Projekt Přeji Vám zdraví! I.blok Sportem ku zdraví Cíl výuky: V rámci prvních dvou hodin TV se děti seznámí se základy protahovacích a posilovacích cviků a dokáží si sestavit vlastní soubor cviků pro krátkou rozcvičku včetně zásad na její vytvoření. Pomůcky: obrázky cviků, různé encyklopedie, pomocné nakopírované materiály z didaktik Tv, balicí papír Popis činnosti: Děti pracují ve 3-4 členných skupinkách, mají obrázky různých cviků, pomoci nichž se snaží sestavit vlastní rozcvičku, jsou seznámení se zásadami – od hlavy k patě, protažení pak posilování, atd. Taktéž si vyhledají k čemu je cvik, který si vybrali vhodný, jaký má účel a v které fázi by se měl zařazovat. Obrázky cviků 1-10 si překreslí na vlastní balicí papír. V druhé hodině budou jednostlivé skupiny prezentovat svou práci, zahrají si na paní učitelku. Ostatní děti cvičí s nimi. Po každé rozcvičce zhodnotíme společně s dětmi, co bylo užitečně a co by tam být třeba nemuselo a naopak co třeba chybělo. Děti tak získávají přehled o své práci II.blok První pomoc Cíl výuky: Děti se seznámí se základy poskytnutí první pomoci a prakticky by si vyzkoušeli, jak reagovat v určité situaci. Pomůcky: obvazy, plastelína, plexisklo, kapesník, aj. Popis činnosti: Výuka probíhá na čtyřech stanovištích, skupinová výuka, ještě před tím, si každá skupinka vybere téma dopravní nehody, kdy děti se stávají přímým svědkem nehody, v roli zraněného je učitel. Učitel se na každou situaci namaskuje a předvádí se tak, aby a III.blok Zdravá výživa příprava pokrmu, ochutnávka 2.Obezitu hodnotíme indexy tělesné hmotnosti. Známým ukazatelem je tzv. body mass index, který se vypočte podle vzorce : hmotnost v kilogramech / (výška v metrech )2dle kterého můžeme zjistit jednotlivé fáze nadváhy až obezity: stadium I BMI 25 - 30kg/m - lehká otylost stadium II BMI 30 - 40kg/m2 výrazná otylost stadium III nad 40kg/m2 - morbidní otylost. V týdnu od 15.-19. 10 se děti na 1. stupni zabývali zdravou výživou. Žáci se učili rozlišovat zdravé a nezdravé potraviny z hlediska obsahu vitamínů, bílkovin, tuků a cukrů. Na základě získaných informací vytvářeli pyramidu zdravé výživy, hledali recepty a sestavovali zdravé jídelníčky . Na závěr týdne zdravé výživy jsme uspořádali soutěž o nejkrásnějšjí zdravou jednohubku. Žáci přinesli více než 100 druhů jednohubek vytvořených především ze zeleniny, ovoce, nízkotučných sýrů a jiných zdravých surovin. Byla to úžasná přehlídka fantazie a nápadů, všem se nám nad tou nádherou sbíhaly sliny. V odpoledních hodinách byla celá výstava přístupná rodičům, kteří mohli hlasovat pro nejkrásnější jednohubku. Rozhodování bylo i pro rodiče velmi těžké. Na základě součtu jejich hlasů se nejlépe umístili jednohubky: Veroniky Koppové, Kristýny Žáčkové, Jana Macharáčka, Adély Kubíčkové, Simony Pavelkové, bratrů Potůčkových, Pavly Mikulcové, Elišky a Vojty Vlkových, Kateřiny Mikulcové, sourozenců Vlčkových. IV. blok Relaxace a regenerace organismu