Praktické cvičení č. 4 Trávicí soustava Literatura: DYLEVSKÝ, I.: Anatomie a fyziologie člověka: učebnice pro zdravotnické školy. Olomouc: Epava, 1998. ISBN: 80-901667-0-9. KOPECKÝ, M.: Somatologie pro učitele. Olomouc: UP, 2005. ISBN: 80-244-1072-9. MACHOVÁ, J.: Biologie člověka pro učitele. Praha: Karolinum, 2002. ISBN: 80-7184-867-0. ROKYTA, R.: Somatologie I. a II. učebnice. Praha: Eurolex Bohemia, 2006. ISBN: 80-86861-59-7. Úkol č. 1: Stavba trávící soustavy. Popište jednotlivé úseky trávicí soustavy. Obrázek č.1 1. ………………………………… . 2. …………………………………. 3. …………………………………. 4. …………………………………. 5. …………………………………. 6. …………………………………. 7. …………………………………. 8. …………………………………. 9. …………………………………. 10. …………………………………. 11. …………………………………. 12. …………………………………. 13. …………………………………. 14. …………………………………. 15. …………………………………. 16. …………………………………. Úkol č. 2: Stavba dutiny ústní. Popište jednotlivé úseky dutiny ústní a barevně odlište předsíň (vestibulum oris) a vlastní dutinu ústní (cavum oris proprium). Na jazyku označte místa pro chuťové vjemy (sladko, slano, kyselo, hořko). Obrázek č.2 1. ………………………………… . 2. …………………………………. 3. …………………………………. 4. …………………………………. 5. …………………………………. 6. …………………………………. 7. …………………………………. 8. …………………………………. 9. …………………………………. 10. …………………………………. 11. …………………………………. Úkol č. 3: Stavba zubu, zubní vzorce a jejich zkratky. Obrázek č.3 1. ………………………………… . 2. …………………………………. 3. …………………………………. 4. …………………………………. 5. …………………………………. 6. …………………………………. 7. …………………………………. 8. …………………………………. 9. …………………………………. 10. ………………………………… 11. ...……………………………… 12. …………………………………. Zakreslete zubní vzorce první a druhé dentice a vysvětlete zkratky písmen, kterými se značí jednotlivé zuby: I ……………………………………………………………………………………. C ……………………………………………………………………………………. P ……………………………………………………………………………………. M ……………………………………………………………………………………. Vzorec dětského chrupu Vzorec dospělého chrupu Úkol č. 4: Slinné žlázy, sliny, salivace. Polykání. Doplňte náležité údaje v textu: Velké slinné žlázy dělíme na: 1. ………………………………………….. 2. ………………………………………….. 3. ………………………………………….. Největší z nich je ………………………………………..Tyto žlázy vylučují sliny (…………….), Sliny jsou slabě alkalické, vazké a plní tyto funkce: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Řízení salivace (slinění) je ovládáno z ………………………………….. …a také reflexně (podnětem je sousto v ústech, či zrak, chuť). Denně se vytvoří …….l slin. Polykání je reflexní děj vyvolaný dotykem ……………… s kořenem jazyka a patrovými oblouky. Poté dojde k uzavření epiglottis (při polykání zabraňuje vniknutí sousta do hrtanu) a stahům svalů jazyka, patra a hltanu. Řízeno z …………………... Úkol č. 5: Popište jednotlivé části žaludku. Obrázek č.4 1. ………………………………… . 2. …………………………………. 3. …………………………………. 4. …………………………………. 5. …………………………………. 6. …………………………………. 7. …………………………………. 8. …………………………………. 9. …………………………………. Úkol č. 6: Přiřaďte k sobě jednotlivé údaje, které spolu souvisí. 1. žaludek a) ptyalin, lyzozym 2. játra b) HCl, pepsin 3. tenké střevo c) metan, CO[2] 4. tlusté střevo d) enterokináza, sekretin 5. slinivka břišní e) žluč, glykogen 6. dutina ústní f) inzulín Úkol č. 7: Doplňte potřebné údaje do tabulky. +-------------------------------------------------------------------------------------------+ |Vnitřní (Castleho) faktor| | |-------------------------+-----------------------------------------------------------------| | |proteolytický enzym, vzniká z pepsinogenu, štěpí bílkoviny | |-------------------------+-----------------------------------------------------------------| |Chymosin | | |-------------------------+-----------------------------------------------------------------| |Žaludeční lipáza | | |-------------------------+-----------------------------------------------------------------| | |hustá, žlutozelená, hořká tekutina tvořící se v jaterních buňkách| | | | | | | +-------------------------------------------------------------------------------------------+ Úkol č. 8: Popište jednotlivé části tlustého střeva. 1. ………………………………… Obrazek č.5 2. …………………………………. 3. …………………………………. 4. …………………………………. 5. …………………………………. 6. …………………………………. 7. …………………………………. 8. …………………………………. 9. …………………………………. 10. ………………………………… 11. ...……………………………… 12. …………………………………. Obrázek Úkol č. 9: Popište stavbu jater. obrázek. č. 6, A a B A. B. 1. ………………………………… 1. ………………………………… 2. …………………………………. 2. ……………………………… 3. …………………………………. 3. ………………………………. 4. …………………………………. 4. ……………………………… 5. …..…………………………… 6. .……………………………… 7. .……………………………… 8. .. …………………………… Úkol č. 9: Zaznamenejte množství a složení uvedených tekutin. Střevní šťáva a) množství: b) složení: Žaludeční šťáva a) množství: b) složení: Pankreatická šťáva a) množství: b) složení: Žluč a) množství: b) složení: Úkol č. 10: : Doplňte základní význam jednotlivých složek potravy do tabulky. +-------------------------------------------------------------------------------------+ |cukry | | | | | | | | |--------------------------------------------+----------------------------------------| |tuky | | | | | | | | |--------------------------------------------+----------------------------------------| |bílkoviny | | | | | | | | |--------------------------------------------+----------------------------------------| |minerální látky | | | | | | | | |--------------------------------------------+----------------------------------------| |vitamíny | | +-------------------------------------------------------------------------------------+ Kontrola cvičení byla provedena dne: Podpis: