Kód: 01d[4]10o205cbf32 Tématický celek: TC 01 Úvod do chemie Mikrocelek: 01d Chemický pokus, pravidla bezpečnostní práce Modul: 01d[4] Pravidla bezpečnosti při školních pokusech Typ úlohy: 10o Chemický otazník Obtížnost 2 Časová náročnost: 5 minut Interdisciplinarita: Chemie Autoři, adresa: Katedra chemie PdF MU, Brno Osnovu máte starou!!!!! Práce kvapná, málo platná Následující obrázky znázorňují šest laboratorních operací běžně ? v chemických, biologických, fyzikálních laboratořích. Každá operace je uváděna dvakrát, vždy ve správném a chybném provedení. Po důkladném prostudovaní laboratorních úkonů jistě snadno odhalíte chyby, kterých se studenti dopustili.a vyvarujte se jich při provádění laboratorních cvičení. Ředění kapalin Ředění kapalin Práce s aparaturou Práce s aparaturou 1a 1b 2a 2b Zahřívání zkumavek Zahřívání zkumavek Teplota kleští Teplota kleští 3a 3b 4a 4b Chemikálie a Chemikálie a Zapalování kahanu Zapalování kahanu potraviny potraviny 5a 5b 6a 6b Viz doplněk vzadu v tomto souboru Úkoly: 1. Jaký je správný postup při ředění kyselin? Zdůvodněte. 2. Jakým směrem je třeba otočit ústí zkumavek či jiných chemických nádob, jejíž obsah má tendenci vyšplíchnout, vykypět, vybuchnout, apod.? 3. Jak postupujeme při zahřívání kahanem obsahu umístěného v chemickém skle? 4. Potřebujete uchopit do kleští porcelánový předmět (např. kelímek) zahřátý v sušárně na vysokou teplotu. Jak předejdete jeho prasknutí? 5. Jak umístíte svou ruku při zapalování kahanu? 6. Proč se chemikálie a potraviny nesmí společně skladovat v téže chladničce? Kód: 01d[4]10o205cbf32r Řešení: Úkoly: 1. ? ot.3 ............ ????? co sem patří??? 2. Ústí zkumavky či jiného chemického nádobí musí vždy mířit opačným směrem od experimentátora nebo jeho kolegů. 3. Kahanem nebo zahřívaným nádobím je nutno pohybovat. Intenzivní zahřívání stále stejného místa na dně nádobí hrozí jeho prasknutím a následným postříkáním, poleptáním, popálením a dalšími možnými zraněním úlomky skla apod. 4. Kleště je třeba nahřát, např. uložením do plamene kahanu. Při kontaktu horkého porcelánu se studenými kleštěmi může dojít k prasknutí porcelánového nádobí. Ze stejného důvodu se používá při pečení masa ve vyhřáté skleněné nebo porcelánové varné míse horké vody při podlévání. Při použití studené vody může mísa prasknout. 5. Kahan se vždy zapaluje z boku (ze strany) rukou, nikdy shora. Student na obrázku 5b se vystavuje nebezpečí popálení nebo zapálení př. rukávu pláště apod. 6. Nelze vyloučit nešťastnou náhodu záměny ani přímý kontakt chemikálií s potravinou s následnou otravou, poleptáním apod. Poskládejte ve správném pořadí, nahraďte tím Vaši tabulku. +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |-----------------------+----------------------+----------------------+----------------------| | 1a | 1b | 2a | 2b | |-----------------------+----------------------+----------------------+----------------------| |-----------------------+----------------------+----------------------+----------------------| | 3a | 3b | 4a | 4b | |-----------------------+----------------------+----------------------+----------------------| |-----------------------+----------------------+----------------------+----------------------| | 5a | 5b | 6a | 6b | +--------------------------------------------------------------------------------------------+