Masarykova univerzita Fakulta pedagogická Katedra rodinné výchovy Seminární práce Didaktika rodinné výchovy Přípravy na vyučování Pro 8. ročník ZŠ Zpracovala: Lucie Smékalová, UČO: 125923 Vyučující: PhDr. Mgr. Jitka Reissmannová Školní rok: 2006/2007 Ročník: čtvrtý Semestr: osmý Chemické složení látek důležitých pro výživu člověka Metody - motivační rozhovor - vyvozovací rozhovor - výklad - práce ve dvojicích - pokus Opěrné pojmy: cukry, tuky, bílkoviny Nové pojmy: monosacharidy, disacharidy, polysacharidy 1. Úvod Motivační rozhovor - zjištění, co již žáci o daném tématu vědí 2. Expozice Výklad spojený s rozhovorem - jednotlivé body učitel píše na tabuli a žáci si je průběžně zapíší do sešitů Sacharidy (z řeckého slova sachar = cukr) - organické sloučeniny uhlíku, vodíku kyslíku - vznikají při fotosyntéze v rostlinách - působením slunečního záření dochází k reakci CO[2] a H[2]O za vzniku jednoduchého sacharidu glukosy C[6]H[12]O[6] a O[2. ]- molekuly cukrů obsahují vždy více hydroxylových skupin a jednu karbonylovou Dělení cukrů 1. Monosacharidy - jednoduché cukry (glukosa = též hroznový cukr, fruktosa) 2. Disacharidy - sacharidy složené ze dvou cukrů (sacharosa = též řepný cukr) 3. Polysacharidy - sacharidy složené z více než dvou cukrů (celulosa, glykogen, chitin) Význam cukrů - významný zdroj energie pro organismus - zpevnění rostlinného (celulosa) a živočišného (chitin) těla - průmyslové využití Bílkoviny - makromolekulární látky - vznikají vzájemnou vazbou stovek molekul dvaceti základních aminokyselin, které se v různých kombinacích spojují v řetězce - obsahují vázané atomy uhlíku, vodíku, kyslíku, dusíku, často i síry - jsou ničeny vyššími teplotami, kyselinami, těžkými kovy (denaturace = srážení bílkovin) Dělení bílkovin 1. Rostlinné - biologicky neúplné (čočka, fazole, hrách…) 2. Živočišné - biologicky úplné (vejce, maso, mléko, sýr…) Význam bílkovin - základní stavební jednotka organismu - nepostradatelná složka stravy živočichů (při trávení se bílkoviny rozloží na aminokyseliny a pak jsou organismem využity pro tvorbu bílkovin jiného, sobě vlastního složení) Tuky - jsou to estery glycerolu a vyšších mastných kyselin s větším počtem atomů uhlíku v molekule - vznikají v organismu esterifikací nejčastěji kys.palmitová, glycerol + → tuk voda stearová, olejová - jsou rozpustné v organických rozpouštědlech (např. v benzínu) - u rostlin se vyskytují v semenech a plodech Dělení tuků 1. Pevné popř. mazlavé (lůj, máslo, sádlo) - estery kys. palmitové 2. Kapalné (slunečnicový, olivový olej aj., rybí tuk) - estery kys. olejové s dvojnými vazbami mezi atomy uhlíku Význam tuků - důležitá složka potravy - zdroj energie pro organismus (při trávení je tuk rozkládán na glycerol a mast. kys., nebo ukládán do zásoby v tukové tkáni) - chrání organismus před ztrátou tělesné teploty - chrání vnitřní orgány před mechanickým poškozením - průmyslové využití (výroba mýdla a saponátů) Pokus: Měření kožní řasy (na paži, krku) 3. Závěr Shrnutí a zopakování probraného pomocí rozhovoru. Tématický celek 5 vyučovacích hodin - Civilizační choroby 1. OBEZITA Metody - motivační rozhovor - vyvozovací rozhovor - skupinová práce - výklad - samostatná práce Opěrné pojmy: obezita, zdravá výživa, pohybová aktivita, kalorická hodnota potravin Nové pojmy: civilizační choroba, BMI, obezita mužského a ženského typu, 1. Úvod - rozhovor s cílem zjistit, co již žáci o tématu vědí - definice pojmu civilizační choroby = jsou to choroby způsobené nevhodným způsobem života moderní doby (žáci si zapíší do sešitu) - pojmenování základních a nejznámějších civilizačních chorob (žáci si je zapíší do sešitu) * obezita * cukrovka * poruchy příjmu potravy * vysoký krevní tlak * onemocnění srdečně cévní * onemocnění pohybového aparátu * rakovina * AIDS - rozdělení žáků do 3 skupin 2. Expozice Skupinová práce - je zadána 1 z chorob napsaných na tabuli a každá skupina si vytáhne lísteček s úkolem, nad kterým bude přemýšlet. Např. příčiny choroby, prevence, léčba, příznaky, následky, riziková skupina... Rozhovor - společný rozbor toho, na co skupiny přišly a doplnění chybějících informací Výklad - BMI (body mass index) - hmotnostní index - je to jeden ze způsobů, jak zjistit množství tuku v těle - další způsoby: vážení měření kožní řasy - výpočet BMI: BMI = hmotnost / výška v m^2 (žáci si zapíší do sešitu) - hodnocení obezity BMI: BMI < 18,5 .............podváha BMI = 18,5 - 24,9....normální hmotnost BMI = 25 - 29,9.......nadváha BMI > 30.................obezita (žáci si zapíší do sešitu) Samostatná práce - každý si sám vypočítá svůj BMI 3. Fixace - rozhovor - otázky na právě probrané + zápis Definice obezity: nadměrné hromadění tuku v těle, způsobené větším energetickým příjmem, než je výdej Příčiny: * prostředí * genetika * stravovací návyky * pohyb * psychika * zdravotní stav * věk * pohlaví Rizikové skupiny: * děti * staří lidé * oslabení lidé * lidé na nižší sociální úrovni Typy obezity: * mužský typ - jablka - tuk v horní polovině těla * ženský typ - hrušky - tuk v dolní polovině těla Důsledky: * vysoký krevní tlak * choroby srdce a cév * choroby kloubů a páteře * cukrovka * dušnost Léčba: * dieta * pohybová aktivita * celková změna chování (jídlo u TV, v noci...) * léky * chirurgická léčba (bandáž žaludku) Prevence: * sport * zdravá a pravidelná strava * nevěřit reklamám 2. CUKROVKA http://nemoci.doktorka.cz/cukrovka-=-diabetes-mellitus/ Metody - motivační rozhovor - vyvozovací rozhovor - výklad Opěrné pojmy: obezita, zdravá výživa, pohybová aktivita, kalorická hodnota potravin, slinivka břišní, Nové pojmy: insulin, insulinová pumpa, insulinové pero, hypoglykemie 1. Úvod - rozhovor s cílem zjistit, co již žáci o tématu vědí - definice pojmu cukrovka = chronické onemocnění metabolismu cukrů způsobené poruchou tvorby inzulínu ve slinivce břišní. Projevuje se zvýšenou hladinou cukru v krvi. (žáci si zapíší do sešitu) 2. Expozice Výklad Druhy cukrovky: * Diabetes I. typu - propuká náhle v dětství a mládí. Ve slinivce se insulin přestal vytvářet * Diabetes II.typu - propuká pozvolna po 30. roce života. Inzulín je vytvářen, ale méně, nebo jsou potíže s jeho výdejem * Těhotenský diabetes - většinou po porodu odezní Diabetes I. typu: Příznaky: - časté močení - abnormální žízeň - zvracení - tělesná slabost - hubnutí - neobvykle silný pocit hladu Léčba: - dávky inzulínu (pera, pumpy) - dieta (5 - 6 jídel denně) - fyzická aktivita (po poradě s lékařem) - pravidelné kontroly a vyšetření Diabetes II. typu: Příznaky: - zamlžené vidění - svědění - neobvyklá žízeň - únava - kožní infekce - pomalé hojení ran - bolest nohou - časté denní a noční močení Léčba: - dieta - fyzická aktivita - léky podporující vylučování inzulínu - inzulín (v případě, že předchozí 3 body nestačí) Komplikace: - Hypoglykémie = příliš nízká hladina krevního cukru glukózy. Příčinou může být příliš mnoho insulinu, málo cukrů, málo jídla, mnoho cvičení, alkohol, prázdný žaludek. Projevuje se pocitem hladu, závratí, pocením, bušením srdce. - postižení nervů - postižení sítnice - postižení ledvin - postižení malých cév 3. Závěr Fixace - rozhovor na probrané téma současně