Učební obor (řemeslo): Pekař Co je náplní práce pekaře? o hlavním úkolem pekaře je samostatná výroba různých druhů pekařských výrobků (rohlíků, chleba, jemného pečiva, speciálního pečiva, sladkého pečiva, koblihů aj.) o příprava surovin podle receptur, které musí sám propočítávat podle požadovaného množství výrobků o mísení těsta o dělení, tvarování výrobků, plnění a zdobení o kynutní a pečení výrobků, obsluha pecí o příprava k expedici (umísťování do beden, balení aj.) o příjem, kontrola a skladování surovin o základní údržba strojního zařízení (čištění, jednoduché opravy aj.) o péče o hygienu a čistotu na pracovišti Kde je práce pekaře vykonávána? o povolání je vykonáváno v provozech pekařských velkovýroben továrního typu, ale i v menších pekárenských zařízeních S čím pekař pracuje? o nejpoužívanějšími pracovními prostředky jsou především stroje a zařízení pekařského provozu jako např. pece, mísící, hnětací a tvarovací stroje, automatizované pekařské linky, kynárny, dopravníky, formy, plechy, váhy a šikovné ruce o v současné době jsou v pekárnách používány moderní, počítači řízené pece a další zařízení, které práci pekaře usnadňují Jaké jsou rizika a nevýhody práce pekaře? o hlavními nepříznivými projevy pracovního prostředí pekaře jsou práce ve směnách, vysoké teploty (pec), prašnost (mouka) a mastnota na pracovišti o při práci se stroji může hrozit riziko úrazu. Fotografie řemeslníka v činnosti: Kvalifikační požadavky: o nejvhodnější formou přípravy pro práci pekaře poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru pekař, pekařské práce (kód oboru: 29-53-H/001 – tříletý obor) o vhodným vzděláním je také nižší střední odborné vzdělání v oboru pekař, pekařské práce (kód oboru: 29-53-E/002 – dvouletý obor) Speciální požadavky (limity) pro přijetí: o povolání pekaře nesmějí vykonávat bacilonosiči, jinak pro jeho výkon nejsou stanovena žádná zdravotní omezení (povolání pekaře však není vhodné pro lidi s onemocněním drobných ručních kloubů, ekzémy postihujícími horní končetiny, chronickým plicním onemocněním, s astma, sennou rýmou, alergií aj.) o při přijímání na tento učební obor se posuzuje školní prospěch a chování žáka a obvykle je třeba absolvovat ústní pohovor na zvolené škole o Střední škola potravinářská a služeb znemožňuje studium ZTP, Odborné učiliště a praktická škola umožňuje studium ZTP (duševní) Potřebné předpoklady pro obor: o předpokladem pro výkon povolání pekaře jsou dobré manuální schopnosti, zručnost, čistotnost, dobré čichové a chuťové rozlišovací schopnosti, rozlišování barev, dobrá fyzická kondice a zdravotní stav; o matematické schopnosti Doba studia: 2–3 roky Způsob ukončení studia: výuční list (závěrečná zkouška skládající se z praktické a teoretické části) Případné možnosti rozšíření oboru: pro výkon povolání pekaře jsou obvykle požadovány zkoušky z obsluhy plynových zařízení Perspektivy uplatnění v praxi: povolání pekaře je celorepublikově žádané velkými i malými pekařskými provozy a po vyučení proto není problémem nalézt práci v oboru. Měsíční hrubá mzda se v roce 2007 pohybovala v rozmezí 10500–19800 Kč. Střední odborné učiliště, Integrovaná střední škola (plný název, adresa): 1. Střední škola potravinářská a služeb, Charbulova 106, 618 00 Brno, tel.: 548 424 111 (3 letý obor) 2. Odborné učiliště a Praktická škola, Lomená 44, 617 00 Brno, tel.: 545 233 110 (2 letý obor)