nMIJXA M ľ! M T A H M E Tematická slovní zásoba I Jídelní lístek. Mernó. predkrmy. 3aKýcKa. 3aKýcKa, ž předkrm; ueT-imiá šunka; KOJi6acá, ž salám; naurréT, m paštika; coCHCKa, ž párek; CTy^eHb, m huspenina; n k pá. ž kaviár; cejiěflKa, ž slaneček; 3aJiHBHáíi pbiôa ryba v aspiku; fj)apiiuipÓBaiiiiasi pi.ioa nadívaná ryba; ôyrepôpófl, m chléb s máslem, obložený chlebíček; niÍHiiniia, ž míchaná vejce; pbiôa hromad, ryby: Mopcitáfl, npecHOBÓjuiaji p, mořské, sladkovodní r.; cajiáT salát: c. H3 Kanýerbi zelný s.; um-icrpcT zeleninový s.; cbip sýr. Koiiueiibiíi c. uzený sýr, uiBeŕimápcKMň c. sýr ementál, njiáBjíeHbiň c. tavený sýr; rapmíp příkrm, příloha, obložení. Polévky. Cynw. IlépBbie 6jiK)fla. Cyn polévka: oboiuhóh c. zeleninová polévka; ropóxoBbiň c. hrachová p.; xojiónHbiň c. studená p.; 6yjibÓH c ({ipnKauéjibhaviH p. s knedlíčky; dopuj boršč; mH, meô pomn. šči (ruská zelná polévka, zprav, s masem); paccojibHHK, m masová polévka s kyselými okurkami; cojiáHKa côópuaa ostrá rybí nebo masová p.; yxá rybí p. Hlavní jídla. Zákusky. BTOpbie ÓJiiófla. Cjiá^Koe. AHTpeKÓT, m roštěná, roštenka; xapKÓe, -óro, s pečené; uiiníuejib řízek; KOTJiéTa OTÔHBHáa přírodní kotleta, k. pýôJieHaa karbanátek; 6htók sekaný řízek, karbanátek; ni.in.ieiioK, m kuře; TyuiěHaa ne«iěHKa dušená játra; mapován nenéHKa smažená játra; nÓHKHjen mn. č. kuch. ledvinky; BapémiKii. -ob mn. č. vařené taštičky; nejibMéHH, -en mn. č. vařené taštičky plněné mletým masem; 6jihh palačinka; OMjieT, m omeleta; cbipmiK, m syrnik (smaženka z tvarohu); iaiiekáiiKa. ž nákyp; rpénHeBan kárna pohanková kaše; ianmá, ž 1. nudle, 2. nudlová polévka; nupór, m piroh (druh koláče plněného masem, zeleninou, zavařeninou ap.); cjiá^Koe, s cukroví, sladkosti, hovor, moučník; /jecépT, impóxníoe, s dezert, Zákusek, moučník, cukroví; HanHTOK nápoj; cok, m šiáva; kó(f)e. m (HěpHbiň) káva, k. no-TypéuKH turecká k.; pacTBopÚMbiä k. instantní k.; cjihbkh pomn. sladká smetana, B3ÔHTbie c. šlehačka. ■ 97 ■ L6 RUŠTINA PRO POKROČILÉ 2. Zelenina, pochutiny. Obohih, npiinpáBbi. Óboihh. -éň mn. č. zelenina; KapTÓi á fólie na pečení, alobal; hjíhhhk. m konvice na čaj; MyTÓBKa vařečka; pas.iuBiiáH .ló/KKa. iiojióbhhk naběračka; flypmjiár cedník; niTÓnop, m vývrtka; KOHcépBHbiä ho>k otvírač konzerv; rapé.iKa. ž talíř; npiróóp příbor; SoKáji sklenice, sklenka, číše; Kép pohár; pióviKa, ž kalíšek; láuiKa, ž šálek, hrníček; ťwiiójme, s podšálek, talířek; cinkán, m sklenice; ihuctukúhhiik kovový podstavec pod sklenici; BÚMbiTb nocý^y umýt nádobí; CKáTeprb, m ubrus; ťa.Kpérka, ž ubrousek. 4. Příprava jídel. ITparoTOBJíéHne ôjiioji. Kyjimiápiia. ž kuchařské umění; iióiuip kuchař; iotóbhti. (BKýcHoe ÔJiróflo) vařit (chutné jídlo); iickhiihtiín. přivést do varu; npnroTÓBHTb H3 nojiy-(paSpiiKátob, KOHcépBOB uvařit, připravit z polotovarů, konzerv; OTKpbiTb óáiiKV KOHcépBOB otevřít sklenici, plechovku (konzervu); xápiiTb smažit; TyuíHTb dusit; MHHMMi 98 n l/l LU.A 1/1 n H T A H 1/1 E qácTHTb (KapTÓniKy, óboihh) oloupat, škrábat; onoJiocHyTb opláchnout; TepéTb strouhat; oÔBajiáľb b MyKé, b cyxapáx obalit v mouce, ve strouhance; nponycTHTb qépe3 MHCopýÔKy, pa3MOJiÓTb umlít; (papurapoBáTb plnit nádivkou; (papoi, 0j mleté maso, náplň (masová, zeleninová); pé3aľb krájet; iiimiKOBán. krouhat; noíVMTb přilít, podlít; iaiipaKiin. hto ieM přidat co do čeho, zlepšit co čím; 3aMecHTb TecTO zadělat těsto; bjíuiti. c.iiíkkh ušlehat šlehačku; pamoo6pá3HTi. mchió zpestřovat jídelníček; OTKýiiopmi, 6yTbiJiKy otevřít láhev. 5. Stravování. Strava. riHTá h h e. nÉma. 06mécTBeHHoe n. veřejné stravování; RHeTHiecKoe n. dietní strava; ycHJieHHoe n. výživná s.; ^aéTa pa3rpý30*maa redukční dieta; e^á, ž jídlo; nHTáTbca stravovat se; HaécTbca najíst se; oôiiécTbCH přejíst se; roJio^áTb hladovět; yTOJiHTb rójiofl zahnat hlad; yTOJiÓTb xájK/ry uhasit žízeň; yroujáTb hostit; aimeTHT, m chuť (k jídlu); OTcýTCTBHC, s a. nechuť; npaáTHoro a-a! dobrou chuť!; ecTb c SojibiuÓM anneniTOM jíst s chutí; bkvchmm oôéfl chutný oběd; nojiHaTb toct přednést přípitek. Audioorální Cvičení 1. Vyjádřete údiv výrazem HeyxéJiH opravdu, skutečně? Ójih, ne^iěHKa xonó^Haa, ee Haflo noflorpéTb. KáTa, acapKÓe totóbo, eró Haflo cHHTt c orná. HaTáma, imrpÓTbi eme He otkpmtm, HX HáflO OTKpÓTb. JIlÓCH, KOTJléTbl He COJléHbie, hx Hájto nocojiHTb. Cepexa, bhhó Těnjioe, eró Hájjo oxjiaaáTb. HeyxénH xojióflHaa? JJaBáň no^o-rpéeM. HeyacénH totóbo? JJaBáá chhmcm. HeyacéjiH He OTKpbiTbi? ftaBáfi OTKpÓeM. HeyacéjiH He cojiěHbie? flaBáň nOCÓJIHM. HeyacéjiH TénJioe? ,II,aBáH oxnanáM. 2. Vyjádřete uspokojení výrazy bot što otjih^ho, bot 3to 3aMenáTejibHO to je výborné. Ha 3áBTpaK y Hac capnénbKH c xa- Bot što otjihhho. Cap^é^bKH c Ka-nýcToô. nýcToĚ a jiioójik). ■ 99 ■ L6