Z E L E N I N A 1) Definujte pojem ZELENINA _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ 2) Přiřaďte k šipkám na obrázcích zelinářské pojmy (HLÁVKA, MALÁ HLÁVKA, NAŤ, CHRÁST, ZDUŽNATĚLÉ KVĚTENSTVÍ, DUŽNATÝ PLOD, LUSK, CIBULE, ZDUŽNATĚLÝ KOŘEN, BULVA, BULVIČKA, KOŠŤÁL, ŘAPÍK, STONKOVÁ HLÍZA) 3) Zeleninu třídíme do uživatelských skupin dle konzumovaných částí. Přečtěte si definice jednotlivých uživatelských skupin a pojmenujte je. Je to zelenina, ze které se jí dužnaté plody. Někdy je potřeba před konzumací odstranit semena nebo slupku. Některé druhy se konzumují v syrovém stavu, jiné zase uvařené. Pro dlouhodobé uchování je vhodné konzervování. Je to zelenina, které má plody suché – lusky. Často se konzumují šťavnatá semena nebo nezralé lusky i se semeny. Nejčastějším způsobem je mrazení, případně konzervace. Pokud jsou semena usušená, hovoříme o luštěninách. Je to zelenina, která má specificky přeměněnou část stonku a kořene do podoby tzv. cibule. Konzumují se cibule, případně cibule s listy. Specifických znakem je typická vůně. Nejčastěji se uchovává v chladu a temnu. Je to zelenina, ze které se konzumují výhradně listy. Tyto listy jsou měkké, křehké a šťavnaté. Velmi špatně se uchovává, protože rychle podléhá zkáze. Je to zelenina, u které konzumujeme zdužnatělou podzemní část, kterou rostlina vytváří v prvním roce nebo na počátku růstu. Uchovává se nejčastěji písku na temném a chladném místě. Je to zelenina, která má silný a pevný stonek, tzv. košťál. Konzumují se zdužnatělá květenství, stonek nebo tuhé listy po tepelné úpravě. Uchovává se v temnu a chladu, případně mražením či nakládáním. 4) K jednotlivým názvům zeleniny doplňte název konzumované části a příslušnou uživatelskou skupinu. NÁZEV ZELENINY KONZUMOVANÁ ČÁST UŽIVATELSKÁ SKUPINA NÁZEV ZELENINY KONZUMOVANÁ ČÁST UŽIVATELSKÁ SKUPINA kapusta hlávková rajče kapusta růžičková paprika kapusta kadeřavá okurka zelí hlávkové lilek zelí čínské cuketa brokolice dýně květák meloun kedluben kukuřice mrkev fazol petržel kořenová hrách pastinák česnek celer bulvový cibule ředkvička pór ředkev pažitka tuřín cibule sečka černý kořen salát řepa salátová špenát petržel naťová řeřicha celer naťový mangold celer řapíkatý čekanka 5) Při výběru a pěstování zeleniny je potřeba rozumět určitým pojmům. Spojte pojmy s příslušnými ikonami a tyto pojmy definujte. VÝSEV – _______________________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ PÍKÝROVÁNÍ – __________________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ VÝSADBA – _____________________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ SPON – ________________________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ VEGETAČNÍ DOBA – ______________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ KONZUMNÍ ZRALOST – ___________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ BOTANICKÁ ZRALOST – ___________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ SKLIZEŇ –______________________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ 6) Různé druhy a také ODRŮDY zeleniny se od sebe liší dobou výsevu, výsadby, sklizně, … Prohlédněte si 3 sáčky s osivem různých odrůd jedné zeleniny a vypište: druh odrůda výsev spon vegetační doba sklizeň půda Které další informace je možné vyhledat na sáčcích s osivem? __________________________________________ __________________________________________ __________________________________________ __________________________________________ Která z odrůd vaší zeleniny je vhodná pro pěstování se žáky na ZŠ? Proč? __________________________________________ __________________________________________ __________________________________________ __________________________________________