Adobe Systems Obsah odborného výcviku Nikola Straková Adobe Systems zápatí prezentace 2 Obsah odborného výcviku ̶=didaktická soustava učiva -> soustava poznatků a činností, které mají žáci zvládnout na požadované úrovni pod vedením učitele odborného výcviku ̶ ̶=věcný obsah vzdělávání ̶vyjádřený souborem požadavků na učení žáků a jejich výsledky – vědomosti, dovednosti, návyky, postoje, vztahy ̶= rozvíjí osobnost žáka ve všech jeho složkách – kognitivní, psychomotorické, afektivní Adobe Systems zápatí prezentace 3 Diferenciace učiva ̶Rozlišujeme učivo základní, rozšiřující a prohlubující ̶ ̶Základní učivo ̶minimální hranice učiva z hlediska obsahu i stupně osvojení ̶učivo tvoří ty prvky, které podmiňují osvojení dalšího učiva ̶hranice „vědění“ a „nevědění“ ̶Každý žák si ho musí osvojit do takové míry, aby byl hodnocen stupněm dostatečný. Základní učivo je vymezeno učebními osnovami vyučovacích předmětů. ̶Rozšiřující učivo ̶maximální hranice učiva z hlediska jeho obsahu a struktury ̶prohloubení základního učiva a jeho rozšíření o další prvky ̶pro uspokojení zájmu studentů a pro rozvoj nadání a rozšíření rozhledu ̶ ̶Prohlubující učivo ̶klade důraz na detailnější a hlubší vědomosti a dovednosti z daného oboru (předmětu) ̶práce s nadanými žáky nebo s žáky, kteří jeví o danou problematiku zájem ̶ Adobe Systems zápatí prezentace 4 Specifika učiva v praktickém vyučování ̶Respektování požadavků zaměstnavatelů OBSAH práce je vymezen: ̶Ve výrobním procesu: ̶hmotnými statky – výrobky, pracovní prostředky, …) ̶výrobními procesy a organizací práce – automatizace, mechanizace, robotizace ̶ ̶V nevýrobním procesu (služby, obchod, doprava, …) ̶nehmotné statky (služby, činnosti, …) ̶pracovní prostředky ̶specifika odvětví ̶pracovní postupy a organizace práce ̶vybavení pracoviště ̶ ̶SHROMAŽDĚNÉ INFO O OBSAHU PRACOVNÍCH ČINNOSTÍ SE TRANSFORMUJÍ DO OBSAHU UČIVA Adobe Systems zápatí prezentace 5 Složky učiva odborného výcviku ̶učivo je tvořeno různě velkými složkami, které na sebe navazují ̶složky učiva se odvozují od požadavků pracovního procesu, od členění pracovního procesu, jeho technické a technologické stránky ̶ ̶ ̶ ̶ ̶ ̶ ̶Dávky učiva = metodicky uzavřené celky učiva, obsahové části učiva ̶základní stavební složkou učiva je TÉMA Složky učiva Členění pracovního procesu Tematický celek Druh práce Téma Pracovní operace Podtéma Úseky operace Heslo Pracovní úkon, pohyb Adobe Systems zápatí prezentace 6 Druh práce ̶předmětně, funkčně nebo technologicky uzavřená pracovní činnost ̶ ̶Příklady: Nácvik předběžných úprav při zpracování potravin Základní tepelné úpravy Obsluha zákazníka Doplňování zboží Soustružení Frézování Vrtání Adobe Systems zápatí prezentace 7 Pracovní operace ̶část práce vykonávána žákem nebo skupinou žáků na jednom pracovišti ̶ ̶Příklady: Krájení, škrabání, čištění, omývání, rozmrazování, nakládání, máčení odblanění, naklepání, … Vaření, dušení, pečení, smažení Zjištění přání zákazníka Soupis chybějícího zboží Řezání ostrých vnějších a vnitřních závitů nožem Vinutí pružin Pájení Adobe Systems zápatí prezentace 8 Pracovní úkon ̶ukončená stejnorodá činnost žáka zaměřená na splnění pracovní operace ̶má jednoznačný začátek a konec ̶dělíme je na: ̶intelektuální – převažuje rozumová činnost (vědomosti), výsledkem jsou intelektuální dovednosti (prakticky použité vědomosti) ̶manuální – převažuje senzomotorická činnost, výsledkem jsou manuální dovednosti (pracovní pohyby) ̶Příklady: krájení cibule, strouhání