Obsah obrázku kontejner, sklo, stůl, voda Popis byl vytvořen automaticky Vitaminy rozpustné ve vodě Mgr. Eliška Lagová Vitaminy Vitaminy rozpustné ve vodě podléhají snadnějšímu zničení během přípravy, zpracování a skladování potravin než vitaminy rozpustné v tucích. Pojmy Obsah obrázku míč, kreslení, místnost, stůl Popis byl vytvořen automaticky •Hypovitaminóza: nedostatek vitaminů •Avitaminóza: úplný nedostatek vitaminů •Hypervitaminóza: nadbytek vitaminů • •Akceptor (příjemce chemické skupiny) •Donátor (dárce chemické skupiny) • • • Obsah obrázku stůl, jídlo, talíř, interiér Popis byl vytvořen automaticky > Vitamin B1 THIAMIN •Termolabilní •Při zpracování potravin ztráta asi 1/3 •Kofaktor enzymových komplexů •Získávání energie •Mtb sacharidů •Mtb nervové soustavy • • • • • B1 – zdravotní tvrzení Obsah obrázku světlo, hvězda Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku pták, hledání, stojící, skupina Popis byl vytvořen automaticky •Thiamin přispívá: •k normálnímu energetickému metabolismu. •k normální činnosti nervové soustavy. •k normální psychické činnosti. •k normální činnosti srdce. • B1 – DDD a zdroje •Droždí •Maso •Játra •Semena a ořechy •Lušteniny •Celozrnné výrobky • Potravina Obsah na 100 g Droždí (sušené) 12,00 mg Slunečnicová semena 2,30 mg Vepřové maso 1,03 mg Hřib smrkový 0,98 mg Pšeničné otruby 0,89 mg Hrách 0,88 mg Pistáciové ořechy 0,87 mg Sója 0,86 mg Arašídy 0,81 mg Proso 0,51 mg Obsah obrázku jídlo, stůl, sýr, talíř Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku ovoce, stůl, interiér, vsedě Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, vsedě, stůl, omáčka Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, talíř, stůl, káva Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku talíř, interiér, jídlo, stůl Popis byl vytvořen automaticky DDD (všechny věkové skupiny) 0,1 mg/MJ B1 – rizika •Avitaminóza dříve v zemích jako Japonsko, obecně Asie (při leštění a zpracování rýže se ztrácí obalové vrstvy a tedy i zdroj B1) •Beri beri •Suchá forma (neuropatie distálních částí těla, svalová slabost) •Mokrá forma (poruchy srdečního rytmu, kardiomegalie, otoky) •Wernicke Korsakoff syndrom •Chronická konzumace alkoholu •Zvýšená potřeba thiaminu a zároveň porucha jeho absorpce •Poškození mozkových funkcí (zmatenost,ataxie, psychóza) • • Obsah obrázku jídlo, stůl, talíř, vsedě Popis byl vytvořen automaticky > Vitamin B2 RIBOFLAVIN •Termostabilní •Žluté barvy (flavus) •V potravě hojně zastoupen •Flavinové kofaktory (FAD, FMN) •Chrání před oxidačním stresem • • • • • • • B2 – zdravotní tvrzení Obsah obrázku jídlo, ovoce Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku pták, hledání, stojící, skupina Popis byl vytvořen automaticky •Riboflavin přispívá: •k normálnímu energetickému metabolismu. •k normální činnosti nervové soustavy. •k udržení normálního stavu sliznic. •k udržení normálních červených krvinek. •k udržení normálního stavu pokožky. •k udržení normálního stavu zraku. •k normálnímu metabolismu železa. •k ochraně buněk před oxidativním stresem. •ke snížení míry únavy a vyčerpání. • > B2 – DDD Věk DDD 7–11 měsíců 0,4 mg 1–3 roky 0,6 mg 4–6 let 0,7 mg 7–10 let 1,0 mg 11–14 let 1,4 mg 15–17 let 1,6 mg ≥18 let 1,6 mg Těhotné ženy 1,9 mg Kojící ženy 2,0 mg Obsah obrázku podepsat, zastavit, vsedě, tyč Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, ovoce Popis byl vytvořen automaticky B2 – zdroje •Droždí •Vnitřnosti (játra) •Vejce •Mandle •Houby Potravina Obsah na 100 g Droždí (sušené) 3,92 mg Vepřová játra 3,65 mg Kuřecí játra 2,31 mg Mléko sušené (plnotučné) 2,20 mg Mandle 0,74 mg Ovesné vločky 0,54 mg Hermelín (50 % t. v. s.) 0,45 mg Vejce 0,42 mg Pšeničné otruby 0,36 mg Obsah obrázku talíř, interiér, jídlo, stůl Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku ovoce, ořech, talíř Popis byl vytvořen automaticky B2 – rizika Obsah obrázku muž, jablko, jídlo, nošení Popis byl vytvořen automaticky •Cheilitida (záněty ústních koutků) •Stomatitida (zánět sliznice dutiny ústní) •Glositida (zánět jazyka) Hunterova glositida •V těžších případech anémie •Kožní problémy (seboroická dermatitida) • Vitamin B3 NIACIN Obsah obrázku jídlo, stůl, ovoce, různé Popis byl vytvořen automaticky •Kyselina nikotinová a nikotinamid •= NIcotin ACid vitamIN •Poměrně stabilní při vaření i skladování •koenzymy NAD(H), NADP(H) àenergetický metabolismus •Činnost nervové soustavy •Prekurzorem je tryptofan B3 zdravotní tvrzení Obsah obrázku interiér, postel, vsedě, ležící Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku pták, hledání, stojící, skupina Popis byl vytvořen automaticky •Niacin přispívá: • k normálnímu energetickému metabolismu. •k normální činnosti nervové soustavy. •k normální psychické činnosti. •k udržení normálního stavu sliznic. •k udržení normálního stavu pokožky. •ke snížení míry únavy a vyčerpání. • Obsah obrázku talíř, stůl, jídlo, mísa Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku ovoce Popis byl vytvořen automaticky B3 – DDD a zdroje •Maso •Obiloviny •Ryby •Luštěniny •Brambory • Potravina Obsah na 100 g Vepřové maso (pečeně bez kosti) 10,1 mg Hovězí maso (roštěnec) 9,0 mg Kroupy ječné 6,4 mg Pohanka 5,8 mg Bulgur (špaldový) 5,5 mg Rýže (neloupaná) 5,4 mg Proso 3,6 mg Hrách 2,6 mg Brambory 2,4 mg Čočka 2,3 mg Obsah obrázku jídlo, stůl, sníh, vsedě Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku dort, kousek, talíř, jídlo Popis byl vytvořen automaticky Věk DDD Všechny věkové kategorie 1,6 mg NE*/MJ *1 NE = 60 mg tryptofanu (NE = niacin ekvivalent zahrnující i možnost syntézy z tryptophanu) B3 – rizika Obsah obrázku osoba, muž, budova, fotka Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku osoba, muž, vsedě, fotka Popis byl vytvořen automaticky •Nedostatek: •Pelagra - nemoc „3D“ : • diarrhea (průjem) dermatitis (zánět kůže) • demence -často v jihoamerických zemích, kde je hlavní zdroj obživy kukuřice a pokrmy z ní, dále může být příčinou alkoholismus, porucha mtb tryprtofanu • •Stomatitida, cheilitida aj. Obsah obrázku jídlo, talíř, ovoce, stůl Popis byl vytvořen automaticky Vitamin B5 KYSELINA PANTOTHENOVÁ •Pantos (řecky) – všudypřítomný •Poměrně stabilní při zpracování •Důležitá součást koenzymu A •àmetabolické dráhy tuků, proteinů i sacharidů •Syntéza hemu •Hojení ran • B5 – zdravotní tvrzení •Kyselina pantothenová přispívá: •k normálnímu energetickému metabolismu. •k normální syntéze a metabolismu steroidních hormonů, vitaminu D a některých neurotransmiterů. •ke snížení míry únavy a vyčerpání. •k normální mentální činnosti. • > > Obsah obrázku mapa Popis byl vytvořen automaticky B5 – DDD • Věk VDD 7–11 měsíců 3 mg 1–3 roky 4 mg 4–6 let 4 mg 7–10 let 5 mg 11–14 let 5 mg 15–17 let 5 mg ≥18 let 5 mg Těhotné ženy 5 mg Kojící ženy 7 mg B5 – zdroje •Droždí •Játra •Olejnatá semena •Houby •Luštěniny • Potravina Obsah na 100 g Sušená syrovátka 