Zemědělství světa. Geografie výrobní sféry Přednáška č. 3 Základní charakteristiky vývoje současného světového zemědělství  Hospodářsky vyspělé země  Soukromé vlastnictví půdy, převaha rodinných farem – vlastník půdy řídí svoji farmu sám, nese rizika  Zemědělské podnikání založené na velké rozloze půdy (např. Agrofert, Nestlé…)  Horizontální vs. vertikální integrace  Problémem vyspělých zemí jsou dotace – oproti jiným státům drahá výroba – tlak na snížení dotovanosti  Agroenvironmetální opatření  Snaha o diverzifikaci zemědělství  Problém – vysoký průměrný věk zemědělců – proto snaha o podporu mladých  Hospodářsky málo vyspělé země  Různé formy využití půdy a hospodářské činnosti  Nejzaostalejší země – občinové zemědělství – veškerý majetek obce je půda  Zemědělec má právo na obdělání půdy a zisku úrody  Stř. Afrika + Lat. Amerika (Indiáni v horách)  Špatné využití půdy, skrytá nezaměstnanost…  Otrokářský výrobní způsob  Dochování v tzv. „domácím otrokářství“ – Asie, Sahel, plantáže J Ameriky + utajené formy  Zachování feudálních a pseudofeudálních vztahů  Půda patří státu (feudálovi) nebo okruhu statkářů, prosté obyvatelstvo není schopné vyprodukovat dostatek potravin a trpí hladem  Hl. v J Americe – latifundie  Socialistická cesta hospodářství  Zemědělská družstva – Angola, Etiopie, Mozambik  V ČR – JZD, státní statky Typologie světového zemědělství  1976 – prof. Kostrowicki  Na základě klasifikačních kritérií, která jsou celosvětově porovnatelná:  T = S * O/P * C  T – typ zemědělství  S – charakter společenského vlastnictví  O – organizační a technické podmínky  P – výrobní charakteristiky  C – strukturální charakteristiky  Vymezeno 18 základních typů  1. Nomadické zemědělství (migrační pastevectví ovcí a koz) – S Afrika, Stř. Východ  2. Tradiční rotační samozásobitelský naturální výrobní typ (lov, sběr, ozim-jař-úhor) – ostrůvkovitě po celém světě  3. Tradiční intenzivní samozásobitelské zemědělství malých závodů (převaha ruční práce, vysoké zornění půdy, 2-3 úrody za rok) – Japonsko, Taiwan  4. Tradiční smíšené zemědělství malých závodů (hl. malí výrobci, střídání kultur, pastviny, závlahy) – Středomoří S Afrika, J Amerika  5. Tradiční polotržní zemědělství specializované (specializace na RV, vysoký podíl trvalých kultur – bavlna, sisa) – J Amerika, S+V Afrika  6. Tradiční zemědělství latifundií (RV x ŽV, koncentrace půdy, stupeň produktivity malý) – J Evropa, J Amerika Typologie světového zemědělství  7. Plantážní zemědělství (tradiční x moderní, využití práce otroků, cukrová třtina, káva, kakao, kaučuk) – tropické oblasti Ameriky, Asie  8. Tržní zemědělská malovýroba (základem rodinné farmy, vysoká modernizace, hnojení, specializace) – Evropa, Japonsko  9. Zemědělství velkostatků (vysoký stupeň mechanizace, velká investice do půdy) – Evropa  10. Tržní specializované zemědělství (na bázi rodinných farem, ale námezdní síla, vysoký stupeň produktivity práce, vysoká efektivnost výroby) – USA, Kanada, Nový Zéland, J Afrika  11. Rančerství (ŽV, na stepích – cowboy, malý počet pracovníků na velkých plochách, specializace na 1 produkt) – Z Amerika, Austrálie  12. Vysoce zprůmyslněné zemědělství – nejvspělejší stíty Evropy, USA, Kanada  A) výkrm dobytka  B) rostlinná produkce  13. – 18. Prvky socialistického zemědělství  13. Socialistické smíšené zemědělství (družstva, střední produktivita a intenzita práce, hl. RV, v ČR v ranných obdobích socializace)  14. Specializované zemědělství (specializace na 1 nebo více produktů – vliv klimatu / extenzivní pastevectví) – S Kavkaz, Mongolsko, JV Asie  15. Socialistické plantážnictví (produkce cukrové třtiny – Kuba, velký podíl ruční práce, trvalé kultury – Čína)  16. Socialistické zemědělství s převahou RV (vysoká intenzita práce, může převažovat specializace) – JV Evropa, Ukrajina, býv. Jugoslávie  17. Socialistické zemědělství s nadbytkem pracovních sil (půdy vlastní stát nebo družstvo, některé plodiny vyžadují celoriční práci)  A) zavlažující – J Čína, Vietnam  B) nezavlažující – S Čína, S Korea  18. Socialistické vysoce zprůmyslněné formy