Předmět: Teorie a didaktika výchovy ke zdraví II. Téma: Zdravé zuby (prevence) …….. Člověk a zdraví - RVP Zpracovala: Michková Světlana Učitelství pro 1. stupeň ZŠ skupina D, 9. semestr El. kartáček Ročník: 3. třída ZŠ Předpokládaný časový nárok: 2 vyučovací hodiny (90 minut) Výchovně vzdělávací cíl: - žáci se seznámí se základní stavbou zubu - žáci si připomenou správnou péči o svůj chrup - žáci vidí souvislost mezi výživou a zubním kazem - žáci znají správnou prevenci před zubním kazem Forma výuky: hromadná a frontální výuka Metoda výuky: rozhovor, diskuse, vysvětlení, výklad Pomůcky: žák: - psací potřeby, pastelky, sešit (popř. list papíru A4), osobní kartáček na zuby, zubní pasta učitel: - různé brožury zaměřené na péči o chrup, maketa chrupu a zubní kartáček (nový) Určení struktury vyučovací jednotky: - úvod, organizační záležitosti ………………………………………………………. 4 minut - motivace …………………………………………………………………………… 3 minuty - rozhovor, diskuse (učitel-žák, žák-žák) ……………………………………………10 minut - nakreslení zubu učitelem na tabuli ………………………………………………… 1 minuta - pojmenování základní stavby zubu (žáci + učitel) ……………………................... 3 minuty - žáci si překreslí zub z tabule do sešitu a znovu popíší jeho zákl. stavbu ………….. 6 minut - seznámení žáků s druhy a typy zubů (rozhovor, vysvětlení) ………………………. 5 minut - úkol: žáci mají za úkol si jazykem spočítat počet zubů ve svých ústech a seřadit se do řady od nejvyššího čísla po nejnižší, aniž by při tom promluvili (mohou se dorozumívat např. pomocí prstů na rukou) ……………………… 10 minut - motivace …………………………………………………………………………… 3 minuty - rozhovor, diskuse (učitel-žák, žák-žák) …………………………………………… 10 minut - žáci se seznámí s existencí různých brožur zaměřené na „zdravé zuby“ (jejich rozdání) ……………………………………………………………………… 1 minuta - prohlédnutí brožur žáky + případné dotazy ………………………………………. 4 minuty - úkol: žáci si na maketě chrupu za pomocí kartáčku vyzkouší správné tahy při čištění zubů ………………………………………………………… 15 minut - úkol: na závěr si žáci půjdou po skupinkách vyčistit zuby (vl. kartáčkem a pastou) správnou technikou …………………………………………………………. 10 minut - zhodnocení práce žáků ve vyučovací hodině …………………………………….. 3 minuty - celkové zhodnocení vyučovací hodiny ………………………………………….... 2 minuty Motivace: Zajisté chce každý z vás vypadat dobře. Ke kráse ale samozřejmě patří i zdraví – pokud je naše tělo zdravé,pak je i krásné. To platí také o našich zoubcích. Jestliže chceme, aby byly pěkné, aby zářily bělostí a nezpůsobovaly nám bolest, musíme se o ně dobře starat . Proto si dnes řekneme něco o jejich péči. Materiál: Složení zubu: korunka, krček, kořen Druhy zubů: a) První, mléčné zuby - se vyvíjejí od 6 měsíců do 3 let a mají důležitou úlohu nejen při žvýkání, při tvoření slov, ale hrají i významnou roli ve vzhledu dítěte. Mléčné zuby ovlivňují vývoj čelistí a postavení stálých zubů. Proto je třeba o dočasné zuby pečovat a zabraňovat jejich předčasné ztrátě, jinak může dojít k závažným problémům v zubním vývoji dítěte. b) Smíšený chrup - je kombinace mléčných a stálých zubů v různém stádiu vývoje. Toto období začíná kolem pátého až šestého roku prořezáním první stálé stoličky a pokračuje do 12 až 13 let. c) Stálé zuby - začínají se prořezávat kolem pátého až šestého roku dítěte. Jako první stálý zub prořezává první stálá stolička, a to hned za dočasnými stoličkami. Nazývá se „šestka“, protože je šestá v zubním oblouku. Typy zubů: řezáky, špičáky, zuby třenové, stoličky velký řezákmalý řezák špičák stolička 5 zásad pro zdravé zuby: 1) Čistěte si zuby nejméně 2x denně, nejlépe po každém jídle. 