Lokalizační faktory zemědělství Geografie výrobní sféry Přednáška č. 2 Lokalizační faktory zemědělství  Přírodní  Reliéf  Klimatické  Pedologické  Sociálně-ekonomické  Celá řada faktorů (viz dále  Ve vztahu s rozmístěním působí celý komplex přírodních podmínek, územně diferencovaný  Topografická poloha na Zemi může být modifikována lokálními činiteli Vliv georeliéfu na zemědělství  Nezbytnou základnu pro veškerou hospodářskou činnost lidské společnosti (až na výjimky) představuje pevnina  ZV potřebuje největší plochy  Georeliéf ovlivňuje zem. využití půdy především:  nadmořskou výškou,  svažitostí,  typem georeliéfu ,  expozice  Horizontální pásmovitost  Výšková stupňovitost  Typy georeliéfu ovlivňují ZV v makro i mezo měřítku  Každá rostlina má v dané zeměpisné poloze svůj výškový limit – s rostoucí nadm. výškou zem. ubývá  Nížiny poskytují ve světovém měřítku větší možnosti pro zem. Na druhé straně nížiny v rovníkovém klimatu jsou výjimkou, jsou méně přitažlivé než okolní pohoří (Peru, Mexiko)  90 % zem. výroby se vyprodukuje do nadm. výšky 300 m, tj. necelé 4 % celkové rozlohy souše  J a JZ svahy proti S svahům  Nadmořská výška rovněž ovlivňuje způsob využití půdy  Jedná se především o možnosti a stupeň mechanizace jednotlivých operací  Nesprávné využití mechanizace na svazích (např. orba po svahu…) má za následek urychlení svahových pochodů – eroze půdy  Zejména spolu s použitím erozně nebezpečných plodin na svazích – kukuřice, brambory…  Odnos půdy ochuzuje pole o živiny (horní část) a spláchnuté materiály ohrožují komunikace, čistotu vod v tocích a celkově zhoršují ŽP zemědělských krajin (dolní část)  Obecně platí – s rostoucím sklonem pozemků klesá výkonnost mech. prostředků, rostou požadavky na různé jejich konstrukční úpravy a tím i jejich cena  Georeliéf výrazně ovlivňuje ZV i svojí svažitostí, tj. sklonem svahů Z hlediska nasazení mech.prostředků lze pozemky podle sklonu rozdělit na:  pozemky se sklonem 0–12° – bez omezení, komplexní mechanizace všech pracovních operací je vyřešena  pozemky se sklonem 12–22° – omezení tahovými a stabilizačními vlastnostmi, je nutné konstruovat a používat speciální zařízení Sklon svahů:  do 10, max. 15°, polní hospodaření je možné  do 20–25°, pastvinářství  do 30°, lesní hospodářství, zřídka do 35°  od 30 do 60°, vinohrady s použitím terasování  S velkou svažitostí a nebezpečím eroze se již vyrovnaly některé národy od nejstarších dob (Čína, Japonsko, Filipíny)  Terasování pozemků na výhodných slunečních svazích (až do 2300 m n.m.) Vliv půdy na zemědělství  Půdní fond – základní výrobní prostředek  Půda vzniká z matečné horniny díky půdotvorným procesům, půdní poměry se mění v závislosti na povaze matečné horniny a charakteru půdotvorných procesů, které závisejí na podnebí, vegetaci atd.  Z hlediska geografie zemědělství je důležitá otázka vhodnosti jednotlivých půd pro zemědělství a stupeň jejich využití pro zem. účely  Zvláštnosti půdy – nelze libovolně rozšiřovat, tak jako jiné výrobní prostředky, investice vkládané do půdy nevytváří novýVP, jen jí pouze obnovují (např. hnojením)  Půdy jsou složeny ze čtyř základních materiálů:  anorganické látky (alochtonní – přinesené, autochtonní – vzniklé na místě)  organické látky (neživé zbytky org., živé org. v půdě)  voda (několika formách), nejpodstatnější je voda dostupná rostlině, schopná rozpouštět a transportovat do rostliny minerální látky  vzduch – jeho množství a složení kolísá podle stavu nakypření a přítomnosti organismů v půdě  Podle zrnitostního složení rozlišujeme půdní druhy. ČSN rozlišuje celkem 7 základních druhů (třídění je dáno především procentuálním zastoupením jílnatých částic – menší než 0,01 mm).  