Box Bio 6 - Koala – australský pojem • Koncem 19. století žily v Austrálii miliony koal. Byli místními obyvateli stříleni pro zábavu a pro zisk kožešin. Ještě koncem 20. let minulého století byly vyvezeny milióny kožek (statistika pro rok 1927 vykazuje 2 600 000 kožek). Další výrazné snížení početnosti způsobilo vypalování lesů na pastviny a zemědělskou půdu. Až zákaz dovozu koalích kožešin do USA spolu s výraznou redukcí početnosti inicioval vyhlášení zákonné ochrany koal australskou vládou. Počty chráněných koal byly odhadnuty na několik tisíc. Záchrana koal je reálná pouze v přirozeném prostředí – koalu jako potravní specialistu lze obtížně chovat v zoologických zahradách. • Koaly se živí výhradně těžce stravitelnými listy blahovičníku (denní spotřeb činí kolem jednoho kilogramu). Pro rozklad této potravy rozkládá má neobyčejně vyvinuté až dva a půl metru dlouhém slepém střevě. Navíc koalové z určité oblasti žerou listí druhu blahovičníku, kterého se koalové z jiné oblasti ani netknou - a obráceně. Než byla tato skutečnost odhaleno, uhynulo mnoho nově vysazených jedinců hlady v blahovičníkových porostech nevhodného složení. Listí blahovičníků obsahuje kromě jiných éterických olejů i cineol a phellandren. První snižuje tělesnou teplotu a ve větší dávce i krevní tlak, paralyzuje svalstvo a zastavuje dech. Druhý má účinky opačné. Menší tří- až šestikiloví koalové, žijící v teplých oblastech Austrálie, požírají listí s převahou cineolu, protože to je "vnitřně ochlazuje'', naopak větší, až patnáctikiloví koalové z chladných oblastí konzumují listí obsahující více phellandrenu, aby se "rozehřáli''. Koaly nechávají v korunách blahovičníků nedotčeny chomáče rašících listů (díky jimž strom nezaschne), protože obsahují velké množství kyanidů (až 0,l%- přičemž smrtelná dávka pro koalu je l0 g, což odpovídá dennímu příjmu) a stěhují se jinam. Přechod mladých jedinců z mléčné výživy na obtížně stravitelné listí je podporován prostřednictvím zvláštní kaše z již natráveného listí matčina slepého střeva, vylučovaného konečníkem. Mládě tuto kaši pojídá (www.netušil.net). • Foto: E. Hofmann, 2006