Ochrana a podpora zdraví III - cvičení

Prevence obezity a nutriční poradenství

Úvod do problematiky

V rámci tohoto cvičení se zaměříme zejména na praktické aspekty komunikace doporučení o výživě s pacienty. Podíváme se, jakou roli mají lékaři v nutričním poradenství a proč výživu zařazovat do jejich praxe. Dále se zaměříme na to, jak zapojit do péče o pacienty nutriční terapeuty. Součástí cvičení bude také návštěva ambulance nutriční terapie.

CÍLE LEKCE

  1. popsat problematiku prevence obezity - proč je tak složitá?
  2. popsat aktéry, kteří se na prevenci obezity podílí
  3. vyjmenovat náležitosti nutriční anamnézy pacienta
  4. seznámit se s výživovými doporučeními v České republice a jak je komunikovat s pacienty
  5. seznámit se s prací nutričního terapeuta a jak jej lze využít v praxi

OSNOVA TÉMATU

  • prevence obezity 
  • nutriční poradenství

INFORMACE VYUČUJÍCÍHO K PRŮBĚHU LEKCE

Výuka proběhne formou diskuze, do které budou zahrnuty také úkoly vypracované studenty. Součástí lekce bude také návštěva ambulance nutriční terapie.

ÚKOLY PRO SAMOSTATNOU PŘÍPRAVU A POŽADAVKY NA JEJICH ZPRACOVÁNÍ

1. Motivace a překážky v redukci hmotnosti

Zamyslete se nad motivacemi a překážkami, se kterými se může osoba chtějící redukovat hmotnost setkat. Uveďte alespoň 5 motivací a 5 překážek a navrhněte potenciální řešení, jak překážky překonat. Vše shrňte do krátké prezentace (např. v power pointu).

2. Záznam stravy a sebehodnocení

Záznam stravy je jedním z nástrojů, které můžeme použít pro posouzení pacientova stravování. Běžně pro posouzení využíváme záznam z 3-5 dní. Popište, jaké výhody pro pacienta může vedení záznamu stravy mít. Uveďte také, jaká jsou úskalí záznamu stravy, které nám mohou zkomplikovat jeho vyhodnocení. Vše shrňte do krátké prezentace (např. v powerpointu).

3.     Nutriční anamnéza

Sestavte alespoň 5 otázek týkajících se stravování, které může lékař zahrnout do sběru anamnézy od pacienta. Otázky vložte do dokumentu, který bude možno prezentovat v rámci hodiny (např. ve formátu PDF).

4. Bariéry ve spolupráci s nutričním terapeutem

Identifikujte alespoň 3 bariéry ve spolupráci lékaře s nutričním terapeutem v běžné praxi. Tyto bariéry shrňte do krátké prezentace (např. v power pointu) a doplňte návrhy, jak byste tyto bariéry mohli překonat. 

Jednotlivé úkoly budou v rámci cvičení probírány formou diskuze.

ODKAZ NA ODEVZDÁVÁRNU ÚKOLŮ V IS: 

STUDIJNÍ MATERIÁLY A JAK S NIMI PRACOVAT

Základním studijním materiálem pro tuto lekci jsou komentované prezentace a doplňující studijní materiály uvedené v interaktivní osnově Ochrana a podpora zdraví III - přednáška. Pro přípravu na cvičení a také tvorbu vašich úkolů budou nápomocné také materiály uvedené níže. 

Aktuální česká výživová pyramida může být dobrým pomocníkem při edukaci pacientů ohledně správného stravování. 


NZIP - zádady správné výživy

Brožura Výživa na vlastní pěst vytvořená Státním zdravotním ústavem slouží jako jednoduchý návod pro praktickou realizaci výživových doporučení a vychází z aktuální výživové pyramidy používané v České republice.

Výživa na vlastní pěst


DALŠÍ STUDIJNÍ MATERIÁLY 

Tyto články doporučuji jako doplňkové pro případ hlubšího zájmu o jednu z daných problematik.