Anatomie a fyziologie trávicí soustavy TS se podílí na látkové přeměně (metabolismu) 3 výkony: 1. trávení - příjem živin, mechanické a chemické zpracování (enzymy) 2. vstřebávání- tj. převedení rozštěpených jednoduchých látek aktivní činností sliznice TS do vnitřního prostředí organismu 3. odstraňování odpadních a nestravitelných zbytků a nadbytků z organismu Enzymy - chemické látky bílkovinné povahy obsažené v trávicích šťávách. Štěpí hlavní živiny (bílkoviny, sacharidy, tuky) na látky jednoduché (nízkomolekulární ­ snadno vstřebatelné) Stavba TS V celém průběhu tvořena ze 4 základních vrstev: 1. sliznice 2. podslizniční vazivo 3. svalová vrstva 4. vazivový obal ad 1. sliznice ­ mnohovrstevný dlaždicový epitel (hladký, papily, klky, řasy) ­ vystýlá trávicí trubici ­ produkuje (žlázový epitel) a resorbuje určité látky (epitelové resorbční buňky) ­ žlázové buňky jsou roztroušeny v epitelu nebo se sdružují a vchlipují do hlubších vrstev (tvoří trubičky nebo váčky ­ produkty žláz ­ sekrety, odpadní produkty - exkrety ­ zprostředkovává vstřebávání látek ad 2. podslizniční vazivo - řídké s cévními a nervovými pletenci, na mnoha místech též mízní cévy a mízní uzliny - umožňuje posouvání sliznice po svalové vrstvě a její skládání v řasy ad 3. svalová vrstva = svalovina - tvořena hladkou svalovinou - výjimka: začátek trávicí trubice (DÚ až horní třetina jícnu) a zevní svěrač konečníku ­ příčně pruhovaná svalovina - 2 vrstvy: a) vnitřní ­ uspořádána kruhovitě ­ prstencovité obtáčení b) vnější ­ uspořádána podélně tj. rovnoběžně s osou trávicí trubice - stahy vytváří peristaltické pohyby (mechanické rozmělňování a promíchávání potravy s trávicími šťavami) ­ potrava je jimi v TS posouvána do nižších oddílů ad 4. řídký vazivový obal ­ zevní povrch TS Dutina ústní (cavum oris) vstupní část TS dělí se na předsíň DÚ a vlastní DÚ předsíň DÚ (vestibulum oris) - ohraničena z vnější strany rty a tvářemi, z vnitřní strany zuby a dásněmi - má podkovovitý tvar, ústí do ní četné vývody drobných slinných žlázek - na sliznici tváří je proti druhé stoličce viditelný vývod příušní žlázy slinné vlastní DÚ (cavum oris proprium) - tvrdé a měkké patro, patrová mandle, dásně, jazyk, zuby obrázek: horní ret, uzdička horního rtu, dolní ret, dáseň, zuby, tvrdé patro, kruhový sval ústní, čípek měkkého patra, mandle patrová, jazyk, předsíň DÚ Hlavní funkce ukousnutí žvýkání - mechanické rozmělnění potravy polykání sekrece slin (1-2 litry) Dutina ústní ( cavum oris) 1. rty (labia oris) ­ ohraničují DÚ, spojují se v ústních koutcích, podklad tvoří kruhový příčně pruhovaný sval ústní příjem potravy, mluvení mimika ­ zevní strana kryta kůží, vnitřní strana kryta sliznicí ­ přechodná zóna: okraj rtů ­ červená barva ­ prosvítá krev, prot. epitel málo zrohovatělý a bez pigmentů 2. tváře (buccae) ­ podklad tvoří plochý sval tvářový (m.bucinatorius), přidržují sousta při žvýkání a vtlačují je mezi stoličky - zevní strana kryta kůží, vnitřní strana kryta sliznicí - v podkožním vazivu je pevnějším vazivem obalený tukový polštář - vyvinutý hl. u dětí ­ význam při sání 3. patro (palatum) a) tvrdé (palatum durum) ­ kostěnný podklad, který odděluje dutinu ústní a nosní, sliznice srůstá s okosticí b) měkké (palatum molle) ­ navazuje na patro tvrdé - základem je vazivová blána do níž se upínají svaly umožňující pohyby ­ uzavírá při polykání nosohltan a při dýchání dutinu ústní - zadní okraj ­ volný, ze středu vystupuje čípek (brání vnikání potravy do dýchacích cest, po jeho stranách se táhnou ke kořeni jazyka 2 slizniční řasy ­ oblouky patrové ­ mezi nimi je prohlubenina s mandlí patrovou 4. mandle patrová (tonsilla palatina) ­ podlouhlý útvar s nerovným povrchem. Jamky (krypty) na povrchu mandle jsou vyplněny buňkami, leukocyty, lymfocyty a bakteriemi ­ lymfoidní tkáň ­ ochranný val proti infekci ­ po pubertě se zmenšuje 5. dásně (gingivae) - 2 podkovovité útvary vystupující do DÚ - podkladem dásňové výběžky, horní a dolní čelist 6. jazyk (lingua) ­ příčně pruhovaná a hladká svalovina, - obrací a posouvá potravu, účastní se při tvorbě řeči tělo jazyka ­ směrem dozadu se rozšiřuje, srůstá se spodinou ústní a přechází v kořen jazyka přední část ­ zúžena ­ hrot jazyka spodní část jazyka volná jen pod hrotem ­ se spodinou ústní spojena slizniční řasou ­ uzdičkou jazykovou kostěná opora jazyka: dolní čelist, jazylka, bodcovité výběžky kostí spánkových horní plocha (hřbet) = hřbetní strana je pokryta sliznicí, která tvoří bradavky = papily (v nich chuťové pohárky) ­ 4 typy (bradavky nitkovité, houbovité, listovité, hrazené) chuťové vjemy: sladko ­ hrot j. kyselo, slano ­ okraje j. hořko ­ kořen j. 5. zuby (dentes) ­ nejtvrdší orgány lidského těla, soubor zubů - dentice ­ 2 řady na čelistech : horní ­ eliptický oblouk, dolní ­ parabolický oblouk ­ mají vyčnívající korunku, krček obklopený dásňovou sliznicí a kořen zapuštěný v zubním lůžku (alveolu) dásňového výběžku čelisti a zpevněny pevným vazivem - ozubicí (periodontium) základní hmotou zubu je: ­ zubovina (dentin) ­ obklopuje dutinu dřeňovou, tvrdší než kost, 72% anorganických látek ­ sklovina (email) - kryje zubovinu v oblasti korunky, 98% anorganických látek ­ tmel (cement) kryje povrch kořene ­ uvnitř korunky je dutina dřeňová, vyplněná dření (pulpou) s cévami a s nervy chrup mléčný (20) = dočasný chrup (dentes decidui) zuby menší a méně odolné, mají malé kořeny ­ při výměně chrupu se rozpouštějí a resorbují Zubní vzorec: m2m1ci2i1 i1i2cm1m2 m2m1ci2i1 i1i2cm1m2 Roste od 6 měsíců ­ 2 až 3 let 8 řezáků 4 špičáky 8stoliček Mezi 6. ­ 7. rokem nahrazen definitivním chrupem chrup definitivní (32) Podle tvaru rozlišujeme 4 druhy zubů: řezáky (dentes incisivi) I : dlátovitá korunka, zploštělý kořen, ukusují sousta špičáky (dentes canini) C : hrotovitá korunka, dlouhý kořen, uchopují a trhají sousta zuby třenové (dentes premolares) P : 2 hrboly na korunce, většinou 1 kořen, rozmělňují potravu stoličky (dentes molares) M : 4 ­ 5 hrbolů na korunce, 2 nebo 3 kořeny, rozmělňují potravu Mléčný chrup zubní vzorec: m2m1ci2i1 i1i2cm1m2 m2m1ci2i1 i1i2cm1m2 Trvalý chrup zubní vzorec: M3 M2 M1 P2 P1 C I2 I1 I1 I2 C P1 P2 M1M2 M3 M3 M2 M1 P2 P1 C I2 I1 I1 I2 C P1 P2 M1M2 M3 Základy mléčného i trvalého chrupu se tvoří během nitroděložního vývoje v postnatálním období se prořezávají = dentice : 1. dentice ­ mezi 6. až 30. měsícem 2. dentice ­ mezi 6. až 25. rokem (zuby moudrosti). 