Fyziologie trávení Mechanické zpracování potravy - drcení, zvlhčování -> kašovitá hmota (většinou přední část trávicí trub.) Chemické zpracování potravy - chemický rozklad pro přechod z trávicí trubice Intracelulární x extracelulární trávení (smíšené) Mimotělní x vnitrotělní trávení Holokrinní (morfokinetická) x apokrinní (morfostatická) sekrece Způsoby trávení Prvoci - osmotický způsob (bičíkovci, parazitičtí prvoci, nižší "červi") - fagocytóza (kořenonožci, ale i želvušky, mlži) - cytostoma (obrvení) - i pro předchozí: vakuola, cyklóza - malý a velký oběh, kyselá x zásaditá reakce, cytopyge Láčkovci - potravní váček Měkkýši - modifikovaná trávicí trubice Hmyz - ektodermální přední a zadní část s chitinem, entodermální s trávicími žlázami vystýlá peritrofická membrána - mechanicky zpracovává potravu a rezorbuje živiny Obratlovci - a) přední část (mechanická fce) - ústní dutina, hltan, jícen b) žaludek + tenké střevo c) tlusté střevo + konečník Rozdíly mezi bezobratlými a obratlovci 1. B.- hodně intracelulární trávení 2. - nejsou odděleny okrsky secernující a rezorbující 3. - u většiny trávicí enzymy pohromadě 4. - rozklad bílkovin probíhá za neutrální reakce,u obratl. za kyselé 5. - vyšší stupeň specializace (přizpůsobené složení trávicích šťáv) Ústa Zvláštnosti u bezobratlých (minerální kyseliny, antikoagulanty, jedovaté látky, sání šťáv, tyramín hlavonožců, hedvábí Slinné žlázy a) příušní (gland. parotis) - nejmohutnější, mucinózní sliny b) podčelistní (g. submandibularis) - serozní sliny c) podjazykové (g. sublingualis) - mucinozní sliny Složení slin - 99,5 % vody, organické i minerální látky, různé pH , Význam slin a) zvlhčování dutiny b) potravy c) obalování hlenem, polykání d) rozpouštění pevných látek e) neutralizace kyselin, ředění zásad f) dezinfekce - lysozym g) termoregulace h) trávicí funkce - ptaylin = amyláza + maltáza Inervace sympatikem (5.) a parasympatikem (7. a 9.) Polykání - transport sousta do zadní části hrdla, posun do jícnu a dál do žaludku (ventriculus) - prostorný vak, stavba stěny jako u střeva: Prostorný vak s malým a velkým zakřivením, jícnovou částí (česlo - cardium), klenbou (fundus), tělem a vrátníkem (pylorus) se svěračem. Ve stěně množství žlázek produkuje žaludeční šťávy (2500 ml denně) a) hlavní (adelomorf.) b. – pepsinogen, katepsin, chymozin, keratináza b) krycí (delomorfní) b. - HCl (prekurzory), c) vedlejší b. – mucinózní hlen Shromažďování potravy, různé vrstvení Po napětí stěn (naplněním potravou) - peristaltické pohyby (promíchávání) od klenby. Přesun malých množství tráveniny (chymu) do tenkého střeva (dvanáctníku) Dávení (vomitus, emesis) - odstraňování škodlivých látek ze žaludku Přežvykování (ruminance) - potrava z bachoru přes čepec do úst - přeslinění - spolknutí přes knihu (prolistování, velké části zpět do b.) do slezu (vlastní trávicí žaludek) Enzymatické vybavení Pepsin je aktivován HCl (nebo pepsinem - autokatalytická r.) štěpí bílkoviny na polypeptidy (molekul. hmotn. do 3000) Gastriscin (katepsin, pepsin B) pH 3,8 - před pepsinem Chymozin (chymáza) - u kojenců pro srážení mléka. Mladí savci mají víc chymázy a méně pepsinu, u dospělých je to opačně. Lipáza - bez většího významu (kromě