zemědělství – býv. NDR, ČSSR, Maďarsko - transformace Rostlinná výroba  Nejjednodušší, základ světového zemědělství  2/3 produkce světového zemědělství  Ve vyspělých zemích – 50 % a méně z úhrnu zemědělské produkce  V méně vyspělých zemích – vyšší podíl  Členění:  Produkce potravin (největší složka)  Produkce krmiv  Produkce technických plodin  Produkce pochutin  Struktura RV se vyvíjí v závislosti na SE rozvoji zemí, přesto dominantní postavení stále obiloviny (pšenice, rýže, kukuřice, ječmen, žito, oves, proso a sorgho) Ve většině zemí > 90 % produkce i rozlohy osevních ploch Produkce obilovin  Dominantní plodiny RV (50–60 % produkce)  Díky vysoké energetické hodnotě rozhodující potraviny na Zemi  Podíl na výživě různý – Austrálie 15 %,Asie 65 %  Význam zvyšuje možnost dlouhodobého skladování a přepravy na velké vzdálenosti – vytváření potravinových rezerv  1/5 světového obchodu se zem. produkty  Nejdůležitější – rýže, pšenice  Největší podíl – pšenice, kukuřice, rýže  Ječmen, proso, sorgho – stagnace  Žito, oves – pokles  V hosp. vyspělých zemích – hl. pšenice  Ostatní země – pestré (Amerika – kukuřice,Afrika – sorgho, proso, kukuřice,Afrika – rýže)  Vývoj produkce v posledních 60 letech – vzestupná tendence Pšenice  Nejnáročnější obilovinou na půdní a klimatické podmínky mírných zem. šířek  Těžiště produkce – stepní (černozemní) oblasti severní polokoule  Pěstována však na všech kontinentech – sklizeň po celý rok – mezinárodní obchod  Cca 30 % osevních ploch ze všech obilovin  Ve vyspělých zemích – vysoká mechanizace a produktivita práce, vysoká rentabilita, ale rozdílná intenzita (rozdílné ha výnosy – průměr 2,7 t/ha, Německo ad. až 7 t/ha) Pšenice  Světová produkce:  Asie – 41 %, Evropa – 32 %, Severní Amerika – 13 %  Největší produkční oblasti:  Dálný východ – Severočínská nížina  Jižní Asie (SZ Indie, Pákistán)  Evropa  východoevropská pšeničná oblast (Podunají – Ukrajina – S Kavkaz – Povolní – J Ural)  západoevropská oblast (S Francie, S Itálie, Německo)  SAmerika (prérie podíl středního a dolního toku Mississippi – Kansas, Oklahoma, S a J Dakota + Kanada – Manitoba, Saskatchewan )  JVAustrálie  Argentina  Největší producenti – státy: Čína, Indie, USA, Rusko, Francie, Kanada,Austrálie, Turecko, Německo, Pákistán, Ukrajina Rýže  Nejdůležitější obilovina vlhkých tropů  Areál pěstování velmi široký (na S polokouli až do 46° s.š. – Francie, Itálie, Rumunsko, na J polokouli po 40° j.š.)  Většina produkce na velkých nížinách s dostatkem vody nutné pro závlahy  Vyžaduje vysoké a stále teploty – možnost 2–3 úrod/rok – umožňuje největší koncentraci zemědělské populace s vysokou hustotou osídlení  Koncentrace doAsie – přes 90 % světové sklizně  Čínsko-japonská podoblast (35 % světové produkce)  Indická + Bangladéš + Pákistán (30 %)  JVAsie (Indonésie,Thajsko, Myanmar,Vietnam – 25 %)  LatinskáAmerika – hl. Brazílie – zde hl. obilovinou  USA – Mexický záliv  Afrika – Egypt, Nigérie Kukuřice  Co do objemu nejvýznamnější obilovina  Velké množství vyšlechtěných odrůd – přizpůsobivá plodina (GMO)  Nejhodnotnější jadrné krmivo pro dobytek (většina produkce na krmení)  Postupné zvyšování významu pro průmyslové využití (výroba škrobu, bioetanolu…)  Jako potravina významná hl. v Lat.Americe (kukuřičné placky – tortily)  Těžištěm pěstování – corn belt – střední SZ a SV USA (40 % světové produkce)  2. místo –Asie – Čína  3. místo – LatinskáAmerika – Brazílie, Mexiko,Argentina  4. místo – Evropa – Podunají, Ukrajina Ječmen  Plodina „širokých areálů“ – snáší nízké teploty, krátká vegetační doba – pěstování i v extrémních podmínkách (např.Tibet)  Část produkce – sladovnické odrůdy (oblasti s kvalitními půdami, vyššími teplotami a dostatkem vláhy) – základ pro výrobu piva  1. Evropa (60 % sklizně) – Rusko, Německo, Francie, Ukrajina, Španělsko  2. SAmerika (15 %) – Kanada  3.Asie (14 %) –Turecko, Čína  Produkce klesá, ústup na úkor pšenice  Velmi odolné plodiny, i chladnější oblasti  Žito – Polsko, Rusko, Bělorusko, Německo  Oves – v oblastech chovu koní (krmivo)– Rusko, Kanada, USA,Austrálie Žito, oves