Téma: Trávící soustava - řešení 1. Znázorni schematickým obrázkem řez zubem a popiš ho: Nabídka: korunka, krček, kořen, dřeň Obrázek z jakékoliv učebnice 2. Které orgány a které látky k sobě patří při zpracování potravy? 1. pepsin 2. dutina ústní 1. kyselina chlorovodíková 2. ptyalin 1. žaludek 2. mucin 3. Apendix je součástí : a, tenkého střeva b, tlustého střeva c, slepého střeva – správná odpověď d, konečníku 4. Spoj čarami orgány s činností, které v nich při zpracování potravy probíhají: 1. působení pepsinu a HCl 2. dutina ústní 4. vstřebávání vody 2. rozmělňování potravy 1. žaludek 1. vstřebávání živin 3. rozklad látek bakteriemi 3. tenké střevo 3. působení střevní šťávy 4. působení žluči 4. tlusté střevo 2. působení ptyalinu 5. Uvedené potraviny rozděl na zdroje cukrů, tuků, bílkovin: tavený sýr -bílkovina……………… ovoce - …cukry………………….. vaječný bílek - bílkovina…………... rýže - …cukry…………………… máslo - tuk…………………… vlašské ořechy -tuky…………………… mouka - cukr…………………. mléko - bílkovina………………………. slunečnicový olej - tuk……………… luštěniny -bílkovina ………………………