6. slinné žlázy Funkce: ˇ zvlhčování DÚ ˇ slepování soust, obalení slinami A. žlázy příušní (glandulae parotis) ­ největší, vyměšují vodnatou řídkou slinu, ústí nad 2. horní stoličkou, normálně nehmatná (při zánětech otéká a tvrdne) B. žlázy podčelistní (glandulae submandibularis) ­ ústí pod jazykem při uzdičce jazykové, vylučuje slinu hustou, s velkou příměsí mucinu C. žlázy podjazykové (glandulae sublingualis) ­ ústí pod jazykem, vývod na slinné bradavce, hlenovité sliny (vazké) Sliny (saliva): bezbarvá, vazká tekutina, pH: 7-8 (při pH pod 5,5 se uvolňuje ze zubů vápník), složení: 99% voda + organické látky ­ mucin (vazký ­ kluzkost soust), ptyalin (amyláza štěpící ve vodě nerozpustné polysacharidy až na rozpustnou, sladkou maltózu, dráždící chuťové buňky), thiocyanát (dezinfekční účinky) + anorganické látky ­ soli Ca2+ , Na+ , K+ , PO4 -3 , F- (zubní kámen), množství: 1- 1,5 l/den, řízení sekrece: nepodmíněný i podmíněný reflex, ústředí v prodloužené míše Sliny - saliva - bezbarvá, vazká, slabě alkalická tekutina - přibližně 1,5 litru/den - složení: voda (99%), hlen (mucin-obaluje sousta), soli (Na,Ca,K,P-zubní kámen), enzymy ­ amyláza (ptyalin) ­ trávení sacharidů - lysozym ­ antibakteriální význam - funkce: příprava potravy na polykání ­ rozmělnění, obalení a začátek trávení zvlhčují dutinu ústní, ochrana před infekcí, omezuje vznik zubního kamene - řízení salivace ­ slinění je nervové (polykací centrum v prosloužené míše) - atropin a nikotin tlumí tvorbu slin; acetylcholin a pilocarpin ji podporují - vylučování slin je řízeno reflexně ­ podnětem je sousto v ústech, či zrak, chuť, ... Hltan dlouhý 12 ­ 14 cm trubice nálevkovitého tvaru společná část trávicí a dýchací soustavy svalovina příčně pruhovaná, umožňuje polykání Rozdělen na 3 oddíly: horní nosní část ­ nosohltan střední ústní část dolní ­ hrtanová část - rozdělen na 3 oddíly: - nosohltan (nasopharynx) - nejširší část hltanu ­ z DÚ ústí choany - ústí Eustachova trubice ­ spojení hltanu s dutinou středního ucha - střední ústní část (oropharynx) - zde se kříží cesty dýchací a polykací - při kořeni jazyka mandle patrová - dolní ­ hrtanová část (laryngopharynx) - ve výši 4. krčního obratle přechází v jícen - hrtanová příklopka (epiglottis) ­ při polykání zabraňuje vniknutí sousta do hrtanu polykání reflexní děj vyvolaný dotykem sousta (5ml) s kořenem jazyka a patrovými oblouky řízeno z prodloužené míchy uzavření epiglottis ­ stahy svalů jazyka, patra a hltanu ­ jícen Jícen - oesophagus - svalová trubice, která prochází dutinou, prostupuje bránicí a ústí do česla - funkce: posun sousta do žaludku (potrava jím prochází beze změn) - sliznice tvořená podélnými řasami ­ v nich žlázky ­ sekret ­ sklouzávání sousta - svalovina ­ horní 2/3 jícnu příčně pruhovaná, dolní 1/3 hladká, umožňuje polykání (nad soustem se smršťuje, pod ním uvolňuje - peristaltická vlna) Žaludek - gaster, ventriculus - uložení: na levé straně v horní části dutiny břišní - hruškovitý tvar (někdy taky hákovitý) - stavba: sliznice tvořená jednovrstevným, válcovým epitelem složeným v podélné řasy (ústí žaludeční žlázky) : podslizniční vazivo ­ cévy, nervy : svalovina ­ hladká, tvoří 3 vrstvy, směrem k vrátníku mohutní : seróza - plnění žaludku - plní se ve vrstvách podél stěny - 20 minut po jídle nastává žaludeční peristola ­ zvyšuje se tonus (napětí) žaludku, potrava je smíchána s žaludeční šťávou a začíná trávení - po žaludeční peristole začínají pohyby žaludku ­ peristaltické vlny a vzniká trávenina (chymus) - vrátník je uzavřen - po určité době je trávenina uvolňována kruhovým svěračem vrátníku ze žaludku do dvanáctníku Žaludeční šťáva - silně kyselá (pH-2) - cca 2 litry/den - HCl ­ tvoří cca 0,5% žaludeční šťávy, rozpouští