Proso, sorgho  Hl. plodiny suchých subtropů – vyžaduje vysoké teploty, snáší dlouhé sucho  Sorgho (= čirok)  Amerika (USA, Mexiko,Argentina)  Asie (Indie, Čína)  Afrika (Nigerie, Súdán)  Proso  Asie (Indie, Čína)  Afrika (Nigérie, Niger, Mali, Burkina Faso) Hlízovité kultury – brambory  Odlišné druhy, z nichž se využívají hl. podzemní části  Využití jako potravina, krmivo, výroba škrobu a líhu  Brambory  Důležitá roli v období průmyslové revoluce – prudký růst obyvatelstva – obilnářství nepokrylo spotřebu  Poč. 20. stol. – nejvýznamnější krmivo  S nástupem jadrných krmiv (obiloviny) jejich význam upadá (hl. v Evropě)  V současnosti – jako potravina pouze 1/5 světové produkce, růst významu jako technické plodiny k výrobě škrobu  Produkce:  Evropa (41 %) – neustálý pokles (Rusko, Ukrajina, Polsko, Německo)  Asie (40 %) – růst produkce (Čína, Indie)  SAmerika (12 %) - USA Cukr  Základní potravina vzhledem k nutriční hodnotě  Poměr třtinové a řepného cukru cca 70 : 30 %  Produkce cukru celkem:  Asie (32 %) – Indie (2.), Čína (3.),Thajsko (5.)  Evropa (21 %) – Francie, Německo  JAmerika – Brazílie (1.)  S a stř.Amerika – USA (4.), Mexiko  Cukrová třtina  cukr levnější, vyšší ha výnos  Pěstování v subrovníkovém pásmu  Sklizeň náročná na pracovní sílu, velké nároky na dopravu, nutnost rychlého zpracování  2 hl. produkční oblasti – Lat.Amerika (Brazílie),Asie (Indie, Čína)  Významný zdroj pro výrobu destilátů a etanolu  Obnovitelný zdroj (Brazílie) – výroba pohonných hmot  Řepný cukr  Pěstování v mírném pásu, oblasti s kvalitními půdami, dostatečným teplem a vláhou  Odpad – krmivo – produkce doprovázena ŽV  Produkce klesá – Evropa – Francie, Německo, Rusko, Polsko, Ukrajina / USA Ovoce  Zdroj cenných látek pro lidský organismus (vitamíny, minerální látky), které jsou pro organismus nenahraditelné  Některé druhy hl. místní význam, jiné důležitou složkou obchodu, často i mezinárodního (citrusy, banány apod.)  Mnohé druhy tropického a subtropického ovoce v Evropě dlouho neznámé – teprve od poč. 20. stol. se exotické ovoce dostávalo na trhy zemí mírného pásu (rozvoj lodí pro přepravu ovoce ze zámoří)  Letecká doprava umožnila dodávky ovoce, které po sklizni rychle podléhají zkáze (mango, liči, avokádo aj.)  Různé druhy ovoce jsou důležitou surovinou pro potravinářský průmysl  Pro světový obchod důležité rychlé zpracování ovoce na výrobky, které zkáze nepodléhají  Specializace jednotlivých pěstitelských oblastí, sjednocení jejich odrůdové skladby  Koncentrace pěstování ovoce do oblastí s nejpříznivějšími klimatickými a půdními podmínkami, ze severních chladnějších oblastí mírného pásma přesun do oblastí jižnějších  Ve srovnání s mírným pásem nabízejí tropy a subtropy mnohonásobně větší sortiment ovocných druhů  Přes rozmanitost i celkovou produkci tropického a subtropického ovoce je často situace v zásobování obyvatel rozvojových zemí ovocem nedostatečná.Velké množství ovoce vypěstovaného v těchto zemích součástí rozsáhlých exportů do hospodářsky vyspělejších zemí  Stále více zásady velkovýroby BANÁNY  Co do objemu produkce na prvním místě banány, nejvyšší export ze všech ovocných druhů  Někteří , i menší, producenti mají procentuální podíl banánů na svém vývozu i vyšší než 50 % (Ecuador, Kostarika, Honduras apod. – pěstování na plantážích amerických monopolů)  Světová sklizeň neustále roste (díky rozšiřování dopravních možností a rostoucí spotřebě)  Největší světoví producenti – Indie, Brazílie, Ekvádor, Filipíny, Indonésie, Mexiko  Největší dovozní oblastí - SeverníAmerika (USA) a Evropa CITRUSY  Celosvětová produkce citrusového ovoce přesahuje 100 mil. tun, převážně v subtropických oblastech.  Nejvíce produkce z J Ameriky (Brazílie), SAmeriky (Kalifornie a Florida), dále z Asie (JZAsie, Indie, Čína) a J Evropy (Středomoří)  V posledním období růst produkce naAfrickém kontinentě (Maroko, Egypt, JAR)  Největší vývozní i značnou spotřebitelskou oblastí je Evropa (státy v sev. části mírného pásma)  Největší podíl: pomeranče 61,8 %, mandarinky – 17,1 %, citrony – 11,0 %, grapefruity – 4,8 % Pomeranče  Roční průměrná produkce neustále roste  V produkci pomerančů - nárůst amerických a asijských producentů (Brazílie), naopak stagnace u tradičních producentů evropských  Největší producenti – Brazílie, USA, Mexiko, Španělsko, Indie, Itálie  Z celosvětového exportu pomerančů - nejvíce Španělsko, JAR, USA, Řecko Mandarinky  V objemu produkce 2. místo, včetně tanžerinek, klementinek apod.  Největší producenti: Čína – 7,4 mil. tun, Španělsko – 1,9, Brazílie, Japonsko Citrony  Největší producenti: Mexiko, Indie,Argentina, Španělsko a Irán Grapefruity  Největší producenti: USA (2,10), Izrael (0,31), Čína (0,31), Mexiko (0,24),Argentina (0,18) a Kuba (0,19) JABLKA  Nejrozšířenějším ovocným druhem mírného pásma  V minulosti největší produkční a zároveň spotřební oblastí Evropa, až 56%, společně s bývalým SSSR, v současnosti hlavní podíl produkce vAsii – Čína (1.) + vliv propadu produkce na území bývalého SSSR  Další producenti: USA (2.), v Evropě – Polsko, Francie, Itálie, Německo, Rusko HROZNY  Menší část jako stolní ovoce, většina pro výrobu nápojů (zejména vína)  Evropa – 46 % produkce – Francie, Itálie, Španělsko, Německo  Roste produkce v „nových“ oblastech – USA,Argentina, JAR,Austrálie, Čína,Turecko, Írán…  Z ostatních druhů ovoce mírného pásma mají hospodářský význam meruňky, broskve a další peckoviny – třešně,višně, švestky a hrušky  Jako ovoce se využívá i dalších zahradních i lesních plodin (jahody, rybíz, maliny aj.)  Sklizně těchto plodin jsou podstatně nižší, pěstují se většinou v teplejších oblastech mírného pásma nebo v subtropech  V minulosti - více než 70 % celosvětové produkce těchto ovocných druhů - Evropa a SeverníAmerika (Florida, Kalifornie a JV USA), v posledních 20 letech se prosazujíAsijské země, hl. Čína.  HRUŠKY – více jak polovina z Číny, další Itálie, USA, Španělsko  BROSKVE – Čína, Itálie, USA, Španělsko  ŠVESTKY, slívy apod. – Čína, USA, Rumunsko, Srbsko, Černá Hora, Německo  MERUŇKY – světová sklizeň meruněk podstatně nižší. Největším producentem –Turecko, Irán, Španělsko, Pákistán, Itálie a Francie  JAHODY – USA, Španělsko, Japonsko, Korea, Itálie, Mexiko  Produkce ostatních druhů ovoce mírného pásma již nedosahuje větších objemů  Ze značného množství odrůd tropického ovoce mají významnější celosvětový význam, kromě banánů, především mango, ananas, papája, datle a avokádo.  MANGO – Indie, Čína, Mexiko,Thajsko, Pákistán  ANANAS – po staletí jeden z nejvýznamnějších ovocných druhů tropů a nejteplejších subtropů. Thajsko, Filipíny, Brazílie, Čína a Indie  PAPÁJA – Brazílie, Mexiko, Nigérie a Indie  DATLE – plody palmy datlové.Významná plodinu suchých tropů a subtropů, jejíž ekonomický význam je v řadě aridních oblastí značný. Egypt, Irán, Saudská Arábie, SAE, Pákistán  AVOKÁDO – Mexiko, USA, Brazílie, Indonésie, Dominikánská republika, Kolumbie a Chile Zelenina  Významné odvětví RV, jedním z nejintenzivnějších odvětví  Zelenina = plodiny, jejichž konzumní části nedozrávají v jednom termínu, snadno se poškodí a jsou špatně skladovatelné (z toho vyplývají těžkosti s mechanizací sklizně, mechanizací posklizňové úpravy, a s tím pak souvisejícími požadavky na ruční práci), mechanizace působí ve většině případů snižování kvality výrobků, sklizňové ztráty i snižování výnosů  Zelenina není v surovém stavu, většinou předmětem mezinárodního obchodu (s výjimkou některých raných druhů – rajčat, cibule, papriky apod.)  Produkce zeleniny je převážně soustředěna do hlavních spotřebních oblastí, tj. především do příměstských oblastí  Velká část zeleniny je citlivější a náročnější na přírodní podmínky než základní potravinářské plodiny. Proto je zvláštností produkce v chráněných prostorách skleníků a fóliových krytů, kde se i za nepříznivých povětrnostních podmínek upravuje vytápěním a přisvětlením mikroklima pro rychlení zelenin.  Hlavní oblasti pěstování zeleniny - teplejší oblasti především Z a J Evropy, tichomořské oblasti USA, jižní Čína atd.  