kombinovaný se zápisem na tabuli (žáci si píší do sešitu) 3. PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY MENTÁLNÍ ANOREXIE, MENTÁLNÍ BULIMIE http:/snail.blog.cz/0608/mentalni-anorexie-bulimie-a-jine-poruchy-prijmu-potravy http:/anorexie.czechian.net/NS.htm Metody - motivační rozhovor - vyvozovací rozhovor - skupinová práce - výklad Opěrné pojmy: obezita, zdravá výživa, pohybová aktivita, kalorická hodnota potravin. Nové pojmy: mentální anorexie, mentální bulimie, osteoporóza 1. Úvod - rozhovor s cílem zjistit, co již žáci o tématu vědí - definice pojmu mentální anorexie = porucha příjmu potravy spojená s odmítáním potravy (žáci si zapíší do sešitu) - definice pojmu mentální bulimie = porucha příjmu potravy spojená s přejídáním a následným zvracením (žáci si zapíší do sešitu) - rozdělení žáků do 2 skupin 2. Expozice Skupinová práce - jedna skupina dostane za úkol zamyslet se a napsat něco o mentální anorexii a druhá o mentální bulimii. Např. příčiny, prevence, léčba, příznaky, následky, riziková skupina... Rozhovor - společný rozbor toho, na co skupiny přišly a doplnění chybějících informací + průběžný zápis na tabuli (žáci si zapisují do sešitu) Mentální anorexie Projevy: - BMI klesne po 17,5. Nízkou hmotnost si nemocný způsobuje sám cvičením, dietou, zvracením, užíváním projímadel, odmítáním potravy - strach z přírůstku hmotnosti navzdory podváze - narušené vnímání vlastního těla - tělesná hmotnost má nepatřičný vliv na sebevědomí - u dívek a žen nepřítomnost nejméně 3 po sobě jdoucích menstruačních cyklů Následky: - nehojící se infekce - modřiny (kosti nejsou obaleny tukem) - osteoporóza = odvápnění kostí - zimomřivost - měkké ochlupení po těle - nízký tlak - nepravidelná srdeční činnost - suchá, šedá, či zažloutlá pleť - špatná kvalita vlasů (lámavé, suché) - slabost, únava, poruchy spánku - kazivost zubů - dehydratace, rozvrácení minerálního metabolismu - špatná funkce střev - celkové oslabení imunity - smrt Léčba: - pokud nepomůže ambulantní (psychoterapie), nutná ústavní pozn. Mentální anorexie často přejde k mentální bulimii. Mentální bulimie Projevy: - neustálé se zabývání jídlem, neodolatelná touha po jídle - epizody přejídání a zvracení - chorobný strach z tloušťky, nízké sebevědomí závislé na vzhledu a hmotnosti - snaha zmírnit vliv jídla na váhu zvracením, hladovkami, či projímadly Následky: - únava - bolest v krku, zvředovatělý jícen - hrozí protržení jícnu, kazivost zubů - srdeční nepravidelnost - špatná pleť, dehydratace, otoky - záněty slinných žláz - bolesti břicha, zácpa - proděravění žaludku - rozvrácení minerálního metabolismu Léčba: - pokud nestačí ambulantní (psychoterapie), nutná ústavní léčba Záchvatovité přejídání Příznaky: - stejné jako u MB, ale liší se tím, že nemocný se přejídá, ale nezvrací Následky: - obezita - cukrovka II. typu - špatná srdeční činnost, hrozba infarktu a mozkové mrtvice - nebezpečí vzniku anorexie či bulimie - vysoký krevní tlak 4. CUKRY A TUKY VE STRAVĚ Metody - motivační rozhovor - skupinová práce - samostatná práce - výklad - instruktáž Pomůcky - každá skupina: - 1kg cukru krupice - 1 kelímek 500 g rostlinného tuku (Rama, Perla...) - 2 misky - 2 čajové lžičky - papír, tužka Opěrné pojmy: obezita, zdravá výživa, pohybová aktivita, kalorická hodnota potravin Nové pojmy: skryté cukry, skryté tuky 1. Úvod - samostatná práce - pomocí pracovních listů zjistit, co žáci o tématu vědí. Použijeme pracovní list 2/5 a 2/4 (Eva Marádová - Výchova ke zdraví, pracovní sešit pro 6. - 9. ročník ZŠ, Fortuna 2004 ISBN 80-7168-903-3) - společná kontrola