V běžné zemědělské praxi se půdy, podle zrnitostního složení dělí na lehké, střední, těžké a velmi těžké Lehké půdy  Písčité půdy (do 20 % jílnatých částic), obsahují větší množství hrubších částí, zejména písku. Půdy chudé na živiny, snadno se vysuší a rostliny na nich trpí nedostatkem vláhy. Snadné vyluhování živin, vyplavovány do spodních vrstev, dobře se zahřívají, ale rychle ztrácejí teplo.  Jemnější tzv. hlinité písky, jsou nejúrodnější  Váté písky – jsou méně vhodné pro zemědělství  Lehké půdy se hodí jen pro některé plodiny – brambory, některé teplomilné plodiny, musí mít dostatek vláhy a být dostatečně hnojeny Střední a středně těžké půdy  Obsah jílnatých částic od 20 do 45 %, od písčito-hlinitých půd až po jemnější hlinité půdy  Jsou to půdy s výraznější převahou jemných půdních částic nad písečnými zrny  Mají ze všech půdních druhů nejpříznivější vlastnosti, mají nejvhodnější poměr vody a vzduchu  Nerozbředají deštěm a při nedostatku vláhy v půdě příliš nevysýchají  Mají dobrou soudržnost a po obdělání zůstávají dlouho kypré  Hodí se pro pěstování většiny plodin Těžké půdy  Jílovito-hlinité půdy (45–60 % jílnatých částic)  Půdy tuhé, vazké a uléhavé, za vlhka se mažou, za sucha tvrdnou  Zpracovatelnost ještě není tak obtížná  Při vhodné vlhkosti se snadno obdělávají a kypří  Za sucha se hroudy dají rozdrobit  Jsou vhodné pro obiloviny i jiné plodiny Velmi těžké půdy  Jílovité půdy (60–75 % jílnatých částic)  Obsahují největší množství jílnatých a koloidních částic  Mají velkou soudržnost, značnou vodní kapacitu a silnou sorbční schopnost  Vyznačují se malou provzdušněností  Jsou málo propustné, snadno se zavlažují  Při vysýchání se na jejich povrchu tvoří kůra, která praská a tvoří se v ní trhliny  Rozklad org. látek v nich probíhá pomalu, jsou biologicky méně činné  Lze je ovšem zúrodnit příslušnými agrotechnickými zásahy  Hodí se pro pěstování kukuřice, řepy a daří se i pšenici Kamenité půdy  Představují zvláštní skupinu, která je rozšířena především ve vyšších polohách, obsahují více než 80 % hrubozrnné drtě a kamení  Možné využít jen pro pěstování málo náročných plodin  Jen tehdy obsahují-li alespoň 15 % jemných částic  Jsou velmi chudé na živiny, dobře propustné a vzdušné  Biologická činnost je v nich velmi slabá  Na základě působení půdotvorných činitelů a geneze půd jsou rozlišovány jednotlivé půdní typy:  půdy tundrové  podzoly a půdy podzolové  hnědé lesní půdy  šedé lesní půdy  černozemě  kaštanové půdy  šedé půdy  slané půdy  laterity a půdy lateritické  náplavové (nivní) půdy  rendziny, slínovatky  Na území ČR se setkáváme s následujícími hlavními půdními typy  V názvosloví (nomenklatuře) půd nepanuje dosud ani v rámci našeho státu naprostá shoda, proto jsou uvedeny některé ekvivalentní názvy Černozemě (Haplic Chernozem)  Jsou nejúrodnější půdy a proto jsou zemědělsky nejvíce využívány, jsou rozšířeny v našich nejsušších a nejteplejších oblastech, kde vznikly v raných obdobích postglaciálu pod původní stepí a lesostepí.  Matečným substrátem jsou většinou spraše, jen místy se uplatňují také zvětraliny slínovců, vápnité terciérní jíly nebo vápnité písky  Nadmořská výška výskytu černozemí zpravidla nepřesahuje 300m, roční úhrn srážek 450-650mm, prům.roční teplota je nad 8°C.  Pro půdní profil je charakteristický nápadně mocný, tmavě zbarvený humusový horizont, který obvykle zasahuje do hloubky 60-80 cm.  