Hlavní druhy zeleniny hojně pěstované ve světovém měřítku : 1. zeleniny košťálové – zelí, kapusta, květák, kedluben aj. 2. zeleniny kořenové – mrkev, petržel,celer aj. 3. zeleniny cibulové – cibule, pór, česnek aj. 4. zeleniny salátové a listové – salát, čekanka, špenát aj. 5. zeleniny plodové – okurky, rajčata, paprika aj. 6. zeleniny luskové – hrách, fazol aj. 7. zeleniny kořeninové a vytrvalé – kmín, majoránka, kopr, chřest, reveň,křen aj.  Ze všech druhů zeleniny je ve světě nejrozšířenější produkce rajčat  Rajčata se nekonzumují jen v původním stavu, ale i ve formě rajského protlaku, kečupů a šťáv  Hl. produkční oblastíAsie – 43 % světové produkce - Čína aTurecko  Ještě v nedávné minulosti byla hl. produkční oblastí Evropa (v r. 1988 – 40 % světové produkce, v r. 1999 jen 23 %) – způsobeno obrovským nárůstem produkce v Číně + propadem produkce v zemích bývalého SSSR (hl. v Rusku)  Vysoký podíl na světové produkci má i SeverníAmerika – 18 % (hl. USA)  Další producenti: Chile, Rusko, Ukrajina, Portugalsko a Mexiko  Co do objemu roční světové produkce je na 2. místě zelí (bílé i červené)  Původně rostlo v teplých krajích Z Středomoří, Římané ji postupně rozšířili do Z a stř. Evropy  Nejrozšířenější košťálovou zeleninou  Rozšířením vhodných odrůd, zpracovatelských kapacit a skladů je možné zabezpečit celoroční zásobení trhu, i v našich přírodních podmínkách.  Největším světovým producentem: Čína  Další producenti: Indie; Rusko; Korea; Japonsko; USA a Polsko  2. nejrozšířenější košťálovou zeleninou je květák  70 % produkce rozděleno mezi 2 největší světové producenty: Indii a Čínu  Další producenti: Francie, Itálie, Španělsko, Polsko a USA  Salát hlávkový: Čína, USA  Špenát zelný: Čína,Japonsko, USA,Turecko, Korea, Francie a Itálie  Cibule: značně rozšířený druh zeleniny patří (pěstování na celém světě)  Čína, Indie, Rusko, Španělsko, Polsko…  Česnek: hl. producent Čína. Dále: Indie, Korea, USA, Egypt, Rusko, Španělsko  Mrkev: produkce soustředěna hl. do Evropy (39 %), Asie (36 %)  Největší světoví producenti: Čína; USA ; Rusko a Polsko  Co do objemu je ve světě i významná sklizeň plodové zeleniny, kam mimo rajčat řadíme i okurky, papriku, melouny vodní a cukrové, tykev a lilek  Největší sklizeň je dosahována u vodních melounů: Čína,Turecko, Irán, USA, Egypt, Korea  Cukrový meloun: Čína,Turecko, USA, Španělsko, Irán  Okurky (salátové, nakládačky - značná část produkce se na trh dostává v konzervované podobě): Čína,Turecko, Irán, USA, Japonsko, Ukrajina, Rusko, Nizozemí  Dýně a tykve: Indie, Čína, Ukrajina, Egypt, Irán, Itálie,Argentina Luskoviny  Zdroj bílkovin – jejich kultivace vyřešila problém nedostatku bílkovin v hosp. méně vyspělých zemích  Zlepšují půdní strukturu – vhodné meziplodiny (zvyšování ha výnosu ostatních plodin)  Některé mají význam i jako olejniny (sója, podzemnice olejná)  Osevní plochy luskovin: 45 % sója, 25 % fazole, 10 % hrách a cizrna, 6 % bob, 2 % čočka  SÓJA  Největší producenti: USA, Brazílie (oba celkem cca 62 % svět. produkce),Argentina, Čína, Indie  Mnohostranné využití – oleje, mouka, rostlinné mléko, sýry… + krmivo FAZOLE: Brazílie, Indie, Čína, Myanmar, Mexiko, USA HRÁCH: Kanada, Francie, Rusko, Čína ČOČKA: Indie,Turecko, Kanada,Austrálie Olejniny  Plodiny schopné hromadit oleje a tuky v množství rentabilním pro průmyslové zpracování  Rostlinné oleje – nejčastěji ze semen a plodů, surovina pro potravinářský i chemický průmysl (laky, mýdla, kosmetika…)  V posledních letech – výroba biopaliv  3 základní skupiny:  Měkká semena – bavlníkové semeno, podzemnice olejná, sójové boby, slunečnicová jádra, plody olivy, sezamové semeno  Tvrdá semena – kopra, palmová jádra  Technická semena – lněné semeno, ricinové boby, tungové ořechy  Za posledních 20 let velký růst produkce olejnin KOPRA SÓJA - největší podíl produkce olejnin BAVLNÍKOVÉ SEMENO  Surovina k produkci bavlny, v potravinářství – produkce oleje, i pro technické účely (prací prostředky, mýdla…)  Čína, Indie, Pákistán, USA, Brazílie PODZEMNICE OLEJNÁ  Olejnina tropických oblastí (oblasti se střídáním dešťů a sucha – monzunové oblasti)  V potravinářství – výroba margarínu a stolního oleje, burákové máslo, arašídy  Dále výroba