Legislativa v práci nutričního terapeuta se specializací Ochrana veřejného zdraví Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Co je veřejné zdraví? Co je veřejné zdraví? • Veřejným zdravím je zdravotní stav obyvatelstva a jeho skupin. • Veřejné zdraví je také veřejný zájem společnosti či její prospěch. Potřeba veřejného zdraví se však , pokaždé nemusí plně překrývat s potřebami každého jednotlivce. Realizuje se vždy v určitém kontextu politické orientace a společenského rozvoje a směřuje k řešení aktuálních problémů společnosti (Heger, 2012) Základní struktura legislativy v OVZ • Přímo použitelné předpisy ES (nařízení) • Směrnice ES • Zákony • Vyhlášky • Nařízení vlády • Metodické pokyny a výklady ministerstev Na začátku všeho je stavba • Stavební zákon (zák. č. 183/2006 Sb.) • Povolování staveb • OOVZ jako dotčený orgán dle § 77 z. č. 258/2000 Sb. Vydává závazné stanovisko • Splnění obecně technických požadavků na bezpečnost a ochranu zdraví • Vyhláška č. 268/2009 Sb. O obecných technických požadavcích na stavby • Zásobování vodou, odvádění odpadů, větrání, vytápění, osvětlení, ochrana před hlukem a vibracemi a zejména speciální požadavky podle typu stavby mají i hygienická a epidemiologická hlediska • Zákon stanoví práva a povinnosti fyzických osob v OVZ, soustavu orgánů státní správy a působnost dalších orgánů státní správy • Státní správu zajišťují orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ) • Ministerstvo zdravotnictví, Krajské hygienické stanice: správní činnost • Zdravotní ústavy a Státní zdravotní ústav: vyšetřování a měření složek životního a pracovního prostředí, výchova ke zdraví a vzdělávání • Ostatní organizační složky státu Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Citace právních předpisů • Citace obecně: cílem je jednoznačná identifikace dokumentu • Pokud se cituje článek, kniha nebo webová stránka, která se odkazuje na právní předpis, cituje se dle běžných citačních norem. • Pokud se cituje právní předpis v originále, pak se postupuje podle dokumentu „Legislativní pravidla vlády, hlava VI.“ (www.vlada.cz: Důležité dokumenty) • Citace úplná: Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů • Citace zkrácená: Zákon č. 258/2000 Sb. • Citace slovní: Zákon o ochraně veřejného zdraví • Novelizovaný předpis: Zákon … ve znění pozdějších předpisů Kde hledat texty právních předpisů? • České • Stejnopis sbírky zákonů MV ČR • https://www.aspi.cz/ (Volters Kluever) • https://www.zakonyprolidi.cz (AION, s. r. o.) • Evropské • EurLex: https://eur-lex.europa.eu/ Obsah zákona o ochraně veřejného zdraví • Hlava I. práva a povinnosti osob • Pojmy: veřejné zdraví, ohrožení veřejného zdraví, hodnocení zdravotních rizik, karanténní opatření • Hlava II. Péče o životní a pracovní podmínky • Hlava III. Předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění • Díl 1. Očkování a spolupráce orgánů ochrany veřejného zdraví s poskytovateli zdravotních služeb • Díl 2. Ochranná dezinfekce, dezinsekce a deratizace • Díl 3. Postup při zjištění výskytu infekčního onemocnění • zdravotníci • Díl 4. Podmínky vyšetřování nákazy vyvolané virem lidského imunodeficitu • Hlava IV. Další povinnosti osob • Hlava V. Státní správa v ochraně veřejného zdraví Hlava II.: Péče o životní a pracovní podmínky • Díl 1: Voda a výrobky přicházející do přímého styku s vodou, chemické látky, chemické směsi a vodárenské technologie, koupaliště a sauny • Díl 2: Podmínky pro výchovu, vzdělávání a zotavení dětí a mladistvých, podmínky vnitřního prostředí stavby a hygienické požadavky na venkovní hrací plochy pro hry dětí • Díl 3: Hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a některých zařízení sociálních služeb • Díl 4: Hygienické požadavky na výkon činností epidemiologicky závažných a ubytovací služby • Díl 5: Hygienické požadavky na předměty běžného užívání • Díl 6: Ochrana před hlukem, vibracemi a neionizujícím zářením • Díl 7: Ochrana zdraví při práci • Díl 8: Nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými směsmi Pitná voda (díl č. 1) • Pitnou vodou je veškerá voda, která je určena k pití, vaření, přípravě jídel a nápojů, voda používaná v potravinářství, voda, která je určena k péči o tělo, k čištění předmětů, které svým určením přicházejí do styku s potravinami nebo lidským tělem, a k dalším účelům lidské spotřeby, a to bez ohledu