Pedagogická fakulta Masarykovy Univerzity, Brno Název projektu: French fries Vypracoval: Silvia Krajíčková Marie Malachová Učitelství pro 1.st.ZŠ Roč.5.,sem. 9.,sk. C 2006/2007 Návrh projektu: 1. Název: French fries 2. Ročník: 4. 3. Typ projektu: krátkodobý, školní, společný, vázaný, směřující k získání dovedností i k estetické zkušenosti, více předmětový 4. Smysl projektu: podrobnější seznámení se zdravou a nezdravou stravou, zdravým životním stylem. 5. Výstup: plakáty: Zdravá strava, Nezdravá strava, Zdravý životní styl, Na co mám teď chuť, ovocný salát 6. Formulace cílů: A) Kognitivní – žáci rozliší zdraví prospěšné potraviny od nezdravých, vysvětlí proč některé potraviny nejsou zdraví prospěšné, své názory zdůvodní, navrhnou plakát na dané téma, interpretují svůj návrh, shrnou své poznatky a zdravém životním stalu a zdravé výživě. B) Psychomotorické – žáci vytvoří plakát na dané téma, podílí se na tvorbě ovocného salátu C) Afektivní – žáci se vzájemně respektují při skupinové práci, zodpovědně se zhostí daných úkolů D) Sociální – žáci mezi sebou komunikují, diskutují, spolupracují, oceňují práci svých spolužáků 7. Předpokládané činnosti A) Motivace · Příběh vyprávěný učitelem · Dramatizace příběhu: French fries Popis: Učitel po cestě do školy neodolal a koupil si ve stánku hranolky. Pak si vzpomněl na svoji třídu a koupil hranolky také pro každého žáka. Nyní jim tedy může nabídnout. Učitel při vyprávění příběhu používá k vytvoření atmosféry gesta, mimiku obličeje a výrazně pracuje s intonací a tempem řeči. Podává postupně každému dítěti pomyslné hranolky. Žáci sami volí, jestli chtějí jíst hranolky na talířku, jestli je budou mít na tácku, v sáčku nebo v misce. Podle toho nabízené hranolky přijímají. Ovšem je tu jeden problém, ve stánku už neměli vidličky, proto budeme muset jíst rukama. Příběh pokračuje ochutnávkou hranolek. Děti berou jednotlivé hranolky mezi prsty, namáčí do kečupu nebo tatarky. Učitel nabádá žáky k tomu, aby si hranolky pořádně vychutnaly. Postupně komentuje a upozorňuje děti, aby si dávaly pozor – nevyklopily hranolky na klín, nedržely hranolku prsty těsně u sebe – hranolka by se zmáčkla a olej by mohl ukápnout na oblečení nebo na podlahu. Učitel vede žáky k většímu využití mimiky obličeje. Např.: „Právě jste si dali hranolku, která byla výtečná, krásně křupala a byla úplně správně solená…“ Obchází třídu a sleduje tváře dětí. „A nyní jste měli smůlu a kousli do kousku, který byl připálený, hořký…“ apod. B) Vlastní práce dětí 1. hodina § Motivace § Dramatizace – French fries § Ochutnávka nejprve hranolků – ot. učitele : Jak vám chutnaly? Děti ukáží smajlíka (buď usměvavého, neutrálního nebo smutného), poté ochutnávka brambor vařených ve slupce – otázka učitele: jak vám chutnaly? A děti opět ukáží smajlíka, který vyjadřuje jejich pocit. § Rozdělí se do dvou skupin - jedné chutnají více hranolky, druhé vařené brambory ve slupce - obě skupiny mají za úkol sepsat a poté říci, proč jim dané jídlo chutnalo a zároveň se zamyslet, zda to jejich jídlo je zdravější a říci proč. Diskuze ve skupinách. 