Provoz obchodu a služeb jaro 2019 Model maloobchodních provozních operací §Příjem zboží üznamená především odběr zboží, tj. fyzickou kontrolu počtu obalových jednotek dodané zásilky podle dodacího listu, dále podle charakteru zboží a dodávek průběhem odlišnou přejímku zboží (kvantitativní, kvalitativní a sortimentní), tj. skutečnou fyzickou přejímku jako základ hmotné odpovědnosti, prověření jakosti dodaného zboží a zadržení zboží nejakostního pro reklamaci. §Skladování zboží §Příprava zboží k prodeji §Prodej zboží Provoz obchodu a služeb Model maloobchodních provozních operací §Příjem zboží §Skladování zboží ütj. příprava na skladování (vybalení, tvorba manipulačních jednotek běžných pro maloobchod), uložení zboží v hlavním nebo příručním skladu či přímo v prodejní místnosti (na prodejní ploše) opět v rozsahu odpovídajícím charakteru zboží a dodávek. §Příprava zboží k prodeji §Prodej zboží Provoz obchodu a služeb Model maloobchodních provozních operací §Příjem zboží §Skladování zboží §Příprava zboží k prodeji üspočívá zejména v úpravě zboží, tj. porcování, vážení, vybalování, označování cenou, v doplňování zboží do výstavního zařízení na prodejní ploše. §Prodej zboží Provoz obchodu a služeb Model maloobchodních provozních operací §Příjem zboží §Skladování zboží §Příprava zboží k prodeji §Prodej zboží ütj. nabídka, výběr, placení a výdej zboží, a to v různých variantách organizačního a technického řešení i za účasti zákazníka. § Provoz obchodu a služeb Zařízení provozovny •Správný výběr zařízení maloobchodního provozu má za cíl vytvoření pohodlného prostředí pro nákup zákazníků, vhodného prostředí ulehčujícího a urychlujícího práci zaměstnanců i zabezpečení prodejny. •Požadavky na zařízení prodejny: •Funkční - odpovídá velikosti prodejny, sortimentu, formě prodeje i hygienickým a protipožárním předpisům •Ekonomické – je odolné, umožňuje variabilitu a maximalizaci maloobchodního obratu •Estetické – má být v souladu s celkovým vzhledem provozovny •Technické – přizpůsobení proporcím postavy (výška regálu 170-200 cm nebo pultu 90 cm …) • § Provoz obchodu a služeb Zařízení pro vystavování zboží §Přístěnné regály (využití v samoobsluhách či volném prodeji; maximální výška 200 cm, spodní police 30-40 cm nad zemí, hloubka 60-70 cm a délka maximálně 10 metrů, různá variabilita sestavení…) §Středové regály – gondoly (různý tvar, převážně oboustranné ukončené oblouky nebo koši…) §Kontejnery (nahrazují spodní police, zboží se připravuje ve skladu…) §Prosklené vitríny a skříně (vystavení drahého zboží pod zámkem, k reklamním účelům bez přístupu ke zboží…) §Prodejní pulty (především pro prodej s obsluhou; jednoduché se skrytými policemi, s chladícím boxe nebo prosklené…) §Stojany (převážně pro textil: pevné, otočné, nastavitelné, pojízdné, spirálovité, pro obuv…) §Doplňkové výstavní zařízení (pódia, hrabací koše, trubkové siluety…) • • § Provoz obchodu a služeb Chladící a mrazící zařízení •Nezbytné vybavení potravinářských provozoven. Jednotlivé druhy potravin (mražené nebo chlazené, různé druhy masa, mléčných výrobků a ostatních potravin…) §Chladící a mrazící zařízení pro projed s obsluhou üRůzné typy vitrín a pultů s možností vážení a balení produktů §Chladící a mrazící zařízení pro prodej se samoobsluhou üUmožňují manipulaci zákazníkem, barevností a osvětlením plní i estetickou funkci üPřístěnné chladící vitríny nebo regály, s teplotou +2 až +8 °C üMrazící středové vany ü • • § Provoz obchodu a služeb Zařízení pro měření množství zboží •Množství zboží lze určit dle hmotnosti, počtu, počtu, objemu… §Tyčové měřidlo (měření metrového textilu; cejchování) §Pásové měřidlo (měření zboží větších rozměrů…) §Váhy (měření hmotnosti, ojediněle počítání zboží malých rozměrů) ümechanické, elektronické, etiketovací, samoobslužní, počítací, můstkové s kruhovou stupnicí nebo indikátorem, nástěnné se sklopní plošinou, podlahové… ü • • § Provoz obchodu a služeb Zařízení pro přípravu zboží k prodeji •Umožňují zboží nakrájet, navážit, zabalit či jinak upravit k prodeji… §Nářezové stroje (krájení masných výrobků, sýrů…) üpoloautomatické vs. Automatické üsoučást balící linky: +balení do smršťovací fólie + etiketovací váha ümimořádné bezpečností předpisy – nejčastější úrazy v obchodě §Mlecí strojky na maso, pily na kosti, kávomlýnky… §Drobné pomůcky (nože, nůžky, sekery, vidličky…) ü • • § Provoz obchodu a služeb Zařízení inkasního úseku §Elektronická registrační pokladna üvolně stojící pokladna i přenosná; součásti je displej (pro obsluhu případně i zákazníka), tiskárna; možnost připojení dalších zařízení §Terminálová pokladna üvybavena čtečkou čárových kódu různého typu §Pokladní boxy üjsou složeny s prostoru pro pokladnu, pásového dopravníku, přenosné peněžní eurokazety, scanneru, zakončen skluzem pro zakoupené zboží, odkládací plochou… §Samoobslužné pokladny ü • • § Provoz obchodu a služeb Zařízení pro skladování a manipulaci se zbožím •Zařízení pro skladování zboží: §Skladové regály, rohože a palety, pracovní stoly… §Pro příjemku, přechodné uskladnění, pohotovou zásobu a úpravu… •Zařízení pro manipulaci se zbožím: •Zařízení malé mechanizace (rudly, dvou- nebo čtyřkolečkové vozíky, plošinky, kontejnery…) •Zařízení střední mechanizace (nízkozdvižné a vysokozdvižné vozíky, paletovací vozíky, palety…) ü • • § Provoz obchodu a služeb Doplňkové zařízení prodejní místnosti •Rozmanitost doplňkového zařízení dle sortimentu a formy prodeje. •(zkušební kabiny, zrcadla, speciální židle s podnožkou pro prodej obuvi, nákupní košíky a vozíky, vstupní turnikety, podjezd pro vozíky, pokladní závory, mobilní terminály pro čtení čárových kódů, automaty na výkup lahví…) • • § Provoz obchodu a služeb Děkuji za pozornost! Příjemný zbytek dne!