zeleniny, rozmrazování zeleniny, nakládání zeleniny orestování, zalití vodou, dušení, zcezení (vaření zeleniny) spočítání ceny jednotlivých položek nákupu zboží výpočet plochy výkladní skříně pro vytapetování položení doplňujících otázek k vyslovenému přání zákazníka počítání zboží v regále přeskládání zboží v regále pro snadnější spočítání kusů Adobe Systems zápatí prezentace 9 Pracovní pohyby ̶kvalifikovaná práce = pouze nezbytně nutné pohyby, které na sebe navazují ̶pracovní pohyby = části manuálních pracovních úkonů ̶charakteristika pracovních pohybů: ̶prostor – směr, dosah ̶čas – rychlost ̶energie – intenzita pohybu ̶ ̶Příklady: Uchopení zboží, materiálů, prostředků Učinění řezu, otočení, zmáčknutí, namočení, ponoření Zapnutí plynového vařiče, výběr vhodného hrnce, výběr vhodného tuku, rozpálení tuky na vhodnou teplotu, … … Adobe Systems zápatí prezentace 10 Struktura učiva ̶V odborném výcviku mají často jednotlivá témata mnoho společných úkonů. Díky tomu můžeme v každém pracovním procesu rozlišit 3 základní fáze: ̶ 1.Přípravná fáze 2.Výkonná a řídící fáze 3.Kontrolní fáze ̶ ̶V každé fázi rozlišujeme pracovní činnosti manuální a intelektové ̶ Adobe Systems zápatí prezentace 11 Příklad: Balení zboží ̶Přípravná fáze ̶seznámení s pracovním úkolem, příprava pracovního místa, příprava surovin, materiálu a pracovních pomůcek ̶volba vhodného pracovního postupu, příprava vhodného balícího materiálu a vhodné vázačky ̶Výkonná a řídící fáze ̶nařezání přířezu balícího materiálu odpovídajících rozměrů ̶přesné zabalení zboží a bezpečné vázání zabaleného zboží vázačkou ̶Kontrolní fáze ̶kontrola bezpečnosti zabalení zboží ̶kontrola pevnosti vázání zboží ̶kontrola přesnosti provedení ̶kontrola vzhledu zabaleného zboží Adobe Systems zápatí prezentace 12 Dělení pracovních činností ̶Podle stupně vývoje výroby, úrovně vybavení pracoviště ̶práce s ručními nástroji ̶práce s použitím strojů ̶práce na určitém stupni automatizace ̶ ̶Podle stupně kvalifikace ̶práce pomocné (zacvičený pracovník) ̶práce vyžadující kratší výcvik (zaučený pracovník) ̶práce vyžadující nižší kvalifikaci (vyučený pracovník) ̶práce s vyšší kvalifikací (středoškolsky vzdělaný pracovník) ̶práce s nejvyšší kvalifikací (vysokoškolsky vzdělaný pracovník) Adobe Systems zápatí prezentace 13 Mezipředmětové vztahy ̶Obsah vzdělávání žáků zahrnuje složku teoretickou a praktickou (vzájemná provázanost) ̶Příklady: ̶teoretické vyučování obsahující praktické dovednosti: práce na PC, laboratorní cvičení, fyzikální veličiny ̶praktické vyučování: práce na kontrolní pokladně, hodnocení kvality zboží, skladování zboží ̶vertikální koordinace učiva ̶soulad mezi odbornou teorií a praxí ̶horizontální koordinace učiva ̶soulad mezi obsahem učiva jednotlivých předmětů (teoretické předměty, odborné předměty, odborné speciální předměty) ̶Koordinace obsahu vzdělávání má VĚCNOU a ČASOVOU dimenzi. ̶odborný výcvik = stěžejní integrovaný předmět ̶dochází v něm k aplikaci teoretických znalostí v praktickém vyučování Adobe Systems zápatí prezentace 14 Ukázka konkretizace učiva ve výuce odborného předmětu obchodu a služeb (jako zdroj příkladu byl použit samostatný vzdělávací projekt autorky Bc. Květoslavy Adamové) ̶Obor vzdělání ̶65-51-H/01-Kuchař ̶Předmět ̶Potraviny a výživa ̶Tematický celek ̶Mléko a mléčné výrobky ̶Témata (výukové jednotky): ̶Mléko, mléčné výrobky, máslo, tvaroh, sýry. ̶ Adobe Systems zápatí prezentace 15 ̶Mléko ̶Výměšek mléčných žláz savců v době laktace (kojení mláďat). ̶Obsahuje všechny důležité živiny v optimálním poměru. ̶Lehce stravitelné. ̶Emulze tuku a bílkovin ve vodném roztoku cukru, minerálních látek a vitamínů. ̶Pro zpracování se používá mléko kraví, kozí a ovčí. ̶ ̶Chemické složení mléka ̶Obsahuje ideální poměr všech potřebných živin: 87,5% vody a 12,5 % sušiny. ̶ Adobe Systems zápatí prezentace 16 ̶Sušina ̶Bílkoviny 3,3% (nejdůležitější kaseinové a syrovátkové). ̶Laktóza 4,7% (mléčný cukr, nad 130°C žloutne a karamelizuje, je živnou látkou pro bakterie mléčného kvašení). ̶Mléčný tuk 3,8% (forma emulze –usazuje se na povrchu jako smetana, přirozenou příměsí mléčného tuku je cholesterol). ̶Minerální látky 0,7% (Ca, P, Na, Mg, K, Zi). ̶Vitamíny, hlavně skupiny B (B2), A, v menším množství D, E, K, v létě C. ̶Enzymy, ochranné látky. ̶Některé znečišťující látky (soli těžkých kovů a pesticidy). ̶ ̶Význam kravského mléka ̶Nutričně vyvážená potravina, má sytící schopnost. ̶Potravina s nízkým glykemickým indexem. ̶V gastronomii má univerzální použití. ̶Kyselina orotová–snižuje hladinu cholesterolu v krvi. ̶Negativita –alergie x intolerance. ̶Význam ovčího mléka ̶Obsahuje výrazně vyšší obsah živin než kravské mléko. ̶Vysoký obsah tuku–7%. ̶Dobře stravitelné (lépe než kravské). ̶Je podobné mateřskému mléku. ̶Význam kozího mléka ̶Vyšší obsah živin a tuku než kravské (pouze v době pastvy) ̶ ̶ Adobe Systems zápatí prezentace 17 ̶ ̶Zpracování mléka ̶Po nadojení je třeba mléko ošetřit –větrá se, cedí a okamžitě se chladí. ̶Poté se provádí následující úpravy: ̶Filtrace–odstranění nečistot na odstředivých filtrech. ̶Pasterizace (tepelné ošetření) –zahřívání –zničení bakterií mléčného kysání (=zdravotní nezávislost mléka, prodloužení trvanlivosti). ̶Egalizace (úprava obsahu tuku) –mléko se odtuční, přidá se smetana =mléko s předepsaným množstvím tuku. ̶Homogenizace (rozptýlení tuku) –tukové kuličky jsou mechanicky roztříštěny pod tlakem přes jemná síta (=nevystupuje na povrch). ̶ Způsoby konzervace ̶Kondenzované mléko: ̶Mléčný výrobek vzniklý odpařením a sterilizací kravského mléka. ̶V procesu ztratí mléko 70% vody. ̶Různá tučnost -od 4% do 10%. ̶Druhy kondenzovaného mléka: slazené, neslazené, karamelové. ̶Sušené mléko ̶Mléčně bílý prášek rozpustný ve vodě. ̶Vyrábí se sušením odstředěného mléka horkým vzduchem. ̶Musí se předem pasterovat a zahušťovat. ̶ ̶ ̶ ̶ Adobe Systems zápatí prezentace 18 ̶Skladování mléka ̶Skladujeme při teplotě 1 –8 °C. ̶Odděleně od ostatního zboží ̶Ochrana před slunečním zářením, světlem, mrazem, znečištěním. ̶ ̶Rozdělení mléka ̶Podle původu–kravské, kozí, ovčí. ̶Podle tučnosti -plnotučné 3,5% tuku, polotučné 1,5%, nízkotučné 0,5%, selské nad 3,6%. ̶Podle trvanlivosti –čerstvé, trvanlivé. Adobe Systems zápatí prezentace 19 Úkoly 1.K tématu ve vaší podrobné přípravě na učební den zpracujte podrobný obsah výuky. ̶tzn. stav aktuálního vědění vztahujícího se k tématu (oborové pojetí/koncept, dosavadní stav řešené problematiky) 2. 