Obsah obrázku jídlo, stůl, talíř, mísa Popis byl vytvořen automaticky Vitaminy rozpustné v tucích Mgr. Eliška Lagová Co nás dnes čeká •Úvod •Pojmy •Jednotlivé vitaminy •Funkce •Zdravotní tvrzení •DDD •Zdroje •Rizika Obsah obrázku jídlo, talíř, ovoce, stůl Popis byl vytvořen automaticky POJMY > Obsah obrázku paluba, řezání, stůl, dřevěné Popis byl vytvořen automaticky •VITAMIN ≠ VITAMÍN • •Jsou odvozeny od aminů (chemická struktura) • •„DEKA“ • Vitamin A •Živočišné zdroje - retinoidy •Rostlinné zdroje - provitamin A • •Proliferace a diferenciace buněk •Imunitní systém •Správné vidění (sítnice) a funkce rohovky •Spermatogeneze, růst plodu •Zlepšuje vstřebávání Fe ze stravy • Obsah obrázku mrkev, zelenina, řezání, paluba Popis byl vytvořen automaticky Vitamin A – zdravotní tvrzení Obsah obrázku čepice, štětec Popis byl vytvořen automaticky •Vitamin A přispívá: •k normálnímu metabolismu železa. •k udržení normálního stavu sliznic a pokožky. •k udržení normálního stavu zraku. •k normální funkci imunitního systému. •podílí se na procesu specializace buněk. • Vitamin A - DDD Obsah obrázku kreslení, panenka, hračka Popis byl vytvořen automaticky Věk Doporučený příjem na den 7–11 měsíců 250 μg RE 1–3 roky 250 μg RE 4–6 let 300 μg RE 7–10 let 400 μg RE 11–14 let 600 μg RE 15–17 let 650 μg RE ≥18 let 750 μg RE Těhotné ženy 700 μg RE Kojící ženy 1 300 μg RE > Obsah obrázku vejce, jídlo, stůl, interiér Popis byl vytvořen automaticky > Obsah obrázku jídlo, talíř, interiér, stůl Popis byl vytvořen automaticky > Obsah obrázku paprika, interiér, stůl, malé Popis byl vytvořen automaticky > Obsah obrázku zelí, brokolice, zelená, řezání Popis byl vytvořen automaticky Vitamin A - zdroje > Obsah obrázku mrkev, interiér, jídlo, talíř Popis byl vytvořen automaticky •1 μg RE = 1 μg retinolu a 12 μg provitaminu A •1 IU = 0,3 μg retinolu •Olej z tresčích jater, játra •Maso, vejce •Smetana, máslo •Mrkev, kapusta, špenát, červená paprika • • • Vitamin A – rizika •Deficit: •Šeroslepost, xeroftalmie, Bitotovy skvrny •Suchost a šupinatění kůže •Poruchy imunitního systému •Hypochromní anémie • •Toxicita: •Akutní při 100 mg RE •Ztráta chuti, rozmazané vidění •Bolesti hlavy, zvracení, kožní vyrážka •TERATOGENNÍ • • Vitamin A - zajímavosti •Vit. A...v průmysl. zemích se až 75 % konzumuje v potravinách živočišného původu (retinol a jeho ester), v rozvojových zemích se 70-90 % vytváří z provitaminů (beta, alfa, gama- karotenů) rostlinného původu. •Zásoby vitaminu A v játrech zdravého, správně živeného jedince jsou 50-70 dní. Obsah obrázku exteriér, budova, podepsat, stojící Popis byl vytvořen automaticky Vitamin A - zajímavosti Obsah obrázku savci, exteriér, polární, medvěd Popis byl vytvořen automaticky •Kuřákům není doporučeno suplementovat beta-karoten, jelikož se pak ocitnou ve větším riziku vzniku nádorů plic •Konzumace jater (cca 30 g) polárního medvěda (a dalších polárních zvířat, jako liška polární, tuleň vousatý nebo racek šedý) může být pro člověka fatální. Játra ledního medvěda totiž obsahují ohromujících 9 milionů jednotek vitaminu A. A u člověka nastává akutní otrava už při 300 tisících jednotkách. (Naopak beta-karotenem a příbuznými karotenoidy se prakticky nelze otrávit, protože jejich přeměna na vitamin A je v těle omezována „poptávkou“ buněk po něm.) • Obsah obrázku jídlo, stůl, interiér, talíř Popis byl vytvořen automaticky Vitamin D •Ergokalciferol D2 a cholekalciferol D3 •Chová se jako steroidní hormon •Syntéza v kůži, z potravy •játra a ledviny slouží k přeměně neaktivní formy vitaminu D na aktivní) •vstřebávání a homeostázy vápníku a fosforu •Imunitní systém •Proliferace a diferenciace buněk Syntéza v kůži •Ovlivňuje oblačnost, oděv, opalovací krém, vnitřní prostory •Osoby s tmavší pletí horší syntéza v kůži Vitamin D – zdravotní tvrzení •Vitamin D přispívá k: •k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu. •k normální hladině vápníku v krvi. •k udržení normálního stavu kostí, činnosti svalů a stavu zubů. •k normální funkci imunitního systému. •se podílí na procesu dělení buněk. • Vitamin D - DDD Věk Doporučený příjem na den 7–11 měsíců 10 μg 1–3 roky 15 μg 4–6 let 15 μg 7–10 let 15 μg 11–14 let 15 μg 15–17 let 15 μg ≥18 let 15 μg Těhotné ženy 15 μg Kojící ženy 15 μg Vitamin D - zdroje •Nejbohatší na tento vitamin jsou tučné ryby, rybí olej, tresčí játra a vaječný žloutek. •V zahraničí jsou potraviny vitaminem D mnohdy fortifikovány (nejčastěji margaríny, mléko, pomerančový džus) •Doplňky stravy (senioři, obyvatelé severní zeměpisné šířky, osoby které se nemohou vystavit slunečnímu záření) •à pozor na ochranu zdraví (nespálit si pokožku) 30 min na slunci dostačující Potravina Obsah na 100 g Rybí olej, tresčí játra 205 µg Pšeničné vločky 69 µg Sleď 23 µg Rýže (loupaná) 18 µg Hřib smrkový 7,5 µg Obsah obrázku hrníček, stůl, káva, jídlo Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, talíř, ovoce, mísa Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku houba, exteriér, hřib Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku ryba, máloostné ryby, ležící Popis byl vytvořen automaticky Vitamin D - rizika •Deficit: •Křivice, osteomalacie, zlomeniny, osteoporóza •Bolest kostí a svalů •Zvýšená náchylnost k infekcím, únava, podrážděnost • •Toxicita: •zvýšení absorpce a vyplavování vápníku z kostí •Kalcifikace měkkých tkání •Vznik vápníkových močových kamenů • •Které skupiny lidí mohou být v riziku nedostatku vitaminu D? •à (kojenci, senioři, lidé tmavé pleti, PPP (anorexie aj.), obézní lidé) • Obsah obrázku talíř, stůl, jídlo, ovoce Popis byl vytvořen automaticky Vitamin E •skupina sloučenin tokoferoly a tokotrienoly •antioxidační aktivitu α-tokoferolu • •Antioxidant •Imunitní systém •Kardiovaskulární systém (snižuje oxdaci LDL-CH) • Vitamin E – zdravotní tvrzení •Vitamin E přispívá: • k ochraně buněk před oxidativním stresem. • Vitamin E - DDD Věk Doporučený příjem na den 7–11 měsíců 5 mg 1–2 roky 6 mg 3 roky 9 mg 4–6 let 9 mg 7–9 let 9 mg 10 let 11 mg ♀ 13 mg ♂ 11–14 let 11 mg ♀ 13 mg ♂ 15–17 let 11 mg ♀ 13 mg ♂ ≥18 let 11 mg ♀ 13 mg ♂ Těhotné ženy 11 mg Kojící ženy 11 mg Vitamin E - zdroje Potravina obsah na 100 g α-tokoferol (mg) Slunečnicový olej 55 Slunečnicová semena 49,5 Mandle 25 Lískové ořechy 24 Tresčí játra 20 Ostružiny 5,5 Obsah obrázku hrníček, stůl, káva, jídlo Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo Popis byl vytvořen automaticky -Syntéza fotosyntetizujícími organizmy (rostliny, řasy, kyanobakterie) -Světlice barviřská (světlicový olej) Vitamin E - rizika •Deficit: •V důsledku narušení trávení tuků (malabsorpce, PPP, senioři atd.) •Hemolýza, podrážděnost, náchylnost k infekcím • •Toxicita: •Nejméně toxický •U zvířat pozorováno narušení mineralizace kostí, koagulopatie, snížení zásob vitaminu A • Vitamin K oFylochinon K1- zelené rostliny oMenachinon K2 - střevní bakterie oMenadion K3 - syntetická forma • •Srážení krve •Mineralizace kostí • Obsah obrázku jídlo, stůl, ovoce, zelenina Popis byl vytvořen automaticky Vitamin K – zdravotní tvrzení •Vitamin K přispívá: •k normální srážlivosti krve. •k udržení normálního stavu kostí. • Obsah obrázku osoba, exteriér, tráva, žena Popis byl vytvořen automaticky Vitamin K - DDD Věk Doporučený příjem na den 7–11 měsíců 10 μg 1–3 roky 12 μg 4–6 let 20 μg 7–10 let 30 μg 11–14 let 45 μg 15–17 let 65 μg ≥18 let 70 μg Těhotné ženy 70 μg Kojící ženy 70 μg Vitamin K - zdroje Obsah obrázku brokolice, zelená, kousek, stůl Popis byl vytvořen automaticky •špenát, brokolice, zelená listová zelenina •kapusta a další brukvovité rostliny • Zdroj Obsah na 100 g Špenát, salát, listová zelenina 60-365 μg Brukvovitá zelenina (kvetoucí, hlávková, listová) 80-585 μg Kapusta 882 μg * Špenát (mangold) 830 μg * * www.nutritiondata.self.com Vitamin K - rizika •Deficit: •U novorozenců – hemorhagická nemoc •Osteoporóza •Krvácení (u dospělých spíše vzácně) •Při malabsorpci tuků •Při narušení střevního mikrobiomu • •Toxicita: •Hemolytická anémie a hyperbilirubinemie •Snižuje účinnost antikoagulační léčby •Video •https://www.youtube.com/watch?v=ISZLTJH5lYg&ab_channel=TED-Ed • •nutridatabáze •https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=28 • • Obsah obrázku silueta, vektorová grafika Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku stůl, jídlo, žena, držení Popis byl vytvořen automaticky Děkuji za pozornost MSTeams 394641@muni.cz