2. PŘEDNÁŠKA: LOKALIZAČNÍ FAKTORY ZEMĚDĚLSTVÍ JH 2020 > Image result for agriculture map LOKALIZAČNÍ FAKTORY ZEMĚDĚLSTVÍ Image result for relief agriculture GEORELIÉF •ZV potřebuje největší plochy •Georeliéf ovlivňuje zem. využití půdy především: •nadmořskou výškou, •svažitostí, •typem georeliéfu, •Expozicí •Horizontální pásmovitost •Výšková stupňovitost •Typy georeliéfu ovlivňují ZV v makro i mezo měřítku •Každá rostlina má v dané zeměpisné poloze svůj výškový limit – s rostoucí nadmořskou výškou zemědělství ubývá •Nížiny poskytují ve světovém měřítku větší možnosti pro zem. Na druhé straně nížiny v rovníkovém klimatu jsou výjimkou, jsou méně přitažlivé než okolní pohoří (Peru, Mexiko) •90 % zemědělské výroby se vyprodukuje do nadmořské výšky 300 m, tj. necelé 4 % celkové rozlohy souše • GEORELIÉF •J a JZ svahy proti S svahům •Nadmořská výška rovněž ovlivňuje způsob využití půdy •Jedná se především o možnosti a stupeň mechanizace jednotlivých operací •Nesprávné využití mechanizace na svazích (např. orba po svahu…) má za následek urychlení svahových pochodů – eroze půdy •Zejména spolu s použitím erozně nebezpečných plodin na svazích – kukuřice, brambory… •Odnos půdy ochuzuje pole o živiny (horní část) a spláchnuté materiály ohrožují komunikace, čistotu vod v tocích a celkově zhoršují ŽP zemědělských krajin (dolní část) •Obecně platí – s rostoucím sklonem pozemků klesá výkonnost mech. prostředků, rostou požadavky na různé jejich konstrukční úpravy a tím i jejich cena • GEORELIÉF •Georeliéf výrazně ovlivňuje ZV i svojí svažitostí, tj. sklonem svahů •Z hlediska nasazení mechanických prostředků lze pozemky podle sklonu rozdělit na: •pozemky se sklonem 0–12° – bez omezení, komplexní mechanizace všech pracovních operací je vyřešena •pozemky se sklonem 12–22° – omezení tahovými a stabilizačními vlastnostmi, je nutné konstruovat a používat speciální zařízení •Sklon svahů: •do 10, max. 15°, polní hospodaření je možné •do 20–25°, pastvinářství, TTP •do 30°, lesní hospodářství, zřídka do 35° •od 30 do 60°, vinohrady s použitím terasování •S velkou svažitostí a nebezpečím eroze se již vyrovnaly některé národy od nejstarších dob (Čína, Japonsko, Filipíny) •Terasování pozemků na výhodných slunečních svazích (až do 2300 m n. m.) • Image result for půdy PŮDA •Z celkové rozlohy souše cca 135 mil. km2, bez Antarktidy, je lidstvem využíváno cca 30,1 % • •Z této plochy pevniny, přístupných lidským aktivitám, tedy bez ledu má: •plných 75,4 % nulovou produkční kapacitu (pouště, hory apod.) •11,2 % - nízkou, 8,2 % - střední a jen 5,2 % vysokou produkční kapacitu, tj. 7 mil. km2 • •Produkční bezcenná půda zabírá plné ¾, přičemž její rozloha se každým rokem zvětšuje o více než 200 tis.km2 • •Zemědělská půda se dělí na půdu ornou, trvalé travní porosty (TTP), tj. louky a pastviny •Podíl orné půdy na zemědělské půdě tvoří tzv. procento zornění •K orné půdě jsou řazena především pole, dále též zahrady, ovocné sady, vinice, chmelnice, plantáže a též úhory, pokud ovšem nejsou vyčleněny jako samostatné kategorie • PŮDA •Půdní fond – základní výrobní prostředek •Půda vzniká z matečné horniny díky půdotvorným procesům, půdní poměry se mění v závislosti na povaze matečné horniny a charakteru půdotvorných procesů, které závisejí na podnebí, vegetaci atd. •Z hlediska geografie zemědělství je důležitá otázka vhodnosti jednotlivých půd pro zemědělství a stupeň jejich využití pro zem. účely •Zvláštnosti půdy – nelze libovolně rozšiřovat, tak jako jiné výrobní prostředky, investice vkládané