+-------------------------------------------------------------------------------------+ | | | | | | | | |pokus číslo | | | | | | | |1 | Hmotnost a objem ovoce |Forma provedení: žákovský pokus | | | | | | | |Časová náročnost: 15-25 minut | | | | | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Princip: | | | |Praktické důvody vedou k nutnosti osvojení dovedností měření hmotnosti, případně | |objemu ovoce. Měření hmotnosti používáme zejména při nákupu ovoce, objem pak např. | |při přípravě ovocných šťáv. Důležitý je i odhad těchto veličin. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pomůcky: | | | |Různé druhy ovoce (jablka, pomeranče, mandarinky, citrony), váhy (vhodné jsou starší | |kuchyňské rovnoramenné) a závaží, odměrka se stupnicí objemu. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pracovní postup: | | | |1. Bez závaží srovnáme několik plodů stejného druhu podle hmotnosti s použitím | |rovnoramenných vah. | | | |2. Odhadneme množství jednoho kilogramu plodů stejného druhu a pomocí vah svůj | |odhad ověříme. Mažeme použít jednomiskové domácí kuchyňské váhy. | | | |3. Pomocí vah a závaží zvážíme několik plodů s přesností na gramy. | | | |4. Objem plodu (jablko, pomeranč) změříme pomocí odměrné nádobky naplněné | |přibližně do poloviny vodou, do které úplně ponoříme plod. Objem plodu zjistíme | |odečtením objemu samotné vody a vody s ponořeným plodem. Lze měřit s malou přesností | |(desítky mililitrů). | | | |5. Obdobně jako u hmotnosti můžeme odhadovat objem plodu a poté ověřit svůj | |odhad měřením objemu. | | | |6. Odhady objemu a hmotnosti mohou být základem soutěžení. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pozorování: | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Obrázek: |Pozorování žáků: | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |-------------------------------+-----------------------------------------------------| +-------------------------------------------------------------------------------------+ +-------------------------------------------------------------------------------------+ | | | | | | | | |pokus | | | |číslo | | | | | Hmotnostní a objemové složení ovoce |Forma provedení: žákovský pokus | |2 | | | | | |Časová náročnost: 15 -20 minut | | | | | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Princip: | | | |Mezipředmětovost s matematikou se dá realizovat při zjišťování složení ovoce. Jde o | |hmotnostní i objemové složení ovoce - sušiny a šťávy. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pomůcky: | | | |Různé druhy ovoce (jablka, pomeranče, mandarinky, citrony, vlašské ořechy), váhy a | |závaží, odměrka se stupnicí objemu, jednoduchý mechanický odšťavovač, louskáček na | |ořechy. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pracovní postup: | | | |1. Několik vlašských ořechů zvážíme. Pak je vylouskáme a zvážíme jádra. Zlomkem a | |procentem zjistíme podíl jader v plodech. | | | |2. Pomocí odměrky a vody změříme objem šťavnatého plodu (jablko, pomeranč, | |citron). Pak jej odšťavníme a změříme objem vyrobené šťávy. Výpočtem zjistíme | |procentuální produkci šťávy. Pozor, šťávu nikdy nepijeme a jádra nepojídáme – jsme | |v laboratoři! | | | | | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pozorování: | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Obrázek: |Pozorování žáků: | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |------------------------------+------------------------------------------------------| +-------------------------------------------------------------------------------------+ +-------------------------------------------------------------------------------------+ | | | | | | | | |pokus číslo | | | | | | | |3 | Barvy ovoce |Forma provedení: žákovský pokus | | | | | | | |Časová náročnost: 5 minut | | | | | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Princip: | | | |Ovoce různých druhů může mít různou barvu. Tak se žáci seznamují v barvou předmětů | |(plodů) jako projevem optických vlastností plodů. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pomůcky: | | | |Různé druhy ovoce (jablka, pomeranče, mandarinky, citrony aj.). | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pracovní postup: | | | |1. Podle barvy povrchu či dužiny vytvoříme skupiny plodů. | | | |2. Podle barvy plodů můžeme určovat jejich odrůdu s použitím atlasů ovoce (např. | |jablka). | | | | | | | | | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pozorování: | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Obrázek: |Pozorování žáků: | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |------------------------------+------------------------------------------------------| +-------------------------------------------------------------------------------------+ +-------------------------------------------------------------------------------------+ | | | | | | | | |pokus číslo | | | | | | | |4 | Elektrický ovocný článek |Forma provedení: žákovský pokus | | | | | | | |Časová náročnost: 10 minut | | | | | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Princip: | | | |Šťáva v plodu může sloužit jako elektrolyt v elektrolytickém článku. Elektrody | |z různých kovů vyrobíme z běžných předmětů (hřebíky, plíšky, šrouby, mince) a pro | |indikaci vzniklého elektrického napětí článku použijeme svítivou diodu, kterou | |prochází vzniklý elektrický proud. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pomůcky: | | | |Několik citronů (minimálně tři), měděný hřebík (poměděná mince - 10 Kč), pozinkovaný | |kousek plechu (pozinkovaný šroub), kousky vodičů (izolované lanko, izolovaný drát), | |svítivá dioda, plastový kelímek (tmavý), kancelářské sponky. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pracovní postup: | | | |1. Odizolujeme konce elektrických vodičů (lanek, drátů). | | | |2. Svítivou diodu umístíme na dno tmavého plastového kelímku a její přívody | |protáhneme ven z kelímku propíchnutými otvory. | | | |3. Do každého citrónu zapíchneme do opačných konců jeden měděný a jeden | |pozinkovaný předmět-elektrodu (plíšek, minci). | | | |4. Spojíme střídavě zapíchnuté elektrody vodiči (omotáním, kancelářskou sponkou), | |a to tak, že měděná elektroda jednoho citrónu je spojena se zinkovou elektrodou | |druhého. Sériový obvod citrónů s elektrodami uzavřeme připojením na přívody svítivé | |diody. | | | |5. Svítivá dioda se rozsvítí. Pokud nebude svítit, zapojíme propojené citróny | |(elektrolytické články) na opačné přívody svítivé diody. Dioda totiž propouští | |elektrický proud pouze jedním směrem a přitom svítí. | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pozorování: | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Obrázek: |Pozorování žáků: | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |-------------------------------+-----------------------------------------------------| +-------------------------------------------------------------------------------------+ +-------------------------------------------------------------------------------------+ | | | | | | | | |pokus číslo | | | | | | | |5 | Dřevo ovocných stromů a jeho |Forma provedení: žákovský pokus | | | vlastnosti | | | | |Časová náročnost: 15 -20 minut | | | | | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Princip: | | | |Dřevo jako látka má řadu fyzikálních a technických vlastností, které mají praktické | |aplikace v každodenním životě. K těmto vlastnostem patří zejména barva dřeva, | |pevnost, pružnost, tvrdost, tepelná izolačnost, hustota aj. jednotlivé vlastnosti | |dřeva pozorujeme a demonstrujeme. Některé (hustota) můžeme i měřit. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pomůcky: | | | |Různé druhy ovocných dřev (třešeň, švestka, ořešák aj.) v podobě špalíčků, destiček; | |různé výrobky z ovocných dřev, váhy a závaží, sklenice, voda, skleněné kuličky, | |hřebík. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pracovní postup: | | | |1. Pozorujeme barvu dřeva a pomocí atlasu určujeme jeho druh. | | | |2. Pevnost a pružnost dřeva demonstrujeme pomocí dopadání kuličky na dřevěnou | |destičku a ohýbáním větviček (výroba luku). | | | |3. Tvrdost různých druhů dřev zjišťujeme pomocí vrypu hrotem hřebíku. | | | |velmi měkké smrk, borovice, jedle, topol, vrba, lípa | |měkké modřín, jalovec, bříza, olše, jíva, střemcha | |středně tvrdé kaštan jedlý, platan, jilm, líska | |tvrdé dub, ořešák, javor, třešeň, jabloň, jasan, buk, hrušeň, | | švestka, akát, habr | |velmi tvrdé dřín, svída, ptačí zob, zimostráz | |neobyčejně tvrdé eben aj. exotické dřeviny | | | |4. Tepelnou izolačnost dřeva demonstrujeme mícháním teplé vody dřevěnou vařečkou a| |kovovou lžící – dřevěná nepálí. Izolační vlastnosti dřeva pozorujeme na výrobcích pro| |domácnost (dřevěné míchačky, dřevěné držáky příborů a nádob, dřevěné podložky apod.).| | | |5. Hustotu dřeva můžeme vypočítat pomocí změření jeho hmotnosti a objemu. Pro | |orientaci stačí ponoření kousku dřeva do vody. Pokud plove, jeho hustota je menší než| |hustota vody. Suché ovocné dřevo plove. | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pozorování: | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Obrázek: |Pozorování žáků: | |----------------------------------+--------------------------------------------------| +-------------------------------------------------------------------------------------+ +-------------------------------------------------------------------------------------+ | | | | | | | | |pokus | | | |číslo | | | | | Ovocný strom - teplota a světlo |Forma provedení: žákovský projekt | |6 | | | | | |Časová náročnost: dlouhodobě | | | | | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Princip: | | | |Vegetační cyklus a růst stromů závisí na teplotě a světle. Žákovský pozorovací | |projekt realizuje pozorování vegetačního cyklu stromů v závislosti na teplotě vzduchu| |a množství slunečního svitu. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pomůcky: | | | |Pozorované ovocné stromy, meteorologická budka nebo venkovní teploměr | |(maximo-minimální) a kalendář s určováním denní doby, pozorovací záznamník. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pracovní postup: | | | |1. Sledujeme vegetační stav ovocných stromů v závislosti na venkovní teplotě a | |délce dne. | | | |2. Zapisujeme svá pozorování do záznamníků. | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pozorování: | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Obrázek: |Pozorování žáků: | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |-----------------------------+-------------------------------------------------------| +-------------------------------------------------------------------------------------+ +-------------------------------------------------------------------------------------+ | | | | | | | | |pokus | | | |číslo | | | | | Rozměry a věk ovocného stromu |Forma provedení: žákovský pokus | |7 | | | | | |Časová náročnost: 1 hod | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Princip: | | | |Ovocný strom má určité rozměry: výšku, šířku koruny, obvod kmene aj. Tyto rozměry je | |možno měřit. Obdobně je možno určit stáří stromu na uříznutém kmenu či pařezu. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pomůcky: | | | |Pozorované ovocné stromy, klinometr, pásmo, krejčovské měřidlo nebo svinovací metr. | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pracovní postup: | | | |1. Pomocí klinometru změříme výšku stromu. | | | |2. Výšku stromu můžeme odhadnout i srovnáním např. s budovami (jedno patro je | |přibližně vysoké 3 metry). | | | |3. Obvod kmene je možno změřit svinovacím metrem či krejčovským měřidlem. | | | |4. Na uříznutém kmeni či pařezu můžeme odhadnout stáří stromu zjištěním počtu | |letokruhů. Jeden letokruh = jeden rok života stromu. | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Pozorování: | | | | | |-------------------------------------------------------------------------------------| |Obrázek: |Pozorování žáků: | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |------------------------------+------------------------------------------------------| +-------------------------------------------------------------------------------------+