Geografie výrobní sféry Přednáška č. 1 Geneze a kořeny sociální a ekonomické geografie, jejich postavení v obecném systému věd a vztah k příbuzným disciplínám. Úvod do geografie zemědělství. Úvod do SE geografie – vznik geografie  Již v období antického Řecka se z původně všezahrnující filosofie (lásce k moudrosti) jako jedna z prvních disciplín vyčlenila geografie. Konkrétně to byl řecký učenec Eratosthénes, který ve 2 století př. n. l. pro schematické znázornění území, zaznamenávání v něm probíhajících změn a vytvoření souboru informací o nich zavedl název geografie.Vlastní pojem je spojením řeckého slova geos – Země a grafie – popis.  Z nejstarší jednotné vědy geografie se posléze oddělila kosmografie (astronomie), geologie a historie, takže geografii zůstala krajinná sféra jako celek (vedle toho se pochopitelně pro dílčí objekty a aspekty jejich vědeckého poznání vydělila fyzika, matematika, geometrie).  Členění (strukturalizace) věd však probíhalo i směrem dovnitř, takže poměrně rychle se samotná geografie rozdělila na obecnou, regionální a kartografii (sebeprimitivnější zobrazování zemského povrchu se stalo základem pozdější kartografie (geografické k. x od k. technické), která je tak od počátku spojena s geografii jako její nejdůležitější metoda (kartografická metoda, analýza).  Antická geografie ovlivňovala vývoj geografického myšlení prakticky až do 17. století. Strabó u antické geografie hodnotí obrovský význam pro život společnosti a způsob vládnutí.  Vedle toho evropskou geografii významně ovlivnila také arabská geografie.  Významnou historickou éru ve vývoji geografie dále představuje období zeměpisných objevů. Vývoj geografie  Počátky moderní geografie většinou klademe do 19. století (A. Humboldt (1769–1859 – všezahrnující geografie), K. Ritter (1779–1859), F. Ratzel (1844–1904 – zakladatel antropogeografie), P.Vidal de la Blache (1843–1918 – geografie člověka - géographie l´humaine), A. Hettner (1859–1941 – popisný obor studující jenom prostorové uspořádání (inventarizace geografického rozmístění jevů).  Geografie skutečně moderní je ovšem spojena až s využitím empirického analytického a syntetického způsobu geografického popisu (geografická analýza, syntéza), s kvantifikací a kvantitativními přístupy například až k prognóze (aplikace matematicko-statistických metod, modelování).  Ve vývoji moderní geografie můžeme ovšem zachytit i období pokusů o generalizaci nebo systemizaci různorodých jevů, jenž je bezprostředně spojeno s poznáním pravidelností a zákonitostí v rozmístění, prostorovém uspořádání objektů či jevů (geografie jako hledání příčin a souvislostí mezi obecným, zákonitým x regionálním - zvláštním, specifickým x jedinečným, unikátním). Dalším vývojovým krokem je například etapa zdůrazňující studium kauzality prostorového chování (vztahy a podmíněnosti). Poslednímu období zatím jednoznačně vévodí ekologizace geografického myšlení. Socioekonomická geografie  Socioekonomická geografie studuje formování, fungování a vývoj sociálních, kulturních a ekonomických prvků, složek, jevů či procesů v prostoru (jev – část procesu či prvku) nebo socioekonomická geografie studuje diferenciaci, integraci a organizaci prostorových socioekonomických prvků v krajinné sféře. V obou definicích vystupuje prostor, resp. prostorový aspekt nebo pojetí, charakteristické pro celou skupinu vědních disciplín (geografických, prostorových, regionálních).  