do půdy nevytváří nový VP, jen jí pouze obnovují (např. hnojením) •Půdy jsou složeny ze čtyř základních materiálů: •anorganické látky (alochtonní – přinesené, autochtonní – vzniklé na místě) •organické látky (neživé zbytky org., živé org. v půdě) •voda (několika formách), nejpodstatnější je voda dostupná rostlině, schopná rozpouštět a transportovat do rostliny minerální látky •vzduch – jeho množství a složení kolísá podle stavu nakypření a přítomnosti organismů v půdě • PŮDA •Podle zrnitostního složení rozlišujeme půdní druhy. ČSN rozlišuje celkem 7 základních druhů (třídění je dáno především procentuálním zastoupením jílnatých částic – menší než 0,01 mm). •V běžné zemědělské praxi se půdy, podle zrnitostního složení dělí na lehké, střední, těžké a velmi těžké • PŮDA •Lehké půdy •Písčité půdy (do 20 % jílnatých částic), obsahují větší množství hrubších částí, zejména písku. Půdy chudé na živiny, snadno se vysuší a rostliny na nich trpí nedostatkem vláhy. Snadné vyluhování živin, vyplavovány do spodních vrstev, dobře se zahřívají, ale rychle ztrácejí teplo. •Jemnější tzv. hlinité písky, jsou nejúrodnější •Váté písky – jsou méně vhodné pro zemědělství •Lehké půdy se hodí jen pro některé plodiny – brambory, některé teplomilné plodiny, musí mít dostatek vláhy a být dostatečně hnojeny • PŮDA •Střední a středně těžké půdy •Obsah jílnatých částic od 20 do 45 %, od písčito-hlinitých půd až po jemnější hlinité půdy •Jsou to půdy s výraznější převahou jemných půdních částic nad písečnými zrny •Mají ze všech půdních druhů nejpříznivější vlastnosti, mají nejvhodnější poměr vody a vzduchu •Nerozbředají deštěm a při nedostatku vláhy v půdě příliš nevysýchají •Mají dobrou soudržnost a po obdělání zůstávají dlouho kypré •Hodí se pro pěstování většiny plodin • PŮDA •Těžké půdy •Jílovito-hlinité půdy (45–60 % jílnatých částic) •Půdy tuhé, vazké a uléhavé, za vlhka se mažou, za sucha tvrdnou •Zpracovatelnost ještě není tak obtížná •Při vhodné vlhkosti se snadno obdělávají a kypří •Za sucha se hroudy dají rozdrobit •Jsou vhodné pro obiloviny i jiné plodiny • PŮDA •Velmi těžké půdy •Jílovité půdy (60–75 % jílnatých částic) •Obsahují největší množství jílnatých a koloidních částic •Mají velkou soudržnost, značnou vodní kapacitu a silnou sorpční schopnost •Vyznačují se malou provzdušněností •Jsou málo propustné, snadno se zavlažují •Při vysýchání se na jejich povrchu tvoří kůra, která praská a tvoří se v ní trhliny •Rozklad org. látek v nich probíhá pomalu, jsou biologicky méně činné •Lze je ovšem zúrodnit příslušnými agrotechnickými zásahy •Hodí se pro pěstování kukuřice, řepy a daří se i pšenici • PŮDA •Kamenité půdy •Představují zvláštní skupinu, která je rozšířena především ve vyšších polohách, obsahují více než 80 % hrubozrnné drtě a kamení •Možné využít jen pro pěstování málo náročných plodin •Jen tehdy obsahují-li alespoň 15 % jemných částic •Jsou velmi chudé na živiny, dobře propustné a vzdušné •Biologická činnost je v nich velmi slabá • PŮDA •Na základě působení půdotvorných činitelů a geneze půd jsou rozlišovány jednotlivé půdní typy: •půdy tundrové •podzoly a půdy podzolové •hnědé lesní půdy •šedé lesní půdy •černozemě •kaštanové půdy •šedé půdy •slané půdy •laterity a půdy lateritické •náplavové (nivní) půdy •rendziny, slínovatky • Obsah obrázku text, mapa Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti ČERNOZEMĚ •Haplic Chernozem •Jsou nejúrodnější půdy a proto jsou zemědělsky nejvíce využívány, jsou rozšířeny v našich nejsušších a nejteplejších oblastech, kde vznikly v raných obdobích postglaciálu pod původní stepí a lesostepí. •Matečným substrátem jsou většinou spraše •Nadmořská výška výskytu černozemí zpravidla nepřesahuje 300m, roční úhrn srážek 450-650 mm •Průměrná roční teplota je nad 8 °C. •Pro půdní profil je charakteristický nápadně mocný, tmavě zbarvený humusový horizont, který obvykle zasahuje do hloubky 60-80 cm. •Č. jsou nejčastěji středně těžké, bez skeletu s vyšším až vysokým obsahem kvalitního humusu (3 %), mají neutrální reakci a velmi dobré sorpční vlastnosti • vhodné pro cukrovku, kukuřici, pšenici, ječmen a vojtěšku HNĚDOZEMĚ •(Orthic Luvisol) •Jsou zastoupeny v nižším stupni pahorkatin nebo v okrajových částech nížin •Podnebí je poněkud vlhčí než u černozemí, roční úhrn srážek je od 500 do 700 mm, průměrná roční teplota od 7 do 9°C •H. vznikaly pod původními dubohabrovými lesy •Půdotvorným substrátem ke nejčastěji spraš, dále sprašová hlína nebo i smíšená svahovina •H. jsou nejvíce rozšířeny mezi 200 až 450 m n. m., na plošinách nebo mírněji zvlněných pahorkatinách, někdy i vrchovinách. •Hlavním půdotvorným procesem je illimerizace •Pod humusovým horizontem (25–30cm) leží slabě zesvětlený eluviální (ochuzený) horizont, který je u většiny H. orbou zcela zlikvidován (přiorán). V hloubce 30-50cm je mocný, hnědě až rezavohnědě zbarvený horizont iluviální (obohacený), o jílovou substanci, •H. jsou nejčastěji středně těžké, někdy i těžší půdy. •Obsah humusu je nižší než u Č. (1,5–2%), jeho složení je však stále příznivé •Půdní reakce je zpravidla slabě kyselá, sorpční vlastnosti jsou poněkud zhoršeny, fyzikální vlastnosti jsou obvykle příznivé vhodné pro obiloviny, pšenici a ječmen, cukrovku a vojtěšku ILLIMERIZOVANÉ PŮDY •(Albic Luvisol) •Jsou značně rozšířené ve středních výškových stupních, zejména v pahorkatinách a vrchovinách. •Podnebí je již značně humidnější, roční úhrn srážek kolísá v rozmezí 550–900 mm, průměrná roční teplota se pohybuje mezi 6 až 8 °C. •Tyto půdy vznikaly převážně pod kyselými doubravami a bučinami •Matečným substrátem jsou nejčastěji sprašové hlíny, středně těžké glaciální sedimenty, smíšené svahoviny atd. •Il. půdy jsou nejvíce zastoupeny mezi 250 až 500 (max. 600m) m n. m., v terénu s ploššími úseky někdy jen mírně , jindy i výrazněji zvlněného reliéfu. •Hlavním půdotvorným procesem je opět illimerizace, která se zde uplatňuje velmi výrazně •Pod humusovým hor. (do 30 cm), leží několik dm mocný eluviální horizont, zpravidla i silně vybělen, postupně přechází v rezivohnědý iluviální horizont, který zasahuje velmi hluboko do matečného substrátu •U il. půd se setkáváme s další charakteristickou vlastností, s oglejením •Zrnitostně jde o středně těžké a těžší půdy, obsah humusu je střední (1,5–2 %), jeho kvalita je méně příznivá •Půdní reakce je obvykle kyselá, sorpční vlastnosti jsou již silně zhoršené vhodné pro obiloviny, jetel, místy v nižších polohách i vojtěšku s cukrovkou HNĚDÉ PŮDY •(Eutric Cambisol) •Jsou nejrozšířenějším půdním typem v ČR (v pahorkatinách a vrchovinách, tak i v horách) •Klima převažuje humidnější, mírně teplé, roční úhrn srážek se obvykle pohybuje mezi 500 až 900 mm, průměrná roční teplota mezi 4 až 9 °C. •Původní vegetací byly listnaté lesy (dubohabrové až horské bučiny) •Jako matečný substrát se uplatňují téměř všechny horniny skalního podkladu •Hnědé půdy jsou nejvíce rozšířeny mezi 450–800 m n.m. •Jsou vázány většinou na členitý reliéf, svahy , vrcholy, hřbety apod. •Statigrafie H. půd – pod obvykle mělkým humusovým horizontem leží hnědě až rezavohnědě zbarvená poloha, ve které probíhá intenzivní vnitropůdní zvětrávání. Teprve hlouběji vystupuje méně zvětralá hornina, v tomto horizontu rovněž přibývá skeletu •Půdy jsou lehké (pískovec, žula), středně těžké ( čedič, ruly), nebo i těžké většina břidlic, lupky) •Obsah humusu silně kolísá, složení humusu je zpravidla méně kvalitní •Půdní reakce je obvykle slabě kyselé až kyselá •Sorpční vlastnosti se mění v závislosti na obsahu humusu a zrnitostním složení Vhodné pro brambory a méně náročné obiloviny a len Image result for klima KLIMA •Klima je komplexem základních faktorů, které ovlivňují zemědělskou výrobu •Působí na ní zejména množstvím a formou vody a srážek, teplotou, větrem a slunečním svitem •Vymezuje hranice oblastí pro vhodné a efektivní pěstování plodin •Kromě mikroklimatu má značný význam i místní klima (mezoklima), především teplotní poměry v přízemní vrstvě vzduchu (mrazové kotliny), teplotní poměry na povrchu půdy i v ní, vlhkost vzduch apod. •Rostlinný kryt ovlivňuje tepelnou bilanci a vlhkostní poměry přízemní vrstvy vzduchu, kladně i záporně •Počasí (povětrnostní podmínky) se od všech ostatních faktorů podmiňujících výnosy liší neobyčejnou proměnlivostí v prostoru i čase •Závislost plodin na srážkách se zvyšuje nejen v závislosti na půdních podmínkách a suchosti klimatu, ale i s nerovnoměrným rozdělením srážek •55–65 % výnosové variability způsobují srážky •Teplo a voda jsou dva prvky, které jsou nezbytné pro rostlinnou asimilaci a proto se jejich vliv zvlášť výrazně a diferencovaně uplatňuje u rostlinstva • KLIMA – TEPLO •Nezbytnou podmínkou pro růst a vývoj rostlin •Hl. zdrojem je primární sluneční záření, které proniklo atmosférou na povrch rostlin a teplota jejich okolí •Z hlediska růstu a vývoje všech rostlin mají základní význam tzv. kardinální body teploty •Každá rostlina potřebuje v určitých fázích vývoje určitou teplotu, pohyb teplot přes tyto meze vede k poškození nebo zániku rostliny •minimální teplota – nejnižší teplota, při níž rostlina začíná růst •teplota optimální – při nejrychlejším růstu •maximální teplota – růst ustává •V agroklimatické praxi jsou stanovovány tzv. teplotní charakteristiky ve vztahu k vegetaci •Biologická nula – dána biologickým minimem teploty, při které příslušná rostlina přestává vegetovat. U většiny polních kultur v pásmu mírného klimatu je to při T = 5 ° C. Během vegetace je však hodnota biologického minima pro různé růstové fáze velmi rozdílná. Liší se i podle druhu a odrůdy rostlin. •Aktivní teplota – teplota vzduchu, pokud je vyšší než teplotní biologické minimum rostliny. •Vegetační termická teplota – součet průměrných denních teplot od zasetí do sklizně •Velký význam má též doba nástupu a délka trvání nízkých teplot, tj. datum jarních i podzimních mrazů •Mráz ovlivňuje i možnosti zem. obdělávání půdy, např. trvale zmrzlé půdy nelze zemědělsky využívat, pouze se spásá přirozený pokryv • KLIMA – VODA •Nezbytná podmínka růstu rostlin •Rozpouští minerální látky v půdě a transportuje je •V oblastech, kde tento rozklad není možný rostlinstvo chybí, nejsou vhodné podmínky pro zemědělství ani pro trvalé osídlení člověkem •Nadbytek vody způsobuje uhnívání kořenů •Nedostatek vody se projevuje poruchami metabolismu celé rostliny •Nezbytné množství vody závisí na druhu rostliny, na teplotě a vlhkosti vzduchu •Potřeba vody u rostlin se vyjadřuje tzv. transpiračním koeficientem •množství vody transpirované na 1 g vyprodukované sušiny. Výdajová složka – transpirace – je určována jednak teplotním gradientem mezi listem a okolní atmosférou, jednak relativní vlhkostí okolního vzduchu (i jeho pohybem) •hodnoty TK pro různé plodiny rozdílné • KLIMA – VODA —Pro rostliny jsou použitelné pouze ty zdroje, které v území zůstanou, tj. vsáknou se do půdy a jsou dostupné kořenovému systému —Zabezpečit rostlinám dostatek vody nebo omezit škodlivé důsledky nedostatku vody lze jen regulací jak vodní bilance v rostlině, tak vodního režimu v půdě – závlahy, meliorace apod. —Destruktivní charakter vody – přívalový déšť, poničení vegetace, snížení výnosu, dlouhodobé snížení přirozené úrodnosti půdy, zvýšená eroze půdy — —Eroze půdy – tenčí se vrstva ornice, kumulace jemného materiálu ve spodních částech, vznik erozních rýh a strží, růst splavenin —Průběh vodní eroze ovlivňuje mnoho faktorů (délka svahu, sklon svahu, vegetační kryt, použitá agrotechnika…) • SVĚTLO, SNÍH, VÍTR •Rostliny se navzájem od sebe výrazně odlišují i co se týče nároků na SVĚTLO •Rostliny dlouhého dne (i nad 14 hodin) – len, cukrovka, cibule, špenát •Rostliny krátkého dne, vyžadující kratší dobu osvětlení – konopí, kukuřice, salát, sója, ředkvička •Vliv sněhu – srážky ve formě sněhu v období vegetačního klidu žádané – sníh zabraňuje vymrzání ozimů, vysoušení či odvátí půdy, významný zdroj vláhy pro ornou půdu •Na jaře sníh, hlavně ve vyšších polohách způsobuje řadu negativních dopadů – zpožďuje jarní práce, prudké tání – záplavy •Sněžení v době vegetace – negativní, často spojeno s mrazy, mokrý sníh – lámání dřevin, výrazné ztráty sklizně (ovoce, vinná réva) •Vliv větru: •Kladný vliv – opylování rostlin, vliv na vlhkost půdy, přečerpávání vody, pohonná síla •Negativní vliv – přenášení semen plevelů, větrná eroze, deflace, vysazování větrolamů •Destrukce povětrnostními – vítr, krupobití, námraza, sníh apod. •Proti některým se již zemědělci brání – např. větrolamy, kamenné zídky, vyšlechtění odrůd s nižším vzrůstem atd. • Image result for člověk SOCIOEKONOMICKÉ FAKTORY •1. Dosažená vývojová úroveň společnosti •2. Vlastnictví a způsoby využívání a obdělávání půdy •3. Koncentrace spotřeby – vytváření trhů •4. Změny ve struktuře spotřeby potravin a zem. surovin •5. Změny na úrovni odběratelských vztahů související se změnami v potravinářském průmyslu •6. Doprava a poloha závodu •7. Pracovní síly •8. Opatření (zásahy) centrálních nebo místních státních orgánů motivované ekonomickými, politickými a jinými skutečnostmi •9. Velikost, typ závodu a jeho efektivnost •10. Mechanizace •11. Chemizace •12. Biologizace •13. Produktivita a intenzita výroby • SOCIOEKONOMICKÉ FAKTORY •1. Dosažená vývojová úroveň společnosti •Vliv na zem. výrobu na objem a strukturu zem. produktů a jejich dodávání na trh •Čím vyspělejší společnost, tím vyspělejší zemědělství • 2. Vlastnictví a způsoby využívání a obdělávání půdy •Vlastnictví půdy ovlivňuje systém zem. podniků a využívání •Státní/soukromé – individuální využití, menší výrobní jednotky – farmy •Družstevní – potlačení individuality •Na Z převažuje velkovýroba, koncentrace půdního fondu •Rozvojové země – nutná agrární reforma • 3. Koncentrace spotřeby – vytváření trhů •Působení hl. v minulosti •Nadbytek produkce – utváření měst a trhů – pokles venkovského obyvatelstva •Zem. výroba byla velmi rozptýlená •S nástupem dopravy se dováží více surovin – ve světě se vytváří specializované produkční oblasti (koření, káva, kakao, kaučuk…) •Von Thünen • SOCIOEKONOMICKÉ FAKTORY •4. Změny ve struktuře spotřeby potravin a zem. surovin •Po 2. sv. v. – rostly příjmy obyvatelstva, rostla životní úroveň – změny ve spotřebě potravin – narůstá spotřeba „drahých“ surovin, tzn. hl. živočišného původu •Zemědělství muselo reagovat větší produkcí živoč. výrobků, změny v rozmístění zem. výroby (obiloviny dřív pro lidi, později z 80 % jako krmivo) •60., 70. léta – růst spotřeby živ. produktů •80., 90. léta – extenzifikace, alternativní zemědělství •Současnost – spotřeba živ. prod. dosáhla maxima, hledí se více na kvalitu než kvantitu • • 6. Doprava a poloha závodu •Vnější funkce – výměna zboží mezi producenty a spotřebiteli •Vnitřní funkce – uvnitř producenta •Dříve jen zvířecí potahy – spotřeba omezena v určitém prostoru •Nástup moderní dopravy umožnil vznik trhu, odtrhly se produkční oblasti od spotřebních •Rozvoj mrazírenství • 5. Změny na úrovni odběratelských vztahů související se změnami v potravinářském průmyslu • •Nové produkce v nejrůznější úpravě – konzervace… • •Otázka, kde zpracovávat produkty – v místě produkce nebo spotřeby? – lokalizační faktory SOCIOEKONOMICKÉ FAKTORY •7. Pracovní síly •Specifické rysy – dáno charakterem práce a zaostávání zem. výroby za ostatními obory •Vliv mechanizace – urychlení – změny v zaměstnanosti (pokles) •Rozvojové země •Skrytá nezaměstnanosti •Vysoká zaměstnanost v zemědělství (60–80 %) •Pěstování některých plodin (čaj) umožňuje vysokou hustotu zalidnění • • 9. Velikost, typ závodu a jeho efektivnost •Malý podnik musí hospodařit s větší intenzitou, často specializace •Velké podniky – extenzifikace •V EU – značné regionální rozdíly ve velikosti farem • 8. Opatření (zásahy) centrálních nebo místních státních orgánů motivované ekonomickými, politickými a jinými skutečnostmi •Některé problémy trh nevyřeší, nutný zásah státu • A) obchodní politika jednotlivých států (EU) •Celní ochrana před zahraniční konkurencí •Politika dotací •B) obchodní politika prováděná nadstátními organizacemi na základě mezinárodních dohod sdružující významné producenty •Nadnárodní celky, které si hlídají, aby nedošlo k nadprodukci a snížení cel •GATT (liberalizace obchodu se zem. surovinami) – WTO SOCIOEKONOMICKÉ FAKTORY •10. Mechanizace •Nahrazení ruční práce strojem, snížení výrobních nákladů •Urychlení pracovních postupů, zvýšení produktivity •Změny v rozsahu obdělávané půdy •Precizní zemědělství – zem. systémy, které využívají moderní technologie • • 13. Produktivita a intenzita výroby •Ukazatelem intenzity je hektarový výnos (produkce dosažená z jednotkové plochy) •Intenzifikace (zvýšení množství produkce z jednotky plochy) x extenzifikace •Produktivita – snaha o snižování práce na jednotku plochu •Snaha států o vlastní produkci potravin •Ne každá země má dostatek půdy – intenzifikace •Země s dostatkem půdy (USA) – extenzifikace 11. Chemizace •Růst intenzity rostlinné výroby •Průmyslová hnojiva •Ochranné chemické prostředky – pesticidy •Herbicidy – ničí plevel •Insekticidy – ničí hmyz •Fungicidy – ničí houby a plísně •Negativní vliv přehnojování 12. Biologizace •Snaha nahradit chemizaci •A) užiteční živočichové – hl. ve sklenících •B) houby a bakterie •C) mikroorganismy a viry •D) rostliny (např. ředkev zápachem odrazuje škůdce) •E) feromony – signální látky, které negativně ovlivňují sexuální chování hmyzu •F) repelenty a reduktory – odpuzují hmyz SOCIOEKONOMICKÉ FAKTORY •Makroekonomické podmínky – hospodářská politika státu, politika sociální •Mikroekonomické podmínky – působí uvnitř podniku (množství a kvalita výrobních prostředků, počet a kvalita pracovních sil, organizace podniku) •