stanoviště JEDLÉ ROSTLINY 1) Přečtěte si v publikaci Zdravá zahrada text o jedlých rostlinách (str. 24 a 27). 2) Na fotografiích najdete jedlé rostliny, které se momentálně vyskytují v zahradě. Pokuste se je najít a natrhat. (pokud si nejste jisti, nechte si je určit vyučující) 3) Z ingrediencí, které máte k dispozici a jedlých rostlin připravte jarní bylinkovou pomazánku. Nezapomeňte vypsat všechny ingredience, které jste ve vaší bylinkové pomazánce použili. 4) Pomazánku namažte na kolečka rohlíků a připravte pro své spolužáky svačinu. Vše rozdělte na dva talíře. 5) Až přijdou vaši spolužáci na toto stanoviště, ještě před ochutnávkou je seznamte s použitými ingrediencemi a zeptejte se na případné potravinové alergie. JARNÍ BYLINKOVÁ POMAZÁNKA Ingredience: _______________________________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ Pomůcky: miska, prkýnko na krájení, ostrý nůž nebo nůžky na krájení jedlých rostlin, vidlička na míchání, příborový nůž na mazání Postup: 1) Všechny jedlé rostliny opláchněte a nakrájejte nebo nastříhejte na malé kousky 2) Všechny ingredience vysypete do misky a pořádně promíchejte. 3) Pomazánku ochutnejte, v případě potřeby dosolte. 4) Připravenou pomazánku můžete rovnou podávat nebo misku uložit do lednice na později. BRŠLICE MOCHNA PTAČINEC POPENEC KOPŘIVA