STRUKTURA SE GEOGRAFIE – dílčí disciplíny:  geografie obyvatelstva a sídel (představuje páteř celého systému)  geografie ekonomická (často dále členěna na část výrobní a nevýrobní)  geografie politická (orientující se na politické a správní struktury) - dodnes není obecná shoda, zda ji zařadit mezi dílčí disciplíny socioekonomické geografie nebo na její úroveň Geografie zemědělství  Postavení v kontextu geografických věd: typická mezní, hraniční, disciplína, souvisí s některými dalšími tak těsně, že mezi nimi nelze vést zcela ostrou hranici Geografie zemědělství Ekonomika SE geografie Zemědělské vědy FG geografie Vývojové směry geografie zemědělství  Popisný – (1. pol. 19. stol.) – reprezentují ho první práce zaměřené na popis charakteru zemědělství daného regionu (HANG, GETZ)  Statistický – (70. a 80. léta 19. stol.) – formulování základních, obecných a nových metodických postupů, s využitím prvních statistických údajů – užívají se kvantitativní metody (HAHN)  Ekonomický – zbožíznalecký – studium ekonomických a tržních podmínek v hospodářství – pochopení a využití produkčních a tržních podmínek zemědělských produktů (CHISHOLM)  Historický – (konec19. a začátek 20. stol.) – vznik a šíření zemědělství jako hospodářské činnosti člověka – hledání center domestifikace kulturních rostlin (HETTNER, DECANDOLLE, HAN, SAUVER,VAVILOV)  Výzkum zaměřený na využívání země (STAMP, KOSTROWICKI)  Výzkum vztahů mezi zemědělstvím a obyvateli – zdůrazňuje se závislost zemědělství na kulturních i hospodářských podmínkách (BERNHARD, KASTRO, SORE)  Regionalizace a zemědělská typologie – (počátek 20. století) – rozsáhlé používání statistických údajů kartografické vyjadřování sledovaných jevů (ENGELBRECHT, BAKER, FINCHE,KOSTROWICKI) Geografie zemědělství - definice  Geografie zemědělství je disciplína, jež se zabývá z geografického hlediska zemědělskou výrobou  Geografie zemědělství se zabývá zákonitostmi rozmístění zemědělství  Geografie zemědělství se zabývá studiem druhů a výsledků využití půdy, systémem rostlinné a živočišné výroby v jejich vztahu ke způsobu hospodaření, faktorům přírodního prostředí, obyvatelstvu a jeho způsobům výroby a ostatním hospodářským odvětvím. Dále se zaměřuje na studium a klasifikaci forem územní organizace zemědělské výroby, na stanovení výrobních typů zemědělství zemědělskou regionalizaci a analýzu zemědělských regionů (RAKITNIKOV 1970)  Předmětem studia je zemědělská výroba, a to především její rozmístění, na základě jejich jednotlivých forem, zaměření, struktury, intenzity apod. a dále podmínky a zákonitosti tohoto rozmístění  Při plnění těchto úkolů se při socioekonomicko-geografické interpretaci územních rozdílů zemědělské výroby hodnotí nejen rozdílnost podmínek přírodního prostředí, ale i stupeň intenzity a produktivity výroby Geografie zemědělství - geografové  Mezi zakladatele geografie zemědělství je řazen J. H. vonThünen – teorie o rozmisťování zemědělské výroby (1826)  W. Götz – vymezení geografie zemědělství  J. P. du Grenédan – první učebnice geografie zemědělství (1903)  …  ČR  První práce na počátku 20. stol. (V. Dvorský, F. Štůla)  A. Götz – regionalizace zemědělství  A.Věžník  P. Spišiak (SR)  I. Bičík  V. Jančák Zemědělství (poněkud v užším pojetí zemědělská výroba)  je možné charakterizovat jako vědomé obhospodařování půdy za účelem výroby rostlinných a živočišných produktů pro uspokojování potřeb lidské společnosti  Zemědělská výroba je hospodářská činnost, kterou společnost uskutečňuje, organizuje a tedy i rozmísťuje v rámci určitého prostoru, ve společenských a přírodních podmínkách značně regionálně diferencovaných  Z toho plyne i rozdílná kvalita zemědělské výroby mezi jednotlivými regiony (státy) Specifikum zemědělství  Zemědělství, jako odvětví materiální výroby, slouží svými produkty především k uspokojování základní existenční potřeby člověka – je zdrojem potravin rostlinného i živočišného původu nutných k výživě obyvatelstva.  Zemědělská výroba se tak podílí rozhodující měrou na vývoji životní úrovně společnosti.  Mimo potravin pro spotřebu v čerstvém stavu a surovin, zpracovaných potravinářským průmyslem, je zemědělství též producentem různých surovin pro jiná průmyslová odvětví.  Zemědělství se vyznačuje velkou závislostí na přírodních podmínkách.Tato závislost má svou příčinu především v objektivní realitě přírodou daného územního rozmístění ploch zemědělské půdy, která slouží zemědělské výrobě jako její základní výrobní prostředek.  Hlavním obsahem zemědělství je biologická prvovýroba, v níž činnost člověka spočívá v usměrňování růstu rostlinných a živočišných organismů. Zemědělská výroba je činností s níž je od určité etapy rozvoje lidské společnosti spojeno:  vědomé a systematické využívání přírodních sil a zdrojů, za účelem zajištění potravy  vznik a rozvoj organizovaných společenských celků, které přesahují rámec původních populačních jednotek (rod, kmen)  postupné vytváření společenské struktury uvnitř nových celků – sociální hierarchie  nutnost vyrovnávat se s vlivy vnějšího prostředí, poznávat je a přizpůsobovat jim svou činnost  postupné vytváření a využívání pojmu času a prostoru jako souboru vzdáleností  první faktické změny v rozmístění, spojené s postupným rozšiřováním obydlené části zemského povrchu  zemědělská výroba vytvořila v materiální výrobě i v nadstavbě civilizační základnu, na níž se především v prostoru Evropy začala vyvíjet průmyslová civilizace moderní doby  Základním předpokladem a výrobním prostředkem zemědělství je půda  Z celkové rozlohy souše cca 135 mil. km2, bezAntarktidy, je lidstvem využíváno cca 30,1 %  Z této plochy pevniny, přístupných lidským aktivitám, tedy bez ledu má:  plných 75,4 % nulovou produkční kapacitu (pouště, hory apod.)  11,2 % - nízkou, 8,2 % - střední a jen 5,2 % vysokou produkční kapacitu, tj. 7 mil. km2  Produkční bezcenná půda zabírá plné ¾, přičemž její rozloha se každým rokem zvětšuje o více než 200 tis.km2  Zemědělská půda se dělí na půdu ornou a trvalé travní porosty (TTP), tj. louky a pastviny  Podíl orné půdy na zemědělské půdě tvoří tzv. procento zornění  K orné půdě jsou řazena především pole, dále též zahrady, ovocné sady, vinice, chmelnice, plantáže a též úhory, pokud ovšem nejsou vyčleněny jako samostatné kategorie Postavení zemědělství v národním hospodářství je dáno:  stupněm zajištění výživy obyvatelstva  účastí na zahraničním obchodě  vztahy k ostatním odvětvím  podílem na tvorbě společenského a národního produktu  podílem obyvatelstva zaměstnaného v zemědělství Zemědělství – základní výrobní orientace  výrobní struktura  rostlinná výroba  živočišná výroba Funkční (účelové) hledisko při členění struktury zemědělské výroby:  primární zemědělská výroba – (RV)  sekundární zemědělská výroba – (ŽV, včetně organických hnojiv, zásoby krmiv apod.)  Zemědělská výroba produkuje menší část z hrubé hodnoty materiálních statků vytvořených lidskou společností.  Na celkové produkci materiální výroby se podílí 15–20 %.  Problém stanovení skutečné produkce – podíl naturální (samozásobitelské) produkce – odhady, zvláště HMVZ  V rámci světového průměru tak existují značné regionální diference  Absolutně objem zemědělské výroby stále roste, avšak podíl na materiální produkci se nadále snižuje.  ZV se rozvíjí pomaleji než průmyslová výroba, vliv přírodního prostředí, nižší produktivita práce apod.  Zemědělská výroba musí respektovat určitý rytmus výrobního procesu s daleko menší kontrolovatelností vnějšího prostředí a vlivů.  Ani rychlý růst vkladů do ZV, nemusí vždy vést ke zvýšení tempa rozvoje  Růst zemědělské výroby byl v hosp. vyspělých zemích vyšší než přírůstek obyvatelstva – růst životní úrovně  V mnoha hosp. méně vysplělých zemích však růst ZV za tímto přírůstkem zaostává, takže objem produkce na jednoho obyvatele je zde často nižší než před 2. sv. válkou – problém hladu ve světě  Snižování podílu ZV na produkci materiálních statků je v relaci s objektivním ekonomickým vývojem, který probíhá od první etapy průmyslové revoluce (jen hosp. vysp. země)  Význam ZV však nelze hodnotit jen podle podílu na materiální produkci, respektive na národním důchodu, protože význam zemědělství je mnohem širší  V hospodářství státu působí zemědělství jako důležitý stabilizační faktor, předpoklad celkově vyváženého rozvoje  Funkce zemědělství – ekonomická, krajinotvorná, ekologická, osídlovací, atd. –TUZ  V podmínkách celkově vyspělé ekonomiky je ZV typickým nabídkovým odvětvím  V hosp, méně vyspl. zemích zemích se zpravidla mění v poptávkové odvětví Zaměstnanost v zemědělství  V zaměstnanosti je ZV vedoucím odvětvím, zejména v hosp. méně vysp. zemích  Skrytá nezaměstnanost  Z celosvětového počtu ekonomicky činného obyvatelstva pracovalo v roce 1983 – 43,5 % v zemědělství, v roce 2000 – 45,2 %….  Podíl obyvatelstva zaměstnaného v zemědělství je zpravidla jedním z ukazatelů hospodářské vyspělosti státu  V průmyslově vyspělých státech sice klesá počet obyvatelstva činného přímo v zemědělské výrobě, (zemědělská prvovýroba), ale na druhé straně pracuje pro zem. výrobu stále více osob v různých prům. odvětvích (zem. strojírenství, výroba hnojiv, chemické prostředky, výroba krmiv, …) – agrokomplex  V moderní ZV klesají nároky na množství pracovních sil, ale rostou požadavky na odborné kvalifikované síly – problematika zaměstnanosti žen  Ve většině HMVZ je stále ZV na nízké úrovni agrotechniky a pak výrobce často vychází ve své činnosti pouze ze svých praktických zkušeností, které často ovlivňuje značný konzervatizmus, který je tak zpravidla i překážkou dalšího rozvoje zemědělské výroby Historie zemědělství  1. sběrné hospodářství  nejnižší stupeň hosp. činnosti, člověk sbírá bez nástrojů potravu, nestará se o obnovu  2. lov  vyšší stupeň materiální kultury a hosp. činnosti  Člověk začal myslet a používat nástroje (zbraně)  Období, kdy končí lov a začíná se věnovat půdě = neolitická revoluce  V JV Asii zřejmě člověk začal poprvé vědomě obdělávat půdy, odtud se zemědělství začalo šířit dál  Člověk se usazuje, začíná pěstovat plodiny a dokáže vytvořit nadprodukci = civilizační rozvoj – obyvatelstvo se mohlo věnovat obchodu, výrobě,… dochází k první hierarchizaci a ke vzniku prvních států C. O. Sauer:  1. Zemědělství nevzniklo z lovu z nedostatku potravin  2. Ohniska zdomácnělých zvířat a rostlin jsou v místech, kde je velká diferenciace  3. Nejstarší zemědělství bylo v pahorkatinách, ne v nivách (kvůli povodním)  4. Původně obývaná území byla zalesněná – likvidace lesů zďářením, vynález sekery  5. První zemědělci získali znalosti pomocí experimentů  6.Tvůrci zemědělství byli usedlí, protože to vyžadovala délka vegetačního období – budování trvalých osad a obydlí Centra domestikace a šíření zemědělství  Konec 19. stol. - teorie Francouze De Candolle, který předpokládal, že pravlast kulturních plodin jsou oblasti, kde dodnes rostou tyto rostliny divoce, což vyvrátil A. I.Vavilov (1926) – za pravlast jednotlivých druhů kult. rostlin považuje oblasti, kde je největší rozmanitost a diferenciace dnešních rostlin = gem centra – 6 základních center původu dnešních rostlin  1. JZ Asie  těžiště na horských svazích mezi Hindukúšem a Himalájemi  Obiloviny, len, hrách, luskoviny, čočka, meruňky, broskve, vinná réva  2. Přední a zadní Indie  Tropické rostliny – rýže, cukrová třtina, bavlna, kokos, mango, banány  3.VAsie – S Čína + Korea + Japonsko  Sója, ječmen, pšenice, oves, sezam  4. Středomoří – oblast Středozemního moře + ZAsie  Oves, luskoviny, cukrová řepa, chmel, olivy, fíky  5. SVAfrika (hl. Etiopie)  Káva, ječmen, pšenice, oves, sezam  6. Regiony nového světa (Střední a J Amerika)  Brambory, tabák, podzemnice olejná, kaučukovník, batáty, kakovník, agave, rajčata, paprika, tykve, fazole, tabák  Rostliny a zvířata se postupně šířila všemi směry  Nejstarší zemědělství – kopaničářská kultura, doplněná vegetativním rozmnožováním rostlin  Nejstarší forma zemědělství v JVAsii  Půda se neobhospodařuje celá, ale rozmnožovali rostliny pomocí klíčků a sazenic  Po vyčerpání půdy – přesun jinam  První rostlina, která se pěstovala – derris (způsobovala ochabnutí ryb a zlepšení rybolovu)  Nejstarší jedlá rostlina – taro (bohatý na škrob, cukr a vitamíny)  Bílkoviny získávány hl. konzumací ryb a měkkýšů  První zdomácnělá zvířata – prase, vodní husy, kachny, pes  Zvířata nebyla chovaná za ekonomických cílem  Šíření z JVAsie na všechny strany (JZAsie,Afrika – Guinea, Středomoří, Tichomořské ostrovy,Amerika)  Selekce pěstování při přesunech – hl. díky klimatu  Z kopaničářských oblastí se zemědělství šířilo do mírnějších oblastí a do vyšších nadmořských výšek – nové plodiny – brambory (umožnily vyšší hustotu zalidnění) – vznik semenářského zemědělství – lokalizace na okrajích kopaničářských oblastí  Člověk zjistil, že původní plevely jsou vhodné k potravě  1. oblast Z indická  Sprašová oblast Číny  Etiopská vysočina  Plodiny obsahující škroby (obiloviny), bílkoviny (luštěniny), tuky – tyto plodiny potřebují sezónní obdělávání – trvalejší usazování  Zdomácnění stádových zvířat – stř. a J Irán – ovce, kozy, horský dobytek, kůň – původně tažná zvířata  Specifická semenářská kult. Se formuje v SAmerice u Indiánů – fazole, kukuřice, dýně; vyšší polohy Mexika a SAmeriky – krocan  Pastýřství  mladší forma zemědělství  Formuje se na bázi semenářských kultur  Vzdalování od trvalých zem. oblastí, postupné odtržení  Osídlení chladnějších území a hor  Způsoby obdělávání půdy:  1. kopaničářství – půda se získá žďářením, rozmnožování zakopáním sazenice  2.Vyšší formy:  přílohové zemědělství – část půdy pole, druhá část pastvina, pak výměna  Úhorové zemědělství – úrodnost půdy se obnovuje  V období průmyslové revoluce, koncem 18. stol. – zemědělství zdokonaleno  Vytvořena nadprodukce – tržní hospodářství – rozčlenění obyvatelstva, nástup nových systémů – obyvatelstvo se stěhuje do měst, věnuje se průmyslu  Základní prvky 19. století:  Výrazná diferenciace společnosti  1. vysoce industrializované státy nejsou schopny pokrývat spotřebu vlastní výrobou  2. vytváří se specializované regiony – rozvoj dopravy (i lodní)  3. zavedení nových výživných produktů na Z trh a jejich dovoz P úhor ozim jař pícnin y ozim jař