Pěstitelství Živá neživá příroda IV Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 6 Ovocnictví Ing. Jedličková Helena Mgr. Hiklová Ivana Úvod: • Obsah • Základní charakteristika ovocných rostlin • Uživatelské členění • Rozmnožování ovocných rostlin • Ošetřování ovocných výsadeb • Modelové ovocné rostliny Ovocnictví Nauka o ovocných rostlinách se nazývá ovocnictví a zahrnuje: 1. Školkařství – rozmnožování a pěstování ovocných sazenic ve školkách. 2. Sadovnictví – pěstování dřevin na trvalém stanovišti až k produkci ovoce. 3. Pomologie – věda, která se zabývá studiem druhů a odrůd a jejich hodnocením. Zařazuje degustační zkoušky. Ovocné rostliny podle stavby nadzemní části dělíme na: 1. Stromy – nadzemní část dřevnatá s výrazně vyvinutým kmenem (jabloň, hrušeň, atd.) 2. Keře – nadzemní část dřevnatá bez kmene. Jednotlivé dřevnaté výhony vyrůstají ze země. (rybíz, líska, atd.) 3. Polokeře – nadzemní část je polodřevnatá, (plodná část je bylinná a na zimu odumírá) jednotlivé výhony vyrůstají ze země. (maliník, ostružiník) 4. Byliny – nadzemní část je bylinná (jahodník) Podle plodů dělíme ovocné plodiny na: 1. druhy s plodem dužnatým 2. druhy s plodem suchým. Dužnaté plody dělíme na: Suché plody zástupcem je oříšek Některé ovocné rostliny vytvářejí nepravé plody- souplodí. (souplodí peckovic – maliny, ostružiny nebo souplodí nažek – jahody) Uživatelské členění 1. Jádroviny - malvice 2. Peckoviny - peckovice 3. Skořápkoviny - oříšek - peckovice 4. Drobné ovoce - bobule - souplodí peckovic - souplodí nažek Rozmnožování ovocných rostlin: Generativní rozmnožování rozmnožování ze semen Podnož – rostlina ze semene na kterou se štěpuje ušlechtilá odrůda technikou štěpování (očkování nebo roubování). Podnože množené generativně se nazývají: Plaňka – podnož vypěstovaná ze semen planých stromů. Semenáč – podnož vypěstovaná ze semen kulturní rostliny. Vegetativní rozmnožování • nejdůležitější způsob získávání nových jedinců u ovocných rostlin. • Vzniká při něm nový jedinec (dceřiná rostlina) z části původní (mateřské) rostliny. • Tento postup množení umožňuje získat velké množství geneticky naprosto shodných jedinců, u kterých jsou zachovány všechny vlastnosti mateřské rostliny. • Vegetativním množením nekontrolovaného rostlinného materiálu se velice snadno šíří virové choroby. (Klasickým příkladem je šíření virové šárky u slivoní). Očkování • Očkování spočívá v tom, že ve výšce 0,1 až 0,2 m nad zemí se štěpuje seříznuté očko ušlechtilé odrůdy se štítkem na očištěnou podnož. • Technika očkování - T-řez očkovacím nožem se nařezává kůra podnože včetně lýka do tvaru písmene T a do vzniklé štěrbiny se vsune očko se štítkem. Roubování • Roubování je způsob zušlechťování ovocných a okrasných stromů, vinné révy a keřů. • Spočívá v přenesení části rostliny (roubu) na jinou rostlinu (podnož) a jejich funkční spojení (srůstem). Dělením trsů – dělení matečné rostliny- každý nový jedinec má dostatečný kořenový systém i nadzemní část (maliník). Odkopy – odkop, je rostlina, která vyrůstá z adventivního pupene mateřské rostliny. (švestky, višně) Hřížením – hříženec se vypěstuje z jednoletého výhonu pohříženého do země, který po určité době zakoření. (bobulové ovoce) Množení šlahouny - jde o oddělování zakořeněných i nezakořeněných šlahounů (jahody). Vypěstovaný stromek se sestává ze tří částí: • žádané odrůdy, která tvoří korunku • kmenotvorné odrůdy (mezikmenu) • podnože (kořenů) upevňující rostlinu v půdě Kmenné tvary určuje výška kmene, rozlišujeme: Vysokokmeny - do 2 m (alejové stromy) Polokmeny – do 150 cm (jabloně, slivoně, meruňky) Čtvrtkmeny – do 100 cm Zákrsky – do 60 cm Ošetřování ovocných výsadeb • Ovocné dřeviny usměrňujeme v růstu a plodnosti především řezem a hnojením. • Řez – tvarování koruny je podmíněno biologickými a ekonomickými hledisky. • Řez ovlivňuje – růst koruny i kořenového systému, plodnost, množství a kvalitu ovoce, životnost a zdravotní stav ovocných dřevin. • Řez v období vegetace podporuje plodnost, řez v období vegetačního klidu podporuje růst. • Řez – letní, zimní, dlouhý, krátký, udržovací, zmlazovací ad. • Hnojení – můžeme jím ovlivnit plodnost a kvalitu sklizně ovoce. • Živiny doplňujeme – statkovými i průmyslovými hnojivy Jabloň domácí (Malus silvestris) Hrušeň obecná (Pyrus communis) Třešeň (Prunus) Broskvoň obecná (Prunus persica vulgaris) Meruňka obecná (Prunus armeniaca vulgaris) Líska obecná (Corylus avellana) Ořešák královský (Juglans regia) Meruzalka rybíz - angrešt (Ribes) Ostružiník maliník (Rubus idaeus) Jahodník (Fragaria) Děkuji za pozornost Přeji hezké odpoledne Helena Jedličková