sad negace květ eroze Sladká odměna Zdravotní policie Potěšení Již staří Egypťané… …a jiné civilizace vysoce cení včelí produkty.Byly vyvažovány zlatem a často byly doménou vládců. Lidé znali léčivé účinky a dokázali je využívat.Dnes se tomu učíme opět od počátku… Údolí Nilu,Eufratu a Tigridu… Byly transportováním včelstev po tisíciletí vyhlášené.Ve starém Egyptě kněží chovali včelstva a v chrámových školách vyučovali včelaření děti zámožných kast… Kněží také používaly med a propolis na balzamování zemřelých bohatých obchodníků. Od jara kočovali Egyptští včelaři podél Nilu k jihu za lepší snůškou. Ve starém Řecku a Římě… …byly včelí produkty hojně využívány. Hipokratés – starověký lékař, a Asklepiadés léčící v Římě,byli velcí propagátoři medu. Ve starém Římě nebylo snad usedlosti,kde by majitelé nechovali včely.O ně se ale starali otroci. Propolis a med byl vynikajícím léčivem zraněných římských a řeckých vojáků.. Křesťanská bohoslužba potřebovala včelí vosk… V 11.a 12.stol.se med a vosk vyvážel do okolních zemí.Včelaření patří mezi povolání a objevují se zmínky v kronikách. Patronem cechu je sv.Ambrož, „ asistentem“sv.Medard(patron proti loupežníkům včel) a sv.Jan Almužník. Středověk využívá včelí produkty a především med jako (jediné)sladidlo objevující se v potravinách a při výrobě perníku (tehdy hojně kořeněném). Roku 1755 pro Moravu a Slezsko… …a r.1776 pro Čechy je vydán patent Marie Terezie.Z něho jsou včelaři osvobozeni platit daně , poplatky a dávky. Povoluje se chovat jakékoli množství včel na svém pozemku.Obchodem nesměl být nikdo omezován. Krádež včelstev se trestala smrtí.Zřizovaly se včelařské školy. V 19.století vznikají včelařské spolky • Nastává rozkvět včelařství • Je dostupná literatura • Je snaha o jednotný úl a jednotnou rámkovou míru a modernizaci provozu a uplatnění technických vynálezů (medomet, zistěny). 21.století • Je stálou výzvou před globalizací, konkurencí, ekonomickou dostupností…= hledání nových cest. • Největší odměnou jsou zdraví prospěšné včelí produkty. • Pro přírodu opylování rostlin a zachování genetického fondu. • Včelaření =ekologie Máš-li doma včelí produkty, nemusíš chodit do lékárny. Šest včelích produktů - včelí lékárna • Přímé produkty : • Nepřímé produkty Jed (Apisin) • Vzniká jako sekret jedové žlázy samic včely medonosné,která je součástí žihadlového aparátu. • Bodne-li včela do lidské kůže,dochází k jeho vytržení včetně jedového váčku a nervového zakončení = pokračuje nadále proces vnikání žihadla do kůže včetně pumpování jedu do rány. • Obsah jedového váčku včely je 0,15 – 0,30 mg (u matky až 0,7mg) Účinky jedu • Dávky a účinky jsou individuální • Pro člověka je jed toxický,zejména neurotoxický = zabraňuje přenosu nervového vzruchu. • Prům.hodnota LD50 je 2,8mg/kg tělesné váhy, tzn.60kg má 50%pravděpodobnost,že přežije 168 mg jedu.Tomu odpovídá cca 560 žihadel. • 10 kg dítě = 90 žihadel* • Nejmenší smrtelná dávka jedu je cca 7 mg = 25-70žihadel. • U citlivých osob,alergiků může stačit jediné žihadlo!!! • Tito lidé u sebe musí vždy s sebou nosit protilátku. Seznam chorob a zdravotních obtíží zlepšených či vyléčených včelím jedem • Artritida,více typů • Epilepsie • Zánět mléčné žlázy • Chronické bolesti • Snížená srážlivost krve • Neurózy • Inf.záněty meziobratlové • Ploténky • Infekční polyartritida • Zánět svalu • Zánět žil s trombem • Zánět oční duhovky • Roztroušená skleróza • Bursitis • Některé typy rakoviny • Migrény • Rozšíření cév a kapilár • Zánět nosních dutin • Zánět periférních nervů • Neuralgie • Malárie • Tropické vředy • astma Seznam chorob a zdravotních obtíží zlepšených či vyléčených včelím jedem • Premenstruační syndrom • Poškození vazů • Bolesti v krku • Imunostimulační účinek • Snížení hladiny cholesterolu v krvi • Artróza a Artritida • Pomalu se hojící rány • Zánět oční rohovky a spojivky • Zánět míšních nervů • Mezižeberní bolesti • Nejlépe jsou prozkoumány protizánětlivé účinky jedu, léčby epilepsie a v kombinaci s akupunkturou. • Nejrychlejší působení je vpichem žihadla. Mateří kašička • Je krmnou šťávou vylučovanou hltanovými žlázami dělnic,kterou krmí včelí plod a matku. • Ukládají ji do buněk a plod tak přímo vyživují. • Jde o homogenní látku kašovité konzistence,bílé až nažloutlé barvy ,chuťově kořeněná a nakyslá,mírně rozpustná ve vodě,dobře v medu(8O%) a medovině**. • Obsahuje (min./max.)57/70%vody,17/45% proteinů, 18/52%cukrů,3,519%tuků,2-3%popelovin… • Ve stopových množstvích vitamíny a ve 2-3% sušiny dosud neidentifikovatelné látky. Účinky mateří kašičky • Přepracování,stres, nervozita • Úzkost (Neuróza) • Antisklerotikum • Léčí stavy po infarktu,angíny srdeční • Zlepšuje stavy po mozkové mrtvici, sklerózy mozkomíšní,degenerativního onemocnění • Nespavost • Zádumčivost a depresi u žen po přechodu • Poruchy laktace • Vředový zánět sliznice ústní (spolu s propolisem) • Snižuje vedlejší účinky lékůa zlepšuje činnost jater • Kožní vředy a trudovitost • Ekzémy • Lupenka • Diabetu pomáhá rozšiřovat cévky a tepénky dolních končetin • Snížení hladiny cholesterolu • Anorexie , anemie ? • Mírné anabolické účinky,… Účinky mateří kašičky • V kosmetice – podporuje růst a regeneraci kožních tkání. • Léčení popálenin. • Mateří kašička není zázračný prostředek s nadpřirozenými účinky! Dosud není dostatečně prozkoumána. Vosk Je vylučován ve formě voskových šupinek žlázou na zadečku dělnic,který na povrchu tuhne a včela ji poté kusadly dále zpracovává a přidává k voskovému dílu. Bod tání 62-65st.C,ve vodě nerozpustný,rozpustný v chloroformu,acetonu,benzenu… Je tvárný při 35st.C.Barva od bílé (panenský vosk) přes žlutou (pylové zbarvení) až hnědou ( stárnutí, nečistoty- zámotky včelích larev). Využití včelího vosku • Je nezávadný pro lidskou konzumaci v příměsi potravin – lehké aditivum. • Konzumace žvýkání včelích plástů (plástečkový med) a víček • Žvýkání včelích plástů – protizánělivé a antioxidační účinky dutiny ústní (paradontóza), proti nachlazení, horní cesty dýchací… • Kožní exémy* • Kosmetický průmysl: Vosk pro depilaci - součást rtěnek (1-3%) - Deodoranty - Vlasové kondicionéry, oční stíny - Mýdla* - Krémy Další využití včelího vosku v domácnosti • Antikorozní prostředek kovů (zbraně) • Impregnace,leštění dřeva a kůže(obuv) • Speciální nátěrové laky • Štepařský vosk • Potravinářství (obaly) • Konzervace potravin • Maštění plechů pod jemné pečivo • Výroba dekorativních předmětů a svíček Stává se velice žádaným .Jde o produkt s výraznými biologickými účinky. - Je směsí různě velkého množství včelího vosku a pryskyřic sebraných z rostlin-květních a listových pupenů (olše,jírovce,topoly,smrky,vrby,břízy, duby, slunečnice, ..) - Včelám slouží k dezinfekci úlu,mumifikaci usmrcených vetřelců (myší, rejsků, větší hmyz). Propolis má výrazné antibakteriální účinky. - Počet látek v propolisu je více jak 150 (nestálé složení = nelze uznat jako léčivo). Vlastnosti propolisu • Při teplotě 25-45st.C měkký, lepivý, poddajný, pod 15st.C křehký, tvrdý, tříštivý. • Barva žlutá až