Obr. 1: Výroba mýdla (převzato z http://www.hansley-cosmetics.com/proces%20vyroby%20mydla%20za%20studena%20.htm)
- různé praktiky dezinfekce sahají již do starověku, ale vědecké aplikace dezinfekce za účelem ničení mikroorganizmů jsou datovány nejdříve do období zhruba před 150 lety
- jedním z prvních postupů bylo působení tepla, které využívali vojáci k dezinfekci svého oblečení a výstroje
- oxid siřičitý byl pak prvním zaznamenaným dezinfekčním prostředkem
- 865 n. l. objeven ethanol, ale jeho praktické použití bylo zaznamenáno až v roce 1763 v pařížské nemocnici, kde byl aplikován jako dezinfekční prostředek pro krytí ran
- 1493–1541 švýcarský lékař Paracelsus poprvé uvedl směsi mědi, olova, arzenu, rtuti, železa a síry
- 1546 Fracostoro objevil, že infekce může být přenášena z jedné osoby na druhou
- 1774 objeven chlor švédským chemikem Scheelem
- 1778 byla „okyselená voda“ (ocet) zapsána do seznamu dezinfekčních prostředků
- 1810 Nicolas Appert vyvinul moderní metodu sterilizace potravin použitím tepla a následným uchováním v uzavřených nádobách, což je dnes známo jako konzervace potravin
- 1811 poprvé izolován jod průmyslovým chemikem Bernardem Courtoisem, avšak na rány byl jod aplikován až v roce 1839
- 1818 objeven peroxid vodíku Louis-Jacques Thenardem
- 1832 objeven fenol Karlem Ludwigem von Reichenbachem
- 1916 zaznamenán účinek kvartérních amoniových sloučenin, které byly komerčně aplikovány v roce 1939
Obr. 2: Peroxid vodíku (převzato z http://chs-certuv-hradek.webnode.cz/neco-navic/potkani-lekarnicka/)