Příprava pokrmů 3. a 10. 5. 3016 Ředkvičková pomazánka Suroviny na čtyři porce: 100 g pomazánkového másla 100 g tvrdého sýra (např. eidam) svazek ředkviček 40 g nasekaných mandlí jarní cibulka pečivo Tvrdý sýr nastrouhat najemno a smíchát s pomazánkovým máslem. Přidat mandlové lupínky. Ředkvičky nastrouhat nahrubo, nať z jarní cibulky nakrájet a vše dohromady smícháme. Podávat s pečivem. [DEL: :DEL] Řepová pomazánka povařená řepa střední velikosti 50 g pomletých vlašských ořechů 100 g pomazánkového másla kari, česnek, trochu osolit podle chutě Řepu omýt a vařit cca 20 minut. Pak okrájet a najemno nastrouhat, přidat ostatní suroviny (vlašské ořechy, pomazánkové máslo, kari, česnek). Osolit a opepřit dle chutě. Banánovo-mandlové muffiny 3 banány 2 vejce 2 lžičky medu 200 g mletých mandlí 1/2 lžičky prášku do pečiva špetka skořice 1 lžíce kakaového prášku 2,5 banánů rozmačkat vidličkou a vymíchat s vejcem a medem v hladký krém. Zbylou půlku banánu si nechat na závěr na zdobení. Přisypat mandle smíchané s práškem do pečiva, skořicí a spojit. Asi 1/3 těsta oddělit a obarvit kakaovým práškem. Plnit formu na muffiny vyloženou papírovými košíčky. Nejdříve asi polovinu bílým těstem, pak lžičku kakaového těsta a na závěr opět bílé. Nakonec ozdobit kolečky banánu a plátky mandlí a dát péct asi na půl hodiny (asi na 180°C ). Tortilla (4 ks) mouka 110 g (55 g celozrnná pšeničná, 55 g hladká pšeničná) olej 2 lžíce voda cca 40-60 ml špetka soli Všechny ingredience zpracovat do vláčného těsta, rozdělit na čtyři díly a rozválet na hodně tenké placky. Opékat na suché hodně rozpálené pánvi cca 15 s z každé strany. Müsli tyčinky s mandlemi a brusinkami 1 hrnek ovesných vloček 1/2 hrnku mandlí (cca 50g) 1/2 hrnku brusinek (cca 50g) 1 lžička skořice 1 banán 4 lžičky jablečného pyré (rozmixované oloupané jablko) Vločky opražit na pánvi, lehce opražit i madle. Mezitím si rozmačkat banán, přidat jablečné pyré, skořici a na závěr opražené vločky s mandlemi. Vše smíchat a naplnit zapékací misku. Péct cca 30 minut na 180 stupňů. Poté dát tyčinky na hodinku zchládnout a nakrájet ostrým nožem. Slaný polentový koláč 250 ml mléka ½ hrnku polenty 30 g másla sůl a pepř 150 g listového špenátu 1 malá červená cibule 6 vajec 125 ml smetany 70 g kozího sýra Troubu předehřát na 180 °C. Kulatou dortovou formu o průměru cca 20 cm lehce vymazat máslem. Dno vyložit pečicím papírem. Do hrnce nalít 250 ml vody, přilít mléko a přivézt k varu. Postupně přisypávat polentu a promíchávat, aby se nedělaly hrudky. Snižit plamen a vařečkou míchat dalších 5 minut. Sejmout z ohně a do horké polenty vmíchat máslo, parmazán a podle chuti osolit a opepřit. Poté polentu přendat do formy, na ni rozložit špenát a kousky cibule. Vajíčka našlehat ve smetaně, osolit a směsí přelít základ koláče. Navrch rozdrobit kozí sýr a péct asi 40 minut. Domácí celozrnné rohlíky 250 g pšeničné mouky (150 g polohrubé, 100 g celozrnné hladké) 10 g droždí 5 g soli 15 g oleje 100 – 150 voda/mléko (ve stejném poměru) (semínka na ozdobení a posypání) Zahřejeme cca 50 ml směsi mléka a vody na 40 °C. Do mléka přidáme 1 lžící mouky a rozmícháme. Do směsi nadrobíme kvasnice a necháme je chvílí vzejít. Pak přidáme mouku, sůl, olej. Vlažnou směs mléka a vody přiléváme postupně (množství se může lišit). Uhněteme nelepivé těsto. Necháme asi půl hodiny až hodinu kynout na teplém místě. Vytvarujeme housky nebo rohlíky, narovnáme na plech a necháme ještě asi 10 – 20 minut kynout. Péci budeme cca 17 minut na 200 °C. Polévka – mrkvový krém 6 větších mrkví 6 brambor 2 menší cibule 8 lžic řepkového oleje 2 lžíce panenského olivového oleje sůl, pepř, mletý kmín petrželová nať, bazalka,(kari) (2 lžíce instanční pohanky na zahuštění) na ozdobení kadeřavá petržel, hoblinky parmazánu, případně bazalkový list, opečené housky, na zjemnění lžíce cottage nebo zakysané smetany V hrnci zpěníme cibulku, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a orestujeme. Přidáme sůl, kmín, pepř. Promícháme a zalejeme vroucí vodou. Pak přidáme brambory na kousky, snítku petržele a list bazalky. Vaříme cca 20 minut. Odstavíme z tepla a důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme zahustit pohankovou instanční kaší. Dochutíme a ozdobíme. Pomazánka z červené čočky (pyré) 250g červené čočky řepkový olej 1 cibule sůl koření, bylinky Čočku propláchneme a uvaříme do měkka. Slejeme přebytečnou vodu a dáme na lehce orestovanou cibulku. Vše promícháme, ochutíme solí, kořením, bylinkami, česnekem, případně citronem. (V případě pyré rozšleháme tyčovým mixérem do hladka. Podáváme jako přílohu ke kousku masa a zelenině.)