38 Porovnání účinnosti elektrických vařičů Úkol : Zjistěte účinnosti tří elektrických vařičů a porovnejte je navzájem. Postup : 1) Zjistěte v tabulkách měrnou tepelnou kapacitu c0 materiálu, ze kterého je vyrobena použitá nádoba - nejčastěji hliník nebo železo. 2) Zvažte prázdnou nádobu (m0). 3) Nádobu naplňte asi do poloviny vodou a zvažte (určete hmotnost vody m). 4) Sestavte zapojení vařiče a měřicích přístrojů a změřte počáteční teplotu t. Ampérmetr a voltmetr zapojte podle označení na panelu, přívodní šňůru od vařiče zasuneme do normalizované zásuvky na panelu. Nejprve zapojte ponorný vařič - dostatečně ponořit!! 5) Po kontrole asistentem zapněte zdroj napětí, na stopkách měřte čas a sledujte nárůst teploty. Při teplotě t2 asi 60 0 C vypněte zdroj, zaznamenejte čas a dále sledujte nárůst teploty. Maximální hodnotu teploty t2 zaznamenejte. 6) Vypočtěte účinnost vařiče jednak pro dobu vlastního zahřívání, jednak včetně tepelné setrvačnosti (z maximální teploty). 7) Stejným způsobem (bod 3 až 6) zjistěte účinnost dalších vařičů (spirálového a ploténkového). 8) Na základě odhadu chyb měření teploty a hmotnosti a určení chyb měření proudu a napětí z třídy přesnosti přístrojů vypočtěte absolutní chyby vypočtených účinností. Pomůcky : Ampérmetr, voltmetr, panel se zásuvkou, 3 vařiče, nádoba, teploměr, váhy se sadou závaží, vodiče