1) FILTRACE Časová náročnost: 30 min Pomůcky: filtrační papír, nálevka, laboratorní stojánek, filtrační kruh, 2 ks kádinka (100 ml), skleněná tyčinka, střička s vodou Chemikálie: voda, písek Postup: § K laboratornímu stojánku připevníme filtrační kruh. § Do kruhu vložíme nálevku a do ní dáme připravený filtr (filtr složíme podle pokynů vyučujícího). § Pod nálevku umístíme kádinku, do níž budeme jímat filtrát. § Do druhé kádinky dáme lžičku písku a přidáme asi 100 ml vody. § Směs promícháme tyčinkou. Tuto připravenou směs pak lijeme opatrně po tyčince do nálevky s filtrem. § Výsledkem jsou pak dvě, filtrací oddělené, látky -- na filtračním papíře písek a v kádince pod nálevkou voda (filtrát). Obrázek: Pozorování: Filtrace je jedním ze způsobů oddělování složek různorodé směsi. Příkladem z praxe je například příprava překapávané kávy. 2) CHLAZENÍ, CHLADICÍ SMĚSI Časová náročnost: 30 min Pomůcky: digitální teploměr, kádinka (100 ml), krystalizační miska, papírová podložka, laboratorní lžička, střička s vodou Chemikálie: led, chlorid sodný (kuchyňská sůl) Postup: § Do kádinky nalijeme asi 25 ml vody a přidáme led, který máme připravený v krystalizační misce. § Pomocí digitálního teploměru změříme teplotu směsi vody a ledu. Měření provádíme třikrát za sebou, v intervalech po 3 minutách. § Po té nasypeme do kádinky asi 2 větší lžičky kuchyňské soli, nepromícháme a změříme teplotu. § Dále směs pořádně promícháme a opět třikrát za sebou, v intervalech po 3 minutách, měříme teplotu směsi. Obrázek: Pozorování: Po přidání chloridu sodného (kuchyňské soli) se teplota směsi snížila oproti směsi tvořené pouze z vody a ledu. 3) DůKAZ UHLIČITAnů Časová náročnost: 30 min Pomůcky: 3 zkumavky, stojan na zkumavky, laboratorní lžička Chemikálie: jedlá soda (uhličitan), "Lemonka"(Citronka), ocet Postup: § Na dno každé za tří zkumavek nasypeme malou lžičku jedlé sody. § Pak stojan se zkumavkami umístíme proti tmavému pozadí. § Do druhé zkumavky přidáme několik kapek "Lemonky" a do třetí přidáme několik kapek octa. § Pozorujeme co se ve zkumavkách děje. Obrázek: Pozorování: Ve druhé a třetí zkumavce probíhá prudká reakce projevující se šuměním. Pomocí kyselin je možné dokázat uhličitany např. i ve vaječné skořápce, prášku do pečiva. 4) PŘÍRODNÍ INDIKÁTORY Úloha 1: Příprava přírodního indikátoru Časová náročnost: 30 min Pomůcky: nůž, struhadlo, menší hrnec, cedník, sklenička s uzávěrem, elektrický vařič, cedník. Chemikálie: červená řepa, voda Postup: § Oloupeme červenou řepu. Oloupanou řepu nastrouháme na struhadle do menšího hrnce. Zalijeme trochou vody a krátce povaříme. § Po vystydnutí slijeme tekutinu přes cedník do skleničky. To bude náš vyrobený přírodní indikátor na důkaz kyselin a zásad. Pozorování: Barvivo z červené řepy je přírodní indikátor. Indikátor je látka, která v přítomnosti kyseliny nebo zásady změní barvu. POZNÁMKA: Místo červené řepy lze použít červené zelí, které se nakrájí na drobné proužky a povaří v trošce vody. 4) PŘÍRODNÍ INDIKÁTORY Úloha 2: Jak funguje přírodní indikátor? Pomůcky: 4 skleničky (zkumavky), lžička Chemikálie: indikátor z červené řepy, ocet, citrón nebo kyselina citrónová, sodovka, mýdlo, voda Postup: § Do 4 připravených skleniček (zkumavek) nalijeme postupně trochu octu, do druhé stejné množství šťávy z citrónu (nebo vodu, do které dáte 1/4 lžičky kyseliny citrónové), do třetí sodovky a v poslední skleničce rozmíchejte ve vodě kousek mýdla (ne tekuté mýdlo). § Do každé skleničky přidejte 1/2 lžičky indikátoru z červené řepy. § Pozorujte barevné změny a porovnej barvy jednotlivých roztoků. Pozorování: V kyselém prostředí (v octě, citrónové vodě, sodovce) se indikátor z červené řepy barví červeně, v zásaditém prostředí (v mýdelném roztoku) modrofialově. VYSVĚTLENÍ: Některé kyseliny a zásady mohou být nebezpečné, a proto je nemůžeš poznávat jednoduše pomocí svých smyslů -- třeba chuti. Typickým příkladem je kyselina sírová, která se používá v automobilových akumulátorech. Ta dokáže nejen rozpouštět kovy, ale i leptat kůži, oči nebo jazyk. Hašené vápno (hydroxid vápenatý) je silná zásada a umí také poleptat kůži. Časté bývá poleptání očí při neopatrném hašení vápna. Pro zjišťování přítomnosti kyseliny či zásady v roztoku se používají indikátory. Jsou to barviva, která v přítomnosti kyselin a zásad mění svou barvu. 