TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová . Úvod: nLidský organismus potřebuje pro zajištění všech životních funkcí dostatečný příjem vody, energie, živin cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů. Zdrojem těchto látek je potrava, která se do těla dostává a dále zpracovává v trávicí soustavě. Jednotlivé úseky trávicí soustavy - dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo i konečník se na zpracování a využití potravy podílejí specifickým způsobem. Dutina ústní nZUBY: řezáky, špičáky, zuby třenové, stoličky n n n n n n n n3 PÁRY SLINNÝCH ŽLÁZ: příušní, podčelistní, podjazykové – sliny: 99% vody, 1% soli + bílkoviny – MUCIN n HLTAN (pharynx) nHltan – trubice, okolo 14-15 cm nMá tři oddíly: nNosohltan nÚstní část hltanu nHrtanová část nEpiglottis - příklopka hrtanová zabrání vstupu potravy do hrtanu nDále pak potrava postupuje do jícnu . ŽALUDEK (ventriculus, gaster) nje nejširší částí trávicí trubice ve tvaru plochého vaku.. Navazuje na jícen, z druhé strany z něj vychází duodenum (dvanáctník), část tenkého střeva. nobjem okolo 2 litrů nJeho funkce spočívá v rozmělňování potravy a jejím částečném natrávení nEnzym Pepsin – účastní se trávení v žaludku Tenké střevo (intestinum tenuae) n5-6 metrů dlouhé a 3-3,5 cm široké nTenké střevo člověka má tři části –duodenum -dvanáctník, jejunum - lačník a ileum - tračník nJe hlavním absorpčním orgánem. Jeho plocha je dána velkou délkou orgánu a tím, že sliznice vytváří četné řasy a klky a také buňky sliznice mají povrch členěný do malých klků. Tlusté střevo (intestinum crassum) nkonečný úsek trávicí trubice, kde probíhá konečné zahušťování a vyměšování potravy z těla. V tlustém střevě se vstřebávají zbylé vitamíny a minerály a také voda. Nestravitelné zbytky jsou zahušťovány, vzniklé výkaly odchází konečníkem z těla ven. Na procesu tvorby stolice se významně podílí zde usídlené symbiotické bakterie – tzv. střevní mikroflóra Játra (hepar) nJátra patří mezi největší a nejdůležitější orgány lidského těla nJsou klíčovým orgánem zajišťujícím energetickou látkovou výměnu a přeměnu živin nProbíhají v nich procesy související s metabolismem a detoxikací nSoučástí jater je žlučník . Nemoci trávící soustavy: nSalmonelóza: akutní zánět žaludku a střev nPeptické vředy: místní poškození žaludku nebo dvanáctníku nHepatitidy: zánět jater nŽlučníková kolika: žlučníkové kameny nRakovina tlustého střeva: jedna z nejběžnějších rakovin v prům.zemích nZánět slepého střeva n n n n