správnosti odpovědí - rozdělení žáků do skupin (po 4 žácích) 2. Expozice Výklad Definice pojmů skryté cukry a tuky = jsou to takové, které jsou obsaženy potravinách a nejsou na pohled patrné (žáci si zapíší do sešitu) Instruktáž Žáci si připraví pomůcky, které dostali za úkol si přinést. Každá skupina bude mít cukr, rostlinný tuk, 2 misky, 2 lžičky, papír a tužku. Každá skupina dostane 2 pracovní listy se seznamem potravin obsahujících skryté cukry a tuky a jejich množství přepočítané na čajové lžičky. Žáci mají za úkol nejprve sestavit ve skupině z těchto potravin jídelníček na 1 den tak, jak by si ho pro sebe představovali. Potom si podle pracovního listu odlžičkují, kolik cukrů a tuků by touto stravou přijali. Na konci si všechny skupiny svůj jídelníček přečtou a ukáží druhým skupinám, jak dopadli. 3. Závěr Rozhovor - opakování zásad zdravého stravování a společné sestavení správného jídelníčku na 1 den Pracovní listy si žáci vloží do sešitu místo zápisu. 5. RAKOVINA http://zdravi.dioktorka.cz/priznaky-rakoviny/ http://paveldanko.com/rakovina/priciny.php http://www.mineralfit.cz/clanek/--antioxidanty-v-vpotravinach.html Metody - motivační rozhovor - výklad Opěrné pojmy: obezita, zdravá výživa, pohybová aktivita, kalorická hodnota potravin, civilizační choroba, mízní uzliny, krevní oběh, buňka Nové pojmy: rakovina, zhoubný nádor, nezhoubný nádor, antioxidanty, chemoterapie, metastáze 1. Úvod - motivační rozhovor s cílem zjistit, co již žáci o tématu vědí - definice pojmu rakovina = nekontrolovatelné a neuspořádané množení buněk 2. Expozice Výklad + body učitel píše na tabuli a žáci si průběžně zapisují do sešitu Příčiny: - oslabená imunita - některé viry - působením chemikálií - působením radiace - nevhodná strava Druhy rakoviny: - R dutiny ústní, krku, hrtanu, jícnu, hlasivek, plic (podporuje kouření) - R žaludku (solení, grilování, alkohol) - R slinivky břišní (kouření) - R střev a konečníku (alkohol, maso, grilování, množství tuku ve stravě, obezita, kouření) - R prsu (alkohol, rychlý růst při dospívání, množství tuku ve stravě, obezita) - R kůže (UV záření) - R varlat - R prostaty (množství tuku ve stravě) - R močového měchýře a ledvin (kouření, káva) - nádory na mozku Typy nádorů: nezhoubné - neškodné - vytlačují okolní tkáň, ale nevrůstají do ní - příliš se od okolní tkáně neliší zhoubné - škodlivé - prorůstají do okolní tkáně - při prorůstání připomínají klepeta raka e RAKOVINA - liší se od okolní tkáně - bez léčení se šíří po těle a způsobí smrt Šíření rakoviny: Rakovinné buňky se odtrhávají od bující tkáně a plavou v tkáňové tekutině e dostanou se do mízních uzlin, většina zahyne e ty co přežijí rostou v mízní uzlině a vytvoří druhotné ložisko tzv. metastázu e rakovinné buňky se dostanou do krevního oběhu e k orgánům e další metastáze. Léčba: - chemoterapie = léky poškozující buňky tak, aby se mohly dál dělit - vyrábí se z bojového plynu yperitu - radioterapie = poškození rakovinných buněk ozářením - vedlejší účinky - poškození i zdravých buněk - chirurgický zákrok - odstranění nádoru z těla Prevence: - nevystavovat se nadměrně slunečnímu záření - zdravý životní styl - pohyb, pitný režim, dostatek spánku, nepít, nekouřit..... - zdravá strava s dostatkem ovoce a zeleniny, které obsahují antioxidanty = látky, které zabraňují poškozování buněk v těle (např. borůvky, brusinky, jahody, maliny, hrozny, švestky, jablka, citrusy, broskve, brokolice, kapusta, červená řepa, česnek, cibule, mrkev, kopr, máta, oregano, zelený čaj...) 3. Závěr Fixace pomocí rozhovoru. Zopakování právě probraného.