Modelová příprava pro výuku tématu: ZKOUMÁME SVĚT NAŠIMI SMYSLY Vypracovala : Magdaléna Hrušková, Markéta Bambuchová – Učitelství pro I.st.ZŠ, 5.ročník Téma : Zkoumáme svět našimi smysly ŠVP ZV – využití : Vzdělávací oblasti : Člověk a jeho svět Tématický okruh : Člověk a jeho zdraví Průřezová témata : - osobnostní a sociální výchova - multikulturní výchova - environmentální výchova Integrace mezi vzdělávacími obory : prvouka Kompetence : - kompetence k učení - kompetence komunikativní - kompetence sociální a personální - kompetence pracovní VVC: - vést žáky k účinné a otevřené komunikaci - rozvíjet u žáků schopnost spolupracovat a respektovat práci a úspěchy vlastní i druhých - pomáhat žákům rozvíjet pozornost, vnímavost a rozlišnost při poslechu různých zvuků - rozvíjet vnímavost a citlivé vztahy k lidem - učit žáky aktivně rozvíjet a chránit fyzické, duševní a sociální zdraví a být za ně odpovědný - pomáhat žákům poznávat a rozvíjet vlastní schopnosti v souladu s reálnými možnosti a uplatňovat je spolu s osvojenými vědomostmi a dovednostmi při rozhodování o vlastní životní a profesní orientaci Místo realizace: třída Ročník : 3. Časová dotace: 4.vyučovací hodiny 1.hodina SMYSLY: - posadíme se s žáky do kruhu na koberec. Doprostřed rozhodím rozstříhané kartičky s obrázky. Žáci se zamyslí nad významem a vzájemným propojením mezi obrázky a poté se zkusí vyjádřit o čem asi bude dnešní hodina – co dané obrázky zobrazují. Poté si je společně přiřadíme k sobě: SLUCH Pomůcky : bubínek, činely, triangl, dřívka, tamburína, xylofon, nákres ucha, prstová abeceda, šátek Motivace : - Co všechno dokážou uši,si mohou děti vyzkoušet poslechovou hrou...učitel si vybere jednoho žáka, kterému zaváže oči. Ostatní žáci se rozmístí různě po místnosti. Učitel některým z nich rozdá hudební nástroje nebo předměty, které mohou vydávat různé zvuky. Žák se zavázanýma očima stojí uprostřed místnosti a snaží se rozpoznávat dané zvuky : – co je vydává (činely, bubínek, triangl, tleskání rukama, dupání nohama,…),odkud daný zvuk přichází (ukáže prstem směr zvuku), jak je asi daleko (blízko, velmi blízko, dál, daleko,…),jak je silný (silný, slabý…)- žáci se střídají jak ve výměně nástrojů, tak ve výměně posluchače se zavázanýma očima. Metodický postup : - pro srovnání funkce sluchu se světem, který je dětem znám, je možné přirovnat ucho k dvoupokojovému bytu. Vchod do bytu představuje ušní boltec, kterým vstupují zvuky z vnějšího prostředí. Dlouhou chodbou (zvukovodem) pokračuje zvuk ke dveřím do prvního pokoje (bubínek). Zde zaklepe a vstupuje do pokoje ( střední ucho). Hned za první místností následuje druhá, vnitřní ucho. Když projde zvuk druhým pokojem, dostane se k výtahu, kterým rychle putuje přímo do mozku. - vhodné je také začlenit do tématu možnosti , jak si chránit uši před hlukem a nepřízní počasí, a varování před poškozením citlivého orgánu ostrými předměty nebo úderem při nevhodném chování mezi dětmi. - přiblížíme si s žáky svět neslyšících a jednu z forem jejich komunikace – prstovou abecedu. Žáci si mohou vyzkoušet komplikovanost rozhovoru,při němž by nemohli slyšet hlas a sdělit si několik slov rukama. Závěr : - na závěr hodiny se pohodlně položíme na koberec a se zavřenýma očima bystříme sluch, uvolňujeme se a zvyšujeme koncentraci žáků na další hodinu 2.hodina ZRAK Pomůcky : kartičky s písmenky a číslicemi Motivace : - kvalitu svých očí poznají žáci při zrakovém testu, který provádějí ve dvojicích. Žáci dostanou do dvojice obálku v níž mají nastříhané stejně velké karty se stále zmenšujícími se písmeny a číslicemi. Jedno z dětí vybírá a ukazuje písmena, druhé dítě stojí v dostatečné vzdálenosti a má zakryté jedno oko rukou tak, aby byla zhoršená viditelnost k přečtení daného písmena nebo číslice a snaží se jej správně přečíst. Za každé správně přečtené písmeno dostává jeden bod. Po deseti ukázaných písmenech se žáci ve dvojici prohodí. Postup : - výsledky soutěže si společně vyhlásíme a zdůrazníme, že není možné se smát lidem, kteří nosí brýle ( k čemuž děti mívají sklony). Ukážeme si také pomocí diapozitivu a fólie na Meotaru, jak je nepříjemné mít slabý zrak. - za domácí úkol mají dětí provést interview se spolužáky, rodiči, kamarády, příbuznými nebo známými , kteří nosí brýle. Hlavním cílem je co nejvíce se dozvědět o slabozrakosti a o problémech či přáních těch, kteří jí trpí. Závěr : - nakonec se všichni společně zamyslíme nad tím, jak můžeme svůj zrak chránit. 3.hodina HMAT Pomůcky : hřebínek, tužka, pravítko, kartáček, otvírák na láhve, ….-věci denní potřeby, Braillovo písmo Motivace : - přesuneme se na koberec, kde se nachází pod obrovskou plachtou spousta věcí denní potřeby. Děti sedí v kruhu a jednotlivě zkoušejí pomocí hmatu osahat jednotlivé předměty a rozpoznat oč se jedná. Mohou to zkusit i nohou, aby pocítili na vlastní kůži rozdíl v citlivosti rukou a jiných částí těla. Postup : - navážeme na předchozí část, kde děti posoudí význam hmatu pro nevidomé, a opět si vyzkouší náročnost práce se slepeckým písmem na jednoduchých úkolech s prodírkovanými obrázky. Spíše pro doplnění představy o jemnosti hmatu nevidomých a nutnosti jeho cvičení zařadíme na ukázku skutečné Braillovo písmo. Závěr : - podobně jako u jiných orgánů, ani u kůže bychom neměli vynechat zmínku o nutnosti její ochrany před slunečním zářením, mrazem, poraněním,…. 4.hodina ČICH A CHUŤ Pomůcky : potraviny na pokusy – rohlík, syrečky, kakao, salám, sýr, čokoláda, citron, tyčinky, cukr, salám, voda, okurky, ocet, med, čaj, …věci – noviny, květina, pracovní listy s pokusy 1.- 4. Motivace : - před úkolem vyprávět příběhy podle obrázků je možno motivovat vlastní krátkou historkou, například podle obrázku žehlička – o vyrušení telefonem, odstavené žehličce, zápachu přes celý byt a propálené košili… Popis : - snažíme se provést pokud možno co nejvíce chuťových a čichových experimentů, nejlépe ve dvojicích nebo skupinkách. - pokusy s chutí mohou žáci zopakovat také s ucpaným nosem, takže si vyzkouší, jak úzce spolu oba smysly souvisejí. - upozorním, že zvídavost je sice vídaná, ale chuťové experimenty by děti neměly provádět bez vědomí nebo dohledu dospělého, aby nesnědly něco nepatřičného – nejedlého nebo přímo jedovatého. - při pokusech s chutí mají děti vyzkoušet a vyznačit, jak jednotlivé potraviny chutnají. Přitom mohou vyzkoumat, kde na jazyku leží jednotlivá chuťová pole. Výsledky mohou být individuálně odlišné. Mnohým dětem se bude citron zdát pouze kyselý, jiné přidají i hořkou chuť. Také popis chuťových polí bude zřejmě rozdílný. Rozhodující je, že se děti učí vědomě vnímat, své vjemy pojmenovat a označit: 1. Čichová zkouška - v první části tabulky zakřížkuj v každém řádku své čichové dojmy, ve druhé části vymysli několik věcí, které necháš prozkoumat spolužákovi : +--------------------------------------------------------------------------------------------------+ | | | | | | | | | | | | příjemné | nepříjemné | necítím nic | |-----------------------+-----------------------+-------------------------+------------------------| | | | | | | | | | | | Květina | | | | |-----------------------+-----------------------+-------------------------+------------------------| | | | | | | | | | | | Rohlík | | | | |-----------------------+-----------------------+-------------------------+------------------------| | | | | | | | | | | | Syrečky | | | | |-----------------------+-----------------------+-------------------------+------------------------| | | | | | | | | | | | Kakao | | | | |-----------------------+-----------------------+-------------------------+------------------------| | | | | | | | | | | | Salám | | | | |-----------------------+-----------------------+-------------------------+------------------------| | | | | | | | | | | | Sýr | | | | |-----------------------+-----------------------+-------------------------+------------------------| | | | | | | | | | | | Noviny | | | | +--------------------------------------------------------------------------------------------------+ +--------------------------------------------------------------------------------------------------+ | | | | necítím nic | | | | | | | | příjemné | nepříjemné | | |------------------------+----------------------+------------------------+-------------------------| | | | | | |------------------------+----------------------+------------------------+-------------------------| | | | | | |------------------------+----------------------+------------------------+-------------------------| | | | | | |------------------------+----------------------+------------------------+-------------------------| | | | | | |------------------------+----------------------+------------------------+-------------------------| | | | | | |------------------------+----------------------+------------------------+-------------------------| | | | | | |------------------------+----------------------+------------------------+-------------------------| | | | | | +--------------------------------------------------------------------------------------------------+ 2. Příběhy o čichu – vymysli ke každému obrázku krátký příběh, který souvisí s čichem, vůněmi a pachy. 3. Chuťová zkouška – zakřížkuj políčka v tabulce podle své chuti! +--------------------------------------------------------------------------------------------+ | | | | | | | | | | | | | | | | Sladké | Kyselé | Slané | Hořké | Bez chuti | |---------------+---------------+---------------+--------------+-------------+---------------| | | | | | | | | | | | | | | | Čokoláda | | | | | | |---------------+---------------+---------------+--------------+-------------+---------------| | | | | | | | | | | | | | | | Citron | | | | | | |---------------+---------------+---------------+--------------+-------------+---------------| | | | | | | | | | | | | | | | Tyčinky | | | | | | |---------------+---------------+---------------+--------------+-------------+---------------| | | | | | | | | | | | | | | | Cukr | | | | | | |---------------+---------------+---------------+--------------+-------------+---------------| | | | | | | | | | | | | | | | Salám | | | | | | |---------------+---------------+---------------+--------------+-------------+---------------| | | | | | | | | | | | | | | | Voda | | | | | | |---------------+---------------+---------------+--------------+-------------+---------------| | | | | | | | | | | | | | | | Okurky | | | | | | |---------------+---------------+---------------+--------------+-------------+---------------| | | | | | | | | | | | | | | | Ocet | | | | | | |---------------+---------------+---------------+--------------+-------------+---------------| | | | | | | | | | | | | | | | Kakao | | | | | | |---------------+---------------+---------------+--------------+-------------+---------------| | | | | | | | | | | | | | | | Med | | | | | | |---------------+---------------+---------------+--------------+-------------+---------------| | | | | | | | | | | | | | | | Čaj | | | | | | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ 4. Pokusy s jazykem – kde na svém jazyku cítíš SLADKÉ, SLANÉ, KYSELÉ a HOŘKÉ? Udělej několik pokusů s různými potravinami a snaž se najít místa na jazyku, která jsou na tyto chuti citlivá Závěr – na závěr se posadíme do kruhu na koberec a společně si zhodnotíme celodenní práci s našimi smysly. Co se nám líbilo?Co se nám naopak nelíbilo? Co už jsme věděli a co jsme se naopak nového dozvěděli?......pracovní listy si mohou žáci ponechat.