Lokalizační faktory zemědělství ZE0116 GEOGRAFIE VÝROBNÍ SFÉRY Lokalizační faktory zemědělství ¨Přírodní ¤Reliéf ¤Klimatické ¤Pedologické ¨Sociálně-ekonomické ¤Celá řada faktorů (viz dále) u ¨Ve vztahu s rozmístěním působí celý komplex přírodních podmínek, územně diferencovaný ¨Topografická poloha na Zemi může být modifikována lokálními činiteli Vliv georeliéfu na zemědělství ¨Nezbytnou základnu pro veškerou hospodářskou činnost lidské společnosti (až na výjimky) představuje pevnina ¨ZV potřebuje největší plochy ¨Georeliéf ovlivňuje zemědělské využití půdy především: ¤nadmořskou výškou, ¤svažitostí, ¤typem georeliéfu, ¤expozicí ¤ ¤Horizontální pásmovitost ¤Výšková stupňovitost ¤ ¨Typy georeliéfu ovlivňují ZV v makro i mezo měřítku ¨Každá rostlina má v dané zeměpisné poloze svůj výškový limit – s rostoucí nadmořskou výškou zemědělství ubývá ¨Nížiny poskytují ve světovém měřítku větší možnosti pro zemědělství. Na druhé straně nížiny v rovníkovém klimatu jsou výjimkou, jsou méně přitažlivé než okolní pohoří (Peru, Mexiko) ¨90 % zemědělské výroby se vyprodukuje do nadmořské výšky 300 m, tj. necelé 4 % celkové rozlohy souše Vliv georeliéfu na zemědělství ¨J a JZ svahy proti S svahům ¨Nadmořská výška rovněž ovlivňuje způsob využití půdy ¨Jedná se především o možnosti a stupeň mechanizace jednotlivých operací ¨Nesprávné využití mechanizace na svazích (např. orba po svahu…) má za následek urychlení svahových pochodů – eroze půdy ¨Zejména spolu s použitím erozně nebezpečných plodin na svazích – kukuřice, brambory… ¨Odnos půdy ochuzuje pole o živiny (horní část) a spláchnuté materiály ohrožují komunikace, čistotu vod v tocích a celkově zhoršují ŽP zemědělských krajin (dolní část) ¨Obecně platí – s rostoucím sklonem pozemků klesá výkonnost mechanických prostředků, rostou požadavky na různé jejich konstrukční úpravy a tím i jejich cena Vliv georeliéfu na zemědělství ¨Georeliéf výrazně ovlivňuje ZV i svojí svažitostí, tj. sklonem svahů u uZ hlediska nasazení mechanických prostředků lze pozemky podle sklonu rozdělit na: —pozemky se sklonem 0–12° – bez omezení, komplexní mechanizace všech pracovních operací je vyřešena —pozemky se sklonem 12–22° – omezení tahovými a stabilizačními vlastnostmi, je nutné konstruovat a používat speciální zařízení u uSklon svahů: —do 10, max. 15°, polní hospodaření je možné —do 20–25°, pastvinářství —do 30°, lesní hospodářství, zřídka do 35° —od 30 do 60°, vinohrady s použitím terasování — ¨S velkou svažitostí a nebezpečím eroze se již vyrovnaly některé národy od nejstarších dob (Čína, Japonsko, Filipíny) ¨Terasování pozemků na výhodných slunečních svazích (až do 2300 m n. m.) Vliv půdy na zemědělství ¨Půdní fond – základní výrobní prostředek ¨Půda vzniká z matečné horniny díky půdotvorným procesům, půdní poměry se mění v závislosti na povaze matečné horniny a charakteru půdotvorných procesů, které závisejí na podnebí, vegetaci atd. ¨Z hlediska geografie zemědělství je důležitá otázka vhodnosti jednotlivých půd pro zemědělství a stupeň jejich využití pro zem. účely ¨Zvláštnosti půdy – nelze libovolně rozšiřovat, tak jako jiné výrobní prostředky, investice vkládané do půdy nevytváří nový VP, jen jí pouze obnovují (např. hnojením) ¨ ¨Půdy jsou složeny ze čtyř základních materiálů: ¤anorganické látky (alochtonní – přinesené, autochtonní – vzniklé na místě) ¤organické látky (neživé zbytky organizmů, živé organizmy v půdě) ¤voda (několika formách), nejpodstatnější je voda dostupná rostlině, schopná rozpouštět a transportovat do rostliny minerální látky ¤vzduch – jeho množství a složení kolísá podle stavu nakypření a přítomnosti organismů v půdě Vliv půdy na zemědělství —Podle zrnitostního složení rozlišujeme půdní druhy. ČSN rozlišuje celkem 7 základních druhů (třídění je dáno především procentuálním zastoupením jílnatých částic – menší než 0,01 mm). — —V běžné zemědělské praxi se půdy, podle zrnitostního složení dělí na lehké, střední, těžké a velmi těžké — uLehké půdy —Písčité půdy (do 20 % jílnatých částic), obsahují větší množství hrubších částí, zejména písku. Půdy chudé na živiny, snadno se vysuší a rostliny na nich trpí nedostatkem vláhy. Snadné vyluhování živin, vyplavovány do spodních vrstev, dobře se zahřívají, ale rychle ztrácejí teplo. —Jemnější tzv. hlinité písky, jsou nejúrodnější —Váté písky – jsou méně vhodné pro zemědělství —Lehké půdy se hodí jen pro některé plodiny – brambory, některé teplomilné plodiny, musí mít dostatek vláhy a být dostatečně hnojeny Vliv půdy na zemědělství uStřední a středně těžké půdy —Obsah jílnatých částic od 20 do 45 %, od písčito-hlinitých půd až po jemnější hlinité půdy —Jsou to půdy s výraznější převahou jemných půdních částic nad písečnými zrny —Mají ze všech půdních druhů nejpříznivější vlastnosti, mají nejvhodnější poměr vody a vzduchu —Nerozbředají deštěm a při nedostatku vláhy v půdě příliš nevysychají —Mají dobrou soudržnost a po obdělání zůstávají dlouho kypré —Hodí se pro pěstování většiny plodin — uTěžké půdy —Jílovito-hlinité půdy (45–60 % jílnatých částic) —Půdy tuhé, vazké a uléhavé, za vlhka se mažou, za sucha tvrdnou —Zpracovatelnost ještě není tak obtížná —Při vhodné vlhkosti se snadno obdělávají a kypří —Za sucha se hroudy dají rozdrobit —Jsou vhodné pro obiloviny i jiné plodiny Vliv půdy na zemědělství uVelmi těžké půdy —Jílovité půdy (60–75 % jílnatých částic) —Obsahují největší množství jílnatých a koloidních částic —Mají velkou soudržnost, značnou vodní kapacitu a silnou sorpční schopnost —Vyznačují se malou provzdušněností —Jsou málo propustné, snadno se zavlažují —Při vysýchání se na jejich povrchu tvoří kůra, která praská a tvoří se v ní trhliny —Rozklad organických látek v nich probíhá pomalu, jsou biologicky méně činné —Lze je ovšem zúrodnit příslušnými agrotechnickými zásahy —Hodí se pro pěstování kukuřice, řepy a daří se i pšenici u uKamenité půdy —Představují zvláštní skupinu, která je rozšířena především ve vyšších polohách, obsahují více než 80 % hrubozrnné drtě a kamení —Možné využít jen pro pěstování málo náročných plodin —Jen tehdy obsahují-li alespoň 15 % jemných částic —Jsou velmi chudé na živiny, dobře propustné a vzdušné —Biologická činnost je v nich velmi slabá Vliv půdy na zemědělství —Na základě působení půdotvorných činitelů a geneze půd jsou rozlišovány jednotlivé půdní typy: —půdy tundrové —podzoly a půdy podzolové —hnědé lesní půdy —šedé lesní půdy —černozemě —kaštanové půdy —šedé půdy —slané půdy —laterity a půdy lateritické —náplavové (nivní) půdy —rendziny, slínovatky Obsah obrázku text, mapa Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Vliv půdy na zemědělství —Na území ČR se setkáváme s následujícími hlavními půdními typy u uČernozemě (Haplic Chernozem) —Jsou nejúrodnější půdy a proto jsou zemědělsky nejvíce využívány, jsou rozšířeny v našich nejsušších a nejteplejších oblastech, kde vznikly v raných obdobích postglaciálu pod původní stepí a lesostepí —Matečným substrátem jsou většinou spraše, jen místy se uplatňují také zvětraliny slínovců, vápnité terciérní jíly nebo vápnité písky —Nadmořská výška výskytu černozemí zpravidla nepřesahuje 300m, roční úhrn srážek 450-650mm, průměrná roční teplota je nad 8°C —Pro půdní profil je charakteristický nápadně mocný, tmavě zbarvený humusový horizont, který obvykle zasahuje do hloubky 60-80 cm Vliv půdy na zemědělství —Černozemě jsou nejčastěji středně těžké, bez skeletu s vyšším až vysokým obsahem kvalitního humusu (3%), mají neutrální reakci a velmi dobré sorpční vlastnosti —Také fyzikální vlastnosti jsou většinou velmi příznivé —Podle uplatnění podřízeného půdotvorného procesu lze v rámci černozemí rozlišit hlavní subtypy: —Černozem karbonátová – s obsahem uhličitanu vápenatého v celém horizontu —Černozem (typická) – s humusovým horizontem ochuzeným o uhličitan vápenatý —Černozem degradovaná – s náznakem iluviálního horizontu na přechodu do matečného substrátu —Černozem lužní – s projevy oglejení nebo glejového procesu, depresní polohy —V současné době jsou Č prakticky bez výjimky využity jako orná půda —Černozemě mají vysokou agronomickou hodnotu, jsou vhodné pro naše nejnáročnější plodiny: cukrovku, kukuřici, pšenici, ječmen a vojtěšku Cernozem na sprasi Sedozem na sprasi Vliv půdy na zemědělství u Hnědozemě (Orthic Luvisol) —Jsou zastoupeny v nižším stupni pahorkatin nebo v okrajových částech nížin —Podnebí je poněkud vlhčí než u černozemních oblastí, roční úhrn srážek je od 500 do 700 mm, průměrná roční teplota od 7 do 9°C —Hnědozemě vznikaly pod původními dubohabrovými lesy —Půdotvorným substrátem ke nejčastěji spraš, dále sprašová hlína nebo i smíšená svahovina —Hnědozemě jsou nejvíce rozšířeny mezi 200 až 450 m n. m., na plošinách nebo mírněji zvlněných pahorkatinách, někdy i vrchovinách —Hlavním půdotvorným procesem je illimerizace —Pod humusovým horizontem (25–30cm) leží slabě zesvětlený eluviální (ochuzený) horizont, který je u většiny hnědozemí orbou zcela zlikvidován (přiorán). V hloubce 30-50cm je mocný, hnědě až rezavohnědě zbarvený horizont iluviální (obohacený), o jílovou substanci Vliv půdy na zemědělství —Hnědozemě jsou nejčastěji středně těžké, někdy i těžší půdy —Obsah humusu je nižší než u černozemě (1,5–2%), jeho složení je však stále příznivé —Půdní reakce je zpravidla slabě kyselá, sorpční vlastnosti jsou poněkud zhoršeny, fyzikální vlastnosti jsou obvykle příznivé —U hnědozemě lze rozlišit tyto nejdůležitější subtypy: —Hnědozem typická – s humusovým horizontem přecházejícím přímo do iluvialního horizontu, eluviální horizont byl orbou likvidován —Hnědozem oglejená - s projevy oglejení v půdním profilu. Eluviální horizont zpravidla opět chybí —Hnědozem illimerizovaná – se zachovalým eluviálním horizontem —Také hnědozemě jsou velmi hodnotnými zemědělskými půdami, které se agronomickou hodnotou blíží černozemím —Proti černozemi mají výhodu, že jsou méně náchylné k vysýchání —Nejvhodnějšími plodinami jsou především náročné obiloviny, pšenice a ječmen, dále cukrovka a vojtěška Hnedozem na sprasi Hnedozem illimerizovana na sprasi Vliv půdy na zemědělství u Ilimerizované půdy (Albic Luvisol) —Jsou značně rozšířené ve středních výškových stupních, zejména v pahorkatinách a vrchovinách —Podnebí je již značně humidnější, roční úhrn srážek kolísá v rozmezí 550–900 mm, průměrná roční teplota se pohybuje mezi 6 až 8 °C —Tyto půdy vznikaly převážně pod kyselými doubravami a bučinami —Matečným substrátem jsou nejčastěji sprašové hlíny, středně těžké glaciální sedimenty, smíšené svahoviny atd. —Ilimerizované půdy jsou nejvíce zastoupeny mezi 250 až 500 (max. 600m) m n. m., v terénu s ploššími úseky někdy jen mírně , jindy i výrazněji zvlněného reliéfu. —Hlavním půdotvorným procesem je opět illimerizace, která se zde uplatňuje velmi výrazně —Pod humusovým hor. (do 30 cm), leží několik dm mocný eluviální horizont, zpravidla i silně vybělen, postupně přechází v rezivohnědý iluviální horizont, který zasahuje velmi hluboko do matečného substrátu u Vliv půdy na zemědělství —U ilimerizovaných půd se setkáváme s další charakteristickou vlastností, s oglejením —Zrnitostně jde o středně těžké a těžší půdy, obsah humusu je střední (1,5‑2 %), jeho kvalita je méně příznivá —Půdní reakce je obvykle kyselá, sorpční vlastnosti jsou již silně zhoršené —Fyzikální vlastnosti, zejména v zhutnělém iluviálním horizontu, jsou značně nepříznivé (malé provzdušnění) —Hlavní subtypy: —Ilimertizovaná půda typická – se slabším uplatněním procesu oglejení —Ilimerizovaná půda oglejená – s výrazným uplatněním tohoto procesu —Zem. jsou tyto půdy podstatně nižší kvality , zejména vzhledem k občasnému převlhčení, možnost podstatného zlepšení skýtají meliorační úpravy —Vhodnými plodinami jsou zejména obiloviny, jetel, místy v nižších polohách i vojtěška s cukrovkou Illimerizovana puda na sprasove hline Illimerizovana puda oglejena na sprasove hline Vliv půdy na zemědělství u Hnědé půdy (Eutric Cambisol) —Jsou nejrozšířenějším půdním typem v ČR (v pahorkatinách a vrchovinách, tak i v horách) —Klima převažuje humidnější, mírně teplé, roční úhrn srážek se obvykle pohybuje mezi 500 až 900 mm, průměrná roční teplota mezi 4 až 9 °C —Původní vegetací byly listnaté lesy (dubohabrové až horské bučiny) —Jako matečný substrát se uplatňují téměř všechny horniny skalního podkladu —Hnědé půdy jsou nejvíce rozšířeny mezi 450–800 m n.m. —Jsou vázány většinou na členitý reliéf, svahy , vrcholy, hřbety apod. —Statigrafie hnědých půd – pod obvykle mělkým humusovým horizontem leží hnědě až rezavohnědě zbarvená poloha, ve které probíhá intenzivní vnitropůdní zvětrávání. Teprve hlouběji vystupuje méně zvětralá hornina, v tomto horizontu rovněž přibývá skeletu —Půdy jsou lehké (pískovec, žula), středně těžké (čedič, ruly), nebo i těžké většina břidlic, lupky) Vliv půdy na zemědělství —Obsah humusu silně kolísá, složení humusu je zpravidla méně kvalitní —Půdní reakce je obvykle slabě kyselé až kyselá —Sorpční vlastnosti se mění v závislosti na obsahu humusu a zrnitostním složení —Podobně kolísají i fyzikální vlastnosti —U hnědých půd rozlišujeme tyto hlavní subtypy: —Hnědá půda eutrofní – s vysokým obsahem humusu, bazické horniny —Hnědá půda typická – nižší obsah humusu, poněkud zhoršené sorpční vlastnosti, kolem 400 m n.m. —Hnědá půda kyselá – 400-600 m n.m. —Hnědá půda silně kyselá – nad 600 m n.m. —Hnědá půda oglejená a glejová —Hnědé půdy jsou střední až nižší kvality —Jejich hlavní