Č. jsou nejčastěji středně těžké, bez skeletu s vyšším až vysokým obsahem kvalitního humusu (3%), mají neutrální reakci a velmi dobré sorpční vlastnosti  Také fyzikální vlastnosti jsou většinou velmi příznivé  Podle uplatnění podřízeného půdotvorného procesu lze v rámci černozemí rozlišit hlavní subtypy:  Č.karbonátová – s obsahem uhličitanu vápenatého v celém horizontu  Č. (typická) – s hum.hor.ochuzeným o uhl.vápenatý  Č. degradovaná – s náznakem iluviálního hor. na přechodu do matečného substrátu  Č. lužní – s projevy oglejení nebo glejového procesu, depresní polohy.  V současné době jsou Č prakticky bez výjimky využity jako orná půda.  Č. mají vysokou agronomickou hodnotu, jsou vhodné pro naše nejnáročnější plodiny: cukrovku, kukuřici, pšenici, ječmen a vojtěšku. Hnědozemě (Orthic Luvisol)  Jsou zastoupeny v nižším stupni pahorkatin nebo v okrajových částech nížin  Podnebí je poněkud vlhčí než u černoz. obl., roční úhrn srážek je od 500 do 700 mm, prům. roční teplota od 7 do 9°C  H. vznikaly pod původními dubohabrovými lesy  Půdotvorným substrátem ke nejčastěji spraš, dále sprašová hlína nebo i smíšená svahovina  H. jsou nejvíce rozšířeny mezi 200 až 450 m n. m., na plošinách nebo mírněji zvlněných pahorkatinách, někdy i vrchovinách.  Hlavním půdotvorným procesem je illimerizace  Pod humusovým horizontem (25–30cm) leží slabě zesvětlený eluviální (ochuzený) horizont,který je u většiny H. orbou zcela zlikvidován (přiorán).V hloubce 30-50cm je mocný, hnědě až rezavohnědě zbarvený horizont iluviální (obohacený), o jílovou substanci,  H. jsou nejčastěji středně těžké, někdy i těžší půdy.  Obsah humusu je nižší než u Č. (1,5–2%), jeho složení je však stále příznivé  Půdní reakce je zpravidla slabě kyselá, sorpční vlastnosti jsou poněkud zhoršeny, fyzikální vlastnosti jsou obvykle příznivé  U H. lze rozlišit tyto nejdůležitější subtypy:  H. typická – s hum.horizontem přecházejícím přímo do iluv.hor.,eluv.h. byl orbou likvidován  H. oglejená - s projevy oglejení v půdním profilu. Eluv.h.zpravidla opět chybí  H. illimerizovaná – se zachovalým eluviálním horizontem  Také H. jsou velmi hodnotnými zem. půdami, které se agronomickou hodnotou blíží Č.  Proti Č. mají výhodu, že jsou méně náchylné k vysýchání  Nejvhodnějšími plodinami jsou především náročné obiloviny, pšenice a ječmen, dále cukrovka a vojtěška Illimerizované půdy (Albic Luvisol)  Jsou značně rozšířené ve středních výškových stupních, zejména v pahorkatinách a vrchovinách.  Podnebí je již značně humidnější, roční úhrn srážek kolísá v rozmezí 550–900 mm, prům. roční teplota se pohybuje mezi 6 až 8 °C.  Tyto půdy vznikaly převážně pod kyselými doubravami a bučinami  Matečným substrátem jsou nejčastěji sprašové hlíny, středně těžké glaciální sedimenty, smíšené svahoviny atd.  Il.půdy jsou nejvíce zastoupeny mezi 250 až 500 (max. 600m) m n. m., v terénu s ploššími úseky někdy jen mírně , jindy i výrazněji zvlněného reliéfu.  Hlavním půdotvorným procesem je opět illimerizace, která se zde uplatňuje velmi výrazně  Pod humusovým hor. (do 30 cm), leží několik dm mocný eluviální horizont, zpravidla i silně vybělen, postupně přechází v rezivohnědý iluviální horizont, který zasahuje velmi hluboko do matečného substrátu  U il.půd se setkáváme s další charakteristickou vlastností, s oglejením  Zrnitostně jde o středně těžké a těžší půdy, obsah humusu je střední (1,5–2 %), jeho kvalita je méně příznivá  Půdní reakce je obvykle kyselá, sorpční vlastnosti jsou již silně zhoršené  Fyzikální vlastnosti, zejména v zhutnělém iluviálním horizontu, jsou značně nepříznivé (malé provzdušnění)  Hlavní subtypy:  Ill.půda typická – se slabším uplatněním procesu oglejení  Ill.půda oglejená – s výrazným uplatněním tohoto procesu  Zem. jsou tyto půdy podstatně nižší kvality , zejména vzhledem k občasnému převlhčení, možnost podstatného zlepšení skýtají meliorační úpravy  Vhodnými plodinami jsou zejména obiloviny, jetel, místy v nižších polohách i vojtěška s cukrovkou Hnědé půdy (Eutric Cambisol)  Jsou nejrozšířenějším půdním typem v ČR (v pahorkatinách a vrchovinách, tak i v horách)  Klima převažuje humidnější, mírně teplé, roční úhrn srážek se obvykle pohybuje mezi 500 až 900 mm, prům. roční teplota mezi 4 až 9 °C.  