K V A S I N K Y Kvasinky patří mezi houby a jsou to jednobuněčné organismy. Jako všechny houby patří mezi heterotrofní organismy, to znamená, že využívají organické látky z okolí – nejčastěji cukry, jejichž rozkladem získávají energii pro svůj život a rozmnožování. Za příhodných podmínek se kvasinky rychle nepohlavně rozmnožují pučením. (Méně často se rozmnožují pohlavně). Kvasinky jsou velmi významné zejména pro potravinářský průmysl, využívají se při výrobě piva, vína, octa, zelí a některých druhů pečiva. Pokus – ROZMNOŽOVÁNÍ KVASINEK ZA RŮZNÝCH PODMÍNEK Pomůcky: 3 Petriho misky, kvasnice, voda (studená, vlažná, horká),ocet, cukr Postup: 1) Nalijte do Pertiho misek vodu. Do jedné z misek přidejte lžíci octa, do druhé lžičku vody, třetí miska je jen s vodou. 2) Do každé z misek přidejte stejné množství kvasnic. 3) Položte misky na okno a nechte působit po dobu 60 minut. 4) Pozorujte, jak se změnil obsah misek po dané době. 5) Vzorek s misky s nejlepším výsledkem můžete vložit pod mikroskop a pozorovat. Hypotéza: _________________________________________________________ _________________________________________________________ Pozorování: _______________________________________________________ _______________________________________________________ Závěr: ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------- Vysvětlení: K pučení kvasinek nejlépe dochází v ideálních podmínkách, tedy v teplém (nikoliv horkém) prostředí a s dostatkem energie, tedy cukrem. V ostatních prostředích dochází k pučení pomaleji nebo k němu vůbec nedochází.