Fosfor ̶Důležitý pro: ̶kosti a zuby ̶ECT tekutina ̶buněčné membrány ̶nukleové kyseliny ̶ATP ̶ How Phospholipids Help Hold a Cell Together BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 20 Výživová doporučená dávka Table Description automatically generated BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 21 Zdroje fosforu ̶Mléčné výrobky ̶Maso ̶Vnitřnosti ̶Ryby ̶Vejce ̶Luštěniny ̶Ořechy a semena Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, různé Popis byl vytvořen automaticky BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 22 Poměr vápník:fosfor ̶Ideální je poměr Ca:P ~ 1,4-1,9:1 ̶Vysoký přívod fosforu a zároveň nízký přívod vápníku je rizikový z hlediska kostního zdraví ̶ THE CA:P RATIO EXPLAINED – Cavalor Academy BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 23 Síra Healthy FoodProducts Rich with Sulfur. a Set of Organic Organic Foods with a High Mineral Content Stock Vector - Illustration of microelement, garlic: 122122434 BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 24 Síra ̶Součást všech proteinů ̶Součást sirných aminokyselin ̶Vysoký obsah v kůži, vlasech a nehtech Disulfidický můstek – Wikipedie BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 25 Chlór Chloride in Drinking Water How To Remove | FilterWater.com BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 26 Chlór ̶Důležitý pro: ̶udržování osmotického tlaku ̶udržování acidobazické rovnováhy ̶HCl v žaludku ̶spolu s Na hlavní ECT ionty ̶V naší stravě je hlavním zdrojem chlóru NaCl NaCl Written On A Heap Of Salt - Sodium Chloride Stock Photo, Picture And Royalty Free Image. Image 29796684. BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 27 Draslík Top view of cut oranges, kiwi, mango, strawberry, and blueberry BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 28 Draslík ̶Důležitý pro: ̶membránové napětí ̶osmotický tlak ̶acidobazická rovnováha ̶akční potenciál ̶kontraktilitu srdce ̶hlavní ICT iont A heart-shaped paper origami BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 29 Výživová doporučená dávka Table Description automatically generated BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems Zdroje 30 ̶Banány, avokádo, meruňky, broskve, brambory, špenát ̶Luštěniny, obiloviny, ořechy ̶Maso i ryby ̶Technologická úprava! ̶ Close-up of rows of produce in boxes: Roma tomatoes, string beans, jalapeños, plums BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 31 Rizika BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 32 Sodík Obsah obrázku stůl, interiér, dřevěné, jídlo Popis byl vytvořen automaticky BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 33 Sodík ̶Důležitý pro: ̶ECT - udržuje stálý objem ̶Přenos nervových signálů ̶Membránové napětí ̶Tlak krve A close up of nerve cell BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 34 Výživová tvrzení BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 35 Chodura Dušená šunka 100g BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 36 Výživová doporučená dávka > Chart, line chart Description automatically generated BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 37 Zdroje sodíku ̶Kamenná sůl ̶Pečivo (cca 31 %), uzeniny (cca 15 %), MV (cca 9 %) ̶Hotové polévky, sardinky, mleté masné výrobky, nakládaná zelenina, chipsy ̶Minerální vody ̶Přídatné látky ̶ BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 38 Kolik sodíku je v 1 gramu soli? Na (g) x 2,5 = sůl (g) BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 39 Rizika BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 40 Skupiny potravin dle obsahu sodíku ·S velmi nízkým obsahem: <40 mg Na/100g potraviny · ·S nízkým obsahem: 40-120 mg Na /100g potraviny · ·S vysokým obsahem: 120-400 mg Na/100g potraviny · ·S velmi vysokým obsahem: >400 mg Na/100g potraviny ̶ BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 41 Do jaké kategorie patří tyto potraviny? Apples in a wooden crate Obsah obrázku jídlo, vsedě, oranžová, jednoduché Popis byl vytvořen automaticky Fresh Gourmet Bread Obsah obrázku sýr, jídlo Popis byl vytvořen automaticky Person holding a handful of tomatoes Hot Dog Sausage Pork - Free photo on Pixabay BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška Adobe Systems 42