nevýhodou je malá mocnost půdního profilu, častá skeletovitost —Využívají se pro pěstování brambor a méně náročných obilovin a lnu Hneda puda oglejena na jilove bridlici Hneda puda eutrofni na cedici Vliv klimatu na zemědělství —Klima je komplexem základních faktorů, které ovlivňují zemědělskou výrobu —Působí na ní zejména množstvím a formou vody a srážek, teplotou, větrem a slunečním svitem —Vymezuje hranice oblastí pro vhodné a efektivní pěstování plodin —Kromě mikroklimatu má značný význam i místní klima (mezoklima), především teplotní poměry v přízemní vrstvě vzduchu (mrazové kotliny), teplotní poměry na povrchu půdy i v ní, vlhkost vzduch apod. —Rostlinný kryt ovlivňuje tepelnou bilanci a vlhkostní poměry přízemní vrstvy vzduchu, kladně i záporně —Počasí (povětrnostní podmínky) se od všech ostatních faktorů podmiňujících výnosy liší neobyčejnou proměnlivostí v prostoru i čase —Závislost plodin na srážkách se zvyšuje nejen v závislosti na půdních podmínkách a suchosti klimatu, ale i s nerovnoměrným rozdělením srážek —55–65 % výnosové variability způsobují srážky —Teplo a voda jsou dva prvky, které jsou nezbytné pro rostlinnou asimilaci a proto se jejich vliv zvlášť výrazně a diferencovaně uplatňuje u rostlinstva Vliv klimatu na zemědělství u TEPLO —Nezbytnou podmínkou pro růst a vývoj rostlin —Hl. zdrojem je primární sluneční záření, které proniklo atmosférou na povrch rostlin a teplota jejich okolí —Z hlediska růstu a vývoje všech rostlin mají základní význam tzv. kardinální body teploty —Každá rostlina potřebuje v určitých fázích vývoje určitou teplotu, pohyb teplot přes tyto meze vede k poškození nebo zániku rostliny —minimální teplota – nejnižší teplota, při níž rostlina začíná růst —teplota optimální – při nejrychlejším růstu —maximální teplota – růst ustává —V agroklimatické praxi jsou stanovovány tzv. teplotní charakteristiky ve vztahu k vegetaci —Biologická nula – dána biologickým minimem teploty, při které příslušná rostlina přestává vegetovat. U většiny polních kultur v pásmu mírného klimatu je to při T = 5 ° C. Během vegetace je však hodnota biologického minima pro různé růstové fáze velmi rozdílná. Liší se i podle druhu a odrůdy rostlin. —Aktivní teplota – teplota vzduchu pokud je vyšší než teplotní biologické minimum rostliny —Vegetační termická teplota – součet průměrných denních teplot od zasetí do sklizně —Velký význam má též doba nástupu a délka trvání nízkých teplot, tj. datum jarních i podzimních mrazů —Mráz ovlivňuje i možnosti zemědělského obdělávání půdy, např. trvale zmrzlé půdy nelze zemědělsky využívat, pouze se spásá přirozený pokryv Vliv světla na zemědělství —Rostliny se navzájem od sebe výrazně odlišují i co se týče nároků na SVĚTLO —rostliny dlouhého dne (i nad 14 hodin) – len, cukrovka, cibule, špenát —rostliny krátkého dne, vyžadující kratší dobu osvětlení – konopí, kukuřice, salát, sója, ředkvička Vliv vody na zemědělství —Nezbytná podmínka růstu rostlin —Rozpouští minerální látky v půdě a transportuje je —V oblastech, kde tento rozklad není možný rostlinstvo chybí, nejsou vhodné podmínky pro zemědělství ani pro trvalé osídlení člověkem —Nadbytek vody způsobuje uhnívání kořenů —Nedostatek vody se projevuje poruchami metabolismu celé rostliny —Nezbytné množství vody závisí na druhu rostliny, na teplotě a vlhkosti vzduchu —Potřeba vody u rostlin se vyjadřuje tzv. transpiračním koeficientem ¤množství vody transpirované na 1g vyprodukované sušiny. Výdajová složka – transpirace – je určována jednak teplotním gradientem mezi listem a okolní atmosférou, jednak relativní vlhkostí okolního vzduchu (i jeho pohybem) —hodnoty TK pro různé plodiny rozdílné Vliv vody na zemědělství —Pro rostliny jsou použitelné pouze ty zdroje, které v území zůstanou, tj. vsáknou se do půdy a jsou dostupné kořenovému systému —Zabezpečit rostlinám dostatek vody nebo omezit škodlivé důsledky nedostatku vody lze jen regulací jak vodní bilance v rostlině, tak vodního režimu v půdě – závlahy, meliorace apod. —Destruktivní charakter vody – přívalový déšť, poničení vegetace, snížení výnosu, dlouhodobé snížení přirozené úrodnosti půdy, zvýšená eroze půdy — —Eroze půdy – tenčí se vrstva ornice, kumulace jemného materiálu ve spodních částech, vznik erozních rýh a strží, růst splavenin —Průběh vodní eroze ovlivňuje mnoho faktorů (délka svahu, sklon svahu, vegetační kryt, použitá agrotechnika…) Vliv dalších faktorů na zemědělství —Vliv sněhu – srážky ve formě sněhu v období vegetačního klidu žádané – sníh zabraňuje vymrzání ozimů, vysoušení či odvátí půdy, významný zdroj vláhy pro ornou půdu —Na jaře sníh, hlavně ve vyšších polohách způsobuje řadu negativních dopadů – zpožďuje jarní práce, prudké tání – záplavy —Sněžení v době vegetace – negativní, často spojeno s mrazy, mokrý sníh – lámání dřevin, výrazné ztráty sklizně (ovoce, vinná réva) — —Vliv větru – kladný vliv – opylování rostlin, vliv na vlhkost půdy, přečerpávání vody, pohonná síla u – negativní vliv – přenášení semen plevelů, větrná eroze, deflace, vysazování větrolamů — —Destrukce povětrnostními – vítr, krupobití, námraza, sníh apod. —Proti některým se již zemědělci brání – např. větrolamy, kamenné zídky, vyšlechtění odrůd s nižším vzrůstem atd. Vliv dalších faktorů na zemědělství —Užitkovost zemědělské výroby ovlivňuje i výskyt škůdců, jak rostlinných (plevele), tak živočišných (hmyz, hlodavci apod.) Značná vlhkost a vyšší teplota působí příznivě na růst hub, bakterií a plísní a přispívá k šíření těchto nákaz — —Přírodní podmínky vytvářejí svým komplexním působením určité hranice zemědělství (limity). Může jí být určitá nadmořská výška, zeměpisná šířka, sucho apod. —Takových hranic lze stanovit řadu – tři odlišné a nejpodstatnější přírodní limity: 1.Skutečná hranice zemědělství (území, kde schází jeden z nepostradatelných faktorů zemědělství) 2.Hranice možná – člověk může svojí činností do určité míry limity posunovat 3.Hranice rentability – zemědělského využití daného území — Vliv SE faktorů na zemědělství ¨1. Dosažená vývojová úroveň společnosti ¨2. Vlastnictví a způsoby využívání a obdělávání půdy ¨3. Koncentrace spotřeby – vytváření trhů ¨4. Změny ve struktuře spotřeby potravin a zem. surovin ¨5. Změny na úrovni odběratelských vztahů související se změnami v potravinářském průmyslu ¨6. Doprava a poloha závodu ¨7. Pracovní síly ¨8. Opatření (zásahy) centrálních nebo místních státních orgánů motivované ekonomickými, politickými a jinými skutečnostmi ¨9. Velikost, typ závodu a jeho efektivnost ¨10. Mechanizace ¨11. Chemizace ¨12. Biologizace ¨13. Produktivita a intenzita výroby Vliv SE faktorů na zemědělství ¨1. Dosažená vývojová úroveň společnosti ¤Vliv na zemědělskou výrobu na objem a strukturu zemědělských produktů a jejich dodávání na trh ¤Čím vyspělejší společnost, tím vyspělejší zemědělství ¤ ¨2. Vlastnictví a způsoby využívání a obdělávání půdy ¤Vlastnictví půdy ovlivňuje systém zemědělských podniků a využívání ¤Státní/soukromé – individuální využití, menší výrobní jednotky – farmy ¤Družstevní – potlačení individuality ¤Na Z převažuje velkovýroba, koncentrace půdního fondu ¤Rozvojové země – nutná agrární reforma ¤ ¨ ¤ Vliv SE faktorů na zemědělství u3. Koncentrace spotřeby – vytváření trhů uPůsobení hlavně v minulosti uNadbytek produkce – utváření měst a trhů – pokles venkovského obyvatelstva uZemědělský výroba byla velmi rozptýlená uS nástupem dopravy se dováží více surovin – ve světě se vytváří specializované produkční oblasti (koření, káva, kakao, kaučuk…) uVon Thünen u u u vonthunen.gif J. H. von Thünen – lokalizace zemědělské výroby ¨Prostorová problematika se dostává do ekonomické analýzy teprve při zkoumání ekonomiky zemědělství v souvislosti s problematikou pozemkové renty (Johann Heinrich von Thünen, 1. pol. 19. stol.) ¨Schéma „izolovaného státu“ odděleného od ostatního světa a nemajícího s ním žádné vztahy: ¤Je uvažována úrodnost stejná pro všechny pozemky, stejné klimatické podmínky a stejné možnosti dopravy všemi směry ¤Dopravní náklady jsou úměrné pouze vzdálenosti a množství dopravovaných výrobků ¤Výrobní jednotky prodávány na jediném trhu uprostřed tj. v geografickém středu roviny a platí – li jednotná cena pro každý výrobek zní základní otázka takto: jak se uspořádá okolo daného trhu výroba aby na každém pozemku bylo dosaženo maximální renty? ¨Kdyby se jednalo o jediný výrobek, klesala by renta se zvětšující se vzdáleností od trhu – rozdíl ceny a dopravních nákladů. Obecně je dána poloha pozemku a tím i jeho vzdálenost od trhu. Diferenciální renta závisí na: ¤vyráběném výrobku ¤ceně na trhu ¤dopravních nákladech J. H. von Thünen – lokalizace zemědělské výroby ¨Chce-li majitel maximalizovat rentu musí vyrábět jen určitý výrobek. Jednotlivé plodiny se potom budou lokalizovat tak aby vyhověly požadavku maximální renty na každém pozemku v dané vzdálenosti od trhu. To neznamená, že by se dosáhlo maximální renty na všech pozemcích, ale jen maximalizace vzhledem k dané poloze. V tomto případě je však dosaženo maximalizace součtu všech rent v izolovaném státě. ¨Thünenova teorie tedy přináší tyto závěry: ¤v blízkosti města se budou pěstovat produkty, které se vzhledem ke své ceně budou vyznačovat relativně velkou váhou a výrobky lehko podléhající zkáze, které nesnášejí delší dopravu z technických příčin, ¤se vzrůstající vzdáleností se budou postupně umisťovat takové výrobky, aby se pokud možno nezvyšoval poměr dopravních nákladů k ceně, ¤uspořádání výroby kolem jediného centra bude ve firmě koncentrických kruhů Vliv SE faktorů na zemědělství ¨4. Změny ve struktuře spotřeby potravin a zemědělských surovin ¤Po 2. světové vojně – rostly příjmy obyvatelstva, rostla životní úroveň – změny ve spotřebě potravin – narůstá spotřeba „drahých“ surovin, tzn. hlavně živočišného původu ¤Zemědělství muselo reagovat větší produkcí živočišných výrobků, změny v rozmístění zemědělské výroby (obiloviny dřív pro lidi, později z 80 % jako krmivo) ¤60., 70. léta – růst spotřeby živočišných produktů ¤80., 90. léta – extenzifikace, alternativní zemědělství ¤Současnost – spotřeba živočišní produkce dosáhla maxima, hledí se více na kvalitu než kvantitu ¨ ¨5. Změny na úrovni odběratelských vztahů související se změnami v potravinářském průmyslu ¤Nové produkce v nejrůznější úpravě – konzervace… ¤Otázka, kde zpracovávat produkty – v místě produkce nebo spotřeby? – lokalizační faktory Vliv SE faktorů na zemědělství ¨6. Doprava a poloha závodu ¤Vnější funkce – výměna zboží mezi producenty a spotřebiteli ¤Vnitřní funkce – uvnitř výrobních jednotek ¤Dříve jen zvířecí potahy – spotřeba omezena v určitém prostoru ¤Nástup moderní dopravy umožnil vznik trhu, odtrhly se produkční oblasti od spotřebních ¤Rozvoj mrazírenství ¨ ¨7. Pracovní síly ¤Specifické rysy – dáno charakterem práce a zaostávání zemědělské výroby za ostatními obory ¤Vliv mechanizace – urychlení – změny v zaměstnanosti (pokles) ¤Rozvojové země nSkrytá nezaměstnanosti nVysoká zaměstnanost v zemědělství (60–80 %) nPěstování některých plodin (čaj) umožňuje vysokou hustotu zalidnění Vliv SE faktorů na zemědělství ¨8. Opatření (zásahy) centrálních nebo místních státních orgánů motivované ekonomickými, politickými a jinými skutečnostmi ¤Některé problémy trh nevyřeší, nutný zásah státu ¤A) obchodní politika jednotlivých států (EU) nCelní ochrana před zahraniční konkurencí nPolitika dotací – když je nadprodukce, musí se jít při vývozu pod cenu ¤B) obchodní politika prováděná nadstátními organizacemi na základě mezinárodních dohod sdružující významné producenty nNadnárodní celky, které si hlídají, aby nedošlo k nadprodukci a snížení cel nGATT (liberalizace obchodu se zemědělskými surovinami) – WTO nCAIRNS – největší producenti potravin (USA, Brazílie, Kanada,…) nEU n ¨9. Velikost, typ závodu a jeho efektivnost ¤Malý podnik musí hospodařit s větší intenzitou, často specializace ¤Velké podniky – extenzifikace ¤V EU – značné regionální rozdíly ve velikosti farem ¨ n n n Vliv SE faktorů na zemědělství ¨10. Mechanizace ¤Nahrazení ruční práce strojem, snížení výrobních nákladů ¤Urychlení pracovních postupů, zvýšení produktivity ¤Změny v rozsahu obdělávané půdy ¤Precizní zemědělství – zemědělské systémy, které využívají moderní technologie ¨ ¨11. Chemizace ¤Růst intenzity rostlinné výroby ¤Průmyslová hnojiva ¤Ochranné chemické prostředky – pesticidy nHerbicidy – ničí plevel nInsekticidy – ničí hmyz nFungicidy – ničí houby a plísně ¤Negativní vliv přehnojování ¨ n n Vliv SE faktorů na zemědělství ¨12. Biologizace ¤Snaha nahradit chemizaci ¤A) užiteční živočichové – hlavně ve sklenících ¤B) houby a bakterie ¤C) mikroorganismy a viry ¤D) rostliny (např. ředkev zápachem odrazuje škůdce) ¤E) feromony – signální látky, které negativně ovlivňují sexuální chování hmyzu ¤F) repelenty a reduktory – odpuzují hmyz ¨ ¨13. Produktivita a intenzita výroby ¤Ukazatelem intenzity je hektarový výnos (produkce dosažená z jednotkové plochy) ¤Intenzifikace (zvýšení množství produkce z jednotky plochy) x extenzifikace ¤Produktivita – snaha o snižování práce na jednotku plochu ¤Snaha států o vlastní produkci potravin ¤Ne každá země má dostatek půdy – intenzifikace ¤Země s dostatkem půdy (USA) – extenzifikace ¤ ¨Makroekonomické podmínky – hospodářská politika státu, politika sociální, … ¨Mikroekonomické podmínky – působí uvnitř podniku (množství a kvalita výrobních prostředků, počet a kvalita pracovních sil, organizace podniku) n n