11,50 mg Hovězí játra 7,20 mg Droždí (pivovarské) 7,20 mg Játra slepičí 7,16 mg Slunečnicová semena 6,75 mg Droždí (lisované) 4,70 mg Vaječný žloutek 4,27 mg Hřib smrkový 2,90 mg Arašídy 2,37 mg Hrách 2,28 mg Obsah obrázku talíř, interiér, jídlo, stůl Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku ovoce, stůl, interiér, vsedě Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku houba, vsedě, stůl, hnědá Popis byl vytvořen automaticky B5 – rizika •Deficit: •Únava •Nespavost •Depresivní nálada •Svalová slabost •Postižení kůže • •Za normálních podmínek se deficit nevyskytuje Obsah obrázku jídlo, talíř, stůl, různé Popis byl vytvořen automaticky Vitamin B6 •pyridoxin, pyridoxal a pyridoxamin •à pyridoxalfosfát •Při šetrné úpravě ztráty okolo 20 % •Syntéza hemoglobinu a neurotransmiterů •Vznik červených krvinek •Mtb aminokyselin a syntéza potřebných proteinů • B6 – zdravotní tvrzení •Vitamin B6 přispívá: • k normální syntéze cysteinu. •k normálnímu energetickému metabolismu. •k normální činnosti nervové soustavy. •k normálnímu metabolismu homocysteinu. •k normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu. •k normální psychické činnosti. •k normální tvorbě červených krvinek. •k normální funkci imunitního systému. •ke snížení míry únavy a vyčerpání. • Obsah obrázku pták, hledání, stojící, skupina Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku mapa Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, ovoce Popis byl vytvořen automaticky Homocystein •Homocystein je důležitý (ústřední) metabolit metabolismu methioninu. Nenachází se v přijímané potravě, ale vzniká z methioninu při jeho metabolizaci na S-adenosylmethionin. •Zvýšený homocystein představuje nezávislý rizikový faktor pro předčasný výskyt kardiovaskulárního onemocnění (zvýšení rizika o 20–30 %). Hladinu homocysteinu snižuje příjem vitaminů (listová kyselina, vitamin B12, pyridoxin), dále zvýšená konzumace zeleniny a ovoce. Proto u některých případu hyperhomocystinemie pomáhá suplementace folátem (5mg/den) B6 – DDD Obsah obrázku fazole, dort, stůl, paluba Popis byl vytvořen automaticky B6 – zdroje •Maso •Pseudoobiloviny (pohanka) •Obiloviny •Luštěniny •Brambory • • Potravina Obsah na 100 g Pohanka 0,60 mg Vepřová kýta 0,56 mg Sója 0,46 mg Proso 0,45 mg Čočka 0,43 mg Fazole bílé 0,35 mg Rýže neloupaná 0,34 mg Ječné kroupy 0,27 mg Brambory 0,17 mg Celozrnné těstoviny (bezvaječné) 0,16 mg Obsah obrázku jídlo, vsedě, stůl, omáčka Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku ovoce Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku mísa, stůl, ovoce, banán Popis byl vytvořen automaticky B6 – rizika •Nedostatek: •Cheilitida (zánět ústních koutků) •Glositida (zánět jazyka) •Stomatitida (zánět dutiny ústní) •Mikrocytární anémie •Dermatitida • •Není častý Obsah obrázku tetování, ruka, držení, jídlo Popis byl vytvořen automaticky B7 BIOTIN •Vitamin B7 •Snadno podléhá oxidaci, je termolabilní •Váže se na avidin (slepičí bílek) •Kofaktor karboxylačních reakcí (přenáší CO2) •Ovlivňuje genovou expresi • Obsah obrázku stůl, jídlo, vsedě, talíř Popis byl vytvořen automaticky BIOTIN – zdravotní tvrzení •Biotin přispívá: • k normálnímu energetickému metabolismu. •k normální činnosti nervové soustavy. •k normálnímu metabolismu makroživin. •k normální psychické činnosti. •k udržení normálního stavu vlasů. •k udržení normálního stavu sliznic. •k udržení normálního stavu pokožky. • > > Obsah obrázku příčesek, osoba, oblečení, interiér Popis byl vytvořen automaticky > Obsah obrázku pták, hledání, stojící, skupina Popis byl vytvořen automaticky > Obsah obrázku košile Popis byl vytvořen automaticky BIOTIN – DDD a rizika deficitu Obsah obrázku osoba, interiér, žena, vlasy Popis byl vytvořen automaticky •Deficit: •Nevolnost •Dermatitida •Vypadávání vlasů •Depresivní nálada • Věk VDD 7–11 měsíců 6 µg 1–3 roky 20 µg 4–6 let 25 µg 7–10 let 25 µg 11–14 let 35 µg 15–17 let 35 µg ≥18 let 40 µg Těhotné ženy 40 µg Kojící ženy 45 µg BIOTIN – zdroje •Vnitřnosti •Droždí •Vejce •Ořechy a semena •Luštěniny • • Potravina Obsah na 100 g Husí játra 210,0 µg Droždí 200,0 µg Hovězí játra 100,6 µg Vejce 84,0 µg Lískové ořechy 61,6 µg Slunečnicová semena 56,0 µg Pšeničné otruby 44,0 µg Vlašské ořechy 35,5 µg Lněné semeno 20,4 µg Hrách (žlutý) 19,0 µg Obsah obrázku talíř, interiér, jídlo, stůl Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, stůl, sýr, talíř Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku vejce, jídlo, vsedě, stůl Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku ořech, interiér, ovoce, vsedě Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, stůl, talíř, interiér Popis byl vytvořen automaticky Vitamin B9 KYSELINA LISTOVÁ •Termolabilní, fotosenzitivní, ztráta vyluhováním do vody •Fortifikace potravin •DFE dietární folátový ekvivalent •Přenašeč jednouhlíkatých zbytků (tetrahydrofolát) •Mtb aminokyselin a nukleotidů (syntéza nukleových bází a DNA) •Vývoj plodu • • B9 – zdravotní tvrzení •Folát přispívá: • k růstu zárodečných tkání během těhotenství. •k normální syntéze aminokyselin. •k normální krvetvorbě. •k normálnímu metabolismu homocysteinu. •k normální psychické činnosti. •k normální funkci imunitního systému. •ke snížení míry únavy a vyčerpání. •se podílí na procesu dělení buněk. • Obsah obrázku osoba, žena, interiér, jídlo Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, ovoce Popis byl vytvořen automaticky B9 – DDD a rizika deficitu Věk VDD 7–11 měsíců 80 µg 1–3 roky 120 µg 4–6 let 140 µg 7–10 let 200 µg 11–14 let 270 µg 15–17 let 330 µg ≥18 let 330 µg Těhotné ženy 600 µg Kojící ženy 500 µg B9 – zdroje •Droždí •Játra •Olejnatá semena •Zelená listová zelenina (špenát, •růžičková kapusta, salát) •Brokolice, avokádo • • Potravina Obsah na 100 g Droždí (pivovarnické) 3 170,0 µg Kuřecí játra 559,0 µg Pšeničné klíčky 520,0 µg Lněná semena 278,0 µg Sója 230,0 µg Slunečnicová semena 227,0 µg Rajčata 203,2 µg Fazole 195,0 µg Ředkvičky 192,0 µg Špenát 164,0 µg Obsah obrázku jídlo Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku ovoce Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku talíř, interiér, jídlo, stůl Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, stůl, sýr, talíř Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, stůl, ovoce, vsedě Popis byl vytvořen automaticky B9 – rizika •Deficit: •Megaloblastická anémie (erytrocyty příliš velké pro správné fungování) •Snížená imunita •Defekty neurální trubice u plodu •Riziko spontánního potratu •Vhodné suplementovat již v předstihu (plánované rodičovství) a v průběhu prvního trimestru •Poruchy růstu •Poruchy nervového systému Obsah obrázku jídlo, stůl, talíř, čokoláda Popis byl vytvořen automaticky > Vitamin B12 KOBALAMIN •Pro vstřebání nutný tzv. vnitřní faktor (v žaludku), poté se vstřebává v terminálním ileu •Kofaktor enzymů •Podílí se na syntéze DNA, vývoji