Praktikum z pěstitelství 1
Bylinky

BAZALKA PRAVÁ

Užívaná část: nejčastěji listy, případně celá nať.
Použití v kuchyni: Bazalka se přidává těsně před dokončením pokrmů. Užívá se hlavně ve středomořské kuchyni. Kombinuje se hlavně s rajčaty, česnekem, olivovým olejem, olivami, zázvorem, kapary nebo se sýry. Její listy se trhají na kusy. (dle Růžičkové, Kocourkové, 2012)
Farmakologické účinky: Bazalka působí proti křečím a bolestem ze špatného trávení a nadýmání. Používá se i jako kloktadlo při kašli. (dle Korbeláře, Endrise, 1981)
DOBROMYSL - OREGANO

Užívané části: nať
Použití v kuchyni: Dobromysl se používá na ryby, maso, zeleninu, pizzu nebo na kuře. Používá se do omáček, těstovin, omelet, polévek nebo do fazolí. Vhodná je jeho kombinace s česnekem, olivami, koriandrem, citronem, chilli, rajčaty, lilkem, octem, sýry. (dle Růžičkové a Kocourkové, 2012)
Farmakologické účinky: Dobromysl je univerzální bylinkou. Působí protikřečově, je proslulá jako antidepresivum, zlepšuje náladu. Používá se i při nemocech dýchacích orgánů a dlouhodobém kašli. Podporuje činnost srdce, slinivky a trávení. (dle Janči a Zentricha, 1994)
KOPR VONNÝ

Užívané části: nejčastěji složené listy, ale také celá nať s okolíky nebo semena.
Použití v kuchyni: Kopr se používá hlavně k nakládání zeleniny, především okurek, dále do zelí. Přidává se také do bramborových salátů, octa, oleje, do mas, uzenin, dresinků, omáček, ryb a jehněčího. Kombinuje se také s čočkou nebo fazolemi. (dle Růžičkové, Kocourkové, 2012)
Farmakologické účinky: Kopr se používá hlavně při zažívacích obtížích a plynatosti, tiší křeče, podporuje chuť k jídlu. Je vhodný pro kojící matky, protože podporuje tvorbu mateřského mléka. Dále se kopr využívá ke snižování krevního tlaku, pomáhá při bolestech hlavy a nevolnostech z cestování. Z kopru se připravuje taktéž čaj proti nadýmání. (dle Janči a Zentricha, 1995)
KORIANDR SETÝ

Užívané části: listy, případně semena
Použití v kuchyni: Listy se přidávají k masu, do salátů a omáček. Semena se dávají do zeleninových jídel, polévek a omáček. Lodyha se vaří s luštěninami a kořen lze vařit jako zelenina. (dle Bremnessové, 2003)
Farmakologické účinky: Koriandr se působí při zažívacích potížích, při nadýmání, povzbuzuje nervovou činnost a ovlivňuje činnost slinivky. (dle Janči a Zentricha, 1995)
LEVANDULE LÉKAŘSKÁ
Popis: Levandule je vytrvalý polokeř, vysoký asi půl metru. Má husté a rovné větve, které jsou ve spodní části dřevnaté. Na větvičkách rostou neopadavé čárkovitě kopinaté listy, které jsou přisedlé a mají v mládí šedou později zelenou barvu. Na vrcholu lodyhy kvetou fialově modré květy, které jsou uspořádány do konečného klasu. Celá rostlina velmi příjemně voní. Plodem levandule jsou čtyři drobné oříšky. (dle Janči a Zentricha, 1995)
Užívané části: květ, nať s květem, listy
Použití v kuchyni: Květy levandule se mohou dávat do džemů a lze z nich vyrábět také levandulový ocet. Pro zvláštní vůni se přidávají též do dušených pokrmů. (dle Bremnessové, 2003) Jelikož jsou květy levandule vysoce aromatické, mohou se užívat samostatné listy. Jejich vůně není tak silná, chutnají spíše hořce a užívají se hlavně ve středomořské kuchyni. Hodí se i k dušenému masu, skopovému, k rybám, salátům a zelenině. (dle Kybala, 1988)
Farmakologické účinky: Levandule je známá především svými uklidňujícími vlastnostmi. Používá se při bolestech hlavy, nervovém vyčerpání, uvolňuje křeče hladkého svalstva trávicího traktu. Působí při léčbě depresí a na zklidnění nervů. Má taktéž účinky protikřečové, žlučopudné a močopudné. (dle Janči a Zentricha, 1995)
LIBEČEK LÉKAŘSKÝ

Užívané části: složené listy, oddenek s kořeny
Použití v kuchyni: Libeček se používá hlavně do polévek nebo omáček. Dále se může dávat do octů, dušených pokrmů a salátů. Lze ho kombinovat s oreganem a česnekem do rajčatových omáček. Semena libečku se hodí na saláty, brambory nebo do chleba. (dle Růžičkové, Kocourkové, 2012)
Farmakologické účinky: Z oddenku libečku se zhotovuje nálev, který podporuje vylučování, používá se hlavně při zánětech močových cest. (dle Korbeláře, Endrise, 1981)
MAJORÁNKA ZAHRADNÍ

Užívané části: nať těsně před rozkvětem
Použití v kuchyni: Majoránka se používá do uzenin, do „zabijačkových jídel”, gulášů a omáček. Je vhodná k lilku, rajčatům, fazolím, kapustě, na jehněčí nebo vepřové maso. (dle Růžičkové, Kocourkové, 2012)
Farmakologické účinky: Majoránka podporuje trávení, tlumí nadýmání a křeče v trávicím traktu. Působí protizánětlivě, antisepticky, dezinfekčně a močopudně. Má lehké sedativní účinky, tlumí průjem a menstruační bolesti. Užívá se jako kloktadlo, ale i jako přísada pleťových masek, protože má schopnost hojit kožní záněty a ekzémy. (dle Janči a Zentricha, 1995)
MÁTA PEPRNÁ

Užívané části: listy nebo celá nať
Použití v kuchyni: V horkých letních měsících osvěží studený mátový nápoj, kdy se máta vyluhuje za studena. (dle Gata, 2013) Dává se do moučníků, čokolád, cukrovinek, likérů, na pečené jehněčí, skopové, do omáček, marinád, čajů, pečiva, octů, dresinků, salátů a zeleninových jídel. (dle Růžičkové, Kocourkové, 2012)
Farmakologické účinky: Máta obsahuje mentol, který se využívá k inhalacím, při rýmě, bolestech v ústech a krku, dává se též do žvýkaček, zubních past a jiných kosmetických výrobků. Máta se používá také v kuchyni. Dělá se z ní čaj, který příznivě působí na žaludek a trávení, tlumí křeče a nadýmání. (dle Janči a Zentricha, 1995)
MATEŘÍDOUŠKA OBECNÁ

Užívané části: kvetoucí nať
Použití v kuchyni: Listy mateřídoušky se hodí k přípravě masa, do masových vývarů, polévek, k rybám, do omáček a nádivek. Přidává se vždy jen v malém množství, protože je silně aromatická. (dle Bremnessové, 2003)
Farmakologické účinky: Mateřídouška má dezinfekční a antiseptické účinky. Používá se např. jako sirup nebo čaj při kašli a zánětech horních cest dýchacích. Podporuje vykašlávání hlenu. Má poměrně univerzální použití. Užívá se při zažívacích problémech, průjmech a tlumí křeče v zažívacím ústrojí. Léčí též záněty močových cest. Mateřídoušku lze používat i zevně jako kloktadlo při bolestech v krku, či jako masážní olej při revmatických problémech a namožených svalech. (dle Janči a Zentricha, 1995)
MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ

Užívané části: listy (nať)
Použití v kuchyni: Nakrájené listy meduňky se hodí do salátů, omáček, k rybám nebo i vepřovému masu. (dle Bremnessové, 2003) Z čerstvých meduňkových listů se dělá osvěžující studený nápoj nebo čaj. (dle Gata, 2013)
Farmakologické účinky: Meduňka má uklidňující účinek, zlepšuje deprese, odstraňuje napětí a úzkost. Působí při poruchách trávení a proti nadýmání. Mírně rozšiřuje cévy. (dle Janči a Zentricha, 1995)
PAŽITKA SETÁ – PAŽITKA ČÍNSKÁ

Popis pažitky čínské: Pažitka čínská (česneková) má na rozdíl od pažitky seté ploché listy, které mají mírné česnekové aroma. Od pažitky seté si liší i květem. Pažitka čínská kvete bílými hvězdicovitě uspořádanými květy, které sladce voní. (dle Bremnessové, 2003) Užívané části: list, květy (dle Bremnessové, 2003)
Použití v kuchyni: Pažitka se používá čerstvá, mražená nebo i sušená. Je součástí mnoha sušených směsí, dává se na brambory, do dresinků a salátů. Přidává se do omáček a polévek, na nudle, opékanou rýži nebo na ryby. Hodí se do různých směsí s citronem, estragonem, petrželí, sezamovým olejem, octem, česnekem, sojovou omáčkou atd. (dle Růžičkové, Kocourkové, 2012)
Farmakologické účinky: Pažitka slouží pro povzbuzení chuti k jídlu a podpoře trávení. Je dokázáno, že snižuje krevní tlak. (dle Růžičkové, Kocourkové, 2012)
PETRŽEL HLADKOLISTÁ

