Citrón obrys Datum: Název pokusu: KONCENTRACE VITAMINU C Jméno a příjmení: Košík na sklizeň se souvislou výplní CÍL POKUSU: Cílem pokusů je praktické ověření koncentrace vitaminu C v různých druzích ovoce a zeleniny. PRINCIP POKUSU: Po přikapání šťávy z ovoce nebo zeleniny s obsahem vitamínu C, dochází reakcí kyseliny askorbové s jodem k odbarvení roztoku v důsledku přechodu jodu (hnědé zbarvení roztoku) na jodid (odbarvení roztoku). Mísa na ovoce obrys POMŮCKY A LABORATORNÍ SKLO: Zkumavka kalibrovaná (4 ks), kapátka, skleněná tyčinka, kádinka 50 cm3, laboratorní lžíce CHEMIKÁLIE: jodová desinfekce, kukuřičný škrob, paprika, pomeranč, citron, rajčata, destilovaná voda BEZPEČNOST PRÁCE: Dodržujte bezpečnost práce při provádění pokusů. Dbejte bezpečné práce se sklem a ostrými předměty. VLASTNÍ POSTUP: Zjištění koncentrace vitaminu C ve vzorcích ovoce a zeleniny: 1. Do 50 ml destilované vody přidáme malou laboratorní lžíci kukuřičného škrobu a 5 ml desinfekčního roztoku jodu. Pomeranč obrys 2. Do 4 zkumavek nalijeme 2 ml roztoku škrobu a jodu. 3. Do první zkumavky budeme přidávat šťávu z citronu, do druhé šťávu z pomeranče, do třetí šťávu z rajčat a do čtvrté šťávu z papriky. Šťávu z ovoce a zeleniny přidáváme po kapkách a kapky pečlivě počítáme. 4. Šťávu z ovoce a zeleniny přikapáváme dokud se roztok s jodem neodbarví. Poté zapíšeme počet kapek pro jednotlivý druh ovoce či zeleniny. Zkumavky obrys Tabulka: Kapátko obrys Pozorování: Obsah vitaminu C v ovoci a zelenině: ZÁVĚR: