+--------------------------------------------------------------------------------------------+ | Výchova ke zdraví – projekt | |--------------------------------------------------------------------------------------------| | | |--------------------------------------------------------------------------------------------| | ZDRAVÝ HOTEL | |--------------------------------------------------------------------------------------------| | | |--------------------------------------------------------------------------------------------| |Autoři: Markéta Pošvicová, Kateřina Kouřilová | |--------------------------------------------------------------------------------------------| |Realizace: 4.ročník | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Typ projektu: - podle organizace: vícepředmětový - podle navrhovatele: uměle vytvořený - podle délky: krátkodobý - podle prostředí: školní Smysl projektu: Děti se seznámí s důležitostí zdravé výživy a pohybu, naučí se spolupracovat a přebírat zodpovědnost za své činy. Vedeme děti k zdravému životnímu stylu a správným hygienickým a stravovacím návykům. Výstup: ZDRAVÝ × OBLÍBENÝ × NEZDRAVÝ jídelníček Ovocný a zeleninový salát (společná konzumace), pohybová aktivita Předpokládané cíle: Kognitivní: - žáci prezentují svou práci ve skupině, uplatňují tak své poznatky o zdravé výživě a o pohybu Afektivní: - žáci se nebojí prosadit svůj názor ( jmenují zdraví prospěšnou i škodlivou stravu – vyjádří souhlas či nesouhlas s vytvořenými jídelníčky) Psychomotorické: - žáci vyrábí ovocné a zeleninové saláty - prezentují pohybovou aktivitu ( rozcvička, pohybová hra) Sociální : žáci během projektu spolupracují ve skupinách Předpokládané činnosti: Motivační rozhovor, myšlenková mapa, rozdělení do skupin pomoci obrázků zeleniny, ovoce a kartiček se sportovními motivy, práce ve skupinách, společná konzumace salátu, pohybová chvilka Organizace výuky: Hromadná práce, skupinová práce, samostatná práce Předpokládané výukové metody: Metody slovní, myšlenková mapa, metody praktické ( výroba salátu a tvorba jídelníčku ) Předpokládané pomůcky: Kuchařky, výtvarné prostředky, papíry, obrázky ovoce, zeleniny a sportu, utěrky, ubrousky, nádobí, balicí papír, psací potřeby Způsob prezentace projektu: Myšlenková mapa Společná konzumace salátů. Způsob hodnocení : Slovní – učitel hodnotí práci během realizace projektu - žáci si navzájem hodnotí výstupy, diskutujeme nad vytvořenými jídelníčky Kritéria hodnocení: - hodnotíme snahu a schopnost spolupracovat ve skupině, píli, originalitu II. Realizace projektu 1. hodina Motivace Motivační dopis od přítelkyně z ciziny…žáci opravují chyby stylizační i pravopisné. Pracují samostatně, poté společná kontrola, kdy žáci postupně upozorňují na chyby ve větách. +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |„Nikdy jsem nevedla žádná hotel a ted mam velká problém. Zdedial jsem krásná nová exkluzivní| |hotelu u vas v Čechy. Přála bych si mýt ve svůj hotelu taková zaměstnanci, který by byli | |znalá v oboru zdrava vyživy, měli přehlet, byli schopná organizování a hlavně bili mylá a | |vstřícná k hosti. Nevím, jestli u vas jsou taková lidé nebo je mám hledat v zahraničí. | |Chtěla bych mit zdravá hotel. Taková, aby tam byla zdravá kuchyne i možnost pohybu. Pomužete| |mi?“ | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Myšlenková mapa Na balicím papíru je napsáno heslo ZDRAVÝ HOTEL, žáci sedí okolo a vytváří k němu myšlenkovou mapu. Diskuze nad tématem…probereme vše, co si myslíme, že do zdravého hotelu patří, v jakém hotelu by se nám líbilo, jestli děti mají vlastní zkušenosti, kdo v hotelu pracuje, atd. 2.+ 3. hodina Rozdělení do 3 skupin Rozdělení provedeme pomocí kartiček s obrázky ovoce, zeleniny a sportovních aktivit, každý žák si vylosuje jednu kartičku a přejde tak k určité skupině. Práce ve skupinách Sestavujeme 3 jídelníčky – zdravý, oblíbený a nezdravý. Každá skupina vytváří jeden. Následuje diskuze o správnosti vytvoření jednotlivých jídelníčků. Výroba ovocného a zeleninového salátu, třetí skupina připravuje mezitím pohybovou aktivitu. Pohybová aktivita se uskuteční před konzumací salátů. Závěr: Diskuze na koberci Zhodnocení společné práce, připomenutí zásad správné výživy, co by v našem jídelníčku nemělo chybět. Popřípadě dopsání zásadních pojmů do myšlenkové mapy. Dojmy + poděkování J