ZAHRADA ČASNÉ JARO Jana Machalová, Jaroslava Kuřilová FENOLOGIE Pedagogická fakulta MU Kombinované studium ZS1BK_PBGP červen 2009 ČASNÉ JARO : březen-duben meteorologicko fenologická pozorování n Doplňte si dle vlastního regionu! n Datum nástupu fenologické fáze se bude lišit dle nadmořské výšky n Fenologická determinační rostlina: Vrba jíva (kvete) Pranostika: Zvyky: Velikonoce Praktické činnosti: sejeme, pikýrujeme, sázíme RANÁ ZELENINA NECHCE OD VÁS MOC, HLAVNĚ SE POSTAREJTE ABY MĚLA: n Čisté záhony – plevel bývá mnohem rychlejší než kulturní rostliny. Dáte-li mu šanci, budete mít úrodu poloviční. n Dostatek vláhy a vzduchu – ve slunečných dnech vystoupá teplota ve skleníku a pařníku klidně na třicet stupňů, proto dobře větrejte. Zalévejte pravidelně a vydatně, ale úměrně teplotám, při poklesu teplot omezte zálivku na nejnutnější potřebu. n Něco navíc prospěje vám i zelenině – černá fólie na pokrytí venkovních záhonů vám umožní ještě ranější výsev, zadrží teplo v půdě a zbaví vás práce s odplevelováním záhonu. PŘEDPĚSTUJEME ZELENINU: n Ve skleníku, pařeništi i na okně začínáme od poloviny měsíce s předpěstováním zeleniny - raných košťálovin a salátu. K dobrému a zdravému růstu potřebují rostlinky teplotu 12 až 15 °C a dostatek světla. Přístup světla k jednotlivým sazeničkám může zhoršovat hustý porost, a proto mladé rostlinky včas protřídíme nebo přepikýrujeme. Nedostatek světla a vysoká teplota jsou hlavními příčinami slabých sazenic. MRKEV, PETRŽEL n Z kořenových zelenin můžete opravdu brzy, v předjaří, vysévat mrkev (klíčí při třech stupních Celsia). Než bude dvacet stupňů, založí si kořeny, rostoucí nejlépe v těchto teplotách. Zároveň s mrkví, nejdéle však do konce března, vysévejte petržel, jež klíčí hodně dlouho. Pokud to nestihnete, kupte si semeno pastináku: rychleji vzchází a někteří pěstitelé mu dávají přednost pro menší náročnost a pěkné výnosy. RANÉ BRAMBORY: n V únoru začneme předkličovat rané odrůdy brambor. Předklíčení trvá čtyři až šest týdnů - brambory vysazujeme podle oblasti a počasí začátkem nebo koncem dubna. Hlízy uložené na vlhké rašelině nebo humózní zemině potřebují ke klíčení teplotu 7 až 12 °C a dostatek světla. Při slabém osvětlení jsou klíčky světlé a vytáhlé. Vhodné je použití podložek od ovoce, kořeny se pak při růstu vzájemně neproplétají. CIBULE, KOPR: n Vysévat můžete co nejdříve na jaře semeno cibule asi dva centimetry hluboko, v řádcích asi třicet pět centimetrů. n Při dobré klíčivosti je do tří týdnů venku – a pozor – při vzcházení nenechte záhon přeschnout. Cibule se pak jednotí asi na pět centimetrů a jak dorůstá, můžete průběžně protrhávat ty větší pro kuchyňskou spotřebu. n Zbylo-li vám neklíčivé semeno cibule z předešlých let, klidně ho přimíchejte k novému: ušetříte si práci s jednocením nejmladších rostlin. n Po polovině března najděte nezaplevelený záhon. Na něm můžete pěstovat voňavý kopr. První sklizně lístků na saláty či koprovku se dočkáte při pěkném počasí už za tři týdny (jako pod sklem) nebo za dvojnásobný čas, pokud se počasí nevydaří. ŘEDKEV: n Ředkvičku v klasické červeni postupně nahradily dvoubarevné a bílé, dnes koupíte směs barevných ředkviček v jednom balení. Krom zmiňovaných si pak pochutnáte na žlutých, oranžových i fialových ředkvičkách. Nároky mají všechny druhy stejné – po vytvoření pravých lístků projednotit na pár centimetrů a sklízet postupně, jak dorůstají bulvičky. Nemusíte zůstat jen u ředkvičky kulaté, vyšlechtěné odrůdy jsou i podlouhlé, tvarem jako malá karotka, nebo s protáhlými zúženými kořeny. CELER: n Celer vyžaduje hlinité, středně těžké půdy s vysokým obsahem organické hmoty a dobrou zásobou vápníku. Na lehčích půdách pěstujeme listový a řapíkatý celer, bulvový celer pro uskladnění raději na půdách těžších. Vzhledem k vysoké produkci organické hmoty má celer vysoké nároky na pravidelné zásobení vodou. Důležitá je zálivka při výsadbě a v druhé polovině vegetace při narůstání bulvy. Pěstujeme z předpěstované sadby. Vyséváme v únoru do skleníku a předpěstujeme při teplotách 15 - 20°C. ŠPENÁT: n Pěstování špenátu není náročné. Vyžaduje dobře hnojenou mírně zásaditou půdu a přiměřenou zálivku. Můžeme ho sázet prakticky po celý rok, buď brzy zjara, chceme-li sklizeň v létě, nebo koncem léta, abychom se z čerstvých vitamínů mohli radovat na podzim. Špenáty podle odrůdy vyrostou za 37–70 dní. Lístky se musí trhat ještě před rozkvětem. n Pěstuje se v mnoha odrůdách, které se od sebe liší velikostí a tvarem listů. Nejoblíbenější odrůdou je špenát zahradnický, jehož jemné listy vytváří s dalším jídlem vhodné kombinace i v syrovém stavu. KEDLUBEN: n Semena se vysévají už koncem února do teplého skleníku nebo v březnu do pařenišť, v dubnu lze sazenice vysadit na záhony. Průměrná doba pěstování je poměrně krátká, pohybuje se u raných odrůd od 8 do 12 týdnů, teplota klíčení se pohybuje kolem 17 °C. pěstujeme na středně těžkých, snadno záhřevných půdách, bohatých humusem a živinami, nejlépe s neutrální nebo slabě zásaditou reakcí. PÓREK: n Tato cibulnatá zelenina vyžaduje dlouhou vegetační dobu, a proto s výsadbou pórku začínáme co nejdříve. Pór vyséváme na venkovní záhon (pórek můžeme také předpěstovat ve skleníku v truhlíku). n Pórek vyséváme na vzdálenost 15 centimetrů. Pór lze sklízet za 16 až 20 týdnů po výsevu, ale vydrží na místě ve sklizňové zralosti celé měsíce. Pórek sklízíme vyrýváním od léta kdykoliv dle potřeby. n Dokud se pórek neujme, musíme ho vydatně každý den zalévat. Později je závlaha nutná jen výjimečně, pouze za suchého počasí. n Pórek pěstujeme v úrodné půdě, do níž jsme před výsadbou zapravili značné množství hnoje nebo kompostu. ZDROJE: n www.profizahrada.cz n www.zahradnictvi-hrdlicka.cz n www.kvetena.com n www.domacidilna.cz n www.abecedazahrady.cz DĚKUJI ZA POZORNOST!