PŘÍPRAVA NA HODINU V. Téma hodiny: Zdravá výživa, 8. třída Vypracoval: Kateřina Kubínová Ročník: čtvrtý Kompetence, které hodina rozvíjí: Učivo nabádá žáky k zdravému způsobu života. Rozvíjí kompetence v oblasti zdravé stravy. Výchovně vzdělávací cíle: Cílem učiva je poukazovat na nutnost zdravého stravování. Místo realizace: Školní třída. Časová dotace: 45minut. Pojmy opěrné: Zdravý životní styl. Pojmy nové: Zdravá výživa, potravinová pyramida. Pomůcky: Učebnice Občanská a rodinná výchova pro 8. ročník, plakát potravinové pyramidy. Teoretická příprava na hodinu: Občanská a rodinná výchova pro 8. ročník. Fraus. Rozpracování scénáře hodiny: Úvod 1 Motivace - vysvětlení a objasnění žákům důležitost probíraného učiva 2 Seznámení s cílem hodiny – vyjmenování hlavních pojmů, které se budou v následujících minutách probírat 3 Kontrola žákovské přípravy na hodinu – kontrola, zda mají žáci alespoň jednu učebnici v lavici Hlavní část 1 Procvičování – probírané učivo navazuje na hodinu předcházející, zopakování pojmů z předešlé hodiny 2 Expozice – samotný výklad učiva 3 Fixace – zdůraznění a upevnění základních a nejdůležitějších pojmů 4 Aplikace Závěr 1 Zopakování látky – upevnění hlavních pojmů 2 Zhodnocení hodiny 3 Zadání úkolu Výklad: Žáci si během výkladu budou dělat zápis, který bude předem připraven na tabuli. Pro zdravý vývoj lidského těla je nezbytná dostatečná výživa. Důležitou roli hraje energetická hodnota potravin. V případě špatného stravování dochází k projevu tohoto nedostatku na našem zdraví, vzhledu a kondici. Přijímaná strava by měla vyhovovat potřebám organismu s ohledem na věk, pohlaví, výdej energie a zátěžové období ve vývoji člověka (období růstu, těhotenství, nemoc). Pokrm člověk prožívá jak fyzicky, tak psychicky. Jídlo je sociálním a emocionálním zážitkem. Jak si vysvětlujete sociální zážitek v souvislosti s jídlem? (například pracovní oběd) Energetická hodnota stravy je určována obsahem živin (bílkoviny, sacharidy, tuky). Potraviny navíc mohou obsahovat vodu, vitaminy, či minerální látky. Množství a poměr jednotlivých výživových složek ovlivňuje růst a úměrně tomu i množství energie v těle. Vyvážená strava by měla obsahovat bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, vitamíny, minerální látky, stopové prvky a tekutiny ve vyváženém poměru. Zásady výživy by se měly dodržovat v jakémkoli věku. U dětí a dospívajících je nutný větší příjem nutričních hodnot. Do příští hodiny dostanou žáci za úkol překreslit do sešitu potravinovou pyramidu.