PRÁVNÍ PROSTŘEDKY OCHRANY ZDRAVÍ VE VAZBĚ NA KVALITU POTRAVIN Právní úprava • Unijní: • nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin („Nařízení o bezpečnosti potravin“) • nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.852/2004 o hygieně potravin + nařízení č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu + nařízení č. 854/2004, stanovující specifická pravidla pro organizaci úředních kontrol a výrobků živočišného původu určených k lidské spotřebě • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům • Vnitrostátní úprava • zákon č. 110/1997 o potravinách a tabákových výrobcích + zákon o vinohradnictví a vinařství • zákon č. 166/1999 o veterinární péči + zákon o krmivech • zákon o ochraně spotřebitele • Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných • Předpisy týkajících se orgánů dohlížejících na dodržování zmíněných předpisů • zákon č. 146/2002 o státní zemědělské a potravinářské inspekci • zákon č. 64/1986 o České obchodní inspekci Právníúprava Organizační zabezpečení • Ministerstva • Zemědělství, zdravotnictví, školství, mládeže a tělovýchovy, životního prostředí, průmyslu a obchodu • Orgány celní správy • Orgány státního dozoru • státní zemědělská a potravinářská inspekce, státní veterinární správa, orgány ochrany veřejného zdraví, ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský • Unijní • Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnosti potravin, Stálý výbor pro rostliny, živočichy, potraviny a krmiva • Evropský úřad pro bezpečnost potravin Zásady ochrany kvality potravin • komplexní a jednotný přístup k bezpečnosti potravin • analýza rizika • zásada sledovatelnosti • zásada předběžné opatrnosti • zásada transparentnosti • zásada odpovědnosti provozovatelů potravinářských podniků Povinné údaje při označování potravin • Balené potraviny • Název potraviny • Obchodní firma a sídlo podniku, který ji vyrobil • Datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti • Složení • Množství • Podmínky pro skladování a použití potraviny • Země původu • Výživové údaje • Údaje o třídě a jakosti Povinné údaje při označování potravin • Zabalené potraviny • Stejné jako u balených + název firmy balící výrobek • Nebalené potraviny • Název • Množství • Datum použitelnosti Hygiena potravin • HACCP – „Hazard Analysis and Critical Control Points“ • Kritické body a kritické meze • Základní principy • Provedení analýzy nebezpečí • Stanovení kritických bodů • Stanovení kritických mezí v každém kritickém kontrolním bodě • Vymezení systému sledování v kritických bodech • Stanovení nápravných opatření pro každý kritický bod • Zavedení ověřovacích postupů • Zavedení evidence a dokumentace Značky kvality NÁRODNÍ Značky kvality EVROPSKÉ