mláďat) Produkce trávicích šťáv je řízena bloudivým nervem, stimulována gastrinem, produkce trypsinu pankreozyminem, H[2]CO[3] sekretinem. Tenké střevo - dokončení trávení, vstřebání dvanáctník (duodenum) - 25 cm - vývod trávicích žlaz vlastní střevo 3 - 5 m /lačník (jejunum) + kyčelník (ileum)/ Sliznice střeva s příčnými záhyby, klky a mikroklky. Roztroušené hlenové buňky. Do klků tepénky a žilky -> kapiláry, slepá míznice. Mezi základnami klků - Lieberkühnovy žlázy -> střevní šťáva Pohyby střev, inhibice pohybů Sekrece: Slinivka břišní (pankreas) - 1000 ml, bikarbonáty neutralizují kyselou natráveninu. Z enzymů: amylázy, lipáza (steapsin), elastáza (erepsín) a proteolytické trypsin a chymotrypsin. Střevní šťáva: - pepsidázy (dříve erepsin) - sacharáza, maltáza, laktáza - lipáza - nukleotidáza (nukleázy) - enterokináza Luminární x kontaktní trávení. Játra - žluč jako emulgátor tuků - přetváření živin (vrátnicová žíla ze střeva) - řízení metabolismu sacharidů a tuků, ukládání glykogenu, tvorba ketonových látek - tvorba bílkovin krevní plazmy - močoviny (rozpad aminokyselin) - rozklad steroidních a bílkovinných hormonů - detoxikace škodlivých látek Denně 500 ml žluče pH 7,4-8,0 se žlučovými barvivy, solemi žluč. kyselin, lecitinem, cholesterolem Sekrece žluče trvalá se stimulací hepatokininem (ze sliznice dvanáctníku). Při proniknutí tráveniny s tukovými látkami do dvanáctníku - produkce cholecytokininu, který krevním oběhem ve žlučníku vyvolá stah a vylití žluče Funkce žluči - neutralizace tráveniny - emulgace tuků (snižování povrchového napětí - žluč. kyseliny) - umožnění vstřebávání tuků - stupňování peristaltiky - další sekrece žluče Soli žluč. kyselin - zpětná rezorpce pinocytózou (komplex žlučany+mast. kys.), uvolnění žlučanů ve střev. sliznici, ty se opět vylučují žlučí - enterohepatální oběh žlučanů. Podobně bilirubin Vstřebávání látek (rezorpce) - převod látek z trávicí trubice do krevního oběhu a lymfy Jednotlivé části: ústa - málo vstřeb. (vícevrstevný epitel) žaludek - významnější, hodně léčiva a jedy (strychnin, HCN) předžaludky - kyselina octová, propionová, máselná tenké střevo - většina látek, zvětšení rezorpčního povrchu: Vstřebávání vody - zákonitosti osmózy (až 10 l denně) solí - poměrně rychle, pořadí: Cl > Br > NO3 > SO4 > PO4 > K > Na > Ca > Mg. monosacharidů a aminokyselin – do krevních vlásečnic v klcích Nejsložitější vstřebávání tuků - nutnost emulgace žlučí =>zvětšení plochy pro působení lipázy, komplexy se žlučovými kyselinami - micely. Resyntéza v míznici jako chylomikron. Lymfat. oběhem do krve v oblasti hrudního mízovodu Vstřebávání vitamínů podle jejich rozpustnosti. tlusté střevo - voda (500 ml za den), soli, i glukóza, u přežvýkavců produkty trávení celulózy (léky přes konečník). Fermentace. Secernace šťávy (pH 8) pro neutralizaci produktů fermentace. Výkaly - za 12 h po přijetí potravy. Denní produkce 300 g (57 % vody). Nahromadění zbytků - defekace (řízena míchou), ale ovládána i vůlí. Při tlaku 5,34 kPa (40 torr) - podráždění proprioreptorů vyvolá defekační reflex Řízení příjmu potravy Nervová soustava - střední hypotalamus: laterální oblast - centrum hladu ventromediální oblast - centrum sytosti (nadřazené)