Praktické cvičení č. 6 Literatura: DYLEVSKÝ, I.: Anatomie a fyziologie člověka: učebnice pro zdravotnické školy. Olomouc: Epava, 1998. ISBN: 80-901667-0-9. KOPECKÝ, M.: Somatologie pro učitele. Olomouc: UP, 2005. ISBN: 80-244-1072-9. MACHOVÁ, J.: Biologie člověka pro učitele. Praha: Karolinum, 2002. ISBN: 80-7184-867-0. ROKYTA, R.: Somatologie I. a II. učebnice. Praha: Eurolex Bohemia, 2006. ISBN: 80-86861-59-7. Úkol č. 1: Doplňte potřebné údaje do tabulky a spolu s vyučujícím si zopakujte základní význam jednotlivých složek potravy: +----------------------------------------------------------------------------+ |Sacharidy | | |-------------------------------------+--------------------------------------| | |25 - 30% | |-------------------------------------+--------------------------------------| |Bílkoviny | | +----------------------------------------------------------------------------+ Úkol č. 2: Doplňte následující text: ………………… je fyziologicky 1 z nejdůležitějších sacharidů v těle. Její zásobní forma se nazývá ……………… a může být dvojího typu: ……………… a ………………………. ………………………. = hladina glukózy v krvi. Hodnota 3,7 – 5,2 mmol/l. Hladinu glykémie výrazně ovlivňují hormony. Hlavními hormony zde jsou ………………………. Zasahují tu však také glukokortikoidy, mineralkortikoidy, pohlavní hormony a tzv. metabolické hormony (tyroxin, adrenalin, noradrenalin, somatotropní hormon). ……………………….= vznik glukózy a glykogenu z necukerných složek (tuků a bílkovin). Základní dělení sacharidů: 1. ……………………………………………………… 2. ……………………………………………………… 3. ……………………………………………………… ………………… = tvořena mj. neškrobovými polysacharidy a tzv. rezistentními škroby. Součástí jsou také látky, které nemají povahu sacharidů (např. lignin). DDD = 1g / 2,5 kg Výskyt vlákniny: …………………………………………………………………………………………………………… Úkol č. 3: Okomentujte metabolismus sacharidů a popište níže uvedený obrázek: Obrázek č.1 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Úkol č. 4: Doplňte následující údaje. Bílkoviny …………… jsou řetezce aminokyselin. Můžeme je rozdělit na: 1. ………………..(nepostradatelné) lidský organismus je neumí syntetizovat, a proto musí být přijímány potravou jsou to: arginin, histidin, leucin, isoleucin, lysin, metionin, fenylalanin, threonin, valin 2. ………………. (postradatelné) lidský organismus je umí syntetizovat tj. přeměnit metabolickými pochody z jiných aminokyselin jsou to: glycin, alanin, serin, cystein, kyselina asparagová, asparagin, kyselina glutamová, glutamin, tyroxin, tryptofan a prolin. Bílkoviny ve stravě dále můžeme dělit podle jejich původu na: …………………… bílkoviny (sója, luštěniny, ořechy) …………………….bílkoviny (maso, vejce, mléko a mléčné výrobky) Proč jsou bílkoviny živočišného původu po nutriční stránce pro organismus výhodnější? ……………………………………………………………………………………………….. Úkol č. 5: Okomentujte metabolismus bílkovin a popište níže uvedený obrázek: Obrázek č.2 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Úkol č. 6: Vyberte a pospojujte údaje, které k sobě významově nejvíce patří. 1. TAG 2. nasycené (saturované) mastné kyseliny 3. polyenové mastné kyseliny 4. VLDL 5. monoenové mastné kyseliny 6. HDL 7. chilomikrony 8. LDL 9. Cholesterol a) 3 MK + glycerol b) (lipoprotein = vysoká hustota) TH z LDL cholesterol, který nesou do jater TH nemá negativní účinek c) MK v podobě TAG + fosfolipidy, cholestrol, málo bílkovin TH hydrofilní (v plazmě) d) mají 1 dvojnou vazbu, např. olivový olej, maso, mléko e) látka podobná tuku, která zajišťuje tvorbu steroidních hormonů a buněčných částí f) (lipoprotein = nízká hustota) – nosič hl. cholesterolu, vzniká odštěpěním TAG z VLDL, zvyšuje riziko aterosklerózy g) nemají žádnou dvojnou vazbu, zvyšují hladinu cholesterolu, jsou převážně živočišného původu např. máslo, sádlo h) (lipoprotein = velmi nízká hustota) TH z jater do krve TH odštěpí TAG TH MK – využití buněk i) mají 2 a více dvojných vazeb, např. rostlinné oleje, tuk ryb Úkol č. 7: Okomentujte metabolismus tuků a popište níže uvedený obrázek: Obrázek č.3 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Úkol č. 8: Doplňte do tabulky dané údaje o vitaminech. Kontrola cvičení byla provedena dne: Podpis: