Zdravá výživa Pozn. Tato příprava nepatří mezi „klasické“. Jedná se hlavně o praktické poznávání a uvědomování, takže zde nehledejte žádný výklad pojmů, ale námět netradiční hodiny s velkou možností zapojení žáků do procesu poznávání. Vlastní alternativní úpravy, doplnění a změny jsou možné J Vypracovala: Petra Čuboňová Téma: Zásady zdravého stravování. Důležitost každodenní konzumace ovoce a zeleniny. Metoda: Motivační rozhovor – skupinová forma. Frontální výklad. Motivační otázky, práce s obrázkem potravní pyramidy. Pomůcky: Obrázek POTRAVINOVÁ PYRAMIDA. Pojmy opěrné: ovoce, zelenina, cukry, jídelníček Pojmy nové: potravinová pyramida Úkol: Z potravinové pyramidy zjisti kolik porcí ovoce a zeleniny by jsi měl/a denně sníst. Výživová doporu?ní ve form? potravinové pyramidy Co se rozumí 1 porcí: +------------------------------------------------------------------------------+ | Potravinová skupina | Příklady 1 porce | |------------------------------------+-----------------------------------------| |Mléko a mléčné výrobky |1 sklenice mléka (200-300 ml) | | |kelímek jogurtu (125–150 ml) | | |Kousek sýru (55 g) | |------------------------------------+-----------------------------------------| |Ryby, drůbež, maso, vejce, luštěniny|80 g ryby, drůbeže, masa | | |1 vejce | | |Miska fazolí nebo čočky | | |Porce sójového masa | |------------------------------------+-----------------------------------------| |Zelenina |1 paprika, mrkev či 2 rajčata | | |Miska zeleninového salátu | | |Půl talíře brambor | |------------------------------------+-----------------------------------------| |Ovoce |1 jablko, banán, pomeranč (100g) | | |Miska jahod, rybízu, borůvek | | |Sklenice 100% ovocné šťávy | |------------------------------------+-----------------------------------------| |Obilniny, těstoviny, rýže, pečivo |1 krajíc chleba (60 g) | | |1 rohlík, houska | | |1 kopeček vařené rýže či těstovin (125 g)| | |Miska ovesných vloček nebo müsli | +------------------------------------------------------------------------------+ Úkol: 1) Z obrázku POTRAVNÍ PYRAMIDA vyčti, kolik porcí ovoce a zeleniny by jsi měl/měla denně sníst. (Ovoce 2 – 4 porce, zelenina 3 – 5 porcí.) 2) Vyčti z tabulky pod obrázkem, co se rozumí 1 porcí ovoce a zeleniny. (Ovoce – 1 jablko, banán, pomeranč, miska jahod, miska rybízu, miska borůvek, sklenice 100 % ovocné šťávy. Zelenina – 1 paprika, mrkev, 2 rajčata, miska zeleninového salátu, půl talíře brambor.) 3) Dále je možné rozebírat jednotlivé skupiny potravin v potravinové pyramidě. Přítomnost cukrů v ovoci Cíl: Uvědomění si přítomnosti cukrů v ovoci i zelenině Úkol: Seřaď následují druhy ovoce a zeleniny podle toho jak si myslíš, jak velké množství cukru obsahují (od nejméně po nejvíce). Ředkev, hrozny, ananas, rajčata, citron, kedluben, jablko,banán, karotka, salát. (Pozn.: Je možné provést degustaci ovoce a zeleniny.) Správná odpověď: salát, kedluben, rajčata, ředkev, karotka, ananas, citron, jablko, hrozny, banán. Následuje diskuze s žáky o tom, čím je vnímání „sladkosti“ ovlivněno: např. přítomnosti další výrazné chutě ( př. kyselost u citronů potlačuje sladkost a proto se ananas zdá sladší než citrón), vodnatostí (vysoký obsah vody v ovoci a zelenině zřeďuje sladkou chuť, která poté není subjektivně tak výrazná). Otázka: Které další látky důležité pro náš organismus obsahuje ovoce a zelenina? (Vitamíny, minerály, vláknina.) Cukry. Cíl: Žáci si mají uvědomit důležitost cukrů v denním jídelníčku, ale také nebezpečí a rizika spojená s nadměrných přijmem cukrů. Dále si mají uvědomit existenci různých druhů cukrů, přítomnost v různých složkách potravy. Pomůcky: misky, některé druhy cukrů (hnědý, bílý ovocný, hroznový, třtinový, dia sladidlo). Pozn: U tohoto tématu je také možné provést ochutnávku a senzorické hodnocení jednotlivých druhů cukrů. V běžných domácnostech se používá pouze bílý cukr a tak žáci o zdravějších variantách cukrů nevědí a nemají možnost se s nimi setkat. Proto jsem si připravila praktickou věc – ochutnávku různých druhů cukrů. Ochutnávka a senzorické hodnocení jednotlivých druhů cukrů. Postup: Žáci postupně ochutnávají jednotlivé druhy připravených cukrů (hnědý cukr, bílý cukr, ovocný cukr, hroznový cukr, třtinový cukr, dia sladidlo) a postupně přitom vypisují tabulku či si výsledky zapisují na papír. +--------------------------------------------------------------------------------------------+ | | | | | | | | | | | | | | barva | rychlost rozpouštění na jazyku | chuť | hodhocení | | | | | | | | | | | | (známky | | | | | | | | | | | | 1 – 5) | |----------------+------------+--------------------------------+------------+----------------| | HNĚDÝ CUKR | | | | | |----------------+------------+--------------------------------+------------+----------------| | BÍLÝ | | | | | | | | | | | | CUKR | | | | | |----------------+------------+--------------------------------+------------+----------------| | OVOCNÝ CUKR | | | | | |----------------+------------+--------------------------------+------------+----------------| | HROZNOVÝ CUKR | | | | | |----------------+------------+--------------------------------+------------+----------------| | TŘTINOVÝ CUKR | | | | | |----------------+------------+--------------------------------+------------+----------------| | DIA SLADIDLO | | | | | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Po vyplnění tabulky si žáci mezi sebou porovnají výsledky a zjistí tak individuální odlišnosti ve vnímání. Následuje diskuze, při níž žáci uvádějí jejich individuální názor na pozitivní a negativní vlastnosti jednotlivých druhů cukrů a jejich vhodnost využití. Místo klasického výkladu jsou zde použity otázky, jejichž zodpovězením (pomáhá učitel) se žáci dozví důležité skutečnosti. Otázky: Je zdravější bílý nebo hnědý cukr a proč? hnědý – neprochází chemickou úpravou (rafinací) Z jakého důvodu se užívá dia sladidlo? Z jakého důvodu se užívá dia sladidlo? Je cukr pro diabetiky méně kalorický? Není. Je vhodné, aby dia sladidlo a dia výrobky pravidelně (denně) užívali lidé, kteří cukrovkou netrpí a proč? Není to vhodné, dia sladidlo je určeno pro diabetiky, protože ti nemohou přijímat cukr v klasické formě a musí používat tuto náhradu. Pro zdravého člověka je zdravější přijímat běžné druhy cukrů. Dia sladidlo totiž při metabolickém rozkladu v těle vytváří vedlejší produkty, které nejsou pro lidský organismus zdravé a při dlouhodobém užívání se mohou projevit zdravotními problémy.