na její původ, skupenství a způsob jejího dodávání. • Hygienické požadavky na zdravotní nezávadnost a čistotu pitné vody se stanoví hygienickými limity mikrobiologických, biologických, fyzikálních, chemických a organoleptických ukazatelů, které jsou upraveny prováděcím právním předpisem. • Hygienické limity se stanoví jako nejvyšší mezní hodnoty, mezní hodnoty a doporučené hodnoty (min., přijatelná nebo optimální koncentrace látky). Hygienické požadavky na provoz škol a školských zařízení (díl č. 2) • Přiměřeně se vztahuje též na služby péče o dítě, školy v přírodě, zotavovací akce, zařízení sociálně výchovných činností a podobná zařízení • Režim dne zohledňující věkové a fyzické zvláštnosti dětí a mladistvých, podmínky jejich pohybové výchovy a otužování, podmínky odborného výcviku a učební praxe, režim stravování včetně pitného režimu upraví zařízení pro výchovu a vzdělávání v provozním řádu. Hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a některých zařízení sociálních služeb (díl 3 zák.) • Osoba poskytující péči • Povinnost provádět hygienická a protiepidemická opatření k předcházení vzniku a šíření infekcí spojených se zdravotní péčí; při výskytu infekce nebo podezření na ni zjistit příčiny, zdroje a zajistit protiepidemická opatření, hlášení • Povinnost stanovit podmínky ošetřování fyzických osob, režim dne a režim stravování v provozním řádu • Při manipulaci se stravou se postupuje podle vyhl. č. 137/2004 Sb. a Nařízení ES č. 852/2004 • Zajistit zásobování vodou, úklid, režim prádla a odpadů, výkon a kontrolu dezinfekce, sterilizace a vyššího stupně dezinfekce, péče o přístroje • Provozní řád musí být vždy schválen OOVZ ještě před zahájením činnosti. • Vzory PŘ obvykle dostupné na webových stránkách místně příslušných OOVZ Rámcový obsah provozního řádu • Dle vyhl. č. 306/2012 Sb. – zdrav. zařízení • Vymezení druhu a rozsahu činnosti, stavebně-technické zabezpečení, umístění, dispozice, voda, větrání, osvětlení, hluk… • Křížení činností • Osobní a pracovní oděv a jiné potřeby, návštěvy • Péče o zařízení a přístroje • Pravidla úklidu a dekontaminace prostředí • Manipulace s odpady s ohledem na nebezpečné vlastnosti • Požadavky na pracovníka a osobní hygiena • Vzory provozních řádů na webech KHS Hygienické požadavky pro výkon činností epidemiologicky závažných (díl č. 4) • Provozování stravovacích služeb, výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, výroba kosmetických přípravků, provozování úpraven vod a vodovodů, provozování holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetických, masérských, regeneračních nebo rekondičních služeb, provozování živnosti, při níž je porušována integrita kůže • Povinnost mít u sebe zdravotní průkaz a znalosti • Povinná evidence: HACCP (potraviny) nebo provozní řád (ostatní epid. závažné činnosti) • HACCP musí být auditován v interním auditu • Provozní řád musí být schválen OOVZ • Ubytovací služby • Provozní řád Předměty běžného užívání (díl č. 5) • Vymezení PBU: • materiály a předměty určené pro styk s potravinami • kosmetické přípravky • výrobky pro děti do 3 let mimo potravin a hraček • Za obvyklých nebo běžně předvídatelných podmínek nesmí PBU ani jejich obaly způsobit poškození zdraví fyzických osob nebo nepříznivě ovlivnit potraviny nebo pokrmy Ochrana před hlukem, vibracemi a neionizujícím zářením (díl č. 6) • Hluk: zvuk, který může být škodlivý pro zdraví • Hlukem není zvuk působený hlasovým projevem fyzické osoby, nejde-li o součást veřejné produkce hudby v budově, hlasovým projevem zvířete, zvuk z produkce hudby provozované ve venkovním prostoru, zvuk z akustického výstražného nebo varovného signálu souvisejícího s bezpečnostním opatřením, zvuk působený přelivem povrchové vody přes vodní dílo sloužící k nakládání s vodami, zvuk působený v přímé souvislosti s činností související se záchranou lidského života, zdraví nebo majetku, řešením mimořádné události, přípravou jejího řešení nebo prováděním bezpečnostní akce nebo mimořádné vojenské akce • Vibrace: vibrace přenášené pevnými tělesy na lidské tělo, které mohou být škodlivé pro zdraví • Mimo vibrací způsobených přelivem vody přes vodní dílo, vibrace vzniklé při řešení mimořádné události atd. • Neionizující záření: elektrická a magnetická pole a elektromagnetické záření o frekvenci do 1,7.1015 Hz. • Ionizující záření: upravuje