Užívané části: složené listy
Použití v kuchyni: Čerstvá petrželová nať se používá jako ozdoba na brambory, saláty nebo do obloh. Celá nebo sekaná nať se dává do polévek. Kořen petržele se používá do polévek a omáček. (dle Růžičkové, Kocourkové, 2012) ¨
Farmakologické účinky: Petržel obsahuje velké množství vitamínu C, dále obsahuje kyselinu listovou, vitamíny ze skupiny B a vitamín E. Je bohatá na vápník a hořčík. (zpracováno dle http://www.zahradaapriroda.cz/petrzel-kaderava/ [cit. 2015-08-01)])
ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ

Užívané části: list, nať
Použití v kuchyni: Rozmarýn se používá na pečené kuře, jehněčí, brambory, do marinád, octa, polévek nebo na pečeného králíka. Je vhodný také k olivovému oleji, paprikám, citrónu, skořici, hřebíčku a česneku. (dle Růžičkové, Kocourkové, 2012)
Farmakologické účinky: Rozmarýn povzbuzuje organismus, pomáhá při nemocech z prochlazení a při revmatizmu. Posiluje krevní oběh a zvyšuje krevní tlak. Povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení a vylučování žluči. Takto se užívá ve formě tinktury nebo nálevu. Zevně má rozmarýn mírné dezinfekční vlastnosti. Využívá se v kosmetice k výplachům pochvy, k zábalům na revmatické klouby, jako přísada do mýdel, vlasové a masážní kosmetiky. (dle Janči a Zentricha, 1995)
SATUREJKA ZAHRADNÍ

Užívané části: kvetoucí nať
Použití v kuchyni: Saturejka je vhodná především do zeleninových jídel, do fazolí, kapusty, brambor, hub nebo čočky. Přidává se do omáček, na masa a ryby. Saturejku je třeba přidávat až ke konci vaření. Využívá se také jako aromatická rostlina do likérů a vermutů. (dle Růžičkové, Kocourkové, 2012)
Farmakologické účinky: Saturejka podporuje chuť k jídlu a trávení. Čaj ze saturejky se užívá také proti nadýmání a průjmu. Přidává se do luštěnin, kapusty a zelí, protože zlepšuje jejich stravitelnost. Má též dezinfekční účinky, používá se proto k dezinfekci dýchacích cest a při léčení kašle. (dle Janči a Zentricha, 1995)
ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ

Užívané části: list
Použití v kuchyni: Šalvěj se používá v malých množstvích nebo ve směsích, protože její aroma je dominantní. Kombinuje se především s cibulí, rajčaty, máslem, česnekem, tučnými rybami, vepřovým, drůbežím, krůtím masem nebo se přidává do uzenin. (dle Růžičkové, Kocourkové, 2012)
Farmakologické účinky: Šalvěj má silné antibiotické a dezinfekční účinky. Uplatňuje se při zánětech močových cest, zánětech horních cest dýchacích, gynekologických zánětech, zánětech v krku atd. Snižuje pocení a využívá se i ke zmírnění obtíží v klimakteriu. Hojně se využívá k léčení ženských potíží s menstruací. Ze šalvěje se dělá tinktura nebo se přidává do čajových směsí. Zevně se podává ve formě nálevu nebo odvaru a využívá se především jako kloktadlo při zánětech v ústech. V kosmetice se šalvěj přidává do ústních vod, šampónů, deodorantů, mýdel, koupelových směsí a voňavek. (dle Janči a Zentricha, 1995)
TYMIÁN OBECNÝ

Užívané části: kvetoucí nať
Použití v kuchyni: Tymián se používá zejména do nádivek a zeleninových polévek. Přidává se k jehněčímu, skopovému, vepřovému masu nebo ke kachně. Používá se též do rajčatové omáčky, na ryby a do vína. Tymián je součástí provensálského koření. (dle Růžičkové, Kocourkové, 2012)
Farmakologické účinky: Tymián se používá především při kašli, uvolňuje hleny, usnadňuje vykašlávání a působí antisepticky a dezinfekčně. Lze ho použít při zažívacích potížích, při nadýmání, průjmech a i zánětech močových cest. Takto je užíván ve formě čaje, tinktury či sirupu proti kašli. Zevně slouží jako kloktadlo při bolestech v krku nebo ve formě koupele tlumí revmatické bolesti. (dle Janči a Zentricha, 1995)
Následující