Víš, co jíš? Smysl projektu • Děti budou schopny posoudit: – jaké jídlo je pro ně vhodné – jak často a v jakém množství jíst Výstup • Žáci společně zhotoví vlastní jídelníček na celý týden. Cíle projektu • Kognitivní žáci vyjádří vlastními slovy, proč je důležité jíst zdravě ž. z uvedeného výčtu vyberou, co patří do zdravé výživy ž. shrnou podstatu správného stolování ž. seřadí a pojmenují jednotlivá jídla během dne ž. samostatné navrhnou jídelníček na jeden den • Afektivní ž. jedí zdravě ž. správně stolují Cíle projektu • Sociální Ž. vyslechnou jeden druhého Ž. o tématu diskutují a dělí se o své poznatky Ž. spolupracují a vzájemně si pomáhají při práci na společném výrobku • Psychomotorické Ž. se spolupodílí na výrobě zdravé přesnídávky Ž. společně tvoří jídelníček Ž. dramaticky ztvární správné chování při návštěvě restaurace Činnosti a organizace průběhu /jednodenní projekt realizován v průběhu čtyř vyučovacích hodin/ • Motivační pohádka – Josef Čapek, Povídejme si, děti • Rozhovor /na koberci/ Co měl kdo ke snídani, co z toho je pro naše tělo prospěšné, jaké je vaše nejoblíbenější jídlo? • Pracovní list Děti vybarví potraviny a nápoje, které jsou běžné pro přípravu snídaně. Z vybarvených obrázků zakroužkují ty potraviny, které jsou zdravé. • Společná kontrola pracovního listu • Výklad o zdravé výživě • Didaktická hra – dětí mají položené hlavy na lavicích. Učitel jmenuje různá jídla a potraviny. Uslyší-li žáci „zdravé“, hlavu zvednou. • Rčení Děti nejprve hledají po třídě, pak skládají lístečky se slovy do vět (rčení). Společné vysvětlení. - Jez do polosyta, pij do polopita, budeš živ dlouhá léta. - Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem, večeři dej nepříteli. • Hra s hrací kostkou pro uvolnění a současně k motivací pro další činnost. • Stolování - Žáci si zkouší správně prostřít na stůl – dramatizace po dvojicích na téma „návštěva restaurace“ • Denní režim - Rozhovor – kdy a jaká jídla během dne jíme, kde se můžeme stravovat, kde získáme potraviny, ze kterých vaříme? • Seznam na nákup – žáci napíší seznam 4 potravin, které by podle nich neměly chybět v každodenním nákupu. - společná kontrola a sepsání společného seznamu na tabuli – co se nejčastěji opakovalo • Motivační říkanka (mytí rukou před a po jídle) To jsou ruce, to jsou dlaně, Voda s mýdlem patří na ně. Hned po mýdle dobré jídlo A po jídle zase mýdlo. • Výroba zdravé přesnídávky Děti jsou rozděleny do 2 skupin, v nichž souběžně pracují . • Hra na procvičení zdravých jídel a na rozvoj paměti „V obchodě jsem koupil…, v obchodě jsem koupil …(zopakuje) a … “ • Jídelníček Společná ukázka zhotovení jídelníčku na tabuli na plakátu. Děti pracují v sedmi skupinách po třech. V každé skupině sestaví jídelníček na jeden (určený) den. • Společně si jídelníček prohlédneme, každá skupina představí svůj den. /prezentace ve třídě/ • Na závěr celý den společně zhodnotíme, každý se vyjádří, co se mu líbilo/nelíbilo, co si zapamatoval /Hodnocení formou diskuse/ Metody • Vyprávění • Vysvětlování • Práce s textem • Rozhovor • Předvádění • Manipulování • Diskusní m. • Situační m. • Inscenační m. • Didaktická hra • Frontální výuka • Skupinová a kooperativní výuka Pomůcky • Kniha – Povídejme si, děti • Pracovní list • Kartičky se rčeními • Příbory, talíře, ubrousky, skleničky • Suroviny na přesnídávku • Plakáty • Pomůcky k výrobě jídelníčku