nervové trubice, vzniku červených krvinek /spolu s B9 kys. listovou) •Správná činnost nervové soustavy •Ukládá se v játrech (zásoby na několik let) • https://www.wikiskripta.eu/w/Vnit%C5%99n%C3%AD_faktor B12 – zdravotní tvrzení Obsah obrázku mapa Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku pták, hledání, stojící, skupina Popis byl vytvořen automaticky •Vitamin B12 přispívá: • k normálnímu energetickému metabolismu. •k normální činnosti nervové soustavy. •k normálnímu metabolismu homocysteinu. •k normální psychické činnosti. •k normální tvorbě červených krvinek. •k normální funkci imunitního systému. •ke snížení míry únavy a vyčerpání. •se podílí na procesu dělení buněk. • B12 – DDD • Věk VDD 7–11 měsíců 1,5 µg 1–3 roky 1,5 µg 4–6 let 1,5 µg 7–10 let 2,5 µg 11–14 let 3,5 µg 15–17 let 4 µg ≥18 let 4 µg Těhotné ženy 4,5 µg Kojící ženy 5 µg B12 – zdroje •Vnitřnosti •Maso •Droždí •Ryby a mořské plody • Potravina Obsah na 100 g Hovězí játra 55 µg Husí játra 54 µg Vepřová játra 32 µg Vepřová pečeně 32 µg Telecí ledviny 31 µg Slávky 22 µg Droždí (pivovarnické) 20 µg Sardinky v oleji 15 µg Sleď 12 µg Pstruh 5 µg Obsah obrázku talíř, interiér, jídlo, stůl Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, vsedě, stůl, omáčka Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku ryba, pták, dvojice Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku talíř, jídlo, stůl, ovoce Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku text, bílá tabule Popis byl vytvořen automaticky B12 – rizika •Deficit: • •Perniciózní anémie •Neuropatie (necitlivost rukou a chodidel) •Ztráta propriocepce •Depresivní nálada, poruchy paměti, podrážděnost • •Hrozí např. u veganů, kteří nekonzumují žádné živočišné produkty •Hrozí u zánětu nebo resekci žaludku (netvoří se vnitřní faktor) • https://www.wikiskripta.eu/w/Propriocepce Obsah obrázku stůl, dort, dvojice, vsedě Popis byl vytvořen automaticky B12 – zajímavosti •Ukládá se v játrech, přestože je to vitamin rozpustný ve vodě (zásoby na několik let) • Obsah obrázku jídlo, ovoce, stůl, talíř Popis byl vytvořen automaticky Vitamin C •Kyselina askorbová •Množství se snižuje špatným skladováním a zpracováním (oxidace, vyluhování) •Antioxidant •Syntéza kolagenu •Fungování imunitního systému •Zvyšuje vstřebávání nhem-Fe • • Vitamin C – zdravotní tvrzení Obsah obrázku interiér, váza, stůl, stojící Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku osoba, žena, interiér, nošení Popis byl vytvořen automaticky •Vitamin C přispívá: •k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm. •k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév. •k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, chrupavek, dásní, zubů a kůže. •k normálnímu energetickému metabolismu. •k normální činnosti nervové soustavy a psychické činnosti. •k normální funkci imunitního systému. •k ochraně buněk před oxidativním stresem. •ke snížení míry únavy a vyčerpání. •k regeneraci redukované formy vitaminu E. •zvyšuje vstřebávání železa. • Obsah obrázku interiér, vsedě, stůl, oranžová Popis byl vytvořen automaticky Vitamin C – DDD • Věk VDD 7–11 měsíců 20 mg 1–3 roky 20 mg 4–6 let 30 mg 7–10 let 45 mg 11–14 let 70 mg 15–17 let 90 mg ♀ 100 mg ♂ ≥18 let 95 mg ♀ 110 mg ♂ Těhotné ženy 105 mg Kojící ženy 155 mg 95/110 mg Vitamin C – zdroje •Červená paprika •Černý rybíz •Košťálová zelenina •Citrusové plody •Brambory • • Potravina Obsah na 100 g Paprika červená 191,0 mg Rybíz černý 166,0 mg Brokolice 121,0 mg Růžičková kapusta 95,2 mg Kiwi 92,7 mg Květák 76,8 mg Jahody 66,6 mg Pomeranče 50,7 mg Kedlubna 48,1 mg Mango 38,0 mg Obsah obrázku paprika, stůl, jídlo, vsedě Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku ovoce, vsedě, stůl, talíř Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku brokolice, kousek, zelená, jídlo Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku kiwi, ovoce Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku oranžová, citrus, ovoce, pomeranče Popis byl vytvořen automaticky Vitamin C – rizika •Deficit: •Kurděje (skorbut) – defekty kolagenu à zhoršené hojení ran, defekty kůže, poruchy kostí, kloubů, zubů a dalších struktur (vypadávání zubů, krvácení dásní), snížená pevnost cév •Dříve u námořníků (neměli zdroj vitaminu C, později si s sebou vozili citrusy a kysané zelí) •Únava, zhoršená funkce imunitního systému • • • Obsah obrázku stůl, hrníček Popis byl vytvořen automaticky Vitamin C – zajímavosti Obsah obrázku stůl, vsedě, jídlo, ovoce Popis byl vytvořen automaticky •Vitamin C neumí syntetizovat člověk, morče, někteří primáti, kapybara nebo některé druhy netopýrů a ryb (losos). •Čím větší je jednotlivá dávka vitaminu C, tím méně se ho v tenkém střevě vstřebá ( 180 mg 80 %, 3g jen 40 %). •Kuřáci by svůj denní příjem vitaminu C měli zvýšit, aby se vyrovnalo oxidační poškození způsobené nikotinem. Kdo je pravidelně vystavován cigaretovému kouři pasivně, měl by navýšení příjmu vitaminu C zvážit též. • Shrnutí zdravotní tvrzení Vitamin Zdravotní tvrzení Vitamin B1 thiamin E mtb, NS, psych., srdce Vitamin B2 riboflavin E mtb, NS, sliznice, červ. krvinky, pokožka, zrak, mtb Fe, oxid.stres, únava Vitamin B3niacin E mtb, NS, psych., sliznice, pokožka, únava Vitamin B5 k. pantothenová E mtb, steroid. horm., vit.D, neurotrans. únava, mentální č. Vitamin B6 pyridoxin,xal,amin E mtb, syn. Cys, NS, mtb homoCys, B a glykog., imunita, červ. krv., únava, hormony Vitamin B7 biotin E mtb., NS, psych., mtb živin, vlasy, sliznice, pokožka Vitamin B9 k. listová zárod. tkáně, psych., mtb homoCys, imunita, krvetvorba, únava, dělení b. Vitamin B12 kobalamin E mtb, NS, psych., mtb homoCys, imunita, červ. krv., únava, dělení b. Vitamin C E mtb, NS, psych., imunita, kolagen, oxid. stres, únava, regenerace vit. E, vstřeb. Fe Shrnutí zdroje a DDD • Vitamin DDD (dospělí) Zdroje Vitamin B1 thiamin 0,1 mg Droždí, slu semena, vepřové maso, houby Vitamin B2 riboflavin 1,6 mg Droždí, vepřová a kuřecí játra, suš. mléko, mandle Vitamin B3 niacin 1,6 mg Vepřové a hovězí maso, kroupy, pohanka, bulgur Vitamin B5 k. pantothenová 5 mg Suš. syrovátka, hovězí játra, droždí, slepičí játra Vitamin B6 pyridoxin,xal,amin 1,7 mg Pohanka, vepřové maso, sója, proso, čočka, fazole Vitamin B7 biotin 40 µg Játra, droždí, vejce, lískové ořechy a slun. semena Vitamin B9 k. listová 330 µg Droždí, játra, pšen. klíčky, lněné semeno, zelenina Vitamin B12 kobalamin 4 µg Vnitřnosti, maso, droždí, ryby, vejce, mléčné výr. Vitamin C 100 mg Paprika, černý rybíz, brokolice, kapusta, brambory > Obsah obrázku text Popis byl vytvořen automaticky •Folate deficiency •https://www.youtube.com/watch?v=ADKz3pdf_5Q&ab_channel=Osmosis • •Vitamin B12 deficiency •https://www.youtube.com/watch?v=_Zinkf1RGUs&ab_channel=Osmosis Obsah obrázku jídlo, talíř, stůl, ovoce Popis byl vytvořen automaticky Děkuji za pozornost •MSTeams •394641@muni.cz