2. hodina § Co to znamená být zdravý – veliký balicí papír – brainstroming – děti píší, co si pod tímto pojmem představují. Pak společně s učitelem nad svými asociacemi diskutují. § Přečtou si otázky z dotazníku, společně s učitelem si povídají o tom, co pro ně znamená slovo ,,zdravý životní styl“, zda si myslí, že jsou zdraví § Dotazník – ve dvojicích § Vyhodnocení § Diskuze nad výsledky dotazníku 3. hodina + Plakát – 4 skupiny – témata: a) Zdravá strava b) Nezdravá strava c) Na co mám teď chuť d) Zdravý životní styl Každá skupina si jedno vylosuje a s pomocí obrázků a písmenek z časopisů a letáků, lepidla, barevných papírů atd. vytváří plakát , v případě c talíř, na dané téma. 4. hodina + Dokončení práce ze třetí hodiny + Každá skupina prezentuje svůj výtvor + Ostatní mohou pokládat otázky + Společné shrnutí tématu zdravá a nezdravá strava, zdravý životní styl 5. hodina + Výroba ovocného salátu + Konzumace ovocného salátu + Společné hodnocení projektu 8. Organizace: TH Úprava třídy: spojení dvou lavic, kruhové uspořádání TH Práce: samostatná, ve dvojicích, 4 skupinách po pěti (záleží na počtu dětí) 9. Metody a formy práce: Podle J. Maňáka: Využití všech metod slovních, metoda názorně demonstrační, praktická, m. sdělovací,m. samostatné práce žáků, m. motivační, expoziční a fixační Forma práce: samostatná, ve dvojících, skupinová 10. Předpokládané pomůcky: ¨ Hranolky, vařené brambory ve slupce ¨ Dotazníky ¨ Balicí papír formátu A2 (4x) , papírové talíře (5x) ¨ Lepidlo, provázky, barevný papír, fixy, pastelky ¨ Obrázky jídla a písmena z časopisů, letáků ¨ Výroba salátu: 5 pomerančů, 5 jablek, 5 mandarinek, 5 banánů 11. Způsob prezentace projektu ¨ Argumentace ve skupinách ¨ Prezentace plakátu 12. Hodnocení Slovní, na konci projektu učitel společně s žáky zhodnotí jejich celkovou práci, práci ve skupinách, i průběh celého projektu. Dotazník : Zdravý životní styl – zeptej se spolužáka: 1. Jak často sportuješ? a) méně než hodinu denně b) 5 hodin týdně c) Více než 5 hodin týdně 2. Jak dlouho spíš? a) méně než 5 hodin b) 7 hodin c) 10 hodin 3. Jak často se díváš na televizi? a) více než 4 hodiny denně b) dvě hodiny denně c) hodinu denně 4. Jak často jíš sladkosti( bonbony, čokoládu, koláče, buchty aj.) a) šestkrát denně b) třikrát denně c) méně než jednou denně 5. Jak často jíš čerstvé ovoce a zeleninu? a) nikdy b) jednou za týden c) každý den 6. Jak často si čistíš zuby? a) nikdy b) třikrát týdně c) dvakrát denně 7. Kolik hodin denně strávíš hrami na počítači? a) více než 4 hodiny denně b) dvě hodiny denně c) hodinu denně 8. Jak trávíš víkend? a) jsem celý den doma – koukám na TV, hraji hry na PC b) jsem s kamarády venku, jedu s rodiči na výlet c) sportuji 9. Jak často si kupuješ hranolky, hot dog hamburger, pizzu aj.? a) třikrát týdně a více b) jednou za týden c) nikdy 10. Jak často se sprchuješ? a) jednou týdně b) 2-3krát týdně c) 4krát a více 11. Jaké množství tekutiny denně vypiješ? a) do 1l b) 1.5-2l c) 2.5-3l Vyhodnocení: Převážně odpovědi A: Nežiješ moc zdravě. Potřebuješ více sportovat, cvičit, koukat méně na televizi a jíst zdravé jídlo. Přemýšlej o tom!!! Převážně odpovědi B: Není to špatné, ale musíš se polepšit. Přemýšlej o tom, co jíš, více cvič a snaž se zlepšit! Převážně odpovědi C: Gratulujeme!!! Jsi opravdu velmi, velmi zodpovědný ke svému tělu.