5) MůŽE JEHLA PLAVAT? Časová náročnost: 30 min Pomůcky: miska, jehla, pinzeta Chemikálie: voda, Jar Postup: § Do misky nalijte vodu. § Pomocí pinzety velmi opatrně položte jehlu na hladinu vody tak, aby plavala. Potom přikápněte trochu Jaru na misku s plovoucí jehlou a pozorujte co se stalo? § Do misky nalijte vodu. Pomocí pinzety velmi opatrně polož jehlu na hladinu vody tak, aby plavala. Potom přikápněte trochu Jaru na misku s plovoucí jehlou a pozorujte co se stalo? Obrázek: Pozorování: Po přidání Jaru jehla klesla ke dnu misky. VYSVĚTLENÍ: Na hladině vody se rozprostírá tenká síť tvořená molekulami vody, které brání jiným (nerozpustným) částicím pronikat do vody; zabraňuje potopení jehly. Tato vlastnost vody se nazývá povrchové napětí vody. Když ale přidáš do vody Jar, síť se roztrhá (rozplyne) a jehla padá ke dnu. 6) CUKRY Úloha 1: Určování sladivosti různých sladidel Časová náročnost: 15 min Pomůcky: plastové kelímky, kapátko Chemikálie: roztok glukózy, roztok fruktosy, roztok sacharosy, roztok umělého sladidla obsahujícího sacharin, převařená voda Postup: § Ve čtyřech kelímcích máte vždy 50 ml roztoku glukózy fruktózy, sacharózy a umělého sladidla. V pátém kelímku je asi 100 ml obyčejné převařené vody. § Pomocí kapátka nakapejte na špičku svého jazyka vždy několik kapek roztoků z jednotlivých kelímků. Po každé "ochutnávce" je vhodné vypláchnout ústa několika loky převařené vody a rovněž vypláchnout kapátko, aby se chuť jednoho vzorku nemísila s druhým. § Porovnávejte postupně sladkost jednotlivých roztoků. Nejsladší roztok označte číslem "1" a nejméně sladký číslem "4". § Výsledky označte do tabulky 1. § Vzorky nevylévejte, budete je potřebovat v úloze 2. Obrázek: Pozorování: Tabulka 1 +--------------------------------------------------------------------------------------------+ | Vzorek | Sladivost | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |Roztok glukózy | | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |Roztok fruktózy | | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |Roztok sacharózy | | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |Roztok umělého sladidla | | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ 6) CUKRY ÚLOHA 2: Zkoumání medu Časová náročnost: 30 min Pomůcky: stojan na zkumavky, 5 zkumavek, kádinka 150 ml, kádinka 100 ml, skleněná tyčinka, odměrný válec 20 ml, trojnožka, síťka, kahan Chemikálie: roztok glukózy, roztok fruktosy, roztok sacharosy, roztok umělého sladidla obsahujícího sacharin, roztok medu, voda, 5% roztok modré skalice, 5% roztok hydroxidu sodného Postup: § Do každé ze zkumavek nalijte 5 ml roztoků sladidel dle tabulky 2. Tabulka 2 +--------------------------------------------------------------------------------------------+ | Zkumavka č.: | Roztoky: | |----------------------------------+---------------------------------------------------------| | Zk. č. 1 | roztok glukózy | |----------------------------------+---------------------------------------------------------| | Zk. č. 2 | roztok fruktózy | |----------------------------------+---------------------------------------------------------| | Zk. č. 3 | roztok sacharózy | |----------------------------------+---------------------------------------------------------| | Zk. č. 4 | roztok umělého sladidla | |----------------------------------+---------------------------------------------------------| | Zk. č. 5 | roztok medu | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ § Do každé ze zkumavky odměřte 5 ml tmavě modrého činidla. § Všech pět zkumavek postavte na síťku a trojnožku nad plynový kahan a zahřívejte.(Není --li plynový kahan použijte el. vařič a hrnec s vodou místo kádinky.) § Pozorujte změny v jednotlivých zkumavkách a zapište je do tabulky 3. Pozorování: Tabulka 3 +--------------------------------------------------------------------------------------------+ | Zkumavka č.: | Pozorovaná změna: | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| | Zk. č. 1 | | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| | Zk. č. 2 | | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| | Zk. č. 3 | | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| | Zk. č. 4 | | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| | Zk. č. 5 | | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Úkoly: 1) Určete, které cukry (složky) obsahuje med. 2) Jak se nazývá proces, kterým vznikají sacharidy v rostlinách? 3) Jak se nazývá hormon, který v lidském organismu zvyšuje hladinu glukózy v krvi?