Původní vegetací byly listnaté lesy (dubohabrové až horské bučiny)  Jako matečný substrát se uplatňují téměř všechny horniny skalního podkladu  Hnědé půdy jsou nejvíce rozšířeny mezi 450–800 m n.m.  Jsou vázány většinou na členitý reliéf, svahy , vrcholy, hřbety apod.  Statigrafie H. půd – pod obvykle mělkým humusovým horizontem leží hnědě až rezavohnědě zbarvená poloha, ve které probíhá intenzivní vnitropůdní zvětrávání.Teprve hlouběji vystupuje méně zvětralá hornina, v tomto horizontu rovněž přibývá skeletu  Půdy jsou lehké (pískovec, žula), středně těžké ( čedič, ruly), nebo i těžké většina břidlic, lupky)  Obsah humusu silně kolísá, složení humusu je zpravidla méně kvalitní  Půdní reakce je obvykle slabě kyselé až kyselá  Sorpční vlastnosti se mění v závislosti na obsahu humusu a zrnitostním složení  Podobně kolísají i fyzikální vlastnosti  U hnědých půd rozlišujeme tyto hlavní subtypy:  H.půda eutrofní – s vysokým obsahem humusu, bazické horniny  H.půda typická – nižší obsah humusu, poněkud zhoršené sorpční vlastnosti, kolem 400m  H.půda kyselá – 400-600m.n.m.  H.půda silně kyselá – nad 600 m  H.půda oglejená a glejová  Hnědé půdy jsou střední až nižší kvality  Jejich hlavní nevýhodou je malá mocnost půdního profilu, častá skeletovitost  Využívají se pro pěstování brambor a méně náročných obilovin a lnu Vliv klimatu na zemědělství  Klima je komplexem základních faktorů, které ovlivňují zemědělskou výrobu  Působí na ní zejména množstvím a formou vody a srážek, teplotou, větrem a slunečním svitem  Vymezuje hranice oblastí pro vhodné a efektivní pěstování plodin  Kromě mikroklimatu má značný význam i místní klima (mezoklima), především teplotní poměry v přízemní vrstvě vzduchu (mrazové kotliny), teplotní poměry na povrchu půdy i v ní, vlhkost vzduch apod.  Rostlinný kryt ovlivňuje tepelnou bilanci a vlhkostní poměry přízemní vrstvy vzduchu, kladně i záporně  Počasí (povětrnostní podmínky) se od všech ostatních faktorů podmiňujících výnosy liší neobyčejnou proměnlivostí v prostoru i čase  Závislost plodin na srážkách se zvyšuje nejen v závislosti na půdních podmínkách a suchosti klimatu, ale i s nerovnoměrným rozdělením srážek  55–65 % výnosové variability způsobují srážky  Teplo a voda jsou dva prvky, které jsou nezbytné pro rostlinnou asimilaci a proto se jejich vliv zvlášť výrazně a diferencovaně uplatňuje u rostlinstva TEPLO  Nezbytnou podmínkou pro růst a vývoj rostlin  Hl. zdrojem je primární sluneční záření, které proniklo atmosférou na povrch rostlin a teplota jejich okolí  Z hlediska růstu a vývoje všech rostlin mají základní význam tzv. kardinální body teploty  Každá rostlina potřebuje v určitých fázích vývoje určitou teplotu, pohyb teplot přes tyto meze vede k poškození nebo zániku rostliny  minimální teplota – nejnižší teplota, při níž rostlina začíná růst  teplota optimální – při nejrychlejším růstu  maximální teplota – růst ustává  V agroklimatické praxi jsou stanovovány tzv. teplotní charakteristiky ve vztahu k vegetaci  Biologická nula – dána biologickým minimem teploty, při které příslušná rostlina přestává vegetovat. U většiny polních kultur v pásmu mírného klimatu je to přiT = 5 ° C. Během vegetace je však hodnota biologického minima pro různé růstové fáze velmi rozdílná. Liší se i podle druhu a odrůdy rostlin.  Aktivní teplota – teplota vzduchu pokud je vyšší než teplotní biologické minimum rostliny.  Vegetační termická – součet průměrných denních teplot od zasetí do sklizně  Velký význam má též doba nástupu a délka trvání nízkých teplot, tj. datum jarních i podzimních mrazů  Mráz ovlivňuje i možnosti zem. obdělávání půdy, např. trvale zmrzlé půdy nelze zemědělsky využívat, pouze se spásá přirozený pokryv  Rostliny se navzájem od sebe výrazně odlišují i co se týče nároků na SVĚTLO  rostliny dlouhého dne (i nad 14 hodin) – (len, cukrovka, cibule, špenát)  rostliny krátkého dne, vyžadující kratší dobu osvětlení – (konopí, kukuřice, salát, sója, ředkvička) VODA  Nezbytná podmínka růstu rostlin  Rozpouští minerální látky v půdě a transportuje je  V oblastech, kde tento rozklad není možný rostlinstvo chybí, nejsou vhodné podmínky pro zemědělství ani pro trvalé osídlení člověkem  Nadbytek vody způsobuje uhnívání kořenů  Nedostatek vody se projevuje poruchami metabolismu celé rostliny  Nezbytné množství vody závisí na druhu rostliny, na teplotě a vlhkosti vzduchu  Potřeba vody u rostlin se vyjadřuje tzv. transpiračním koeficientem  množství vody transpirované na 1g vyprodukované sušiny.Výdajová složka – transpirace – je určována jednak teplotním gradientem mezi listem a okolní atmosférou, jednak relativní vlhkostí okolního vzduchu (i jeho pohybem)  hodnotyTK pro různé plodiny rozdílné  Pro rostliny jsou použitelné pouze ty zdroje, které v území zůstanou, tj. vsáknou se do půdy a jsou dostupné kořenovému systému  Zabezpečit rostlinám dostatek vody nebo omezit škodlivé důsledky nedostatku vody lze jen regulací jak vodní bilance v rostlině, tak vodního režimu v půdě – závlahy, meliorace apod.  Destruktivní charakter vody – přívalový déšť, poničení vegetace, snížení výnosu, dlouhodobé snížení přirozené úrodnosti půdy, zvýšená eroze půdy  Eroze půdy – tenčí se vrstva ornice, kumulace jemného materiálu ve spodních částech, vznik erozních rýh a strží, růst splavenin  Průběh vodní eroze ovlivňuje mnoho faktorů (délka svahu, sklon svahu, vegetační kryt, použitá agrotechnika…)  Destrukce povětrnostními – vítr, krupobití, námraza, sníh apod.  Proti některým se již zemědělci brání – např. větrolamy, kamenné zídky, vyšlechtění odrůd s nižším vzrůstem atd.  Vliv sněhu – srážky ve formě sněhu v období vegetačního klidu žádané – sníh zabraňuje vymrzání ozimů, vysoušení či odvátí půdy, významný zdroj vláhy pro ornou půdu  Na jaře sníh, hlavně ve vyšších polohách způsobuje řadu negativních dopadů – zpožďuje jarní práce, prudké tání – záplavy  Sněžení v době vegetace – negativní, často spojeno s mrazy, mokrý sníh – lámání dřevin, výrazné ztráty sklizně (ovoce, vinná réva)  Vliv větru – kladný vliv – opylování rostlin, vliv na vlhkost půdy, přečerpávání vody, pohonná síla – negativní vliv – přenášení semen plevelů, větrná eroze, deflace, vysazování větrolamů  Užitkovost zemědělské výroby ovlivňuje i výskyt škůdců, jak rostlinných (plevele), tak živočišných (hmyz, hlodavci apod.) Značná vlhkost a vyšší teplota působí příznivě na růst hub, bakterií a plísní a přispívá k šíření těchto nákaz  Přírodní podmínky vytvářejí svým komplexním působením určité hranice zemědělství (limity). Může jí být určitá nadmořská výška, zeměpisná šířka, sucho apod.  Takových hranic lze stanovit řadu – tři odlišné a nejpodstatnější přírodní limity: 1. Skutečná hranice zemědělství (území, kde schází jeden z nepostradatelných faktorů zemědělství) 2. Hranice možná – člověk může svojí činností do určité míry limity posunovat 3. Hranice rentability – zemědělského využití daného území Vliv SE faktorů na zemědělství  1. Dosažená vývojová úroveň společnosti  2.Vlastnictví a způsoby využívání a obdělávání půdy  3. Koncentrace spotřeby – vytváření trhů  4. Změny ve struktuře spotřeby potravin a zem. surovin  5. Změny na úrovni odběratelských vztahů související se změnami v potravinářském průmyslu  6. Doprava a poloha závodu  7. Pracovní síly  8. Opatření (zásahy) centrálních nebo místních státních orgánů motivované ekonomickými, politickými a jinými skutečnostmi  9.Velikost, typ závodu a jeho efektivnost  10. Mechanizace  11. Chemizace  12. Biologizace  13. Produktivita a intenzita výroby  1. Dosažená vývojová úroveň společnosti  Vliv na zem. výrobu na objem a strukturu zem. produktů a jejich dodávání na trh  Čím vyspělejší společnost, tím vyspělejší zemědělství  2.Vlastnictví a způsoby využívání a obdělávání půdy  Vlastnictví půdy ovlivňuje systém zem. podniků a využívání  Státní/soukromé – individuální využití, menší výrobní jednotky – farmy  Družstevní – potlačení individuality  Na Z převažuje velkovýroba, koncentrace půdního fondu  Rozvojové země – nutná agrární reforma  3. Koncentrace spotřeby – vytváření trhů  Působení hl. v minulosti  Nadbytek produkce – utváření měst a trhů – pokles venkovského obyvatelstva  Zem. výroba byla velmi rozptýlená  S nástupem dopravy se dováží více surovin – ve světě se vytváří specializované produkční oblasti (koření, káva, kakao, kaučuk…)  VonThünen J. H. von Thünen – lokalizace zem. výroby  Prostorová problematika se dostává do ekonomické analýzy teprve při zkoumání ekonomiky zemědělství v souvislosti s problematikou pozemkové renty (Johann Heinrich vonTühnen, 1. pol. 19. stol.)  Schéma „izolovaného státu“ odděleného od ostatního světa a nemajícího s ním žádné vztahy:  Je uvažována úrodnost stejná pro všechny pozemky, stejné klimatické podmínky a stejné možnosti dopravy všemi směry  Dopravní náklady jsou úměrné pouze vzdálenosti a množství dopravovaných výrobků  Výrobní jednotky prodávány na jediném trhu uprostřed tj. v geografickém středu roviny a platí – li jednotná cena pro každý výrobek zní základní otázka takto: jak se uspořádá okolo daného trhu výroba aby na každém pozemku bylo dosaženo maximální renty?  Kdyby se jednalo o jediný výrobek, klesala by renta se zvětšující se vzdáleností od trhu – rozdíl ceny a dopravních nákladů. Obecně je dána poloha pozemku a tím i jeho vzdálenost od trhu. Diferenciální renta závisí na:  vyráběném výrobku  ceně na trhu  dopravních nákladech  Chce-li majitel maximalizovat rentu musí vyrábět jen určitý výrobek. Jednotlivé plodiny se potom budou lokalizovat tak aby vyhověly požadavku maximální renty na každém pozemku v dané vzdálenosti od trhu.To neznamená, že by se dosáhlo maximální renty na všech pozemcích, ale jen maximalizace vzhledem k dané poloze.V tomto případě je však dosaženo maximalizace součtu všech rent v izolovaném státě.  Thünenova teorie tedy přináší tyto závěry:  v blízkosti města se budou pěstovat produkty, které se vzhledem ke své ceně budou vyznačovat relativně velkou váhou a výrobky lehko podléhající zkáze, které nesnášejí delší dopravu z technických příčin,  se vzrůstající vzdáleností se budou postupně umisťovat takové výrobky, aby se pokud možno nezvyšoval poměr dopravních nákladů k ceně,  uspořádání výroby kolem jediného centra bude ve firmě koncentrických kruhů  4. Změny ve struktuře spotřeby potravin a zem. Surovin  Po 2. sv. v. – rostly příjmy obyvatelstva, rostla životní úroveň – změny ve spotřebě potravin – narůstá spotřeba „drahých“ surovin, tzn. hl. živočišného původu  Zemědělství muselo reagovat větší produkcí živoč. výrobků, změny v rozmístění zem. výroby (obiloviny dřív pro lidi, později z 80 % jako krmivo)  60., 70. léta – růst spotřeby živ. Produktů  80., 90. léta – extenzifikace, alternativní zemědělství  Současnost – spotřeba živ. prod. dosáhla maxima, hledí se více na kvalitu než kvantitu  5. Změny na úrovni odběratelských vztahů související se změnami v potravinářském průmyslu  Nové produkce v nejrůznější úpravě – konzervace…  Otázka, kde zpracovávat produkty – v místě produkce nebo spotřeby? – lokalizační faktory  6. Doprava a poloha závodu  Vnější funkce – výměna zboží mezi producenty a spotřebiteli  Vnitřní funkce – uvnitř producenta  Dříve jen zvířecí potahy – spotřeba omezena v určitém prostoru  Nástup moderní dopravy umožnil vznik trhu, odtrhly se produkční oblasti od spotřebních  Rozvoj mrazírenství  7. Pracovní síly  Specifické rysy – dáno charakterem práce a zaostávání zem. výroby za ostatními obory  Vliv mechanizace – urychlení – změny v zaměstnanosti (pokles)  Rozvojové země  skrytá nezaměstnanosti  Vysoká zaměstnanost v zemědělství (60–80 %)  Pěstování některých plodin (čaj) umožňuje vysokou hustotu zalidnění  8. Opatření (zásahy) centrálních nebo místních státních orgánů motivované ekonomickými, politickými a jinými skutečnostmi  Některé problémy trh nevyřeší, nutný zásah státu  A) obchodní politika jednotlivých států (EU)  Celní ochrana před zahraniční konkurencí  Politika dotací – když je nadprodukce, musí se jít při vývozu pod cenu  B) obchodní politika prováděná nadstátními organizacemi na základě mezinárodních dohod sdružující významné producenty  Nadnárodní celky, které si hlídají, aby nedošlo k nadprodukci a snížení cel  GATT (liberalizace obchodu se zem. surovinami) –WTO  CAIRNS – největší producenti potravin (USA, Brazílie, Kanada,…)  EU  9.Velikost, typ závodu a jeho efektivnost  Malý podnik musí hospodařit s větší intenzitou, často specializace  Velké podniky – extenzifikace  V EU – značné regionální rozdíly ve velikosti farem  10. Mechanizace  Nahrazení ruční práce strojem, snížení výrobních nákladů  Urychlení pracovních postupů, zvýšení produktivity  Změny v rozsahu obdělávané půdy  Precizní zemědělství – zem. systémy, které využívají moderní technologie  11. Chemizace  Růst intenzity rostlinné výroby  Průmyslová hnojiva  Ochranné chemické prostředky – pesticidy  Herbicidy – ničí plevel  Insekticidy – ničí hmyz  Fungicidy – ničí houby a plísně  Negativní vliv přehnojování  12. Biologizace  Snaha nahradit chemizaci  A) užiteční živočichové – hl. ve sklenících  B) houby a bakterie  C) mikroorganismy a viry  D) rostliny (např. ředkev zápachem odrazuje škůdce)  E) feromony – signální látky, které negativně ovlivňují sexuální chování hmyzu  F) repelenty a reduktory – odpuzují hmyz  13. Produktivita a intenzita výroby  Ukazatelem intenzity je hektarový výnos (produkce dosažená z jednotkové plochy)  Intenzifikace (zvýšení množství produkce z jednotky plochy) x extenzifikace  Produktivita – snaha o snižování práce na jednotku plochu  Snaha států o vlastní produkci potravin  Ne každá země má dostatek půdy – intenzifikace  Země s dostatkem půdy (USA) – extenzifikace  Makroekonomické podmínky – hosp. politika státu, politika sociální, …  Mikroekonomické podmínky – působí uvnitř podniku (množství a kvalita výrobních prostředků, počet a kvalita pracovních sil, organizace podniku)