zvlášť tzv. Atomový zákon (18/1997 Sb.) • Povinnosti provozovatelů zdrojů: omezení expozice osob, provozní řád Stravovací služba (díl 4, § 23) • Stravovací službou je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání v rámci živnosti hostinská činnost, ve školní jídelně, menze, v dětské skupině, při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, fyzických osob ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody a zabezpečovací detence, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské léčebně rehabilitační péče, při stravování zaměstnanců, poskytování občerstvení a za účelem podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu. • Musí vyhovovat hygienickým požadavkům na umístění, stavební konstrukci, prostorové a dispoziční uspořádání, zásobování vodou, vytápění, osvětlení, odstraňování odpadních vod, větrání a vybavení • Provozovatel je povinen používat jen látky, suroviny, polotovary a potraviny, které vyhovují požadavkům stanoveným zvláštními právními předpisy, dodržovat podmínky pro výrobu, přípravu, rozvoz, přepravu, značení, skladování a uvádění pokrmů do oběhu a zajistit, aby podávané pokrmy měly odpovídající smyslové vlastnosti a splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny, Vyhláška č. 137/2004 Sb. v platném znění Změna vyhl. č. 602/2006 Sb. Nyní upravuje už jen: • některé podmínky uvádění pokrmů do oběhu (60 st. C) • některé podmínky označování pokrmů • výrobce, název a množství, lhůty, skladovací podmínky, druh diety podle typu produktu a cílového adresáta s cílem zajištění sledovatelnosti) • zvláštní podmínky pro přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotních a sociálních služeb • Kojenecká strava, mateřské mléko, tekutá výživa a výživa aplikovaná gastrickou sondou • způsob stanovení kritických bodů a jejich evidence, • postup při odběru a uchovávání vzorků • zásady osobní a provozní hygieny Ochrana zdraví při práci (díl č. 7) • Podle míry výskytu faktorů, které mohou ovlivnit zdraví zaměstnanců, a jejich rizikovosti pro zdraví se práce zařazují do 4 kategorií: • Označení práce • Název a umístění pracoviště • Hodnocení expozice fyzických osob • prach, chemické látky, fyzická zátěž, záření, hluk, vibrace, pracovní poloha, zátěž teplem, zátěž chladem, práce s biologickými činiteli, psychická zátěž, zraková zátěž, práce v hyperbarické komoře • Délka směny a režim střídání směn • Počet zaměstnanců • Opatření přijatá k ochraně zdraví zaměstnanců • Návrh kategorie • Kategorie 1 až 4 Nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a směsmi (díl č. 8) • Při nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými směsmi je každý povinen chránit zdraví fyzických osob a životní prostředí a řídit se výstražnými symboly nebezpečnosti, standardními větami o nebezpečnosti a pokyny pro bezpečné zacházení podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí, o změně a zrušení směrnic 67/548/EHS a 1999/45/ES a o změně nařízení (ES) č. 1907/2006, v platném znění (dále jen „nařízení (ES) č. 1272/2008“). Státní správa v OVZ I. • Ministerstvo zdravotnictví ČR • Zřizuje služební místo hlavního hygienika České republiky, který má postavení vrchního ředitele sekce • Hlavní hygienik • Řídí a kontroluje výkon státní správy v ochraně a podpoře veřejného zdraví • Vydává opravné prostředky proti rozhodnutím KHS • Odpovídá za tvorbu a uskutečňování národní politiky ochrany a podpory veřejného zdraví • Jednou za 5 let hodnotí zdravotní stav obyvatelstva a jeho vývoj • Stanoví priority k řešení problémů a zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva • Stanoví také ochranná opatření před zavlečením vysoce nakažlivých infekčních onemocnění • aj. 21 Státní správa v OVZ II. • Krajské hygienické stanice • Jsou správními úřady • Pracovníci podléhají Zákonu č. 234/2014 Sb. O státní službě: zvláštní poměry platové, organizační a jiné • KHS se zřizují v krajských městech a na území hl. m. Prahy, ale nepodléhají krajským úřadům, resp. Magistrátu hl. m. Prahy, avšak se souhlasem MZ ČR mohou zřizovat územní pracoviště (typicky v sídlech bývalých okresních hygienických stanic) • V čele stojí ředitel, který je jmenován dle Zákona o státní službě • KHS vykonávají • Státní správu • Státní zdravotní dozor (samostatná prezentace) 22 Oblasti výkonu státní správy KHS 23 • Územní plánování • Stavební řízení • Pohřebnictví Spolupráce s obcemi • Ochrana vod • Ochrana vodních zdrojů • Pitná voda • Ochrana dalších složek životního prostředí • Prevence závažných havárií • Registry znečišťování • Zacházení s chemickými látkami • Zacházení s odpady • Ochrana před hlukem Spolupráce s kraji Obecné organizační schéma KHS Ředitel Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Hygiena obecná a komunální Hygiena výživy a předmětů běžného užívání Hygiena dětí a mladistvých Hygiena práce Epidemiologie a nozokomiální nákazy Úsek ekonomickoprovozní a správní 24 Státní hygienická služba (od 2025/26) Ministr zdravotnictví Ředitel SHS Hlavní hygienik Oblastní ředitel Oblastní sekce ochrany a podpory zdraví HOK HYV a PBU HDD HYP EPI a NN Hejtman kraje 25 Státní správa v OVZ III. • Státní zdravotní ústav a Zdravotní ústavy • Jsou zdravotnickým zařízením, státní správu přímo nevykonávají, ale mohou se na SZD podílet měřením nebo vyšetřováním složek životního a pracovního prostředí. • V čele stojí ředitel jmenovaný hlavním hygienikem ČR • Státní zdravotní ústav (Praha 10, Šrobárova 48), Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem a jejich územní pracoviště (stav 2023). • Autorizovaným způsobem vyšetřují a měří složky životních a pracovních podmínek, parametry výrobků, biologický materiál, a sledují ukazatele zdravotního stavu obyvatelstva • Pro účely státního zdravotního dozoru jako úřední laboratoř • Pro účely monitorování životních a pracovních podmínek z Usnesení vlády č. 369/1991 • Při volné kapacita služby na objednávku dalších subjektů a osob • Podílejí se na provádění místních programů ochrany a podpory zdraví • Podílejí se a vzdělávání lékařů a ostatních zdravotnických pracovníků 26 Základní organizační schéma SZÚ (stav 2024) Ředitel Odborná centra Zdraví a životního prostředí Zdraví, výživy a potravin Hygiena práce a pracovního lékařství Podpora veřejného zdraví Epidemiologie a mikrobiologie Toxikologie a zdravotní bezpečnost Organizační a řídící útvary ředitele 27 Obecné organizační schéma ZÚ Ředitel Centrum laboratoří Hygienické laboratoře Klinické laboratoře Centrum zdravotnických služeb Očkování a cestovní medicína Pracovní lékařství, fyziologie a psychologie práce Programy podpory zdraví Úsek ekonomickoprovozní a správní 28 Registry orgánů ochrany veřejného zdraví I. • Informační systém infekční nemoci (ISIN) • Modul Vakcinace • Incidence infekčních nemoci mimo ARI, RPN a RTBC v létech 1993-2017 jako systém EPIDAT • Registr akutních respiračních infekcí (ARI) • Monitoring Influenza-like illnesses (ILI), Severe Acute Respiratory Illnesses (SARI) • Aktualizace dat 1x týdně • V případě výskytu rychle se šířícího infekčního onemocnění nezvladatelného běžnými prostředky se přechází na režim IS Pandemie (ISPAN) • Registr pohlavních nemocí (RPN) • Povinně hlášení: syfilis, gonokokové infekce, exotické chlamydiové a hemofilové infekce (lymfogranuloma venerum, ulcus molle) • Kontinuálně od r. 1959 • Registr tuberkulózy (RTBC) • Kontinuálně od 50. let 20. stol. • Informační systém pandemie (PAN) • Aktivní v mimořádných situacích rychle se šířících nákaz 29 Registry orgánů ochrany veřejného zdraví II. • Registr pitné vody (IS PiVo) • Kontrola kvality pitné vody ve vodovodech a studnách a dále koupacích vod v koupalištích, bazénech, saunách apod. • Pro veřejnost web https://www.koupacivody.cz • Registr chemických látek a prostředků (CHLAP) • Evidence biocidů, nebezpečných směsí a detergentů • Propojení na Toxikologické informační středisko (non-stop tel. 224 91 92 93 při potřebě konzultace toxikologa, https://tis-cz.cz) 30 Registry OOVZ podle oborů HS • Registr hygieny obecné a komunální (RHOK) • Registr hygieny výživy (RHYV) a Předměty běžného užívání (PBU) • Návaznost na evropské systémy RASFF a RAPEX • Mezi PBU patří: předměty pro styk s potravinami, hračky, kosmetické prostředky, výrobky pro děti do 3 let • Registr oznámených potravin (ROP) • dříve Registr rozhodnutí hlavního hygienika (ROHY) • Evidenční účely pro • Potraviny pro zvláštní lékařské účely • Počáteční a pokračovací kojeneckou výživu • Potraviny pro malé děti • Náhrady celodenní stravy při redukčních dietách • Elektronické cigarety a náplně do nich (nově) • Registr hygieny dětí a mladistvých (HDM) • Registr kategorizace prací (KaPr) • Registr epidemiologie (EPI) • SZD ve zdravotnických zařízeních 31