2) Omezte sladké nápoje a cukrovinky, jezte vyváženou a pestrou stravu. 3) Používejte zubní pasty a ústní vody s obsahem fluoridu, které chrání před vznikem zubního kazu. 4) Navštěvujte zubního lékaře pravidelně, nejméně 2x za rok. 5) Žvýkejte žvýkačky bez cukru po každém jídle, není-li možnost vyčistit si zuby. Žvýkačky bez cukruŽvýkačky bez cukru - pokud dítě nemá možnost vyčistit si v průběhu dne po jídle zuby, je vhodné použít žvýkačku bez cukru. Při žvýkání žvýkačky bez cukru se zvyšuje až třikrát tvorba sliny, která potravu ředí, pomáhá rychleji odstranit zbytky jídla z úst a snižuje hodnotu kyselého prostředí v ústech. Vlastně se podílí na jakémsi omývání zubů od zbytků potravy a na jejich samoočisťování. Ruční zubní kartáček - výběr kvalitních kartáčků v obchodech je dostatečný, každý si může vybrat velikost a tvar hlavy i rukojeti, jaké mu nejlépe vyhovují Elektrický zubní kartáček - čistění zubů elektrickými zubními kartáčky je snazší, proto je zubní lékaři doporučují dětem nedostatečně zručným nebo dětem handicapovaným Zubní nit - bezpečné používání zubní niti vyžaduje dostatečnou zručnost. Nácvik techniky musí být proveden pod dozorem zubního lékaře nebo sestry, aby ji dítě dobře zvládlo Pozn.: běžné používání ostatních mechanických prostředků k čistění mezizubních prostor, jako jsou mezizubní kartáčky, pásky a párátka se dětem mladšího školního věku nedoporučuje Zubní pasty - používání zubních past s obsahem fluoridů je v současné době považováno za velmi účinné v prevenci zubního kazu. Doporučovaná doba jednotlivého čistění zubů je 2-3 minuty. Rozhodující však není čas, ale použití správné techniky. Potraviny škodlivé z hlediska vzniku zubního kazu Potraviny škodlivé z hlediska vzniku zubního kazu: 1. pekárenské výrobky (buchty, koláče, bábovky, koblihy apod.) 2. cukrářské výrobky (dorty, rolády, perníky, šlehačka, zmrzlina apod.) 3. trvanlivé pečivo (sušenky, piškoty, oplatky, tatranky, kokosky apod.) 4. cukrovinky (čokoláda, čokoládové i nečokoládové bonbony, lentilky, karamely, želé, lízátka apod.) 5. cukrem slazené nápoje (ovocné šťávy a sirupy, ovocné limonády apod.) 6. potraviny obsahující škroby (bramborové hranolky a lupínky, bramboráky, langoše, hamburgery, párky v rohlíku apod.) Potraviny zubům prospěšné: Potraviny zubům prospěšné Zubům prospěšné jsou zejména mléčné výrobky a mléko jako zdroj vápníku, dále syrové ovoce a zelenina obsahující vitamíny A, C, a D pro zdravý vývoj zubů nezbytné. Výživová doporučení: - vydatná snídaně, po které následuje důkladné vyčistění zubů zubní pastou s fluoridem - vyloučit konzumaci sladkostí a sladkých nápojů v dopoledních hodinách - omezit frekvenci konzumace sladkostí mezi obědem a večeří na minimum - sladkou potravinu či nápoj podat jako součást hlavního jídla - omezit popíjení cukrem slazených nápojů a džusů v průběhu dne a nahradit je stolní či - minerální vodou nebo neslazeným čajem - doporučit po jídle žvýkání žvýkačky bez cukru, která zvyšuje tvorbu slin. Zbytky potravy - se tak zředí a jsou rychleji odstraněny z úst. - zcela vyloučit konzumaci sladkostí a slazených nápojů po večerním vyčistění zubů - pečlivé čistění zubů pastou s fluoridem, nejlépe pod dohledem rodičů, by mělo být - zakončením dne, po kterém jde dítě spát Pozn.: vyloučit zcela cukr, cukrem slazené potraviny a nápoje z dětského jídelníčku je nereálné a není to ani žádoucí, neboť cukry patří spolu s bílkovinami a tuky k základním živinám, které dítě pro svůj růst a zdravý vývoj potřebuje.