vazivo, zabraňuje kvašení, aktivuje pepsinogen na pepsin, tvoří celkovou kyselost, dezinfekční účinky - pepsin ­ proteolytický enzym, vzniká z pepsinogenu, štěpí bílkoviny - chymosin ­ sráží bílkoviny mléka na drobné vločky - žaludeční lipáza ­ štěpí tuk na glycerol a mastné kyseliny - mucin ­ chrání žaludeční sliznici před HCl - voda ­ tvoří 99% řízení žaludeční sekrece (hl. vyměšování žaludeční šťávy) je řízeno nervově a hormonálně 1. fáze reflexní=reflektorická= cefalická ­ dráždění chuťového, čichového čidla aj. a čidel ve stěně žaludku centrum v prodloužené míše bloudivý nerv (nervus vagus) stěna žaludku délka 1,5 ­ 2 h 2. fáze žaludeční=gastrická ­ 30 minut po jídle mechanickým a chemickým drážděním sliznice tvoří se gastrin sekrece žaludeční šťávy 3. fáze střevní=intestinální ­ přestup chymu do duodena sekrece hormonů motilita a sekrece žaludku, slinivky brišní a žlučníku např. sekretin, somatostatin V žaludku živiny zůstávají: Sacharidy: 1,5 ­ 2 h Bílkoviny: 3-4 h Tuky: 6 h Tenké střevo (intestinum tenue) - dlouhé 3 ­ 5 m, široké 3 ­ 4 cm, končí v pravé jámě kyčelní - trávenina jím prochází asi 5 hodin - stavba: - řasy a klky (0,2 ­ 1 mm, 1mm2 20 ­ 40 klků, celkem 5 - 10 milionů) - jednovrstevný, cylindrický resorpční epitel , enterocyty (střevní buňky) - cévy, žíly (látky rozpustné ve vodě), lymfatické cévy (látky rozpustné v tucích), lymfatické uzliny (imunita) - živiny jsou vstřebány do krve a odváděny vrátnicovou žílou do jater ileocekální chlopeň (Bauhinská chlopeň) ­ chlopeň, která zabraňuje návrat chymu z tlustého střeva do tenkého střeva gastroantrální reflex ­ při plnění žaludku a střevní peristaltice se otvírá zároveň ileocekální chlopeň části tenkého střeva: dvanáctník (duodenum) lačník (jejunum) kyčelník (ileum) dvanáctník (duodenum) - tvar nepravidelné podkovy (25 ­ 30 cm) - velká dvanáctníková bradavka (papila duodeni major, papilla Vateri) ústí do něj žlučovod (z jater a žlučníku) a slinivka břišní - řídí sekreci a vyprazdňování žaludku - trávicí enzymy, pankreatická šťáva a žluč - vstřebávání vitamínu B1, B2 a C lačník (jejunum) - uložený převážně v levé jámě kyčelní - volně zavěšen v okruží (mesenterium) kyčelník (ileum) - kratší a užší - ústí do slepého střeva - vyplňuje převážně pravou dolní část dutiny břišní dvanáctník, první část lačníku ­ hlavní štěpení živin druhá část lačníku, kyčelník ­ resorpce látek do krevního a lymfatického oběhu 12 kontrakcí za 1 min. stěna střevní ­ žlázky ­ střevní šťáva parasympatikus ­ podpora střevní aktivity sympatikus ­ tlumení střevní aktivity, ve stresu podpora! střevní šťáva čirá kapalina, nažloutlé barvy, slabě alkalická cca 2 litry/den peptidázy (např.erepsin) ­ štěpí bílkoviny (polypeptidy) na aminokyseliny disacharidázy - štěpí sacharidy na monosacharidy lipáza ­ štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny enterokináza ­ aktivuje pankreatický tripsinogen na tripsin sekretin ­ podmiňuje tvorbu šťávy slinivky břišní, vstřebává se do krve Tlusté střevo - intestinum crassum - dlouhé asi 1,5 m, průměr cca 5 ­ 8 cm - potrava jím prochází asi 12hodin - části tlustého střeva: - slepé střevo (caecum) + červovitý výběžek (appendix vermiformix) - vzestupný tračník (colon ascendens) - příčný tračník (colon transversum) - sestupný tračník (colon descendens) - esovitá klička (colon sigmoideum) - konečník (rectum) slepé střevo navazuje na kyčelník, pravá jáma kyčelní ileocekální chlopeň červovitý výběžek 10cm, široký cca 7 mm, ve stěně mízní tkáň,bývá chirurgicky odstraněn (záněty- appendicitis) konečník na povrch ústí řitním otvorem (anus) v průchodu svalovým dnem pánve jsou uloženy další 2 svěrače (vnitřní z hladké svaloviny, nepodléhá vůli + vnější z příčně pruhované svaloviny podléhající vůli) v podkoží análního otvoru probíhají bohaté žilní pleteně (hemoroidální) defekační reflex = vyprazdňování konečníku ­ tlak stolice ­ smrštění svalstva končeníku a ochabování svěračů, zapojuje se brišní lis (svaly a bránice), hrudní svaly stolice ­ 200 ­ 300g / 24h Funkce tlustého střeva vstřebávání vody a iontů ­ zahušťování stolice skladování zbytků chymu a tvorba stolice produkce vitamínu K kvasné (kvasné bakterie štěpí cukry, tuky a celulózu - vznikají alkohol a plyny) a hnilobné procesy (hnilobné bakterie štěpí bílkoviny - vznikají jedovaté látky, tzv. mrtvolné jedy - zápach stolice, jsou částečně vstřebávány do krve, rozklad v játrech a vylučují se močí) defekační reflex vyprazdňování konečníku reflexní děj s centrem v bedrokřížovém oddílu míchy podnětem je nahromadění stolice, které zvýší tlak v konečníku ­ smrštění svalstva končeníku a ochabování svěračů, zapojuje se brišní lis (svaly a bránice), hrudní svaly stolice 200 ­ 300g / 24h nestrávené zbytky škrobu, tukové kapky, buničinu z ovoce a zeleniny, vazivo, bakterie, epitelie, žlučová barviva (hnědá) a vodu množství a složení je ovlivněno množstvím a složením přijímané potravy zácpa (obstipace) průjem (diarrhoea) acholická stolice ­ bělavá, šedá (při poruchách vyprazdňování žluči) meléna ­ černá, obsahuje natrávenou krev (krvácení v horních oddílech GIT) enterorhágie ­ čerstvá krev ve stolici (při zánětech, nádorech, hemeroidech) Játra - hepar - největší žláza lidského těla (váha cca 1500g) - jsou uložena v dutině břišní vpravo, těsně pod bránicí - základní stavební jednotkou jater je jaterní lalůček (lobuli hepatis) - skládá se z trámců jaterních bb (trámec je složen z dvou těsně k sobě přiložených jat. bb) - mezi nimi probíhají větve vrátnicové žíly, které se spojují do jaterních žil a dále vedou do DDŽ - ve štěrbinách jaterních trámců začínají jaterní žlučovody (větví se jako portální žíla a sbíhají se do vývodů, které pak tvoří jaterní žlučovod) - na povrchu jsou játra kryta serózní blánou - jsou rozdělena na:pravý lalok a levý lalok z vrchní strany - dolní strana je rozdělena jaterní brankou (porta hepatis), kterou prochází vrátnicová žíla, jaterní tepna a žlučovod - cévní zásobení: vrátnicová žíla (vena portae) přivádí krev z trávicí soustavy (z nepárových orgánů dutiny břišní) a odvádí ji do DDŽ; jaterní tepna přivádí do jater okysličenou krev funkce: detoxikace (zneškodnění jedovatých látek ­ amoniak, alkohol) - tvorba žluči (sekretorická funkce jater) - metabolická (přeměna cukrů na glykogen, rozklad aminokyselin) - zásobárna látek (tuky, cukry, některé vitamíny) - zásobárna krve složení: - voda (97%), hlen, žlučová barviva (tvoří se z hemoglobinu ze zanikajících erytrocytů, červený bilirubin + zelený biliverdin, odpadní produkty toxické pro organismus, ve střevě se rozkládají a zabarvují stolici, část se vylučuje močí), soli žlučových kyselin (rozptylují tuky na drobné kapénky dále je štěpí lipáza ve střevě) - funkce: - povzbuzuje peristaltiku - neutralizuje žaludeční obsah (spolu s pankreatickou šťávou) v tenkém střevě - vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích - napomáhá vstřebávání tuků - odvod škodlivých látek a toxinů Žlučník (vesica fallea) - leží na spodní ploše jater - zásobárna žluči (60 ml) - žluč se zde koncentruje (vstřebává se voda) (pravý a levý žlučovod (ductus hepaticus dexter a sinister) společný jaterní vývod k němu se připojuje vývod žlučníku (ductus cysticus) spojením vzniká žlučovod (ductus choledochus) žluč (chole) - tvoří se v jaterních buňkách ­ nepřetržitě - skladována ve žlučníku - cca 800 ­ 1000 ml / den - hustá, žlutozelená, hořká tekutina - do duodena (papila Vateri) odtéká žlučovými cestami společně se slinivkovým vývodem řízení tvorby žluči: - nervus vagus, sekretin, gastrin, glukagon, soli žlučových kyselin - čím více tuků ve stravě, tím vyšší sekrece složení: - voda (97%), hlen, žlučová barviva (tvoří se z hemoglobinu ze zanikajících erytrocytů, červený bilirubin + zelený biliverdin, odpadní produkty toxické pro organismus, ve střevě se rozkládají a zabarvují stolici, část se vylučuje močí), soli žlučových kyselin (rozptylují tuky na drobné kapénky dále je štěpí lipáza ve střevě) funkce: - povzbuzuje peristaltiku - neutralizuje žaludeční obsah (spolu s pankreatickou šťávou) v tenkém střevě - vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích - napomáhá vstřebávání tuků - odvod škodlivých látek a toxinů Slinivka břišní pankreas 25 cm dlouhá, šedorůžové barvy uložená za žaludkem, přirostlá k zadní stěně břišní části: hlava (caput) ­ vyplňuje ohbí dvanáctníku tělo (corpus) ocas (cauda) ­ dotýká se sleziny smíšená žláza - produkuje sekrety (pankreatická šťáva) a inkrety (inzulín a glukagon) povrch je složen z lalůčků ze žlázového epitelu - vycházejí z nich kanálky, které se spojují v hlavní pankreatický vývod (ductus pankreaticus) ­ ústí na Vaterské papile v duodenu Langerhansovy ostrůvky ­ shluky bb (beta buňky), které tvoří inzulín - snižuje hladinu cukru v krvi (on. diabetes mellitus) (glukagon je tvořen alfa bb) pankreatická šťáva čirá, zásaditá tekutina neutralizuje kyselou tráveninu ze žaludku vyloučí se ji cca 0,5 ­ 1 litr / den sekrece je řízena nervově (reflexně, z menší části) a chemickými látkami (sekretin) obsahuje hlavní trávicí enzymy: trypsin -štěpí bílkoviny, v duodenu se aktivuje pomocí enterokinázy (trypsinogen) pankreatická amyláza štěpí škrob na disacharidy pankreatická lipáza ­ štěpí emulgované tuky (triacylglycerol) na glycerol a 3 mastné kyseliny, aktivuje se žlučí bikarbonáty ­ acidobazická rovnováha řízení tvorby pankreatické štávy: reflexní (potrava se dotkne sliznice), hormonálně ­ gastrin, sekretin, cholecistokinin Vstřebávání živin dutina ústní ­ alkohol a některé léky (nitroglycerin) žaludek ­ alkohol v omezeném množství tenké střevo cukry ­ monosacharidy - duodenum, proximální jejunum tuky ­ micely (žluč. kyseliny + glyceroly a MK) proteiny ­ aminokyseliny voda ­po osmotickém gradientu do enterocytů ionty ­jednomocné - snadno dvojmocné ­ obtížně sodík (Na) chloridy (Cl) ­v duodenu a jejunu železo (Fe) ­ resorpce v tenkém střevě (podmínka redukce trojmocného Fe v žaludku pomocí HCl na dvojmocné) vápník ­ v duodenu vitaminy rozpustné ve vodě ­ duodenum vitaminy rozpustné v tucích ­ společně s tuky do lymfy vitamin B12 vitamin B12 ­ illeum tlusté střevo ­ voda, ionty, žlučové kyseliny, vitamin K