2.V obsahu výuky viditelně odlište základní a rozšiřující (příp. prohlubující) učivo ̶rozšiřující (doplňkové) učivo bude sloužit pro žáky nadané a pro ty, kteří o dané téma jeví větší zájem. Adobe Systems zápatí prezentace 20 Osvojování pracovních dovedností Adobe Systems zápatí prezentace 21 Osvojování pracovních dovedností ̶Osvojování si pracovních činností, díky kterým může absolvent vykonávat kvalifikovaně povolání. = hlavní cíl odborného výcviku ̶ ̶pracovní činnosti pro kvalifikovaný výkon povolání najdeme v OSNOVÁCH odborného výcviku (ŠVP) ̶ ̶pracovní činnosti si žáci osvojují POSTUPNĚ ̶ ̶stupeň osvojení sledujeme nepřímo prostřednictvím KVALITY a RYCHLOSTI provedení pracovních činností ̶ ̶základní prvky pracovní činnosti jsou PRACOVNÍ ÚKONY ̶ Adobe Systems zápatí prezentace 22 Průběh a fáze osvojování praktických dovedností ̶KŘIVKA UČENÍ = závislost stupně osvojení pracovních činností (y, závisle proměnná) na době učení resp. počtu cvičení (t, nezávisle proměnná) ̶Předpoklad: pracovní činnost je plně osvojena, jsou-li učni schopni plnit výkonové normy na 100 % ̶Stupeň osvojení = index výkonu y = skutečný dosažený čas t/normovaný čas to ̶Počet cvičení n ̶ Adobe Systems zápatí prezentace 23 003.jpg skutečný dosažený čas normovaný čas (2 min.) Obor: Truhlář Dovednost: zhotovení drážky Počet cvičení n stupeň osvojení y Pozn.: Soustavným výzkumem průběhu osvojování pracovních činností při pilování kovů se v letech 1934-1951 zabýval československý ústav práce. Průběh osvojovaných pracovních činností byl kontrolován prostřednictvím jednotné zkoušky dovednosti pilování. Mírou kvality a rychlosti výkonu učňů byl dosažený počet bodů. Adobe Systems zápatí prezentace 24 Fáze osvojování praktických dovedností 1.fáze = INFORMAČNÍ ̶seznámení se s pracovním úkolem ̶žáka přijímá informace a dělá si představu o cíli ̶žák sleduje postup, kterým má dosáhnout cíle a snaží se ho zapamatovat ̶fáze je krátká a probíhá souvisle bez přerušení Adobe Systems zápatí prezentace 25 2.fáze – FIXAČNÍ ̶žák zkouší zadaný úkol sám ̶ ̶cvičením se stávají jeho pohyby koordinovanější a až si je osvojí, vznikne ZÁKLADNÍ DOVEDNOST ̶fáze je bez přerušení u jednoduchých až střednětěžkých úkolů (v jiném případě s přerušením) ̶ ̶BOD ÚNAVY (PLATO) ̶od určitého počtu cvičení dochází ke zhoršení výkonu ̶kvůli únavě, oslabení zájmu, menšímu soustředění ̶NUTNÉ UDĚLAT PŘESTÁVKU ̶ Adobe Systems zápatí prezentace 26 3.fáze – APLIKAČNÍ ̶následuje po 2. fázi s určitým časovým odstupem ̶ ̶ZDOKONALENÍ A UPEVNĚNÍ ZÁKLADNÍ DOVEDNOSTI => výsledkem je PLNĚ OSVOJENÁ PRACOVNÍ ČINNOST ̶ ̶pohyby jsou koordinované, přesné, plynulé ̶automatizují se ty pohyby, které mohou probíhat mimo kontrolu vědomí ̶praktická činnost odpovídá výkonu kvalifikovaného pracovníka ̶ ̶je účelné rozdělit tuto fázi do několika časových intervalů – dávek ̶v každé dávce se obměňují podmínky nácviku ̶mění se výrobky, výrobní zařízení, popřípadě pracoviště Adobe Systems zápatí prezentace 27 Doporučení ̶orientační stanovení časových proporcí jednotlivých fází 1.fáze – 10 % času 2.fáze – 50 % času 3.fáze – 40 % času ̶osvojování pracovních činností je potřeba plánovat a organizovat ̶analyzovat proces osvojování dovedností v závislosti na jejich charakteru a náročnosti, s přihlédnutím ke vstupním vědomostem, dovednostem a zkušenostem žáků, ̶specifikovat fáze osvojování pracovních dovedností ̶zpracovat soubor učebních úloh stoupající náročnosti, které obsahem a formou odpovídají fázím osvojování ̶zajistit kontrolu nácviku dovedností, informovat žáky o správnosti jejich výkonu, chybné činnosti korigovat poskytnutím doplňujících informací a individuálním zadáváním učebních úloh ̶k vlastnímu nácviku přistupovat až po důkladném provedení 1. fáze učení ̶při vlastním osvojování respektovat individualitu žáků ̶výběr základního a rozšiřujícího učiva ̶pro kvalitnější individuální práci s žáky využívejte: ̶instruktážní návody ̶pracovní listy s algoritmem postupu práce ̶trenažéry ̶videozáznamy ̶…