mýdla, kosmetiky…  Čína, Indie, Nigérie, Senegal, J USA ŘEPKA OLEJNÁ  Nejvýznamnější olejnina mírných šířek  Produkce technického oleje, gumárenství, výroba mýdel a laků  Aditivum do pohonných hmot  Čína (1.), Indie, Německo, Francie,Velká Británie, Kanada (2.) SLUNEČNICE  Olej zejména pro potravinářství  V průmyslu – výroba mýdla, barev, laků  Největší produkční oblast – Evropa (54 % světové produkce) – Rusko, Ukrajina, Rumunsko, Francie  JAmerika – Argentina  Asie – Čína, Indie,Turecko OLIVOVNÍK  Hl. olejnina subtropického pásma, především kolem Středozemního moře (často jediné možné využití nekvalitních půd)  Olivový olej – nejjemnější stolní olej (lisování zralých plodů za studena)  Největší produkční oblast – Evropa (67 %) – Španělsko, Itálie, Řecko  Asie – Sýrie,Turecko  Afrika –Tunis, Maroko PALMOVÁ JÁDRA, KOPRA  Významná plodina subrovníkových a rovníkových oblastí  Palmová jádra – Malajsie, Indonésie, Nigérie  Kopra – Filipíny, Indonésie Pochutiny  Potraviny s velmi malou výživnou hodnotou – konzumace pro své chuťové vlastnosti  1. Látky používané k přípravě nápojů  Kávovník  Plantážní způsob pěstování  Náhorní plošiny subrovníkového a rovníkového pásma  Lat.Amerika – Brazílie, Kolumbie, Mexiko, Guatemala, Honduras  Asie –Vietnam, Indonésie, Indie  Afrika – Etiopie, Uganda, Pobřeží Slonoviny  Hl. odbytiště – Evropa, SAmerika  Kakaovník  Pobřežní a říční roviny rovníkového a subrovníkového pásu  Afrika – Pobřeží Slonoviny (největší svět. producent), Ghana, Nigérie, Kamerun  Lat. Amerika – Brazílie, Ekvádor, Kolumbie, Mexiko  Produkce vAsii roste - Indie  Čajovník  J oblasti monzunové Asie – J a SV Indie, Srí Lanka (2 největší dovozci),V Čína, Japonsko, Indonésie,Vietnam  Afrika – Keňa, Malawi  Dále: Gruzie,Turecko,Argentina  Dovozci – Evropa (z toho 60 %Velká Británie)  Chmel  Surovina pro výrobu piva  Nížiny mírného pásma na obou polokoulích  Hl. pěstitelská oblast – Evropa – až 50 % produkce, ale podíl se snižuje ve prospěch USA a Číny  Evropa – Německo (největší světový producent), ČR, Polsko,Velká Británie  2. Látky užívané ke kořenění jídel  Různé druhy koření  Dříve významných artiklem světového obchodu, v současné době objemem klesá  Nejvýznamnější – pepř, nové koření, vanilka, hřebíček, zázvor, skořice… Plodiny k průmyslovému zpracování  Plodiny pro hospodářské využití jako technických nepotravinářských surovin  A) Kultury a plodiny textilní  Cca 10 % světového obchodu ze zem. produkty  S růstem syntetických vláken klesá význam některých rostlinných vláken  Dělení podle toho, z jakých částí rostlin pocházejí:  Vlákna různých plodů – bavlna, kapok, kokosová vlákna  Vlákna lýková – jemná: len, konopí, ramie; hrubá: juta, kenaf (bombajské konopí)  Vlákna listová – sisal  B) kaučukovník  C) tabák ramie Kapoková vlákna kenaf Agave sisilana  Bavlník  Nejdůležitější plodina poskytující přírodní textilní surovinu  Produkce vyšší než všechna ostatní přírodní vlákna dohromady  Prům. zpracování bavlny bylo důležitým článkem první etapy industrializace v Evropě, USA a Japonsku  Pěstování v tropech a subtropech  Náročný na teplo a světlo, vláha v době růstu, sucho a teplo v době zrání -> monzunové oblasti  Asie – Čína (největší světový producent); J Asie – Indie, Pákistán;Turecko  USA –Texas, Kalifornie,Arizona  Afrika – Egypt  Uzbekistán,Turkmenistán, Brazílie, Řecko  Juta  Indie, Bangladéš  Len  Čína, Francie, Rusko, Bělorusko  Kaučukovník  Suroviny pro chemický průmysl  Šťáva kaučukovníku (latex) je surovinou pro výrobu gumových výrobků, hl. pneumatik  Asie (> 90 % produkce) –Thajsko, Indonésie, Malajsie… Indie, Čína  Afrika – Nigérie, Pobřeží Slonoviny, Libérie  Brazílie – původní oblast pěstování (dodnes)  Tabák  Využití k výrobě kuřiva  Z listů také postřik na ochranu rostlin proti škůdcům  Produkce mírně klesá v souvislosti s protikuřáckou kampaní v USA a Evropě  Asie (62 % produkce) – Čína (1.), Indie,Turecko, Indonésie  JAmerika (14 %) – Brazílie (2.)  SAmerika (9 %) – USA  Evropa – Řecko, Itálie  Afrika – Zimbabwe, Malawi Živočišná výroba  Vznikla v procesu domestikace divokých zvířat  V hosp. vyspělých státech je hl. článkem zemědělství, technologiemi se blíží průmyslové výrobě x nomádský pastevní chov  Územně rozšířenější než ostatní obory – krmivovou základnou jsou pastviny (1/5 souše)  Zdroj potravin (bílkoviny) i průmyslových surovin  Extenzivní  Kočovný  hl. suché oblasti – obl.Afriky, JZ – stř.Asie  Umožnil značný růst stavu dobytka a využití nových oblastí  Kočovníci provází stáda po jejich trasách – souvisí s rozložením pastvin  Kočovníci sobů – rychle mizí – subarktické oblasti Živočišná výroba  Polokočovný systém  Rozvinul se v nomádských oblastech soc. světa – Kazachstán, Mongolsko, Z Čína  Nekočují celoročně, část roku se o ně stará stát  Transhumance  Pravidelné sezónní přesuny dobytka mezi nížinami a horami  Chybí spolupráce se zemědělstvím – ve vysp. zemích např. USA, Středomoří…  Zvířata jsou převezena do sezónně výhodnějších oblastí  Moderní extenzivní chov  Na kvalitních pastvinách – pampy JAmeriky – Argentina, Brazílie  USA, Nový Zéland – ovce  Nachází se daleko mimo centra spotřeby  Pracovní náklady na jednotku přírůstku jsou nízké Živočišná výroba  Intenzivní typ  Alpský typ  Hl. výdojný chov skotu  Léto – na pastvinách v horách, v zimě – dole – farmáři zde schraňují krmivo  Podobný typ i ve Skandinávii i u nás  Stájový doplňkový  V hustěji zalidněných oblastech – hl. Evropa – koncentrace ve stájích  Org. hnojiva  Stájový nadřízený rostlinné výrobě  S, Z Evropa, USA, někdy N. Zéland, JAmerika  Velké množství krmiva z RV díky dobrým přírodním podmínkám  Chovatelé se starají o produkci mléka, masa… Živočišná výroba  Velká dobytčí jednotka (VDJ)  Přepočet stavů počtu zvířat pro jejich porovnání v regionech  500 kg živé váhy zvířete. Přepočet je dán koeficientem podle tabulek a průměrné hmotnosti zvířete. Při výpočtu dělíme průměrnou hmotnost zvířete (např. ovce 50 kg) hmotností jedné dobytčí jednotky (tj. 500 kg), tedy 50/500 = 0,1. Např. na ovci tak připadá 0,1VDJ.  Kráva = 1, ovce = 0,1, drůbež = 0,004, velbloud = 1,1, prase = 0,2  Z geografického hlediska můžeme za hlavní faktory ovlivňující lokalizaci živočišné výroby považovat: 1) krmivová základna 2) poptávka po čerstvé živočišné produkci Náboženský vliv na rozvoj a rozmístnění živočišné výroby  JUDAISMUS  židé oVelikonocích jedí beránka a nekvašené chleby, aby si připomněli vysvobození svých předků z egyptského zajetí  židé nesmí jíst některé druhy potravin (vepřové maso, nešupinaté mořské ryby apod.)  KŘESŤANSTVÍ  Půst v pátek (zdržení se masitých pokrmů a přísný půst na velké svátky jako vánoce, velikonoce atd.)  ISLÁM  Muslimové mají zakázáno jíst vepřové maso a pít alkoholické nápoje  posvátným měsícem je pro muslimy ramadán - během tohoto měsíce musí muslim dodržovat od východu slunce do západu přísný půst (v nočních hodinách není nijak omezován)  BUDDHISMUS  buddhismus zakazuje zabíjet živé tvory a požívat opojné nápoje  PŘÍRODNÍ (TRADIČNÍ) NÁBOŽENSTVÍ  věří, že i některá zvířata mají duši, proto se např. nesmí lovit  animismus je víra v přítomnost duše v různých přírodních jevech, úkazech a útvarech (blesk, řeka, Slunce, posvátný druh zvířat), tyto objekty disponují podle animistické víry nadpřirozenými schopnostmi, je si je třeba obvykle naklonit nějakou obětí či rituálem Náboženský vliv na rozvoj a rozmístnění živočišné výroby  HINDUISMUS  hinduisté věří v převtělení duše i do zvířat,jsou obvykle vegetariáni; oběti v chrámech se proto sestávají z pálení vonných tyčinek a květinových obětí  hinduisté věří, že krávy jsou posvátné  hinduisté mají zakázáno zabíjet dobytek. Zabitím krávy by totiž porušili posvátné tabu hinduismu. Krávy jsou zdrojem mléka, zapřahují se k orbě a velmi důležitý je jejich trus.  Kravské lejno slouží v Indii jako hnojivo, usušené se používá jako briketa na topení, nebo pro dláždění příbytků. Ind zapřáhne krávu místo traktoru na zorání svého pole a doma si zatopí briketami z usušeného trusu, nemusí kupovat palivo pro traktor a platit účet za elektřinu.  