hnědá. • Rozpustný ve vodě,etanolu,éteru,glykolu – podstatná část složek rozpustná v alkoholu a vodě. Pyl Pylová zrna jsou samčí reprodukční buňky vytvořené na prašnících vyšších kvetoucích rostlin.Díky florokonstantnosti včely medonosné včela opyluje vždy jen jeden druh rostlin a tím efektivněji a účinněji oplozuje květy.Pro včely je zdrojem bílkovin a minerálních látek.Včely jej ukládají do buněk (fermentace a konzervace medem = lepší stravitelnost a archivace) . Složení pylu (sušený) - % • Voda 7-11 • Bílkoviny 7,5-35 • Cukry 1-37 • Tuk 1 – 20 • Popel 1-5 • Další látky 5-7 • Energie 1117kcal/pound Využití pylu • Prostata • Zánět močových cest • Potence u mužů • Nechutenství • Žaludeční vředy • Kosti a klouby • Podpora růstu vlasů a nehtů • Krevní oběh • Protipylová léčba* • ……. Med Historicky nejznámější sladidlo. Medem se rozumí potravina přírodního sacharidového charakteru, složená převážně z glukózy,fruktózy,organických kyselin, enzymů, a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar) ,výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice),nebo na živých částech rostlin včelami (Apis mellifera),které sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydrovat a zrát v plástech. Codex Alimentarius (1989) Dělení medu • Med květový • Základní surovinou je nektar –sladká tekutina vylučovaná žláznatým pletivem-nektáriemi květními hmyzosnubními rostlinami. • Rychleji krystalizuje • Má větší poměr jednoduchých cukrů • Barva bílá,čirá až po světle hnědou • Med medovicový • Základem je medovice – hustá sladká tekutina vylučovaná stejnokřídlým hmyzem (mšice,mery,červci…) ulpívající na povrchu rostlin,kde zasychají a vytváří lepkavé povlaky. • Pomalu krystalizuje nebo vůbec • Větší poměr složitějších cukrů a popelovin . • Barva převážně hnědá až hnědočerná Složení medu (%) • Med květový • Voda 13,5-22,9 * vyšší • Fruktóza 27,2 – 44,3 = • Glukóza 22-40,7 = • Sacharóza 0,2-10,1 méně* • Maltóza2,7-16 = • Melecitoza 0-15 0 • Dextriny+ost.v.cukry0,1-12,5 - • Kyseliny0,17-1,17 = • Popel 0,02-1,03 - • Protein 0,07-0,8 - • Prolin(mg/100g suš)15,4-151 – • Tuk 0,015 = • Ph 3,42-6,1 = • Vysvětlivky : = bez význam.rozdílu, +vyšší,- nižší • Med medovicový • Nižší *zpravidla do 18% • = • = • Více do 5% • = • Různě • + • = Grafické znázornění složek květového medu Grafické znázornění složek medovicového medu Grafické znázornění složek cukru Další významné látky v medu • Enzymy(glukosooxidasa,diastasa,invertasa,fostatasa,katalasa) • Vitaminy (0,1%) B1,B2,B6,kys.nikotinová,niacin,biotin, k.pantotenová,C • Minerální látky K,Na,Ca,Mg,P,S,Zn,Cl,Si,Fe,Cu,*Ag,Au,Mo,V,Sn • Organické kyseliny kys.glukonová,jablečná,citronová,vinná,octová …. • Aminokyseliny prolin,valin,lyzin,glycin,….. • Hormony • Barviva rostlinná • Vonné látky až 120 Uložení medu • V uzavřeném,dobře vymytém a suchém obalu s přiléhavým víčkem. • V temnu a chladu (optimální teplota 10-15 st.C) • Med je hydroskopický – přijímá vlhkost a pachy! Ztekucování medu : do 50st.C po dobu max.24 hod. • Ne v mikrovlné troubě! Med v obchodní síti • Kromě povinných údajů (hmotnost, trvanlivost,producent př.výrobce) označení druhu a původu medu (země EU,mimo EU,tropické oblasti)…. • =dávat přednost medu přímo od včelařů ! • Označení Bio je zavádějící Shrnutí • Přímé produkty : • Nepřímé produkty Včelnice Stavba pláství Plástev medu Zavíčkovaný plod dělnic a matečník Trubčina Líhnoucí se trubci Včeličky s pylovými košíčky Pyl a med Vyjímání pláství Zavíčkovaná plástev medu Odvíčkování Filtrace