Šetří tím nerostné bohatství a nevypouští jedovaté látky do ovzduší. Indové se v tomto ohledu chovají velmi racionálně, přesto byla jejich země kvůli kravám zdrojem mnoha konfliktů s muslimy, kteří krávy bez ostychu jedí, navíc rádi provokují.  NÁBOŽENSTVÍ STARÝCH SLOVANŮ  pokrmy při večeři obvykle bývají nemasité  u jižních a částečně též u východních Slovanů je pro den Božího narození dosvědčeno obětování prasete  To dosvědčuje i české rčení o vánočním zlatém prasátku. I v Čechách se v tomto období hojně konaly vepřové zabíjačky. Skot  Rovnoměrné rozmístění po celém světě  Obvykle chov kulturních plemen skotu, ve specifických podmínkách buvol, banteng, zebu, jak  Zabezpečené 90 % produkce mléka, 30 % masa  Územní vazba na krmivovou základnu – pícniny jsou špatně přenosné  Specializaci ovlivňuje spotřeba: šťavnatá krmiva – chov skotu na mléko (hosp. vyspělé oblasti s koncentrací obyvatelstva, intenzivní chov), suché pastviny – chov na maso (marginální oblasti, primitivní úroveň skotu)  Stav skotu  Amerika (36 %) – Asie (33 %) – Afrika (17 %) – Evropa (10 %)  Brazílie, Indie, Čína, USA,Argentina  Produkce hovězího masa  1. S a J Amerika – USA, Brazílie,Argentina  2.Asie – Čína  3. Evropa – Francie, Německo, Itálie  Produkce mléka (jiné pořadí kontinentů a států)  1. Evropa – Rusko, Německo, Francie, velká Británie  2.Amerika – USA, Brazílie  3.Asie – Indie, Čína Prasata  2/5 světové spotřeby masa  Vysoce produktivní obor  Výhodná je snadná aklimatizace zvířat, všežravost, malá spotřeba krmiv, rychlá reprodukce  Stavy prasat na světe neustále rostou  Nejvíce kusů:  Asie (61 %) – Čína  Evropa (20 %) – Německo, Španělsko, Polsko, Rusko  Amerika (15 %) – USA, Brazílie  Produkce vepřového masa  Asie (56 %), Evropa (25 %),Amerika (17 %) Ovce, kozy  Ovce – až do 60. let nejpočetnějším chovem domácích zvířat (poté skot)  Nejextenzivnější zemědělský obor  Na světě více než 1 mld. Ks:  Asie – 42 % (Čína, Indie, Irán)  Afrika – 23 % (JAR, Súdán, Nigérie)  Oceánie – 12 % (Austrálie, Nový Zéland)  Evropa – 12 % (Velká Británie, Španělsko, Rusko)  Produkce masa – Asie (48%, hl. Čína), Evropa (17 %), Oceánie (15 %),Afrika (14 %)  Cca ¼ chovu na vlnu – země se suchým klimatem, stepní, polopouštní pastviny  Produkce vlny – Oceánie (42 %) – Austrálie, Nový Zéland  Kozy – chov ovcí doplněn v aridních oblastech chovem koz, význam hl. v rozvojovém světě  Zaměření na produkci mléka a masa  Asie (63 %): Čína, Indie, Pákistán Drůbež  Významný zdroj živočišných bílkovin  V rozvojových zemích – primitivní chovy  Ve vyspělých zemích – koncentrace, industrializovaný obor  Slepice – převážná část drůbeže ve světě  Nejvíce drůbeže se chová:  Asie – Čína, Indonésie, Indie, Japonsko  Amerika – USA, Brazílie, Mexiko  Evropa – Rusko, Francie, Španělsko  Největší produkce drůbežího masa – USA, Čína  Produkce vajec – specializovaná plemena  Asie – Čína, Japonsko, Indie  Amerika – USA, Mexiko, Brazílie  Evropa – Rusko, Francie, Německo Ryby  90 % biologické produkce získávané z oceánu  Hosp. význam cca 40 druhů – hl. tresky, sledi, sardele, makrely, tuňák, …  4 oblasti světového oceánu  SZAtlantik  SZ, Zstř., JV Pacifik  Nejvíc moře na S od 30° S.š.  Sladkovodní rybolov  1/10 produkce ryb  J, JV,V Asie – Čína (1.), Indie (3.), Indonésie, Japonsko (4.)  Peru (2.), USA (5.) Budoucí vývoj  V posledních letech růst poptávky po zemědělských produktech  =>Výroba potravin, krmiv, ale nově pro energetické účely  => růst cen => vyšší ceny potravin (v některých zemích politický problém) – v ČR ?  => zemědělství se opět stává ziskovým odvětvím  Diskuze: potraviny x palivo  V EU – diskuze o novém nastavení SZP  USA – snaha oddělit prodporu zemědělců od výroby – snaha zrušit intervence  Větší pozornost věnována ochraně ŽP a rozvoji venkova  Programy propagující zdravou výživu a ekologické programy  Růst poptávky po zemědělských produktech na nových trzích Budoucí vývoj  Rizikové faktory vývoje zemědělství:  Růst výkyvů počasí – globální změny podnebí  Rychlejší rozšiřování škůdců díky rozsáhlejším přesunům zemědělských produktů  Ekonomická nestabilita  Zpochybňování financování programů na podporu zemědělců  Pěstování biopaliv ?